Śniadanie
- 4 kromki chleba razowego (120 g) skropione oliwą z oliwek (10 ml) z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 4 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę.
- Zielona herbata bez cukru
- ⅔ szklanki kefiru do 2 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 545 kcal |
Białka | 23 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 67 g |
II Śniadanie
- Kolorowe musli z jogurtem naturalnym
Składniki:
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków żytnich
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 2 suszone morele (14 g)
- 1 suszone jabłko (7 g)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 46 g |
Obiad
- Barszcz czerwony z białą fasolą
- Polędwiczki z kurczaka z pieczonymi pomidorami z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
- Szklanka soku grejpfrutowego bez cukru
Składniki na zupę:
- ½ średniego buraka (50 g)
- ½ małej marchewki (35 g)
- ¼ małego selera (25 g)
- ¼ średniej pietruszki (20 g)
- 1 mały ziemniak (50 g)
- 20g ugotowanej białej fasoli (podana ilość dotyczy fasoli przed ugotowaniem)
- 2 łyżki koncentratu z buraków
- ½ kostki rosołowej bez soli
- majeranek, suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę, zaleć ok. 0,3 litra gorącej wody i gotować ok. 15 - 20 minut. Na koniec dodać koncentrat barszczu i ugotowaną białą fasolę. Doprawić do smaku majerankiem, bazylią i pieprzem.
Składniki na II danie:
Polędwiczki z kurczaka z pieczonymi pomidorami:
- 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w grubsze paseczki
- ¼ małej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mały pomidor czerwony
- 6 pomidorków żółtych koktajlowych
- 1 gałązka tymianku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- odrobin soli, pieprz, suszona bazylia
- 50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, tymiankiem. Powstałą marynatą natrzeć oprószonego solą i pieprzem kurczaka z obydwóch stron. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Pomidora pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać pieprzem, bazylią, piec w piekarniku nagrzanym do 200oC i piec przez ok. 15 minut. Zamarynowanego kurczaka grillować na dobrze rozgrzanej patelni. Na talerz wyłożyć upieczone pomidory, wyłożyć na nie grillowanego kurczaka. Podawać z ryżem i sałatką.
Sałatka z rzodkiewki i kalarepy
Składniki na sałatkę:
- 100 g główek rzodkiewek
- ½ małej kalarepy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, bazylia suszona
Sposób przyrządzenia:
Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 704 kcal |
Białka | 37 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 95 g |
Podwieczorek
- Jabłkowo - orzechowy jogurt
Składniki:
- 1 średnie jabłko (160 g) starte na tarce o dużych otworach
- 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
- 150 g jogurtu naturalnego
- cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 220 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 26 g |
Kolacja
- Sałatka z pstrągiem
Składniki:
- 2 garście mieszanki sałat
- 50 g gotowanego mrożonego bobu
- 6 czarnych oliwek (12 g)
- 2 główki rzodkiewki (40 g) pokrojone w plasterki
- 1 mały ogórek konserwowy (50 g) pokrojony w kostkę
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g pstrąga
- pieprz, posiekany koperek, 1 listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu
- 3 kromeczki pieczywa pełnoziarnistego (90 g)
Sposób przyrządzenia:
Do rondelka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotować. Włożyć kawałek pstrąga i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie pstrąga wyciągnąć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, octu jabłkowego, pieprzu i posiekanego koperku. Na wierzchu poukładać ugotowanego pstrąga. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 446 kcal |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 50 g |
Śniadanie
- 4 kromki ciemnego pieczywa posmarowane (120g) margaryną miękką ze sterolami (20 g) z 4 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 4 listkami sałaty z 4 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
- Szklanka maślanki
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 549 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 73 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem
Składniki na gruszkowy serek:
- 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
- 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
- cynamon
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 250 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 39 g |
Obiad
- Spaghetti z warzywami
- Szklanka soku jabłkowego bez cukru
Składniki:
- 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 2 małe ziemniaki (100 g) pokrojone w kostkę
- ¼ małego kwaśnego jabłka (30 g) pokrojonego w kostkę
- ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w słupki
- pieprz, gałka muszkatołowa
- posiekany koperek
- 0,4 litra wywaru warzywnego
Sposób przyrządzenia:
Poszatkowaną kapustę i marchewkę wrzucić do gotującego się wrzątku, gotować ok. 10 minut. Następnie dodać ziemniaka i jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Składniki na II danie:
- 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
- ⅓ żółtej papryki (60 g)
- 6 pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
- 70 g cukinii
- 100 g przecieru pomidorowego
- ¼ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g sera feta light
- ⅓ łyżeczki melasy (można zastąpić cukrem trzcinowym lub syropem z agawy)
- odrobina soli, pieprz, kilka listków bazylii, suszone oregano
