W zespole metabolicznym zaleca się dietę, która pomoże pacjentowi w:
- zmniejszeniu stężenia „złego” cholesterolu LDL,
- zmniejszeniu masy ciała, jeśli występuje nadwaga lub otyłość,
- zmniejszeniu stężenia triglicerydów,
- zwiększeniu stężenia „dobrego” cholesterolu HDL,
- obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi,
- kontroli zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
Jeśli występuje u Ciebie zespół metaboliczny, terapeutycznie zmień styl życia, czyli:
- zastosuj odpowiednią dietę, najlepiej o cechach diety śródziemnomorskiej,
- schudnij, jeśli występuje u Ciebie nadwaga lub otyłość,
- stosuj regularną aktywność fizyczną, zaplanuj taką, jaka jest dla Ciebie najwygodniejsza
i najprzyjemniejsza; nie zrażaj się, wytrwałość jest Twoim sprzymierzeńcem, - nie pal papierosów.
W diecie uwzględnij:
- chude produkty mleczne, chude produkty mięsne (poza rybami), tłuszcze roślinne (głównie olej rzepakowy i oliwę z oliwek oraz margaryny miękkie),
- głównie potrawy przygotowywane w domu, bez dodatku soli lub z bardzo małym jej dodatkiem,
- dużo świeżych i suszonych ziół, różnych przypraw, natki, koperku, cebuli, szczypiorku, czosnku, soku z cytryny, którymi całkowicie lub częściowo można zastąpić sól,
- dużo surówek i sałatek warzywnych, także z dodatkiem orzechów, głównie włoskich, oraz nasion strączkowych,
- tłuste ryby morskie dwa razy w tygodniu zamiast dania z mięsa oraz kilka razy w tygodniu rybę jako dodatek do surówki, pasty czy do kanapki,
- produkty zbożowe pełnoziarniste, o niskim indeksie glikemicznym,
- sposób przygotowywania posiłków i komponowania potraw pomagający obniżyć indeks glikemiczny posiłków.