- Unikaj produktów, do których w czasie wytwarzania dodano sól, takich jak: wędliny, konserwy mięsne i rybne, produkty wędzone, np. ryby wędzone; sery żółte, produkty kiszone, marynowane, konserwowane, orzeszki
i przekąski solone, wiele słodyczy, masło solone, ketchup, musztarda, majonez, przyprawy z dodatkiem soli, wiele gotowych do spożycia produktów, np. zupy w proszku, dania błyskawiczne, żywność typu fast food,
- Do przygotowywania posiłków wykorzystuj produkty naturalne i świeże, Znacznie ogranicz ilość soli dodawanej
w trakcie gotowania, - Nie dosalaj potraw na talerzu,
- Nie obawiaj się, że dania bez soli nie będą smaczne – sól możesz zastąpić ziołami, przyprawami, sokiem z cytryny, octem winnym, koncentratem pomidorowym (np. w zupach, w surówkach
i sałatkach, w potrawach mięsnych, w pastach), - Zrezygnuj z produktów zawierających dużo soli. Możesz je zastąpić takimi, które soli nie mają
w składzie, a to umożliwi Ci doprawienie ich według własnych upodobań (np. zamiast wędlin wybierz plasterki gotowanego, duszonego lub pieczonego mięsa, zamiast sera żółtego – ser biały, serek homogenizowany, granulowany, ser tofu w różnej postaci), - Chleb tradycyjny zawierający sól możesz zamienić na chleb niskosodowy lub potrawy z dodatkiem kasz, ryżu czy makaronu (bez dodatku soli w czasie gotowania lub z bardzo małą jej ilością).