Dieta 2200 kcal

powrót

Śniadanie

  • 4 kromki chleba razowego (120 g) skropione oliwą z oliwek (10 ml)  z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 4 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę.
  • Zielona herbata bez cukru
  • ⅔ szklanki kefiru do 2 % tłuszczu

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal545 kcal
Białka23 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany67 g

II Śniadanie

  • Kolorowe musli z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 2 suszone morele (14 g)
  • 1 suszone jabłko (7 g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany46 g

Obiad

  • Barszcz czerwony z białą fasolą
  • Polędwiczki z kurczaka z pieczonymi pomidorami z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
  • Szklanka soku grejpfrutowego bez cukru

Składniki na zupę:

  • ½ średniego buraka (50 g)
  • ½ małej marchewki (35 g)
  • ¼ małego selera (25 g)
  • ¼ średniej pietruszki (20 g)
  • 1 mały ziemniak (50 g)
  • 20g ugotowanej białej fasoli (podana ilość dotyczy fasoli przed ugotowaniem)
  • 2 łyżki koncentratu z buraków
  • ½ kostki rosołowej bez soli
  • majeranek, suszona bazylia, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić w drobną kostkę, zaleć ok. 0,3 litra gorącej wody i gotować ok. 15 - 20 minut. Na koniec dodać koncentrat barszczu i ugotowaną białą fasolę. Doprawić do smaku majerankiem, bazylią i pieprzem.

Składniki na II danie:

Polędwiczki z kurczaka z pieczonymi pomidorami: 

  • 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w grubsze paseczki
  • ¼ małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mały pomidor czerwony
  • 6 pomidorków żółtych koktajlowych
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • odrobin soli, pieprz, suszona bazylia
  • 50 g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, tymiankiem. Powstałą marynatą natrzeć oprószonego solą i pieprzem kurczaka z obydwóch stron. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Pomidora pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać pieprzem, bazylią, piec w piekarniku nagrzanym do 200oC i piec przez ok. 15 minut. Zamarynowanego kurczaka grillować na dobrze rozgrzanej patelni. Na talerz wyłożyć upieczone pomidory, wyłożyć na nie grillowanego kurczaka. Podawać z ryżem i sałatką.

Sałatka z rzodkiewki i kalarepy 

Składniki na sałatkę:

  • 100 g główek rzodkiewek
  • ½ małej kalarepy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, bazylia suszona

Sposób przyrządzenia:

Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal704 kcal
Białka37 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany95 g

Podwieczorek

  • Jabłkowo - orzechowy jogurt

Składniki:

  • 1 średnie jabłko (160 g) starte na tarce o dużych otworach
  • 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki wymieszać.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal220 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany26 g

Kolacja

  • Sałatka z pstrągiem

Składniki:

  • 2 garście mieszanki sałat
  • 50 g gotowanego mrożonego bobu
  • 6 czarnych oliwek (12 g)
  • 2 główki rzodkiewki (40 g) pokrojone w plasterki
  • 1 mały ogórek konserwowy (50 g) pokrojony w kostkę
  • kilka pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g pstrąga
  • pieprz, posiekany koperek, 1 listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu
  • 3  kromeczki pieczywa pełnoziarnistego (90 g)

Sposób przyrządzenia:

Do rondelka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotować. Włożyć kawałek pstrąga i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie pstrąga wyciągnąć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, octu jabłkowego, pieprzu i posiekanego koperku. Na wierzchu poukładać ugotowanego pstrąga. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal446 kcal
Białka20 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany50 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 4 kromki ciemnego pieczywa posmarowane (120g) margaryną miękką ze sterolami (20 g) z 4 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 4 listkami sałaty z 4 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Szklanka maślanki

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal549 kcal
Białka27 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany73 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem

Składniki na gruszkowy serek:

  • 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
  • cynamon
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal250 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Spaghetti z warzywami
  • Szklanka soku jabłkowego bez cukru

Składniki:

  • 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 2 małe ziemniaki (100 g) pokrojone w kostkę
  • ¼ małego kwaśnego jabłka (30 g) pokrojonego w kostkę
  • ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w słupki
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekany koperek
  • 0,4 litra wywaru warzywnego

Sposób przyrządzenia:

