Nie istnieje grupa określonych produktów, których spożywanie w większych ilościach likwidowałoby problem zaburzeń potencji.
Jednak z całą pewnością można wskazać czynniki, które nie sprzyjają zachowaniu sprawności seksualnej i mogą rzutować na pogorszenie jakości życia intymnego.
Wśród niekorzystnych czynników wymienia się:
- wysokooczyszczone produkty zbożowe, takie jak: pieczywo pszenne, bułki kajzerki, pieczywo cukiernicze (bułki maślane, chałki, drożdżówki), płatki zbożowe z dodatkiem cukru, ryż biały, drobne kasze (kasza manna, kasza kukurydziana) oraz makarony z białej mąki
- kwasy tłuszczowe trans obecne w wyrobach cukierniczych, margarynach twardych oraz produktach fast food, oraz produktach instant (gotowe zupki i sosy)
- nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłustych czerwonych mięsach, tłustych wędlinach oraz wędlinach podrobowych (boczek, baleron, pasztet, salceson, kaszanka)
- nadmiar soli w diecie
- nadużywanie alkoholu i zażywanie narkotyków, a także innych środków farmakologicznych przyjmowanych bez zgody lekarza
- mała aktywność fizyczna
Co w związku z tym należy robić, aby zminimalizować ryzyko zaburzeń potencji
Bardzo ważnym elementem jest regularny, najlepiej codzienny ruch na świeżym powietrzu, rezygnacja z picia nadmiernych ilości alkoholu, całkowite wyeliminowanie palenia papierosów oraz nie zażywanie narkotyków i zbędnych środków farmakologicznych. Istotne jest także zdobywanie umiejętności skutecznego rozwiązywania codziennych problemów oraz wygospodarowanie odpowiedniej ilości czasu na odpoczynek i relaks.
Nie bez znaczenia jest także kontrola ilości spożywanych pokarmów, tak aby nie dopuścić do wystąpienia nadwagi lub otyłości.
Kolejnym istotnym elementem jest dieta opierająca się na dużym spożyciu warzyw i owoców, orzechów, produktów zbożowych z pełnego ziarna, nasion roślin strączkowych oraz ryb.
Dieta sprzyjająca sprawności seksualnej
Warzywa i owoce
Są one cennym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Do diety należy włączyć w pierwszej kolejności te produkty, które zawierają witaminy antyoksydacyjne: witaminę C, β-karoten oraz witaminę E.
Do warzyw i owoców będących szczególnie dobrym źródłem witaminy C zalicza się: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę.
Aby dostarczać do organizmu odpowiednie ilości β-karotenu, nie należy zapominać o marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawiu, szczypiorku, papryce czerwonej, boćwinie
oraz o takich owocach, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki.
Kolejna witamina antyoksydacyjna to witamina E. Bogatym jej źródłem są: natka pietruszki, papryka czerwona i zielona, kapusta włoska, czerwona i biała oraz czarne jagody, nektarynki
i awokado.
Wszystkie te witaminy zabezpieczają organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają także procesy starzenia komórek. Ponadto niedobór tych witamin w codziennym jadłospisie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób często wiążących się z zaburzeniami potencji, takimi jak, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu 2.
Warzywa i owoce należy spożywać w każdym posiłku, w formie sałatek, blanszowane lub w formie koktajli owocowych czy warzywnych.
Tabela
Warzywa i owoce będące dobrym źródłem witamin antyoksydacyjnych
warzywa | owoce | |
witamina C | brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa | porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza |
β-karoten | marchew, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, papryka czerwona, boćwina | morele, melony, brzoskwinie, śliwki |
witamina E | natka pietruszki, papryka czerwona i zielona, kapusta włoska, czerwona i biała | czarne jagody, nektarynki, awokado. |
Orzechy, nasiona i pestki
Są doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz cynku i magnezu. Cynk jest składnikiem mineralnym niezbędnym do syntezy testosteronu, wpływa także na tworzenie się plemników. W związku z tym nie należy zapominać o włączeniu do diety orzechów włoskich, laskowych, migdałów, pestek dyni, nasion słonecznika oraz nasion sezamu. Nasiona sezamu zawierają także aminokwas argininę, który jest niezbędny do syntezy tlenku azotu zwiększającego
i usprawniającego przepływ krwi przez naczynia krwionośne, a co za tym idzie istotnego dla samego procesu erekcji. Poza nasionami sezamu argininę zawiera także siemię lniane.
Produkty zbożowe
Podobnie jak orzechy, nasiona i pestki zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz cynk, magnez, żelazo i selen. Pamiętaj, aby zawsze bazować na produktach z pełnego przemiału. Produkty z mąki wysoko oczyszczonej zastąp mąką z pełnego przemiału. W miejsce pieczywa pszennego, wprowadź pieczywo pełnoziarniste, razowe lub graham. Do śniadania można włączyć także płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe lub żytnie. Zamiast makaronów z mąki wysoko oczyszczonej korzystaj
z makaronów razowych. W jadłospisie nie powinno zabraknąć grubych kasz, takich jak: gryczana, jęczmienna, pęczak. Alternatywą dla białego ryżu będzie ryż brązowy.
Nasiona roślin strączkowych
Do tej grupy zalicza się fasolę, groch, soczewicę, soję. Zawierają one dużo błonnika pokarmowego oraz są bogate w składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Z uwagi na dużą zawartość białka z powodzeniem mogą zastąpić posiłek mięsny.
