Produkty zbożowe
Pieczywo: wszystkie rodzaje ciemnego pieczywa: orkiszowe, graham, razowe, żytnio- razowe. Mogą być z ziarnami najlepiej na zakwasie nie barwione karmelem.
Mąka: pszenna razowa, orkiszowa, graham, gryczana, owsiana.
Kasze i ryż: ryż brązowy, dziki, kasza jaglana, jęczmienna pęczak, perłowa, gryczana, makaron razowy, orkiszowy, żytni.
Płatki i otręby: płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, otręby (wszystkie rodzaje).
Kasze i ryż: kuskus
Pieczywo: wszystkie rozdzaje pszennego pieczywa: bułki pszenne, kajzerki, bagietki, ciabatty, drożdżowe, barwione karmelem.
Mąka: pszenna biała , kukurydziana.
Kasze i ryż: ryż biały, makaron z mąki pszennej, kasze drobnoziarniste: kasza manna, kukurydziana.
Płatki i otręby: płatki, kukurydziane, wszystkie słodkie płatki.
Warzywa
Marchew surowa, buraki, pomidory, groch, sałata, wszystkie rodzaje kapust, seler, bakłażany, rzeżucha, brokuły, dynia, kabaczki, kalafior, pieczarki, cykoria, szparagi, brukiew, kalarepa, ogórki, papryka, rzodkiew, grzyby, cebula, buraki, karczochu, por, boćwina, szczaw, rabarbar, kiszonki, koncentraty zup i sosów, grzyby, suche nasiona roślin strączkowych, groszek, brukselka.
Ziemniaki, marchew gotowana, buraki gotowane, kukurydza, groszek konserwowy, warzywa kiszone.
Ziemniaki smażone, frytki, pure z ziemniaków.
Owoce
Śliwki, agrest, czereśnie, wiśnie, truskawki, granat, mandarynki, jabłka, jagody maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, brzoskwinie, nektarynki, morele, melon, arbuz, ananas, kiwi, pomarańcza, papaja, grejpfruty, oliwki.
Banany świeże, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, rodzynki, figi, daktyle, orzechy, migdały, ziarna.
Kokos, banany suszone, owoce z puszki w syropie.
Mleko i produkty mleczne
Jogurty naturalne, kefiry maślanki do 1,5% tłuszczu , sery białe chude tłuszczu: twarogi, serki wiejskie 3% tłuszczu, serki białe do smarowania do 5.
Mleko chude: 0,5-2%tłuszczu, feta o zaniżonej zawartości tłuszczu 12% , mozzarella light 8,5%, ricotta, sery żółte o zaniżonej zawartości tłuszczu do 23% , sery pleśniowe o zniżonej zawartości tłuszczu 12%.
sery twarogowe pełnotłuste, wszystkie sery żółte tłuste, jogurty, kefiry, maślanki owocowe, mleczne desery owocowe.
Ryby, drób, mięso
Mięso: wołowina, cielęcina, wieprzowina (polędwiczka wieprzowa).
Drób: kurczak lub indyk bez skóry.
Ryby: dorsz, leszcz, panga, dorada, sola, pstrąg, mintaj, tilapia, morszczuk, okoń, lin, tuńczyk świeży lub w sosie własnym, owoce morza, łosoś, makrela, halibut.
Wędliny: chuda szynka drobiowa, wołowa.Mięso: wieprzowina (schab).
Drób: mięso z podudzi z kurczaka.
Ryby: śledzie w oleju, sardynki, sardele, ryby wędzone.
Wędliny: polędwica sopocka.
Mięso: wieprzowina (łopatka, podgardle, szynka, żeberka, karkówka) baranina, jagnięcina, mięsa wędzone.
Drób: kaczka, gęś.
Ryby: karp, węgorz.
Wędliny: kiełbasy, parówki, kabanosy, frankfurterki, boczek, podroby, tłuste wędliny z widocznymi pasmami tłuszczu, wędliny wędzone.
Jaja
Na miękko, jajecznica i omlety gotowane na parze lub wodzie, jajka w koszulce, na twardo.
Tłuszcze
Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, słonecznikowy, margaryna miękka ze sterolami.
Smalec, słonina, margaryny twarde.
Słodycze i substancje słodzące
Słodziki, stewia.
Cukier brzozowy (ksylitol), syrop z agawy.
Czekolada, kakao, cukier.
Przyprawy
Przyprawy warzywne, zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn, estragon, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól, ocet, pieprz, ostre przyprawy: chili, tabasco i inne, musztarda , curry, imbir.
nie wskazane są gotowe mieszanki przypraw ze względu na dużą zawartość soli, sól trzeba ograniczyć do minimum- najlepiej wyeliminować całkowicie.
Napoje
Woda mineralna, słaba herbata, herbatki owocowe, zielona herbata, herbata czerwona, mleko: sojowe, owsiane, migdałowe.
Soki owocowe bez cukru lub jednodniowe lub świeżo wyciskane najlepiej rozcieńczone z wodą.
Soki owocowe z kartonów, napoje gazowane: oranżady, coca- cola, herbaty mrożone z cukrem, napoje alkoholowe.