Śniadanie
-
3 kromki chleba razowego (100 g) skropione oliwą z oliwek z rukolą mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę.
-
Szklanka kefiru do 2 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 495 kcal |
Białka | 23 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 60 g |
II Śniadanie
-
Kolorowe musli z jogurtem naturalnym
Składniki:
-
1 łyżka płatków owsianych
-
1 łyżka płatków orkiszowych
-
1 suszona morela (7 g)
-
1 suszone jabłko (7 g)
-
1 łyżka suszonej żurawiny
-
100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane wymieszać z orkiszowymi, z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 199 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 36 g |
Obiad
-
Kolorowa zupa
-
Kurczak w sosie chrzanowym z kaszą pęczak i sałatą z winegret
-
Szklanka soku grejpfrutowego
Składniki na zupę:
-
250 ml wywaru z włoszczyzny
-
½ małej marchewki (50 g) pokrojonej w cienkie plasterki
-
2 łyżki kukurydzy z puszki
-
2 małe ziemniaki (100 g) pokrojone w kostkę
-
½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w skostkę
-
50 g ogórka zielonego pokrojonego w paseczki
-
1 łyżeczka posiekanego koperku
-
majeranek, suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i gotować ok. 7 minut. Dodać pomidora, ogórka i kukurydzę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Kurczak w sosie chrzanowym:
-
100 g piersi z kurczaka
-
½ małej marchewki pokrojonej w słupki
-
100 ml wywaru warzywnego
-
1 łyżeczka chrzanu
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
pieprz, tymianek
-
50 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki wymieszać z olejem, pieprzem i tymiankiem. Zostawić na ok. 30 minut. Po tym czasie przyrumienić na suchej patelni. Podlać wywarem, dodać marchewkę i gotować ok. 10 minut. Jogurt naturalny wymieszać z chrzanem, podprawić wywarem i połączyć z pozostałym wywarem. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z kaszą i sałatą z winegret.
Sałata z winegret:
Składniki:
-
kilka liści sałaty rzymskiej
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki musztardy miodowej
-
1 łyżka soku z cytryny
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę umyć, osuszyć podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Polać sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 688 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 84 g |
Podwieczorek
-
Jabłkowo- orzechowy jogurt
Składniki:
-
1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
-
10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
-
150 g jogurtu naturalnego
-
cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 202 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
-
Sałatka z cukinią i kukurydzą
Składniki:
-
100 g cukinii pokrojonej w kostkę
-
2 łyżki groszku zielonego konserwowego (40 g)
-
1 łyżka kukurydzy konserwowej (20 g)
-
1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
-
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
-
½ małej marchewki (30 g)
-
2 plasterki polędwicy z indyka (20 g)
-
2-3 kromki ciemnego pieczywa (80 g)
-
mielona słodka papryka, curry, pieprz
Na sos:
-
50 g jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżka soku z cytryny
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cukinię oprószyć pierzem, słodką mielona papryką i curry. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200o C. Warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem miodowo- jogurtowym. Sałatkę podawać z 2 - 3 kromkami ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 402 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 54 g |
Śniadanie
-
3 kromki ciemnego pieczywa (100 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
-
Szklanka jogurtu pitnego do 2 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 527 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 67 g |
II Śniadanie
-
2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem
Składniki na gruszkowy serek:
-
25 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
-
½ małej gruszki (50 g) starta na tarce o drobnych otworach
-
cynamonem
-
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 207 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
-
Zupa curry z indykiem
-
Tagliatelle z bakłażanem i oliwkami
-
Szklanka soku jabłkowego
Składniki na zupę:
-
szklanka wywaru z włoszczyzny
-
50 g mięsa z podudzi z indyka
-
2 małe ziemniak (100 g) pokrojony w kostkę
-
½ małej marchewki (25 g) pokrojonej w plasterkiem
-
¼ łyżeczki przyprawy curry, ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
-
posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę podudzia z indyka. Gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew i gotować jeszcze ok. 15 minut. Jogurt wymieszać z przyprawami, podprawić wywarem i połączyć zresztą zupy. Podawać posypaną kolendrą lub natką pietruszki.
