Śniadanie
-
4 kromki chleba razowego (120 g) skropione oliwą z oliwek (10 ml) z rukolą mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 4 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy- po ok. łyżce na 1 kanapkę.
-
Zielona herbata bez cukru
-
2/3 szklanki kefiru do 2% tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 545 kcal |
Białka | 23 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 67 g |
II Śniadanie
-
Kolorowe musli z jogurtem naturalnym
Składniki:
-
1 łyżka płatków owsianych
-
1 łyżka płatków żytnich
-
1 łyżka płatków orkiszowych
-
2 suszone morele (14 g)
-
1 suszone jabłko (7 g)
-
1 łyżka suszonej żurawiny
-
100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 46 g |
Obiad
-
Barszcz czerwony z białą fasolą
-
Szaszłyki z kurczaka z warzywami z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
-
Szklanka soku grejpfrutowego bez cukru
Składniki na zupę:
-
½ średniego buraka (50 g)
-
½ małej marchewki (35 g)
-
¼ małego selera (25 g)
-
¼ średniej pietruszki (20 g)
-
1 mały ziemniak (50 g)
-
20 g ugotowanej białej fasoli (podana ilość dotyczy fasoli przed ugotowaniem)
-
2 łyżki koncentratu z buraków
-
½ kostki rosołowej bez soli
-
majeranek, suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę zaleć ok. 0,3 litra gorącej wody i gotować ok. 15 - 20 minut. Na koniec dodać koncentrat barszczu i ugotowaną białą fasolę. Doprawić do smaku majerankiem, bazylią i pieprzem.
Składniki na II danie:
Szaszłyki z kurczaka:
-
100 g piersi z kurczaka pokrojonej w grubsze paseczki.
-
½ małej cebuli pokrojonej w plasterkiem
-
¼ czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w grubszą kostkę
-
¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w grubszą kostkę
-
2 małe pieczarki przekrojone na pół (20 g)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
2 łyżki soku z cytryny
-
½ łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz
-
1 mały ząbek czosnku
-
50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i zioła prowansalskie. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso wraz z warzywami i pozostawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie nabijać na przemian na patyczek do szaszłyków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 20 - 25 minut. Podawać z brązowym ryżem i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.
Sałatka z rzodkiewki i kalarepy
Sposób przyrządzenia:
-
100 g główek rzodkiewki
-
½ małej kalarepy
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
pieprz, bazylia suszona
Sposób przyrządzenia:
Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 703 kcal |
Białka | 37 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 95 g |
Podwieczorek
-
Jabłkowo- orzechowy jogurt
Składniki:
-
1 średnie jabłko (160 g) starte na tarce o dużych otworach
-
10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
-
150 g jogurtu naturalnego
-
cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 220 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 26 g |
Kolacja
-
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Składniki:
-
2 garście mieszanki sałata
-
50 g gotowanego mrożonego bobu
-
6 czarnych oliwek (12 g)
-
2 główki rzodkiewki (40 g) pokrojone w plasterki
-
1 mały ogórek konserwowym (50 g) pokrojony w kostkę
-
kilka pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
50 g wędzonego pstrąga
-
pieprz, posiekany koperek
-
3 kromeczki pieczywa pełnoziarnistego (90 g)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, octu jabłkowego, pieprzu i posiekanego koperku. Na wierzchu poukładać wędzonego pstrąga. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 446 kcal |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 50 g |
Śniadanie
-
4 kromki ciemnego pieczywa posmarowane (120 g) margaryną miękką ze sterolami (20 g) z 4 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 4 listkami sałaty z 4 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
-
Szklanka maślanki
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 549 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 73 g |
II Śniadanie
-
2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem
Składniki na gruszkowy serek:
-
50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
-
1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
-
cynamonem
-
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serekiem posmarować pieczywo chrupkie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 250 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 39 g |
Obiad
-
Zupa z kapusty czerwonej
-
Tagliatelle z kaparami i oliwkami
-
Szklanka soku jabłkowego bez cukru
Składniki:
-
100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
-
2 małe ziemniak (100 g) pokrojonego w kostkę
-
¼ małego kwaśnego jabłka (30 g) pokrojonego w kostkę
-
¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w słupki
-
pieprz, gałka muszkatołowa
-
posiekany koperek
-
0,4 litra wywaru warzywnego
Sposób przyrządzenia:
Poszatkowaną kapustę i marchewkę wrzucić do gotującego się wrzątku gotować ok. 10 minut. Następnie dodać ziemniaka i jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Składniki na II danie:
-
70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
-
½ puszki pomidorów (200 g)
-
1 mały ząbek czosnku
-
15 g opłukanych kaparów
-
15 g czarnych oliwek
-
½ czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
bazylia suszona i oregano suszone, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażyć ok. 3 minut pomidory z puszki z posiekanym czosnkiem, dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i dusić o 10 minut. Dodać kapary i pokrojone w plasterki oliwki. Dodać ugotowny makaron. Doprawić do smaku bazylią i oregano.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 706 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 105 g |
Podwieczorek
-
Koktajl ogórkowo - selerowy
Składniki:
-
150 g ogórka zielonego
-
½ małego dojrzałego awokado
-
2 gałązki selera naciowego
-
200 ml maślanki
-
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
-
posiekany koperek, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 237 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
-
Sałatka z krewetkami
Składniki:
-
70 g krewetek
-
2 garście rukoli
-
2 suszone pomidory
-
120 g pomidorków koktajlowych
-
1 łyżka kapar
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
¼ strąka papryczki chilli
-
2 plasterki świeżego imbiru
-
sól, pieprz
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
sok z cytryny
-
ocet winny
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozmrozić.
Zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chilli i tartym imbirze.
Grillować .Rukolę, przekrojone pomidorki, posiekane suszone
pomidory, kapary wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na
wszystko poukładać grillowane krewetki. Podawać z 3 kromkami
ciemnego pieczywa (90 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 430 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 55 g |
Śniadanie
-
4 kromki ciemnego pieczywa (120 g) z ziołowym twarożkiem z 4 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
-
Zielona herbata bez cukru
-
2/3 szklanki kefiru do 2 % tłuszczu
Składniki na ziołowy twarożek:
-
50 g chudego twarogu
-
1 łyżeczka posiekanego koperku
-
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 566 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 74 g |
II Śniadanie
-
Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi
Składniki:
-
50 g serka homogenizowanego 0 %
-
2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
-
2 łyżki płatków orkiszowych
-
10 g posiekanych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskim.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
-
Kurczak z morelami z kaszą jęczmienną perłową z grillowanym bakłażanem
-
Szklanka soku pomarańczowego bez cukru
Składniki na II danie:
-
100 g piersi z kurczaka
-
½ łyżeczki skórki z limonki
-
4 suszone morele
-
¼ łyżeczki curry
-
¼ łyżeczki tartego imbiru
-
pieprz
-
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1,5 % (50 g)
-
50 g kaszy jęczmiennej
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
200 g bakłażana
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
słodka mielona papryka, suszone oregano
Sposób przyrządzenia:
Morele namoczyć w gorącej wodzie i drobno posiekać dodać startą skórkę z limonki i wymieszać. Pierś z kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem, posmarować suszonymi morelami zawinąć w roladkę, którą zamarynować w jogurcie wymieszanym z olejem, imbirem, curry i pieprzem. Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą i pieć ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. Podawać z kaszą jęczmienną i grillowanym bakłażanem. Bakłażana pokroić w plastry (ok. 0,5 cm) oprószyć solą i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć. Grillować z obydwu stron. Plastry przekroić na pół, umieścić w miseczce, wymieszać z oliwą, oregano i słodką mieloną papryką.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 571 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 68 g |
Podwieczorek
-
2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 210 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 25 g |
Kolacja
-
Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem
Składniki:
-
80 g makaronu razowego świderki
-
25 g wędzonego łososia
-
1 mały pomidor (100 g)
-
50 g ogórka zielonego
-
¼ żółtej papryki (40 g)
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprzem
-
½ łyżeczki musztardy miodowej
-
½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z łososiem, warzywami i jogurtowym sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 446 kcal |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 60 g |
Śniadanie
-
4 kromki chleba razowego (120 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (20 g)
i 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 4 plastrami polędwicy z kurczaka (40 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g) -
Szklanka maślanki
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 533 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 78 g |
II Śniadanie
-
Koktajl anansowo - truskawkowy ze słonecznikiem
Składniki:
-
2 plastry ananasa (100 g)
-
150 g truskawek
-
150 ml mleka sojowego
-
1 łyżka otrębów owsianych
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
1 łyżeczka zarodków pszennych
-
1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
Obiad
-
Zupa krem grzybowy z grzanką
-
Pieczona polędwiczka wieprzowa z duszonym szpinakiem i kaszą jaglaną z pomidorami
-
Szklanka soku jabłkowego
Składniki na krem z grzybów:
-
100 g mrożonych grzybów leśnych
-
2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
-
¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
-
¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę
-
¼ średnie cebuli (25 g) pokrojone w kostkę
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 gałązką świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
-
0,4 litra wywaru warzywnego
-
1 cienka kromeczka pieczywa graham (30 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydóch stron i pokroić w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić o. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.
