Zalecenia dietetyczne dla pacjentów
z hipercholesterolemią

Zalecenia dietetyczne

 

Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi jest silnym czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy i jej powikłań, czyli chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby wieńcowej i zawału serca. 

O tym, że warto i należy obniżać zwiększone stężenie cholesterolu, świadczy między innymi fakt, że „obniżenie stężenia cholesterolu LDL
we krwi o 1% zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej o 2%”. 

Sprawdzone dane naukowe wskazują, że odpowiednia dieta może wpływać na zahamowanie rozwoju miażdżycy głównie poprzez wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi i kontrolę innych czynników ryzyka (między innymi nadciśnienia tętniczego krwi, nadwagii, otyłości, zaburzeń gospodarki węglowodanowej).

 

Dieta jest nieodzownym elementem leczenia hipercholesterolemii również u osób stosujących terapię farmakologiczną.

W diecie należy uwzględnić następujące zalecenia:

Unikaj składników żywności, które podwyższają stężenie cholesterolu we krwi, czyli:

  • nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych,
    a jeśli smarujesz pieczywo, wybieraj margarynę miękką (pakowaną w kubeczki); preferuj chude produkty mięsne i mleczne, zamiast tłustych; unikaj fast foodów i słodyczy produkowanych, przemysłowo (ciast, ciasteczek, batoników, czekolady, wafelków). Jeżeli nie masz nadwagi, możesz czasem zjeść ciasto domowe, przygotowane z użyciem margaryny miękkiej lub oleju;
  • izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego wybieraj margarynę miękką zamiast twardej, unikaj słodyczy produkowanych przemysłowo, zrezygnuj z żywności typu fast food, chipsów, wybieraj zupy przygotowane ze świeżych lub mrożonych warzyw, zamiast zup
    w proszku, a jeśli chcesz użyć sosu, wybieraj domowy, zamiast w proszku;
  • cholesterolu zawartego w żywności, dlatego zmniejsz liczbę żółtek jaj lub całych jaj do 2-3 sztuk na tydzień, ogranicz spożywanie wątroby do 1-2 razy w miesiącu lub z niej zrezygnuj, unikaj jedzenia innych podrobów oraz wędlin podrobowych, wybieraj chude produkty mleczne, chude mięsa i wędliny, a także oleje roślinne, najlepiej olej rzepakowy lub oliwę z oliwek zamiast smalcu, słoniny czy boczku.

Wybieraj produkty, które pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, czyli:

  • zawierające sterole lub stanole roślinne – należą do nich margaryny ze sterolami lub stanolami
    i jogurty ze sterolami lub stanolami, informację tę znajdziesz na etykietach,
  • bogate w błonnik rozpuszczalny: jedz często płatki owsiane i jęczmienne, jeśli lubisz – nawet codziennie; każdego dnia spożywaj jedno jabłko i dowolny owoc cytrusowy lub owoce jagodowe (jagody, porzeczki, agrest); jedz dużo warzyw w postaci surówek, sałatek, zup, wybieraj często danie z fasoli, soi, grochu lub soczewicy zamiast dania mięsnego, dodawaj często do zupy nawet niewielką ilość fasoli, soi, grochu lub soczewicy; warzywa te często uwzględniaj także
    w sałatkach i surówkach.

Wybieraj produkty, które osłabiają szkodliwe działanie cholesterolu:

  • Jedz dużo warzyw i owoców, gdyż zawarte w nich naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze), czyli witaminy C, E, beta-karoten i flawonoidy, hamują utlenianie „złego” cholesterolu LDL. Faktem jest, że utleniony cholesterol LDL sprzyja rozwojowi miażdżycy tętnic.
  • Jedz często (2-3 razy w tygodniu, zamiast dania mięsnego) tłuste ryby morskie. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych.
  • Ogranicz w diecie sól, przynajmniej częściowo zastąp ją ziołami świeżymi lub suszonymi, czosnkiem, cebulą, szczypiorkiem, natką, koperkiem, sokiem z cytryny.

W diecie uwzględnij:

  • chude produkty mleczne, chude produkty mięsne (poza rybami), tłuszcze roślinne (głównie olej rzepakowy i oliwę z oliwek oraz margaryny miękkie),
  • głównie potrawy przygotowywane w domu, bez dodatku soli lub z bardzo małym jej dodatkiem,
  • dużo świeżych i suszonych ziół, różnych przypraw, natki, koperku, cebuli, szczypiorku, czosnku, soku z cytryny, którymi całkowicie lub częściowo można zastąpić sól,
  • dużo surówek i sałatek warzywnych, także z dodatkiem orzechów, głównie włoskich, oraz nasion strączkowych,
  • tłuste ryby morskie dwa razy w tygodniu zamiast dania z mięsa oraz kilka razy w tygodniu rybę jako dodatek do surówki, pasty czy do kanapki,
  • produkty zbożowe pełnoziarniste, o niskim indeksie glikemicznym,
  • sposób przygotowywania posiłków i komponowania potraw pomagający obniżyć indeks glikemiczny posiłków.
mgr Aleksandra Cichocka,
Instytut Żywności i Żywienia, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
hipercholesterolemia,choleterol,podwyższony poziom cholesterolu,dieta

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X