Indeks glikemiczny wybranych produktów
Indeks glikemiczny, inaczej wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic index, GI), to wskaźnik określający w procentach siłę, z jaką węglowodany zawarte w pożywieniu wpływają na wzrost stężenia glukozy we krwi. GI porównuje produkty pokarmowe ze względu na to, jak szybko po ich spożyciu wzrośnie Twój „cukier” w stosunku do czystej glukozy, dla której GI przyjęto jako 100%.
Jeżeli zjadasz posiłek o wysokim GI, Twój cukier szybko wzrośnie, a następnie szybko spadnie. Wiele osób odczuwa takie obniżenie cukru we krwi jako napad głodu po posiłku. Spadek ten to wynik pobudzenia trzustki do gwałtownego wydzielenia insuliny, która obniży Twój cukier. Może to doprowadzać do niedocukrzenia. Spowoduje to, że będziesz musiał przyjąć dodatkowy posiłek zawierający węglowodany. A to sprzyja szybkiemu tyciu. Jeżeli zjadasz produkty o wysokim GI, możesz być senny po ich spożyciu. Nie wsiadaj wówczas do samochodu!
Zwróć uwagę, że ten sam produkt w zależności od sposobu przygotowania może mieć inny GI. Przykład: Marchewka po ugotowaniu ma znacznie wyższy GI niż surowa.
Wybierz rodzaj kategorii z listy i przejdź do działu, gdzie znajdziesz indeksy glikemiczne wybranych produktów.
Produkty zbożowe
Nazwa produktu |
IG |
Makaron chiński |
|
30 |
Makaron z mąki razowej-al dente |
|
40 |
Otręby (owsiane i pszenne) |
|
40 |
Chleb orkiszowy |
|
50 |
Makaron z pszenicy durum |
|
50 |
Ryż basmati |
|
50 |
Ryż brązowy |
|
50 |
Biała mąka |
|
85 |
Płatki kukurydziane |
|
85 |
Popcorn |
|
85 |
Ryż prażony |
|
85 |
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Wysoki
IG = 85 lub więcej
Warzywa
Nazwa produktu |
IG |
Brukselka |
|
15 |
Cebula |
|
15 |
Cukinia |
|
15 |
Zielony groszek z puszki (bez cukru) |
|
60 |
Kukurydza gotowany |
|
65 |
Ziemniaki w mundurkach |
|
65 |
Dynia |
|
75 |
Kabaczek |
|
75 |
Bób |
|
80 |
Marchew gotowana |
|
80 |
Seler gotowany (korzeń) |
|
85 |
Ziemniaki pieczone |
|
95 |
Ziemniaki zasmażane |
|
95 |
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Wysoki
IG = 75 lub więcej
Owoce
Nazwa produktu |
IG |
Awokado |
|
10 |
Agrest |
|
15 |
Czarna porzeczka |
|
15 |
Czereśnie |
|
20 |
Orzechy |
|
22 |
Jeżyny |
|
25 |
Maliny |
|
25 |
Truskawki |
|
25 |
Wiśnie |
|
25 |
Grejpfrut |
|
30 |
Gruszka |
|
30 |
Mandarynki |
|
30 |
Marakuja |
|
30 |
Morele świeże |
|
30 |
Brzoskwinie |
|
35 |
Jabłka duszone |
|
35 |
Jabłka suszone |
|
35 |
Jabłka świeże |
|
35 |
Nektarynki |
|
35 |
Pigwa |
|
35 |
Pomarańcze |
|
35 |
Śliwki |
|
35 |
Figi suszone |
|
40 |
Morele suszone |
|
40 |
Śliwki suszone |
|
40 |
Ananas |
|
45 |
Banan niedojrzały |
|
45 |
Winogrono zielone i czerwone |
|
45 |
Żurawina |
|
45 |
Kiwi |
|
50 |
Mango |
|
50 |
Brzoskwinie z puszki |
|
55 |
Melon |
|
60 |
Morele z puszki |
|
60 |
Ananas z puszki |
|
65 |
Rodzynki |
|
65 |
Daktyle suszone |
|
70 |
Arbuz |
|
75 |
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Wysoki
IG = 75 lub więcej
Mleko i produkty mleczne
Nazwa produktu |
IG |
Mleko pełne 3% |
|
27 |
Jogurt 0% |
|
27 |
Chudy twaróg |
|
30 |
Mleko chude |
|
32 |
Jogurt owocowy |
|
36 |
Jogurt naturalny |
|
36 |
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Wysoki
IG = 75 lub więcej
Słodycze i substancje słodzące
Nazwa produktu |
IG |
Fruktoza |
|
20 |
Herbatniki |
|
57 |
Cukier rafinowany |
|
68 |
Miód |
|
87 |
Kleik ryżowy |
|
90 |
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Wysoki
IG = 87 lub więcej
Napoje
Nazwa produktu |
IG |
Kawa, herbata |
|
0 |
Sok pomidorowy bez cukru |
|
38 |
Sok jabłkowy |
|
40 |
Sok z marchwi świeży |
|
43 |
Sok ananasowy |
|
46 |
Sok grejpfrutowy |
|
48 |
Sok pomarańczowy |
|
52 |
Coca Cola |
|
63 |
Fanta |
|
68 |
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Wysoki
IG = 70 lub więcej