Poszatkowaną kapustę i marchewkę wrzucić do gotującego się wrzątku, gotować ok. 10 minut. Następnie dodać ziemniaka i jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Składniki na II danie:

  • 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
  • ⅓ żółtej papryki (60 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
  • 70 g cukinii
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • ¼ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g sera feta light
  • ⅓ łyżeczki melasy (można zastąpić cukrem trzcinowym lub syropem z agawy)
  • odrobina soli, pieprz, kilka listków bazylii, suszone oregano

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek, dodać przecier pomidorowy, melasę, pieprz i odrobinę soli. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Paprykę pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół, cukinię za pomocą obieraczki pokroić we wstążki. Rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć ok. 8 minut (mają być chrupkie). Na koniec doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i oregano. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym, wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć warzywa. Na wszystko pokruszyć ser feta i posypać listkami bazylii.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal734 kcal
Białka24 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany106 g

Podwieczorek

  • Koktajl ogórkowo – selerowy

Składniki:

  • 150 g ogórka zielonego
  • ½ małego dojrzałego awokado
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • posiekany koperek, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal237 kcal
Białka10 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany15 g

Kolacja

  • Sałatka z krewetkami

Składniki:

  • 70 g krewetek
  • 2 garście rukoli
  • 2 suszone pomidory
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ strąka papryczki chili
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • ocet winny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Krewetki rozmrozić. Zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chili i tartym imbirze.
Grillować. Rukolę, przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać grillowane krewetki. Podawać z 3 kromkami ciemnego pieczywa (90 g).

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal430 kcal
Białka24 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany55 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 4 kromki ciemnego pieczywa (120 g) z ziołowym twarożkiem z 4 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru
  • ⅔ szklanki kefiru do 2 % tłuszczu

Składniki na ziołowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal566 kcal
Białka27 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany74 g

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi

Składniki:

  • 50 g serka homogenizowanego 0 %
  • 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 10 g posiekanych orzechów nerkowca

Sposób przyrządzenia:

Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal247 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Podudzia z kurczaka z suszonymi owocami z kaszą jęczmienną perłową z grillowanym bakłażanem
  • Szklanka soku pomarańczowego bez cukru

Składniki na II danie:

  • 80 g mięsa z podudzi z kurczaka
  • 3 suszone morele
  • 2 suszone śliwki
  • ¼ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kora cynamonu
  • ½ szklanki wywaru z warzywami
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, curry, 2 ziarenka ziela angielskiego, suszony rozmaryn
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g bakłażana
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • słodka mielona papryka, suszone oregano

Sposób przyrządzenia:

Podudzia z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć odrobiną soli i pieprzem. Z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, octu balsamicznego, ½ posiekanego ząbka czosnku, rozmarynu, curry, ziela angielskiego przygotować marynatę, w której umieścić kurczaka na ok. 30 minut. Cebulę i drugą połowę czosnku drobno posiekać i chwilę podsmażyć na drugiej łyżeczce oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso i chwilę rumienić. Dodać morele, śliwki, koncentrat pomidorowy, korę cynamonu. Wszystko zalać wywarem z warzyw  i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec doprawić do smaku.  Podawać z kaszą jęczmienną i grillowanym bakłażanem. Bakłażana pokroić w plastry (ok. 0,5 cm) oprószyć solą i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Plastry przekroić na pół, umieścić w miseczce, wymieszać z oliwą, oregano i słodką mieloną papryką.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal702 kcal
Białka32 g
Tłuszcze24 g
Węglowodany88 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka wody

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal210 kcal
Białka9 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany25 g

Kolacja

  • Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 80 g makaronu razowego świderki
  • 25 g wędzonego łososia
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 50 g ogórka zielonego
  • ¼ żółtej papryki (40 g)

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z łososiem, warzywami i jogurtowym sosem.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal446 kcal
Białka20 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany60 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 4 kromki chleba razowego (120 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (20 g) i 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 4 plastrami polędwicy z kurczaka (40 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
  • Szklanka maślanki

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal533 kcal
Białka27 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany78 g

II Śniadanie

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem

Składniki:

  • 2 plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka12 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany30 g

Obiad

  • Zupa krem grzybowy z grzanką
  • Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami, ziemniakami z koperkiem
  • Szklanka soku jabłkowego

Składniki na krem z grzybów:

  • 100 g mrożonych grzybów leśnych
  • 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 cienka kromeczka pieczywa graham (30 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydwóch stron i pokroić w kostkę

Sposób przyrządzenia:

Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.

