Produkty zbożowe
Pieczywo: wszystkie rodzaje ciemnego pieczywa: orkiszowe, graham, razowe, żytnio-razowe. Mogą być z ziarnami, najlepiej na zakwasie, nie barwione karmelem.
Mąka: pszenna, razowa, orkiszowa, graham, gryczana, owsiana.
Kasze i ryż: ryż brązowy, dziki, kasza: jaglana, jęczmienna pęczak, perłowa, gryczana, makaron razowy, orkiszowy, żytni.
Płatki i otręby: płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, otręby (wszystkie rodzaje).
Pieczywo: wszystkie rodzaje pszennego pieczywa: bułki pszenne, kajzerki, bagietki, ciabatty, drożdżowe, barwione karmelem.
Mąka: pszenna biała , kukurydziana.
Kasze i ryż: ryż biały, makaron z mąki pszennej, kasze drobnoziarniste: kasza manna, kukurydziana.
Płatki i otręby: płatki, kukurydziane, wszystkie słodkie płatki.
Warzywa
Owoce
Ryby, drób, mięso
Mięso: wołowina, cielęcina, wieprzowina (polędwiczka wieprzowa).
Drób: kurczak lub indyk bez skóry.
Ryby: dorsz, leszcz, panga, dorada, sola, pstrąg, mintaj, tilapia, morszczuk, okoń, lin, tuńczyk świeży lub w sosie własnym, owoce morza.
Wędliny: chuda szynka drobiowa, wołowa.
Mięso: wieprzowina (schab).
Drób: mięso z podudzi z kurczaka.
Ryby: śledzie w oleju, sardynki, sardele, halibut wędzony lub świeży, łosoś świeży i wędzony, makrela świeża i wędzona.
Wędliny: polędwica sopocka.
Mięso: wieprzowina (łopatka, podgardle, szynka, żeberka, karkówka) baranina, jagnięcina.
Drób: kaczka, gęś.
Ryby: karp, węgorz.
Wędliny: kiełbasy, parówki, kabanosy, frankfurterki, boczek, podroby, tłuste wędliny z widocznymi pasmami tłuszczu.
Jaja
Na miękko, jajecznica i omlety gotowane na parze lub wodzie, jajka w koszulce, na twardo.
Tłuszcze
Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, słonecznikowy, margaryna miękka ze sterolami.
Słodycze i substancje słodzące
Cukier brzozowy (ksylitol), syrop z agawy.
Przyprawy
Przyprawy warzywne, zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn, estragon, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól, ocet, pieprz, ostre przyprawy: chili, tabasco i inne, musztarda , curry, imbir.
Napoje
Woda mineralna, słaba herbata, herbatki owocowe, zielona herbata, herbata czerwona, mleko sojowe, owsiane, migdałowe.
Mleko i produkty mleczne
Jogurty naturalne, kefiry maślanki do 1,5% tłuszczu , sery białe chude tłuszczu: twarogi, serki wiejskie 3% tłuszczu, serki białe do smarowania do 5%.
Mleko chude: 0,5-2%tłuszczu, feta o zaniżonej zawartości tłuszczu 12% , mozzarella light 8,5%, ricotta, sery żółte o zaniżonej zawartości tłuszczu do 23% , sery pleśniowe o zaniżonej zawartości tłuszczu 12%.