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek, dodać przecier pomidorowy, melasę, pieprz i odrobinę soli. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Paprykę pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół, cukinię za pomocą obieraczki pokroić we wstążki. Rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć ok. 8 minut (mają być chrupkie). Na koniec doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i oregano. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym, wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć warzywa. Na wszystko pokruszyć ser feta i posypać listkami bazylii.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 734 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 106 g |
Podwieczorek
- Koktajl ogórkowo – selerowy
Składniki:
- 150 g ogórka zielonego
- ½ małego dojrzałego awokado
- 2 gałązki selera naciowego
- 200 ml maślanki
- 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
- posiekany koperek, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 237 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Sałatka z krewetkami
Składniki:
- 70 g krewetek
- 2 garście rukoli
- 2 suszone pomidory
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ strąka papryczki chili
- 2 plasterki świeżego imbiru
- sól, pieprz
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ocet winny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki
rozmrozić. Zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chili i tartym imbirze.
Grillować. Rukolę, przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary
wymieszać z
sosem, wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać grillowane krewetki. Podawać z
3 kromkami ciemnego pieczywa (90 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 430 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 55 g |
Śniadanie
- 4 kromki ciemnego pieczywa (120 g) z ziołowym twarożkiem z 4 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
- ⅔ szklanki kefiru do 2 % tłuszczu
Składniki na ziołowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 566 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 74 g |
II Śniadanie
- Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi
Składniki:
- 50 g serka homogenizowanego 0 %
- 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Podudzia z kurczaka z suszonymi owocami z kaszą jęczmienną perłową z grillowanym bakłażanem
- Szklanka soku pomarańczowego bez cukru
Składniki na II danie:
- 80 g mięsa z podudzi z kurczaka
- 3 suszone morele
- 2 suszone śliwki
- ¼ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- kora cynamonu
- ½ szklanki wywaru z warzywami
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz, curry, 2 ziarenka ziela angielskiego, suszony rozmaryn
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 200 g bakłażana
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- słodka mielona papryka, suszone oregano
Sposób przyrządzenia:
Podudzia z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć odrobiną soli i pieprzem. Z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, octu balsamicznego, ½ posiekanego ząbka czosnku, rozmarynu, curry, ziela angielskiego przygotować marynatę, w której umieścić kurczaka na ok. 30 minut. Cebulę i drugą połowę czosnku drobno posiekać i chwilę podsmażyć na drugiej łyżeczce oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso i chwilę rumienić. Dodać morele, śliwki, koncentrat pomidorowy, korę cynamonu. Wszystko zalać wywarem z warzyw i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z kaszą jęczmienną i grillowanym bakłażanem. Bakłażana pokroić w plastry (ok. 0,5 cm) oprószyć solą i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Plastry przekroić na pół, umieścić w miseczce, wymieszać z oliwą, oregano i słodką mieloną papryką.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 702 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 88 g |
Podwieczorek
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 210 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 25 g |
Kolacja
- Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem
Składniki:
- 80 g makaronu razowego świderki
- 25 g wędzonego łososia
- 1 mały pomidor (100 g)
- 50 g ogórka zielonego
- ¼ żółtej papryki (40 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z łososiem, warzywami i jogurtowym sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 446 kcal |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 60 g |
Śniadanie
- 4 kromki chleba razowego (120 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (20 g) i 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 4 plastrami polędwicy z kurczaka (40 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
- Szklanka maślanki
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 533 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 78 g |
II Śniadanie
- Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem
Składniki:
- 2 plastry ananasa (100 g)
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
Obiad
- Zupa krem grzybowy z grzanką
- Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami, ziemniakami z koperkiem
- Szklanka soku jabłkowego
Składniki na krem z grzybów:
- 100 g mrożonych grzybów leśnych
- 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
- ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
- ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę
- ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 cienka kromeczka pieczywa graham (30 g) -
przyrumienić na patelni grillowej z obydwóch stron i pokroić w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.