Składniki na II danie:
-
80 g polędwiczki wieprzowej
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
suszony tymianek, pieprz
-
200 g szpinaku liściastego
-
¼ małej cebuli
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
½ ząbka czosnku
-
1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
-
pieprz, gałka muszkatołowa
-
50 g kaszy jaglanej
-
1 suszony pomidor
-
50 g przecieru pomidorowego
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową natrzeć olejem rzepakowym, posypać tymiankiem i pieprzem. Przyrumienić z obydwóch stron na suchej patelni. Następnie włożyć na ok. 5 - 10 minut do nagrzanego do 180o C piekarnika. Wyciągnąć odstawić na ok. 3 minuty żeby mięso odpoczęło pokroić na ok. 2 cm plastry. Podawać ze szpinakiem i pomidorową kaszą jaglaną. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, szpinak. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny, doprawić solą i gałką muszkatołową. Kaszę jaglaną ugotować. Wymieszać z przecierem pomidorowym i posiekanym suszonym pomidorem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 722 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 25 g |
Węglowodany | 91 g |
Podwieczorek
-
2 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z owocowym serkiem
Składniki na owocowy serek:
-
40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
-
50 g borówki amerykańskiej
-
100 g malin
-
2 listki posiekanej mięty lub suszonej
-
1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 232 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 38 g |
Kolacja
-
Sałatka z kalafiorem i wędliną
Składniki:
-
150 g kalafiora ugotowanego na półtwardo, podzileonego na różyczki
-
1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
-
½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
-
¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
-
¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
-
1 suszony pomidor
-
2 plasterki polędwicy sopockiej (20 g) pokrojonej w paseczki
-
3 kromeczki pieczywa razowego (90 g)
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka octu jabłkowego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 402 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 54 g |
Śniadanie
-
4 kromeczki chleba graham (120 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z
4 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g) -
Zielona herbata bez cukru
-
⅔ szklanki jogurtu naturalnego pitnego do 2 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 540 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 68 g |
II Śniadanie
-
Zielony koktajl
Składniki:
-
½ banana (60 g)
-
1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
-
½ małego jabłka (50 g) pokrojone w kostkę (nie obierać ze skórki)
-
150 ml mleka sojowego
-
1 łyżeczka zarodków pszennych
-
1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
-
cynamon, imbir mielony dla smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
-
Kapuśniak z cieciorką
-
Tymiankowo- limonkowy dorsz z kaszą pęczak i sałatką warzywną
-
1 duża pomarańczy (240 g)
Składniki na zupę:
-
150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
-
2 małe ziemniaczek (100 g)
-
2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
-
½ małej marchewki (40 g)
-
2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
-
0,4 litra wywaru warzywnego
-
1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
-
poszatkowany koperek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Tymiankowo - limonkowy dorsz
Składniki:
-
100 g filetau z dorsza
-
1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
-
½ łyżeczki skórki z limonki
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
sok z ¼ limonki
-
pieprz cytrynowy
-
60 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, skórki z limonki, tymianku, soku, pieprzu cytrynowego zrobić marynatę, którą natrzeć dorsza. Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą pęczak i sałatką warzywną.
