Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę.
- Zielona herbata bez cukru.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Kolorowe musli z jogurtem naturalnym.
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków żytnich
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 2 suszone morele (14 g)
- 1 suszone jabłko (7 g)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 g jogurtu naturalnego
Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi, suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 46 g |
Obiad
- Barszcz czerwony z białą fasolą.
- Szaszłyki z kurczaka z bakłażanem i cukinią z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy.
- Szklanka wody z cytryną.
- ½ średniego buraka (50 g)
- ½ małej marchewki (35 g)
- ¼ małego selera (25 g)
- ¼ średniej pietruszki (20 g)
- 1 mały ziemniak (50 g)
- 20g ugotowanej białej fasoli (podana ilość dotyczy fasoli przed ugotowaniem)
- 2 łyżki koncentratu z buraków
- ½ kostki rosołowej bez soli
- majeranek, suszona bazylia, pieprz
Warzywa pokroić w drobną kostkę, zalać ok. 0,3 litra gorącej wody i gotować ok. 15-20 minut. Na koniec dodać koncentrat barszczu i ugotowaną białą fasolę. Doprawić do smaku majerankiem, bazylią i pieprzem.
Składniki na II danie:
Szaszłyki z kurczaka:- 100g piersi z kurczaka pokrojonej w grubsze paseczki
- ½ małej cebuli pokrojonej w plasterki
- 50g bakłażana pokrojonego w plastry
- 50g cukinii pokrojonej w plastry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz
- ½ łyżeczki miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- 50g brązowego ryżu
W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, miód, posiekany czosnek, pieprz i zioła prowansalskie. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso wraz z cukinią i bakłażanem i pozostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie nabijać na przemian na patyczek do szaszłyków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 20-25 minut. Podawać z brązowym ryżem i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.
Sałatka z rzodkiewki i kalarepy
Składniki:
- 100 g główki rzodkiewki
- ½ małej kalarepy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, bazylia suszona
Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 585 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 70 g |
Podwieczorek
- Jabłkowo-orzechowy jogurt.
- 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
- 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
- 100 g jogurtu naturalnego
- cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 172 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Zielona sałatka z makrelą.
- 2 garście mieszanki sałat
- 50 g gotowanego mrożonego bobu
- 6 zielonych oliwek (12 g)
- 2 główki rzodkiewki (40 g) pokrojone w plasterki
- 1 mały ogórek konserwowy (50 g) pokrojony w kostkę
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 g wędzonej makreli
- pieprz, posiekany koperek
- 2 cienkie kromeczki pieczywa pełnoziarnistego (50 g)
Wszystkie warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, octu jabłkowego, pieprzu i posiekanego koperku. Na wierzchu poukładać makrelę. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 338 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 31 g |
Śniadanie
- 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g).
- Zielona herbata bez cukru.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 353 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem.
- 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
- 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
- cynamon
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serekiem posmarować pieczywo chrupkie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 250 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 39 g |
Obiad
- Zupa z kapusty czerwonej.
- Makaron z sosem porowo - pieczarkowym.
- Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej).
- 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
- ¼ małego kwaśnego jabłka (30 g) pokrojonego w kostkę
- ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w słupki
- pieprz, gałka muszkatołowa
- posiekany koperek
- 0,4 litra wywaru warzywnego
Poszatkowaną kapustę i marchewkę wrzucić do gotującego się wrzątku gotować ok. 10 minut. Następnie dodać ziemniaka i jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Składniki na II danie:
- 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
- 70 g pora (najlepiej po połowie części białej i zielonej) pokrojonego w paski
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 150 g małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego do 2 % tłuszczu
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, gałka muszkatołowa, suszony tymianek
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażyć pora, podlać winem i odparować. Na drugiej łyżce oliwy podsmażyć pieczarki (pieczarki skropić sokiem z cytryny) i trzymać na małym ogniu, aż cały nadmiar wody wyparuje, a pieczarki delikatnie się zarumienią. Pieczarki przełożyć do pora, dodać jogurt naturalny, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek wymieszać. Podawać z makaronem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 580 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 79 g |
Podwieczorek
- Koktajl ogórkowo - selerowy.
- 150 g ogórka zielonego
- ½ małego dojrzałego awokado
- 2 gałązki selera naciowego
- 200ml maślanki
- posiekany koperek, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 171 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 14 g |
Kolacja
- Sałatka z pikantnym kurczakiem.