Składniki na II danie:
- 120 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, curry
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczak zamarynować w marynacie z oliwy, musztardy i przypraw. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron. Podawać z gotowanymi zielonymi szparagami i ziemniakami.
Dodatkowo:
- 200 g szparagów
- 250 g ziemniaków
- koperek
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 700 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 88 g |
Podwieczorek
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z owocowym serkiem
Składniki na owocowy serek:
- 40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g malin
- 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 232 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 38 g |
Kolacja
- Sałatka z kalafiorem i wędliną
Składniki:
- 150 g kalafiora ugotowanego na półtwardo, podzielonego na różyczki
- 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
- ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- 1 suszony pomidor
- 2 plasterki polędwicy sopockiej (20 g) pokrojonej w paseczki
- 3 kromeczki pieczywa razowego (90 g)
Na sos:
- 1łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 402 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 54 g |
Śniadanie
- 4 kromeczki chleba graham (120 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 4 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
- ⅔ szklanki jogurtu naturalnego pitnego do 2 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 540 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 68 g |
II Śniadanie
- Zielony koktajl
Składniki:
- ½ banana (60 g)
- 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
- cynamon, imbir mielony dla smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
- Kapuśniak z cieciorką
- Łosoś zapiekany pod szpinakiem z brązowym ryżem i sałatką warzywną
- 1 duża pomarańcza (240g)
Składniki na zupę:
- 150g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
- 2 małe ziemniaczki (100g)
- 2 łyżki cieciorki konserwowej (30g)
- ½ małej marchewki (40g)
- 2 suszone grzybki (3g) namoczone w gorącej wodzie
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- poszatkowany koperek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Łosoś zapiekany pod szpinakiem
Składniki na szpinak:
- 200g mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka serka białego do smarowania
- 1 ząbek czosnku
- odrobina soli i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, chwilę poddusić. Dodać szpinak i dusić do momentu, aż wyparuje cały nadmiar wody. Dodać serek i przyprawy, wymieszać.
Na łososia:
- 120g łososia
- sok z cytryny
- odrobina soli i pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Łososia natrzeć przyprawami. Skropić cytryną. Umieścić w małym naczyniu do zapiekania, przykryć połową szpinaku i zapiekać ok. 20 minut w 180oC. Podawać z brązowym ryżem (50g) i sałatką warzywną.