Składniki na II danie:
-
70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
-
100 g bakłażana pokrojonego w kostkę
-
5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
-
6 zielonych oliwek przekrojonych na pół
-
1 łyżeczka ziaren słonecznika
-
1 łyżeczka tartego parmezanu
-
pieprz, słodka mielona papryka
-
½ ząbka czosnku
-
½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać bakłażana, pomidorki, oliwki, czosnek. Dusić ok. 5 - 10 minut. Dodać słonecznik, ugotowany makaron, parmezan i natkę pietruszki, doprawić do smaku. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 662 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 95 g |
Podwieczorek
-
Koktajl ogórkowo- selerowy
Składniki:
-
150 g ogórka zielonego
-
½ małego dojrzałego awokado
-
2 gałązki selera naciowego
-
250 ml maślanki
-
posiekany koperek, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 190 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
-
Sałatka z zieloną soczewicą i kalafiorem
Składniki:
-
100 g kalafiora podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
-
7 pomidorków koktajlowych (120 g) przekrojonych na pół
-
¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w paseczki
-
15 g zielonej soczewicy
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
50 g jogurtu naturalnego 1,5 %
-
1 łyżeczka keczupu
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać ugotowaną soczewicę. Wymieszać z sosem. Podawać z 2 - 3 kromeczkami ciemnego pieczywa (80 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 408 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 56 g |
Śniadanie
-
3 kromki ciemnego pieczywa (100 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
-
Szklanka maślanki
Składniki na ziołowy twarożek:
-
50 g chudego twarogu
-
1 łyżeczka posiekanego koperku
-
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 461 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 67 g |
II Śniadanie
-
Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi
Składniki:
-
25 g serka homogenizowanego 0 %
-
1 kiwi (80 g) pokrojone w plasterki
-
2 łyżki płatków orkiszowych
-
10 g posiekanych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 24 g |
Obiad
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Kasza pęczak z czosnkiem i bazylią z grillowanym indykiem i sałatką
-
Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego
Składniki na zupę:
-
100 g dojrzałych pomidorów
-
1 łyżeczka oliwy
-
250 ml wywaru z włoszczyzny
-
30 g ciemnego makaronu świderki
-
przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pieptruszki
Składniki na II danie:
-
80 g piersi z indyka
-
50 g kaszy pęczak
-
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka tartego parmezanu
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
tymianek, słodka mielona czerwona papryka, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka zamarynować w oleju rzepakowym, tymianku, pieprzu i słodkiej mielonej czerwonej papryce. Pozostawić na ok. 30 minut. Grillować z obydwóch stron. Kaszę pęczak ugotować. Na oliwie podsmażyć chwilę czosnek, dodać ugotowaną kaszę. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać parmezan, posiekaną bazylię, pieprz. Wymieszać. Podawać z grillowanym indykiem i sałatką.
Na sałatkę:
-
1 mały pomidor (100 g) pokrojony w kostkę
-
1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w plasterki
-
¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w piórka
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidora, ogórka, cebulę przełożyć do miseczki. Wymieszać z oliwą, musztardą i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 696 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 25 g |
Węglowodany | 87 g |
Podwieczorek
-
2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 190 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 25 g |
Kolacja
-
Sałatka makaronowa z makrelą
Składniki:
-
60 g makaronu razowego świderki
-
30 g wędzonej makreli
-
1 mały pomidor (100 g)
-
50 g ogórka kiszonego
-
¼ żółtej papryki (40 g)
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprzu
-
½ łyżeczki musztardy miodowej
-
½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z podzieloną na mniejsze kawałki makrelą, warzywami i sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 403 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 47 g |
Węglowodany | 16 g |
Śniadanie
-
3 kromki chleba razowego (100 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
-
150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 406 kcal |
Białka | 22 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 62 g |
II Śniadanie
-
Koktajl anansowo - truskawkowy ze słonecznikiem
Składniki:
-
2 plastry ananasa (100 g)
-
150 g truskawek
-
150 ml mleka sojowego
-
1 łyżka otrębów owsianych
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
1 łyżeczka zarodków pszennych
-
1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
Obiad
-
Zupa krem grzybowy z grzanką
-
Tymiankowe risotto z kurczakiem i soją
-
Szklanka soku jabłkowego
Składniki na krem z grzybów:
-
100 g mrożonych grzybów leśnych
-
2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
-
¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
-
¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę
-
¼ średnie cebuli (25 g) pokrojone w kostkę
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
1 gałązką świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
-
0,4 litra wywaru warzywnego
-
1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydóch stron i pokroić w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.