- 100 g piersi z kurczaka
- 2 garście rukoli
- 2 suszone pomidory
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ strąka papryczki chilli
- 2 plasterki świeżego imbiru
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ocet winny
- pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chili i tartym imbirze. Grillować rukolę, przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać grillowanego kurczaka. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (35 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 329 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 28 g |
Śniadanie
- 3 kromki ciemnego pieczywa (90 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g).
- Zielona herbata bez cukru.
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
- pieprz
Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 51 g |
II Śniadanie
- Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi.
- 50 g serka homogenizowanego 0 %
- 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Kurczak z salsą pomidorową z kaszą jęczmienną perłową z grillowanym bakłażanem.
- Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (150 ml soku pomarańczowego z 100 ml wody minerlanej).
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 plaster szynki długodojrzewającej
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
- ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w kostkę
- ¼ cebuli dymki pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 200 g bakłażana
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- słodka mielona papryka, suszone oregano
Ogórka, pomidora i dymkę wymieszać z oregano, sokiem z cytryny i pieprzem. Kurczaka oprószyć pieprzem i posiekanym rozmarynem, skropić oliwą, zawinąć w szynkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 15 minut. Na talerz wyłożyć ugotowaną kaszę, kurczaka, na niego wyłożyć salsę. Podawać z grillowanym bakłażanem. Bakłażana pokroić w plastry (ok. 0,5 cm) oprószyć solą i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Plastry przekroić na pół, umieścić w miseczce, wymieszać z oliwą, oregano i słodką mieloną papryką.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 570 kcal |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 60 g |
Podwieczorek
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g).
- Szklanka wody.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 174 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 25 g |
Kolacja
- Makaron penne z wędzonym łososiem i warzywami.
- 50 g makaronu razowego penne
- 25 g wędzonego łososia
- 1 mały pomidor (100 g)
- 50 g ogórka zielonego
- ¼ żółtej papryki (40 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z łososiem, warzywami i jogurtowym sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 343 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g).
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 346 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 53 g |
II Śniadanie
- Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem.
- 2 plastry ananasa (100 g)
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
Obiad
- Zupa krem grzybowy z grzanką.
- Pieczona polędwiczka wołowa z duszonymi warzywami i kaszą jaglaną z pomidorami.
- Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego wymieszanego z 150 ml wody mineralnej).
- 100 g mrożonych grzybów leśnych
- 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
- ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
- ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ średnie cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 gałązką świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydwóch stron i pokroić w kostkę
Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.
Składniki na II danie:
- 100 g polędwicy wołowej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- suszony tymianek, pieprz
- 100 g szpinaku liściastego
- 50 g bakłażana pokrojonego w kostkę
- 50 g cukinii pokrojonej w kostke
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 40 g kaszy jaglanej
- 1 suszony pomidor
- 50 g przecieru pomidorowego
Polędwicę wołową natrzeć olejem rzepakowym, posypać tymiankiem i pieprzem. Przyrumienić z obydwóch stron na suchej patelni. Następnie włożyć na ok. 5-10 minut do nagrzanego do 180o C piekarnika. Wyciągnąć, odstawić na ok. 3 minuty, żeby mięso odpoczęło, pokroić na ok. 2 cm plastry. Podawać z duszonymi warzywami i pomidorową kaszą jaglaną. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, bakłażana, cukinię. Dusić ok. 10 minut. Dodać szpinak i dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny, doprawić solą i gałką muszkatołową. Kaszę jaglaną ugotować. Wymieszać z przecierem pomidorowym i posiekanym suszonym pomidorem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 600 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 70 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z owocowym serkiem.
- 40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g malin
- 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 158 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 26 g |
Kolacja
- Sałatka z kalafiorem i ziołową fetą.
- 150 g kalafiora ugotowanego na półtwardo, podzielonego na różyczki
- 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
- ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- 1 suszony pomidor
- 30 g fety pokrojonej w kostkę
- 2 kromeczki pieczywa razowego (60 g)
- suszone oregano, suszona bazylia, pieprz
- 1łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Fetę posypać ziołami i pieprzem. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z sosem. Na wierzchu poukładać ziołową fetę. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
- 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto -10g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g).
- Zielona herbata bez cukru.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- Zielony koktajl.
- ½ banana (60 g)
- 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
- cynamon, imbir mielony dla smaku
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
- Kapuśniak z cieciorką.
- Kotleciki rybne z kaszą pęczak i sałatką warzywną.
- 150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
- 1 średni ziemniaczek (70 g)
- 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
- ½ małej marchewki (40 g)
- 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- poszatkowany koperek
Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.
