Produkty zbożowe
Pieczywo: wszystkie rodzaje ciemnego pieczywa: orkiszowe, graham, razowe, żytnio-razowe. Mogą być z ziarnami, najlepiej na zakwasie, nie barwione karmelem.
Mąka: pszenna, razowa, orkiszowa, graham, gryczana, owsiana.
Kasze i ryż: ryż brązowy, dziki, kasza jaglana, jęczmienna pęczak, perłowa, gryczana, makaron razowy, orkiszowy, żytni.
Płatki i otręby: płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, otręby (wszystkie rodzaje).
Pieczywo: wszystkie rodzaje pszennego pieczywa: bułki pszenne, kajzerki, bagietki, ciabatty, drożdżowe, barwione karmelem.
Mąka: pszenna biała , kukurydziana.
Kasze i ryż: ryż biały, makaron z mąki pszennej, kasze drobnoziarniste: kasza manna, kukurydziana.
Płatki i otręby: płatki, kukurydziane, wszystkie słodkie płatki.
Warzywa
Marchew, surowe buraki, pomidory, groch, sałata, wszystkie rodzaje kapust, seler, bakłażany, rzeżucha, brokuły, dynia, kabaczki, kalafior, pieczarki, cykoria, szparagi, brukiew, kalarepa, ogórki, papryka, rzodkiew, grzyby, cebula, buraki, karczochy, por, boćwina, szczaw, rabarbar, kiszonki, koncentraty zup i sosów, grzyby, suche nasiona roślin strączkowych, groszek, brukselka.
Owoce
Mleko i produkty mleczne
Jogurty naturalne, kefiry, maślanki do 1,5% tłuszczu , sery białe chude tłuszczu: twarogi, serki wiejskie 3% tłuszczu, serki białe do smarowania do 5%.
Mleko chude: 0,5-2% tłuszczu, feta o zaniżonej zawartości tłuszczu 12% , mozzarella light 8,5%, ricotta, sery żółte o zaniżonej zawartości tłuszczu do 23% , sery pleśniowe o zaniżonej zawartości tłuszczu 12%.
Ryby, drób, mięso
Mięso: wołowina, cielęcina, wieprzowina (polędwiczka wieprzowa).
Drób: kurczak lub indyk bez skóry.
Ryby: dorsz, leszcz,panga, dorada, sola, pstrąg, mintaj, tilapia, morszczuk, okoń, lin, tuńczyk świeży lub w sosie własnym, owoce morza, łosoś, makrela, halibut.
Wędliny: chuda szynka drobiowa, wołowa.
Mięso: wieprzowina (schab).
Drób: mięso z podudzi z kurczaka.
Ryby: śledzie w oleju, sardynki, sardele, ryby wędzone.
Wędliny: polędwica sopocka.
Mięso: wieprzowina (łopatka, podgardle, szynka, żeberka, karkówka) baranina, jagnięcina, mięsa wędzone.
Drób: kaczka, gęś.
Ryby: karp, węgorz.
Wędliny: kiełbasy, parówki, kabanosy, frankfurterki, boczek, podroby, tłuste wędliny z widocznymi pasmami tłuszczu, wędliny wędzone.
Jaja
Na miękko, jajecznica i omlety gotowane na parze lub wodzie, jajka w koszulce, na twardo.
Tłuszcze
Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, słonecznikowy, margaryna miękka ze sterolami.
Słodycze i substancje słodzące
Cukier brzozowy (ksylitol), syrop z agawy.
Przyprawy
Przyprawy warzywne, zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn, estragon, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól, ocet, pieprz, ostre przyprawy: chili, tabasco i inne, musztarda , curry, imbir.