Zawartość soli w produktach

Zapotrzebowanie organizmu na sód zależy od wieku, aktywności fizycznej oraz temperatury otoczenia.

Według WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów, natomiast do celów znakowania żywności, wartość referencyjna spożycia soli wynosi 6 g/osobę/dzień. Jest to wartość ustalona dla ludzi dorosłych, dlatego należy uwzględnić, że np. dzieci mają mniejsze zapotrzebowanie na sód.

Istnieje niewielkie prawdopodobieństwo niedoboru sodu w organizmie. Może to nastąpić na skutek silnego pocenia się, nieprawidłowego funkcjonowania nerek, stosowania środków o działaniu diuretycznym lub zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, np.: wymioty czy biegunki. 

Podstawowym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna (chlorek sodu), znajdująca się przede wszystkim w produktach przetworzonych (ok. 39–47%), np. w pieczywie, wędlinach, serach „żółtych”, przetworach warzywnych i słonych przekąskach.
Długotrwałe spożycie dużej ilości soli jest czynnikiem ryzyka choroby nadciśnieniowej. Może być również związane z występowaniem udarów mózgu.

W poniższej tabeli podano zawartość sodu w przykładowych produktach spożywczych. Podane wartości uwzględniają jedynie sód naturalnie zawarty w produktach, bez soli dodawanej przy przygotowaniu potraw.

Dla celów znakowania żywności ustalono tzw. równoważnik soli, przyjmując, że 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Stąd zawartość soli w produkcie można obliczyć według wzoru:

sól (g) = sód (g) x 2,5

Nazwa produktu Sód (mg/100 g) Sól (g/100 g)
łosoś wędzony 3.68 1470
salami popularne 3.27 1307
Dorsz wędzony 2.93 1170
Makrela wędzona 2.93 1170
Płatki kukurydziane 2.92 1167
Ser typu "Feta" 2.75 1100
Śledź marynowany 2.63 1050
Kiełbasa podwawelska 2.54 1017
Ser camembert pełnotłusty 2.42 966
Ser brie pełnotłusty 2.42 880
Chipsy paprykowe 2.15 859
Kiełbasa zwyczajna 2.12 848
Musztarda 1.9 760
Bułki bagietki 1.78 710
Ogórek kwaszony 1.76 703
Ser edamski tłusty 1.55 618
Śledź w oleju 1.41 562
Śledź w sosie pomidorowym 1.37 548
Groszek ptysiowy 1.32 529
Tuńczyk w wodzie 1.29 515
Tuńczyk w oleju 1.29 515
Bułki grahamki 1.18 473
Bułki kajzerki 1.16 463
Chleb żytni jasny 1.14 456
Chleb baltonowski 1.09 434
Bułki i rogale maślane 1 398
Pumpernikiel 0.99 395
Ogórek konserwowy 0.97 389
Bułki pszenne zwykłe 0.95 379
Baton” Snickers” 0.9 359
Chleb żytni razowy litewski 0.89 357
Chałka 0.7 279
Kapusta kwaszona 0.65 260
Baton” MilkyWay” 0.61 242
Baton „Mars” 0.47 186
Groszek zielony, konserwowy 0.45 178
Jaja kurze całe 0.35 141
Jagodzianki 0.34 137
Pączki 0.34 137
Marchew 0.21 82
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 0.16 63
Maślanka 0,5% tłuszczu 0.15 60
Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu 0.12 47
Mleko 1,5% tłuszczu 0.11 45
Mleko 0,5% tłuszczu 0.11 45
Twaróg chudy 0.1 41
Kefir 2% tłuszczu 0.1 38
Kalafior 0.07 26
Melon 0.06 22
Rodzynki 0.05 21
Kapusta biała 0.05 19
Dynia, pestki 0.05 18
Ogórek 0.03 11
Rzodkiewka 0.03 11
Pomidor 0.02 8
Brokuły 0.02 7
Banany 0.01 4
Orzechy włoskie 0.01 4
Papryka czerwona 0.01 3
Brzoskwinia 0.01 3
Pomarańcza 0.01 3
Jabłko 0.01 2
Porzeczka czarna 0.01 2
Śliwka 0.01 2
Winogrona 0.01 2
Orzechy laskowe 0.01 2
Ananas 0 1

Na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Warszawa 2005

    Piśmiennictwo:
  1. Jan Tatoń, Anna Czech Dorota Idaszak. Żywienie w cukrzycy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2010.

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X