II danie kotleciki rybne
Składniki:
- 50 g łososia
- 50 g ziemniaków
- 1 białko
- ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- listek laurowy, ziele angielskie, pieprz cytrynowy
- 50 g kaszy pęczak
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Łososia ugotować w wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Ostudzić i rozdrobnić. Wymieszać ziemniaki z łososiem, białkiem, sokiem z cytryny, oliwą, koperkiem, szczypiorkiem. Uformować kotlecika i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie smażyć na suchej patelni z obydwóch stron. Podawać z kaszą i sałatką.
Sałatka warzywna:
- ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
- 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
- ¼ małej cukinii (50 g) pokrojonej w plasterki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwy
- pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól
Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 575 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 64 g |
Podwieczorek
- Cytrusowy jogurt.
- ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ dojrzałego kiwi (35 g)
- 5 g orzechów włoskich posiekanych
- cynamon
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 169 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
- Twaróg z warzywami z pieczywem.
- 3 liście sałaty lodowej (50 g) posiekanej
- 1 mały pomidor pokrojony w ósemki (100 g)
- ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
- ½ czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki
- ¼ małej cebuli (20 g) pokrojonej w piórka
- otarta skórka z cytryny, pieprz, ostra czerwona papryka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 50 g chudego twarogu
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (60 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki suszonego koperku
Twaróg pokroić w kostkę, zamarynować w oleju rzepakowym, otartej skórce z cytryny, pieprzu, ostrej papryce. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie krótko rumienić na suchej patelni. Warzywa wymieszać z sosem w misce, ułożyć na nich twaróg. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 361 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim.
- Zielona herbata.
- 50 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
- 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
- 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- pieprz
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem.
- garść sałaty roszponki
- 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
- ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w półplasterki
- 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonaj w plasterki
- 1 plaster białego sera (30 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- zioła prowansalskie
Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Chłodnik z awokado i ogórka.
- Roladki z ciecierzycą i indykiem.
- Szklanka wody z cytryną.
- ½ małego awokado
- 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
- ½ dużego ogórka (150 g)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny (1 łyżka)
- ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli
Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Składniki na II danie:
Na naleśniki: (2 porcje - ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 150 ml mleka 1,5 %
- 60 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.
Na farsz:
- 50 g piersi z indyka
- 15 g ciecierzycy namoczonej przez całą noc w wodzie
- 1 mały pomidor (100 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 50 g bakłażana pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, suszona bazylia, 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
Pierś z indyka pokroić w kostkę. Ciecierzycę gotować ok. 60 minut. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć warzywa ok. 5 minut. Dodać kurczaka i dusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i suszoną bazylią. Dodać posiekane oregano i wymieszać. Farsz rozłożyć na upieczonych naleśnikach (2 sztuki) i zawinąć w rulon.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 577 kcal |
Białka | 36 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 65 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g).
- 1 małe jabłko.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 169 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 1 g |
Węglowodany | 32 g |
Kolacja
- Quinoa z brokułem czarnym sezamem i orzechami nerkowca.
- 50 g ugotowanego na półtwardo brokułu
- 50 g quinoa (komosy ryżowej)
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 10 g prażonych posiekanych orzechów nerkowca
- pieprz, świeża bazylia posiekana - ok. 1 łyżki
Quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z oliwą i czarnym sezamem. Dodać podzielony na różyczki brokuł, posiekane nerkowce, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 340 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 35 g |
Śniadanie
- Ziołowa jajecznica.
- Czerwona herbata.
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ małej cebuli (20 g)
- pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.
Dodatkowo:
- 3 kromki pieczywa razowego (90 g)
- margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5 g)
- 3 plastry pomidora (100 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 354 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 45 g |
II Śniadanie
- 2 ciasteczka orkiszowe.
- 100 g jogurtu naturalnego.
- 16 g płatków orkiszowych
- 2 białka jaja
- 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Krem pomidorowy z mozzarellą.
- Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem i warzywami.
- ½ puszki pomidorów
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 g startej białej mozzarelli light
- 250 ml wywaru warzywnego
- posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz
Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.
Składniki na II danie:
- 70 g makaronu pełnoziarnistego 7
- 75 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
- 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
- ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć kurczaka na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 583 kcal |
Białka | 36 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 63 g |
Podwieczorek
- 1 jabłko (160 g).
- 100 g jogurtu naturalnego.
- 1 łyżka płatków owsianych.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 170 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 29 g |
Kolacja
- Ryż z owocami i białym serem.
- 30 g dzikiego ryżu
- 1 małe jabłko (100 g)
- ½ gruszki (100 g)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 50 g chudego twarogu
- cynamon
Ryż ugotować. Gruszkę i jabłko pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z ryżem. Na wszystko pokruszyć biały ser.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 340 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 46 g |