Ryby i owoce morza
To bardzo dobre źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz takich składników mineralnych, jak cynk i selen. Kwasy tłuszczowe omega 3 w szczególnie dużych ilościach znajdują się w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, makrela, śledź, sardynka, halibut. Selen, podobnie jak cynk, jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla każdego mężczyzny. Niedobór tego składnika może osłabiać libido oraz pogarszać jakość męskiego nasienia. Poza tuńczykiem i owocami morza dobrym źródłem selenu są także orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika oraz ryż brązowy.
Afrodyzjaki na talerzu
Według definicji, afrodyzjaki są to substancje, które wybiórczo działają na strefę uczuciowo-seksualną oraz wzmagają prawidłową lub obniżoną pobudliwość seksualną. W uproszczeniu są to substancje zwiększające popęd i wzmagające podniecenie seksualne. Słowo afrodyzjak, nazwę swoją zawdzięcza greckiej bogini miłości i piękności Afrodycie zrodzonej z piany morskiej, która wypłynęła z muszli.
Afrodyzjaki są znane medycynie ludowej wielu kultur, od starożytności po lata współczesne. Ich działanie przejawia się przede wszystkim w ogólnym wzmacnianiu sił witalnych organizmu oraz poprawie sprawności fizycznej i umysłowej organizmu. Jeszcze inny mechanizm działania opiera się na tym, że niektóre rośliny zawierają substancje, które mogą powodować lekkie przekrwienie narządów miednicy, w tym narządów płciowych. Uważa się, że w sposób taki działają niektóre przyprawy, takie jak: kardamon, cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kurkuma oraz gorczyca. Działanie niektórych afrodyzjaków opiera się na pobudzeniu ośrodka przywspółczulnego układu nerwowego w rdzeniu przedłużonym, przez co wzmaga się podniecenie i jest się bardziej podatnym na bodźce erotyczne. Działanie takie wykazuje kolcorośl, żeń-szeń oraz yohimba.
Z innych afrodyzjaków dostępnych w kuchni należy wspomnieć o miodzie i czosnku. Kuchnia polska dobrze zna lubczyk roślinę, z której panny gotowały wywar dla swoich przyszłych mężów. Uważa się także, że warzywa, takie jak: por, seler, bakłażan, pietruszka, marchew i różnego rodzaju kiełki wzmagają płodność u kobiet i potencję u mężczyzn. Afrodyzjaki można znaleźć także wśród grzybów, a zwrócić należy szczególną uwagę na prawdziwki, trufle i smardze. Niektóre afrodyzjaki wpływają na organizm człowieka poprzez zmysł wzroku, zapachu i smaku. Takie owoce, jak porośnięte meszkiem brzoskwinie, figi, jabłka czy gruszki budzą jednoznaczne skojarzenia. Dodatkowo charakteryzują się one bardzo przyjemnym zapachem, pobudzającym do działań seksualnych i zwiększających popęd płciowy. Do tej grupy można zaliczyć także owoce morza,
np. ostrygi.
Z przymrużeniem oka
Pierwsza informacja dotycząca sposobu przedłużenia stosunku seksualnego pochodzi z 1700 roku p.n.e. Zalecano w niej ususzenie liści tarniny i akacji, a następnie rozdrobnienie ich i wymieszanie
z taką samą ilością miodu. Po odstawieniu na 4 dni, miksturę należało regularnie spożywać. Sposób Don Juana to spożycie omletu przygotowanego z 10 jaj wraz z dużą ilością przypraw, takich jak: bazylia, lubczyk i czosnek. Z kolei Casanowa preferował spożycie w ramach śniadania 50 ostryg. Kobiece sposoby, kochanki Króla Francji Ludwika XV, madame de Pompadour, to picie dużych ilości soku z marchwi…
Pamiętaj
- swój jadłospis oprzyj na dużych ilościach owoców i warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, orzechów i ryb. Takie produkty są szeroko rozpowszechnione w diecie śródziemnomorskiej
- unikaj produktów mogących obniżać sprawność seksualną : alkoholu, papierosów i innych środków odurzających oraz leków przyjmowanych bez wiedzy lekarza
- zapewnij sobie odpowiednią aktywność fizyczną
- wysypiaj się i nie zapominaj o odpoczynku
- dbaj o dobre relacje z partnerem
- nie bój się skorzystać z pomocy specjalisty. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące sfery intymnej zwróć się do niego o pomoc. Jeśli będzie to konieczne lekarz zastosuje odpowiednie leczenie.
Dominika Wnęk
dietetyk
Piśmiennictwo:
Drosdzol A., Skrzypulec V., Pniok A. i wsp.: Afrodyzjaki — działanie biologiczne, wpływ na życie seksualne. Ann. Acad. Med. Siles. 2006; 60: 5
Esposito K., Ciotola M., Giugliano F. i wsp.: Mediterranean diet improves erectile function in subjects with the metabolic syndrome. Int. J. Impot. Res. 2006;18(4): 405–410
Esposito K., Giugliano F., Maiorino M.I. i wsp.: Dietary factors, Mediterranean diet and erectile dysfunction. J. Sex Med. 2010;7(7): 2338–245
Parazzini F., Ricci E., Chiaffarino F.: Diabetes, cardiovascular diseases and risk of erectile dysfunction: a brief narrative review of the literature. Arch. Ital. Urol. Androl. 2009;81(1): 24–31
Zaburzenia potencji,potencja,zdrowie seksualne,dieta sprzyjająca sprawności seksualnej,