Składniki na II danie:
-
50 g ryżu brązowego
-
70 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
-
½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
-
15 g soi moczonej przez całą noc
-
szklanka wywaru z warzywami
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka parmezanu
-
½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku lub suszonego, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Soję ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać ryż brązowy i chwilę smażyć. Następnie podlać winem i odparować jego nadmiar. Dodać kurczaka, i podlewać porcjami wywarem z warzyw co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ugotowaną soję, tymianek, parmezan, pieprz. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 678 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 86 g |
Podwieczorek
-
2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) posmarowane margaryną miękką z owocowym serkiem
Składniki na owocowy serek:
-
20 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
-
50 g borówki amerykańskiej
-
100 g malin
-
2 listki posiekanej mięty lub suszonej
-
1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 235 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 37 g |
Kolacja
-
Sałatka z komosą ryżową i papryką
Składniki:
-
1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
-
½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
-
¼ małej żółtej papryki (40g) pokrojonej w kostkę
-
¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
-
¼ małej zielonej papryki (40g) pokrojonej w kostkę
-
1 suszony pomidor
-
1,5 łyżki uprażonych pestek dyni
-
50 g komosy ryżowej
Na sos:
-
1łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka octu jabłkowego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Komosę ryżową ugotować, wymieszać z warzywami, sosem i pestkami dyni.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 373 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
-
1 duża grahamka (100 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
-
Szklanka kefiru do 2 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 529 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 69 g |
II Śniadanie
-
Zielony koktajl
Składniki:
-
½ banana (60 g)
-
1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
-
½ małego jabłka (50 g) pokrojone w kostkę (nie obierać ze skórki)
-
150 ml mleka sojowego
-
1 łyżeczka zarodków pszennych
-
1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
-
cynamon, imbir mielony dla smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
-
Kapuśniak z cieciorką
-
Ryba zapiekana z bakłażanem, cebulą i mozzarellą z kaszą pęczak i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
-
Szklanka soku ananasowego bez cukru
Składniki na zupę:
-
150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
-
1 średni ziemniaczek (70 g)
-
2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
-
½ małej marchewki (40 g)
-
2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
-
0,4 litra wywaru warzywnego
-
1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
-
poszatkowany koperek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Składniki:
-
100 g filetu z dorsza
-
30 g mozzarelli pokrojonej w plastry
-
½ małego pomidora (50 g) sparzonego i obranego ze skórki
-
70 g bakłażana pokrojonego w plastry
-
25 g cebuli pokrojonej w plasterki
-
½ ząbka czosnku
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
pieprz cytrynowy, suszona bazylia
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
50 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana grillować z obydwóch stron. Filet z dorsza skropić sokiem z cytryny wymieszanym z olejem rzepakowym, bazylią i pieprzem cytrynowym. Zostawić na ok. 15 minut. Bakłażana i cebulę ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, na nich ułożyć dorsza, plastry mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10 minut. W międzyczasie na oliwie podsmażyć pomidora z czosnkiem i bazylią. Wyłożyć na rybę z mozzarellą i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.
Sałatka warzywna:
-
¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
-
3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 695 kcal |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 88 g |
Podwieczorek
-
Cytrusowy jogurt
Składniki:
-
⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
-
½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
-
½ dojrzałego kiwi (35 g)
-
10 g orzechów włoskich posiekanych
-
cynamon
-
100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
-
cynamonem
Sposób przyrządzenia:
Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 195 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
-
Sałatka z pieczarkami, czerwona fasolą i natką pietruszki.