Składniki na II danie:

  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, curry

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczak zamarynować w marynacie z oliwy, musztardy i przypraw. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron.  Podawać z gotowanymi zielonymi szparagami i ziemniakami.

Dodatkowo:

  • 200 g szparagów
  • 250 g ziemniaków
  • koperek

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal700 kcal
Białka34 g
Tłuszcze24 g
Węglowodany88 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z owocowym serkiem

Składniki na owocowy serek:

  • 40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 100 g malin
  • 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego 

Sposób przyrządzenia:

Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal232 kcal
Białka11 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany38 g

Kolacja

  • Sałatka z kalafiorem i wędliną

Składniki:

  • 150 g kalafiora ugotowanego na półtwardo, podzielonego na różyczki
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
  • ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 suszony pomidor
  • 2 plasterki polędwicy sopockiej (20 g) pokrojonej w paseczki
  • 3 kromeczki pieczywa razowego (90 g)

Na sos:

  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal402 kcal
Białka15 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany54 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 4 kromeczki chleba graham (120 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 4 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru
  • ⅔ szklanki jogurtu naturalnego pitnego do 2 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal540 kcal
Białka28 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany68 g

II Śniadanie

  • Zielony koktajl

Składniki:

  • ½ banana (60 g)
  • 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • cynamon, imbir mielony dla smaku

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka10 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany31 g

Obiad

  • Kapuśniak z cieciorką
  • Łosoś zapiekany pod szpinakiem z brązowym ryżem i sałatką warzywną
  • 1 duża pomarańcza (240g)

Składniki na zupę:

  • 150g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
  • 2 małe ziemniaczki (100g)
  • 2 łyżki cieciorki konserwowej (30g)
  • ½ małej marchewki (40g)
  • 2 suszone grzybki (3g) namoczone w gorącej wodzie
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • poszatkowany koperek

Sposób przyrządzenia:

Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.

Składniki na II danie:

Łosoś zapiekany pod szpinakiem

Składniki na szpinak:

  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka serka białego do smarowania
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soli i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, chwilę poddusić. Dodać szpinak i dusić do momentu, aż wyparuje cały nadmiar wody. Dodać serek i przyprawy, wymieszać.

Na łososia:

  • 120g łososia
  • sok z cytryny
  • odrobina soli i pieprz cytrynowy

Sposób przyrządzenia:

Łososia natrzeć przyprawami. Skropić cytryną. Umieścić w małym naczyniu do zapiekania, przykryć połową szpinaku i zapiekać ok. 20 minut w 180oC. Podawać z brązowym ryżem (50g) i sałatką warzywną.

Sałatka warzywna:

  • ¼ małej kalarepy (30g) pokrojonej
  • 3 główki rzodkiewki (50g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ małej cukinii (50g) pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal710 kcal
Białka35 g
Tłuszcze27 g
Węglowodany61 g

Podwieczorek

  • Cytrusowy jogurt

Składniki:

  • ⅓ pomarańczy (80g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ mandarynki (35g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ dojrzałego kiwi (35g)
  • 10g orzechów włoskich posiekanych
  • cynamon
  • 150g jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal225 kcal
Białka9 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany24 g

Kolacja

  • Sałatka z tofu z pieczywem

Składniki:

  • 3 liście sałaty lodowej (50g) posiekanej
  • 1 mały pomidor pokrojony w ósemki (100g)
  • ¼ ogórka zielonego (50g) pokrojonego w plasterki
  • ½ czerwonej papryki (70g) pokrojonej w paseczki
  • ¼ małej cebuli (20g) pokrojonej w piórka
  • otarta skórka z cytryny, pieprz, ostra czerwona papryka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 60g tofu
  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (60g)

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki suszonego koperku

Sposób przyrządzenia:

Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w oleju rzepakowym, otartej skórce z cytryny, pieprzu, ostrej papryce. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie krótko podsmażyć na suchej patelni. Warzywa wymieszać z sosem w misce, ułożyć na nich tofu. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal429 kcal
Białka16 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany55 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 4 kromki chleba razowego (120g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (20g) z kolorowym serkiem wiejskim
  • Zielona herbata
  • ⅔ szklanki kefiru do 2% tłuszczu

Składniki na kolorowy serek:

  • 50g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 czarnych oliwek (10g) pokrojonych w plasterki
  • 5 zielonych oliwek (10g) pokrojonych w plasterki
  • 1 suszony pomidor z zalewy (8g) odsączony i pokrojony w paseczki
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal567 kcal
Białka21 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany70 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40g) z sałatką z białym serem

Składniki na sałatkę z białym serem:

  • garść sałaty roszponki
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • ¼ ogórka zielonego (50g) pokrojonego w plasterki
  • 1 główka rzodkiewki (20g) pokrojonej w plasterki
  • 1 plaster białego sera (30g)

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal241 kcal
Białka12 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Chłodnik z awokado i ogórka
  • Krokiety z kaszą gryczaną i serem
  • Szklanka soku jabłkowego bez cukru

Składniki na chłodnik:

  • ½ małego awokado
  • 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
  • ½ dużego ogórka (150 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.

Składniki na II danie:

Na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)

  • 100 g mąki pszennej graham
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka 1,5 %
  • 60 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.

Na farsz: 

  • 40 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 50 g chudego twarogu
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • odrobina soli, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować na sypko. Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać do niego cebulę, wymieszać tak, aby powstała gładka masa. Połączyć z kaszą, natką pietruszki, odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Tak przygotowany farsz zawinąć w dwa naleśniki.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal671 kcal
Białka37 g
Tłuszcze24 g
Węglowodany81 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
  • 1 średnie jabłko

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal219 kcal
Białka7 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany36 g

Kolacja

  • Makaron z brokułem, czarnym sezamem i orzechami nerkowca

Składniki:

  • 70 g ugotowanego na półtwardo brokułu
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 10 g prażonych posiekanych orzechów nerkowca
  • pieprz, świeża bazylia posiekana – ok. 1 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i od razu wymieszać z oliwą i czarnym sezamem. Dodać podzielony na różyczki brokuł, posiekane nerkowce, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal404 kcal
Białka16 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany53 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Ziołowa jajecznica
  • Czerwona herbata
  • ⅔ szklanki maślanki

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (20 g)
  • pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego 

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.

Dodatkowo:

  • 4 kromki pieczywa razowego (120 g)
  • margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (20 g)
  • 3 plastry pomidora (100 g)

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal544 kcal
Białka21 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany68 g

II Śniadanie

  • 2 ciasteczka orkiszowe
  • 100 g jogurtu naturalnego

Składniki na ciasteczka owsiane:

  • 16 g płatków orkiszowych
  • 2 białka jaja
  • 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego 

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni.  Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Lubczykowy krem pomidorowy z mozzarellą
  • Tagliatelle z wołowiną i warzywami
  • Szklanka soku ananasowego bez cukru

Składniki na zupę:

  • ½ puszki pomidorów
  • ¼ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 20 g startej białej mozzarelli light
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz, ½ łyżeczki posiekanego lubczyku

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarellą i bazylią i lubczykiem.

Składniki na II danie:

  • 70 g makaronu tagliatelle
  • 75 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć wołowinę na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal717 kcal
Białka37 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany91 g

Podwieczorek

  • 1 jabłko (160 g)
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płatków owsianych

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka8 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany36 g

Kolacja

  • Ryż jaśminowy z owocami i kremem na bazie ricotty

Składniki:

  • 60 g ryżu jaśminowego
  • 1 małe jabłko (100 g)
  • ½ gruszki (100 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka ricotty
  • ⅓ łyżeczki cukru waniliowego
  • cynamon, 2 listki mięty

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować. Ricottę wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Gruszkę i jabłko pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z ryżem. W dużym pucharku na dno wyłożyć połowę ryżu wymieszanego z owocami, rozsmarować ricottę, wyłożyć drugą połowę ryżu. Udekorować świeżą miętą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal431 kcal
Białka11 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany64 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X