Jak zmniejszyć ilość sodu/soli w diecie?

  • Unikaj produktów, do których w czasie wytwarzania dodano sól, takich jak: wędliny, konserwy mięsne i rybne, produkty wędzone, np. ryby wędzone; sery żółte, produkty kiszone, marynowane, konserwowane, orzeszki
    i przekąski solone, wiele słodyczy, masło solone, ketchup, musztarda, majonez, przyprawy z dodatkiem soli, wiele gotowych do spożycia produktów, np. zupy w proszku, dania błyskawiczne, żywność typu fast food,   
  • Do przygotowywania posiłków wykorzystuj produkty naturalne i świeże, Znacznie ogranicz ilość soli dodawanej
    w trakcie gotowania,    
  • Nie dosalaj potraw na talerzu,    
  • Nie obawiaj się, że dania bez soli nie będą smaczne – sól możesz zastąpić ziołami, przyprawami, sokiem z cytryny, octem winnym, koncentratem pomidorowym (np. w zupach, w surówkach
    i sałatkach, w potrawach mięsnych, w pastach),    
  • Zrezygnuj z produktów zawierających dużo soli. Możesz je zastąpić takimi, które soli nie mają
    w składzie, a to umożliwi Ci doprawienie ich według własnych upodobań (np. zamiast wędlin wybierz plasterki gotowanego, duszonego lub pieczonego mięsa, zamiast sera żółtego – ser biały, serek homogenizowany, granulowany, ser tofu w różnej postaci),    
  • Chleb tradycyjny zawierający sól możesz zamienić na chleb niskosodowy lub potrawy z dodatkiem kasz, ryżu czy makaronu (bez dodatku soli w czasie gotowania lub z bardzo małą jej ilością).
mgr Aleksandra Cichocka,
Instytut Żywności i Żywienia, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca z nadciśnieniem tętniczym

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X