Składniki:
-
100 g małych pieczarek
-
⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
-
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
-
1 ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę
-
15 g czerwonej fasoli namoczonej w wodzie i ugotowanej
-
½ małego jabłka (50 g) pokrojonego
-
2 kromki ciemnego pieczywa (60 g)
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
-
½ łyżeczki suszonego koperku
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki pokroić w ćwiartki i obgotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ok. 5 minut. Warzywa wraz z ostudzonymi pieczarkami przełożyć do miseczki, dodać natkę ,wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 333 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 41 g |
Śniadanie
-
3 kromki chleba razowego (100 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim
-
Zielona herbata
-
1 średnia pomarańcza (220 g)
Składniki na kolorowy serek:
-
50 g serka wiejskiego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
-
5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
-
1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
-
1 łyżka kiełków rzodkiewki
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 468 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 72 g |
II Śniadanie
-
2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem
Składniki na sałatkę z białym serem:
-
garść sałaty roszponki
-
1 mały pomidor pokrojony w kostkę
-
¼ górka zielonego (50 g) pokrojony w półplasterki
-
1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
-
1 plaster białego sera (30 g)
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
1 łyżka wody
-
zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko ppokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
-
Chłodnik z awokado i ogórka
-
Naleśniki z białym serem i truskawkami
-
Szklanka soku marchwiowego
Składniki na chłodnik:
-
½ małego awokado
-
200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
-
½ dużego ogórka (150 g)
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
sok z cytryny (1 łyżka)
-
½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Składniki na II danie:
Na naleśniki: (2 porcje - ok 4 naleśników)
-
100 g mąki pszennej graham
-
1 jajko
-
150 ml mleka 1,5 %
-
60 ml wody mineralnej gazowanej
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.
Na nadzienie:
-
70 g białego sera
-
1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
-
150 g mrożonych truskawek
-
½ łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
-
cynamon
Sposób przyrządzenia:
Ser biały zmiksować z rozmrożonymi, odsączonymi truskawkami, jogurtem i cynamonem. Nadzienie podzielić na 2 części i rozsmarować na dwóch naleśnikach. Naleśniki złożyć w trójkąt.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 692 kcal |
Białka | 39 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 95 g |
Podwieczorek
-
1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)- 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
-
1 średnie jabłko
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 190 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 36 g |
Kolacja
-
Penne z papryką sezamem i orzechami nerkowca
Składniki:
-
½ papryki czerwonej (70 g)
-
½ papryki zielonej (70 g)
-
50 g makaronu penne
-
1 łyżka sezamu
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
10 g prażonych posiekanych orzechów nerkowca
-
pieprz, świeża bazylia posiekana- ok. 1 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z oliwą i sezamem. Dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekane orzechy, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 385 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
-
Ziołowa jajecznica
-
Szklanka kefiru do 2 % tłuszczu
Składniki:
-
1 jajko
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
½ małej cebuli (20 g)
-
pieprz, szczypta soli posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.
Dodatkowo:
-
3 kromki pieczywa razowego (100 g)
-
margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (10 g)
-
3 plastry pomidora (100 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 520 kcal |
Białka | 22 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 61 g |
II Śniadanie
-
2 ciasteczka orkiszowe
-
100 g jogurtu naturalnego
Składniki na ciasteczka owsiane:
-
16 g płatków orkiszowych
-
2 białka jaja
-
2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
-
1 łyżka oleju słonecznikowego
-
1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Białka ubić na gęstą pianą z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
-
Krem pomidorowy z mozzarellą
-
Kuskus z wołowiną i warzywami
-
Szklanka soku grejpfrutowego
Składniki na zupę:
-
½ puszki pomidorów
-
¼ małej cebuli
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
20 g startej białej mozzarelli light
-
250 ml wywaru warzywnego
-
posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.
Składniki na II danie:
-
50 g kaszy kuskus
-
50 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
-
50 g cukinii pokrojonej w kostkę
-
40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
-
40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
-
½ małej cebuli pokrojonej w piórka
-
1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Kuskus ugotować według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażyć wołowinę, dodać warzywa, olej, podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Kuskus wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 614 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 77 g |
Podwieczorek
-
1 jabłko (160 g)
-
150 g jogurtu naturalnego
-
1 łyżka płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 200 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Kolacja
-
Komosa ryżowa z pomarańczą i gruszką
Składniki:
-
50 g komosy ryżowej
-
½ małej pomarańczy (100 g)
-
1 mała gruszka (160 g)
-
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
-
30 g ricotty
-
cynamon
Sposób przyrządzenia:
Komosę ugotować. Gruszkę i pomarańczę pozbawioną błonek pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z komosą i ricottą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 395 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 59 g |