Sałatka warzywna:
-
¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
-
3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
-
¼ małej cukinii (50 g), pokrojonej w plasterki
-
1 łyżka oliwy z oliwy
-
pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natka pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 709 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 91 g |
Podwieczorek
-
Cytrusowy jogurt
Składniki:
-
⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
-
½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
-
½ dojrzałego kiwi (35 g)
-
10 g orzechów włoskich posiekanych
-
cynamon
-
150 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
-
cynamonem
Sposób przyrządzenia:
Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 225 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 24 g |
Kolacja
-
Sałatka z tofu z pieczywem
Składniki:
-
3 liście sałaty lodowej (50 g) posiekanej
-
1 mały pomidor pokrojony w ósemki (100 g)
-
¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
-
½ czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki
-
¼ małej cebuli (20 g) pokrojonej w piórka
-
otarta skórka z cytryny, pieprz, ostra czerwona papryka
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
60 g tofu
-
3 kromkami pieczywa pełnoziarnistego (60 g)
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
½ łyżeczki suszonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Tofu pokroić w kostkę zamarynować w oleju rzepakowym, otartej skórce z cytryny, pieprzu, ostrej papryce. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie krótko podsmażyć na suchej patelni. Warzywa wymieszać z sosem w misce, ułożyć na nich tofu. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 429 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 55 g |
Śniadanie
-
4 kromki chleba razowego (120 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (20 g) z kolorowym serkiem wiejskim
-
Zielona herbata
-
⅔ szklanki kefiru do 2 % tłuszczu
Składniki na kolorowy serek:
-
50 g serka wiejskiego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
-
5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
-
1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
-
1 łyżka kiełków rzodkiewki
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 567 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 70 g |
II Śniadanie
-
2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem
Składniki na sałatkę z białym serem:
-
garść sałaty roszponki
-
1 mały pomidor pokrojony w kostkę
-
¼ górka zielonego (50 g) pokrojony w półplasterki
-
1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
-
1 plaster białego sera (30 g)
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
1 łyżka wody
-
zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko ppokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
-
Chłodnik z awokado i ogórka
-
Naleśniki z farszem z soczewicy i kurczaka
-
Szklanka soku jabłkowego bez cukru
Składniki na chłodnik:
-
½ małego awokado
-
200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
-
½ dużego ogórka (150 g)
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
sok z cytryny (1 łyżka)
-
½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Składniki na II danie:
Na naleśniki: (2 porcje - ok. 4 naleśników)
-
100 g mąki pszennej graham
-
1 jajko
-
150 ml mleka 1,5 %
-
60 ml wody mineralnej gazowanej
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 nalśniki.
Na farsz:
-
50 g piersi z kurczaka
-
15 g soczewicy czerwonej
-
1 mały pomidor (100 g) sparzony, brany ze skórki i pokrojony w kostkę
-
50 g cukinii pokrojonej w kostkę
-
50 g bakłażana pokrojonego w kostkę
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
pieprz, suszona bazylia, 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić kostkę. Soczewicę gotować ok 10 minut. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć warzywa ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i suszoną bazylią. Dodać posiekane oregano i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 714 kcal |
Białka | 38 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 90 g |
Podwieczorek
-
1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
-
1 średnie jabłko
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 219 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 36 g |
Kolacja
-
Makaron z brokułem czarnym sezamem i orzechami nerkowca
Składniki:
-
70 g ugotowanego na półtwardo brokuła
-
50 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
-
1 łyżeczka czarnego sezamu
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
10 g prażonych posiekanych orzechów nerkowca
-
pieprz, świeża bazylia posiekana - ok. 1 łyżki
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i od razu wymieszać z oliwą i czarnym sezamem. Dodać podzielonego na różyczki brokuła, posiekane nerkowce, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 404 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 53 g |
Śniadanie
-
Ziołowa jajecznica
-
Czerwona herbata
-
⅔ szklanki maślanki
Składniki:
-
1 jajko
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
½ małej cebuli (20 g)
-
pieprz, szczypta soli posiekany świeży tymianek- 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.
Dodatkowo:
-
4 kromki pieczywa razowego (120 g)
-
margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (20 g)
-
3 plastry pomidora (100 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 544 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 68 g |
II Śniadanie
-
2 ciasteczka orkiszowe
-
100 g jogurtu naturalnego
Składniki na ciasteczka owsiane:
-
16 g płatków orkiszowych
-
2 białka jaja
-
2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
-
1 łyżka oleju słonecznikowego
-
1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Białka ubić na gęstą pianą z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
-
Krem pomidorowy z mozzarellą
-
Tagliatelle z wołowiną i warzywami
-
Szklanka soku ananasowego bez cukru
Składniki na zupę:
-
½ puszki pomidorów
-
¼ małej cebuli
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
20 g startej białej mozzarelli light
-
250 ml wywaru warzywnego
-
posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.
Składniki na II danie:
-
70 g makaronu tagliatelle
-
75 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
-
50 g cukinii pokrojonej w kostkę
-
40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
-
40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
-
½ małej cebuli pokrojonej w piórka
-
1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć wołowinę na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 717 kcal |
Białka | 37 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 91 g |
Podwieczorek
-
1 jabłko (160 g)
-
125 g jogurtu naturalnego
-
2 łyżki płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 222 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 36 g |
Kolacja
-
Kasza jaglana z owocami i białym serem
Składniki:
-
60 g kaszy jaglanej
-
1 małe jabłko (100 g)
-
½ gruszki (100 g)
-
1 łyżka oleju słonecznikowego
-
25 g chudego twarogu
-
cynamon
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Gruszkę i jabłko pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z kaszą. Na wszystko pokruszyć biały ser.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 420 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 64 g |