Produkty zbożowe
Pieczywo: wszystkie rodzaje ciemnego pieczywa: orkiszowe, graham, razowe, żytnio- razowe. Mogą być z ziarnami, najlepiej na zakwasie, nie barwione karmelem.
Mąka: pszenna, razowa, orkiszowa, graham, gryczana, owsiana.
Kasze i ryż: ryż brązowy, dziki, kasza jaglana, jęczmienna pęczak, perłowa, gryczana, makaron razowy, orkiszowy, żytni.
Płatki i otręby: płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, otręby (wszystkie rodzaje).
Kasze i ryż: kuskus.
Pieczywo: wszystkie rodzaje pszennego pieczywa: bułki pszenne, kajzerki, bagietki, ciabatty, drożdżowe, barwione karmelem.
Mąka: pszenna biała , kukurydziana.
Kasze i ryż: ryż biały, makaron z mąki pszennej, kasze drobnoziarniste: kasza manna, kukurydziana.
Płatki i otręby: płatki, kukurydziane, wszystkie słodkie płatki.
Warzywa
Marchew, surowe buraki, pomidory, groch, sałata, wszystkie rodzaje kapust, seler, bakłażany, rzeżucha, brokuły, dynia, kabaczki, kalafior, pieczarki, cykoria, szparagi, brukiew, kalarepa, ogórki, papryka, rzodkiew, grzyby, cebula, buraki, karczochy, por, boćwina, szczaw, rabarbar, grzyby, ziemniaki, marchew gotowana, buraki gotowane, kukurydza, groszek konserwowy, suche nasiona roślin strączkowych, groszek, brukselka.
Warzywa kiszone
Ziemniaki smażone, frytki, puree z ziemniaków.
Owoce
Śliwki, agrest , czereśnie, wiśnie, truskawki, granat, mandarynki, jabłka, jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, brzoskwinie, nektarynki, morele, melon, pomarańcza, papaja, grejpfruty, oliwki, banany świeże, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, rodzynki, figi, daktyle.
Orzechy, migdały, ziarna, kokos.
Mleko i produkty mleczne
Jogurty naturalne, kefiry, maślanki do 1,5% tłuszczu, sery białe chude tłuszczu: twarogi, serki wiejskie 3% tłuszczu, serki białe do smarowania do 5%.
Mleko chude: 0,5-2% tłuszczu, feta o zaniżonej zawartości tłuszczu 12% , mozzarella light 8,5%, ricotta, sery żółte o zaniżonej zawartości tłuszczu do 23% , sery pleśniowe o zaniżonej zawartości tłuszczu 12%.
Sery twarogowe pełonotłuste, wszystkie sery żółte tłuste, jogurty, kefiry, maślanki owocowe, mleczne desery owocowe.
Ryby, drób, mięso
Mięso: wołowina, cielęcina, wieprzowina (polędwiczka wieprzowa).
Drób: kurczak lub indyk bez skóry.
Ryby: dorsz, leszcz, panga, dorada, sola, pstrąg, mintaj, tilapia morszczuk, okoń, lin, tuńczyk świeży lub w sosie własnym, owoce morza, łosoś, makrela, halibut.
Wędliny: chuda szynka drobiowa, wołowa.
Mięso: wieprzowina (schab).
Drób: mięso z podudzi z kurczaka.
Ryby: śledzie w oleju, sardynki, sardele.
Wędliny: polędwica sopocka.
Mięso: wieprzowina (łopatka, podgardle, szynka, żeberka, karkówka) baranina, jagnięcina, mięsa wędzone.
Drób: kaczka, gęś.
Ryby: karp, węgorz, ryby wędzone.
Wędliny: kiełbasy, parówki, kabanosy, frankfurterki, boczek, podroby, tłuste wędliny z widocznymi pasmami tłuszczu, wędliny wędzone.
Jaja
Na miękko, jajecznica i omlety gotowane na parze lub wodzie, jajka w koszulce, na twardo.
Tłuszcze
Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, słonecznikowy, margaryna miękka ze sterolami.
Smalec, słonina, margaryny twarde.
Słodycze i substancje słodzące
Cukier brzozowy (ksylitol), syrop z agawy.
Czekolada, kakao, cukier.
Przyprawy
Przyprawy warzywne, zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn, estragon, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól, ocet, pieprz, ostre przyprawy: chili, tabasco i inne, musztarda , curry, imbir.
Nie wskazane są gotowe mieszanki przypraw, ze względu na dużą zawartość soli, sól trzeba ograniczyć do minimum-najlepiej wyeliminować całkowicie.
Napoje
Woda mineralna, słaba herbata, herbatki owocowe, zielona herbata, herbata czerwona, mleko sojowe, owsiane, migdałowe.
Soki owocowe bez cukru lub jednodniowe lub świeżo wyciskane, najlepiej rozcieńczone z wodą.
Soki owocowe z kartonów, napoje gazowane: oranżady, coca- cola, herbaty mrożone z cukrem, napoje alkoholowe.