Sałatka warzywna:
- ¼ małej kalarepy (30g) pokrojonej
- 3 główki rzodkiewki (50g) pokrojonej w plasterki
- ¼ małej cukinii (50g) pokrojonej w plasterki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 710 kcal |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 27 g |
Węglowodany | 61 g |
Podwieczorek
- Cytrusowy jogurt
Składniki:
- ⅓ pomarańczy (80g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ mandarynki (35g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ dojrzałego kiwi (35g)
- 10g orzechów włoskich posiekanych
- cynamon
- 150g jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 225 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 24 g |
Kolacja
- Sałatka z tofu z pieczywem
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej (50g) posiekanej
- 1 mały pomidor pokrojony w ósemki (100g)
- ¼ ogórka zielonego (50g) pokrojonego w plasterki
- ½ czerwonej papryki (70g) pokrojonej w paseczki
- ¼ małej cebuli (20g) pokrojonej w piórka
- otarta skórka z cytryny, pieprz, ostra czerwona papryka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 60g tofu
- 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (60g)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki suszonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w oleju rzepakowym, otartej skórce z cytryny, pieprzu, ostrej papryce. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie krótko podsmażyć na suchej patelni. Warzywa wymieszać z sosem w misce, ułożyć na nich tofu. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 429 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 55 g |
Śniadanie
- 4 kromki chleba razowego (120g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (20g) z kolorowym serkiem wiejskim
- Zielona herbata
- ⅔ szklanki kefiru do 2% tłuszczu
Składniki na kolorowy serek:
- 50g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 czarnych oliwek (10g) pokrojonych w plasterki
- 5 zielonych oliwek (10g) pokrojonych w plasterki
- 1 suszony pomidor z zalewy (8g) odsączony i pokrojony w paseczki
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 567 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 70 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40g) z sałatką z białym serem
Składniki na sałatkę z białym serem:
- garść sałaty roszponki
- 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
- ¼ ogórka zielonego (50g) pokrojonego w plasterki
- 1 główka rzodkiewki (20g) pokrojonej w plasterki
- 1 plaster białego sera (30g)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Chłodnik z awokado i ogórka
- Krokiety z kaszą gryczaną i serem
- Szklanka soku jabłkowego bez cukru
Składniki na chłodnik:
- ½ małego awokado
- 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
- ½ dużego ogórka (150 g)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny (1 łyżka)
- ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Składniki na II danie:
Na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki pszennej graham
- 1 jajko
- 150 ml mleka 1,5 %
- 60 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.
Na farsz:
- 40 g kaszy gryczanej niepalonej
- 50 g chudego twarogu
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować na sypko. Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać do niego cebulę, wymieszać tak, aby powstała gładka masa. Połączyć z kaszą, natką pietruszki, odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Tak przygotowany farsz zawinąć w dwa naleśniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 671 kcal |
Białka | 37 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 81 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
- 1 średnie jabłko
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 219 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 36 g |
Kolacja
- Makaron z brokułem, czarnym sezamem i orzechami nerkowca
Składniki:
- 70 g ugotowanego na półtwardo brokułu
- 50 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 10 g prażonych posiekanych orzechów nerkowca
- pieprz, świeża bazylia posiekana – ok. 1 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i od razu wymieszać z oliwą i czarnym sezamem. Dodać podzielony na różyczki brokuł, posiekane nerkowce, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 404 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 53 g |
Śniadanie
- Ziołowa jajecznica
- Czerwona herbata
- ⅔ szklanki maślanki
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ małej cebuli (20 g)
- pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.
Dodatkowo:
- 4 kromki pieczywa razowego (120 g)
- margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (20 g)
- 3 plastry pomidora (100 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 544 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 68 g |
II Śniadanie
- 2 ciasteczka orkiszowe
- 100 g jogurtu naturalnego
Składniki na ciasteczka owsiane:
- 16 g płatków orkiszowych
- 2 białka jaja
- 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Lubczykowy krem pomidorowy z mozzarellą
- Tagliatelle z wołowiną i warzywami
- Szklanka soku ananasowego bez cukru
Składniki na zupę:
- ½ puszki pomidorów
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 g startej białej mozzarelli light
- 250 ml wywaru warzywnego
- posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz, ½ łyżeczki posiekanego lubczyku
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarellą i bazylią i lubczykiem.
Składniki na II danie:
- 70 g makaronu tagliatelle
- 75 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
- 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
- ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć wołowinę na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 717 kcal |
Białka | 37 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 91 g |
Podwieczorek
- 1 jabłko (160 g)
- 125 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 222 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 36 g |
Kolacja
- Ryż jaśminowy z owocami i kremem na bazie ricotty
Składniki:
- 60 g ryżu jaśminowego
- 1 małe jabłko (100 g)
- ½ gruszki (100 g)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka ricotty
- ⅓ łyżeczki cukru waniliowego
- cynamon, 2 listki mięty
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Ricottę wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Gruszkę i jabłko pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z ryżem. W dużym pucharku na dno wyłożyć połowę ryżu wymieszanego z owocami, rozsmarować ricottę, wyłożyć drugą połowę ryżu. Udekorować świeżą miętą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 431 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 64 g |