Dieta 1700 kcal

powrót

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek  z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę.
  • Zielona herbata bez cukru.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Kolorowe musli z jogurtem naturalnym.
Składniki:
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 2 suszone morele (14 g)
  • 1 suszone jabłko (7 g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi, suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany46 g

Obiad

  • Barszcz czerwony z białą fasolą.
  • Szaszłyki z kurczaka z bakłażanem i cukinią z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy.
  • Szklanka wody z cytryną.
Składniki na zupę:
  • ½ średniego buraka (50 g)
  • ½ małej marchewki (35 g)
  • ¼ małego selera (25 g)
  • ¼ średniej pietruszki (20 g)
  • 1 mały ziemniak (50 g)
  • 20g ugotowanej białej fasoli (podana ilość dotyczy fasoli przed ugotowaniem)
  • 2 łyżki koncentratu z buraków
  • ½ kostki rosołowej bez soli
  • majeranek, suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić w drobną kostkę, zalać ok. 0,3 litra gorącej wody i gotować ok. 15-20 minut. Na koniec dodać koncentrat barszczu i ugotowaną białą fasolę. Doprawić do smaku majerankiem, bazylią i pieprzem.

Składniki na II danie:

Szaszłyki z kurczaka:
  • 100g piersi z kurczaka pokrojonej w grubsze paseczki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w plasterki
  • 50g bakłażana pokrojonego w plastry
  • 50g cukinii pokrojonej w plastry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 50g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:

W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, miód, posiekany czosnek, pieprz i zioła prowansalskie. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso wraz z cukinią i bakłażanem i pozostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie nabijać na przemian na patyczek do szaszłyków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 20-25 minut. Podawać z brązowym ryżem i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.

Sałatka z rzodkiewki i kalarepy

Składniki:

  • 100 g główki rzodkiewki
  • ½ małej kalarepy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, bazylia suszona
Sposób przyrządzenia:

Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal585 kcal
Białka34 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany70 g

Podwieczorek

  • Jabłkowo-orzechowy jogurt.
Składniki:
  • 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
  • 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal172 kcal
Białka6 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany19 g

Kolacja

  • Zielona sałatka z makrelą.
Składniki:
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 50 g gotowanego mrożonego bobu
  • 6 zielonych oliwek (12 g)
  • 2 główki rzodkiewki (40 g) pokrojone w plasterki
  • 1 mały ogórek konserwowy (50 g) pokrojony w kostkę
  • kilka pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g wędzonej makreli
  • pieprz, posiekany koperek
  • 2 cienkie kromeczki pieczywa pełnoziarnistego (50 g)
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, octu jabłkowego, pieprzu i posiekanego koperku. Na wierzchu poukładać makrelę. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal338 kcal
Białka14 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany31 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g).
  • Zielona herbata bez cukru.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal353 kcal
Białka16 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem.
Składniki na gruszkowy serek:
  • 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
  • cynamon
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serekiem posmarować pieczywo chrupkie.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal250 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa z kapusty czerwonej.
  • Makaron z sosem porowo - pieczarkowym.
  • Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej).
Składniki na zupę:
  • 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
  • ¼ małego kwaśnego jabłka (30 g) pokrojonego w kostkę
  • ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w słupki
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekany koperek
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
Sposób przyrządzenia:

Poszatkowaną kapustę i marchewkę wrzucić do gotującego się wrzątku gotować ok. 10 minut. Następnie dodać ziemniaka i jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Składniki na II danie:

  • 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
  • 70 g pora (najlepiej po połowie części białej i zielonej) pokrojonego w paski
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 150 g małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego do 2 % tłuszczu
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, gałka muszkatołowa, suszony tymianek
Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażyć pora, podlać winem i odparować. Na drugiej łyżce oliwy podsmażyć pieczarki (pieczarki skropić sokiem z cytryny) i trzymać na małym ogniu, aż cały nadmiar wody wyparuje, a pieczarki delikatnie się zarumienią. Pieczarki przełożyć do pora, dodać jogurt naturalny, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek wymieszać. Podawać z makaronem.


Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal580 kcal
Białka21 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany79 g

Podwieczorek

  • Koktajl ogórkowo - selerowy.
Składniki:
  • 150 g ogórka zielonego
  • ½ małego dojrzałego awokado
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 200ml maślanki
  • posiekany koperek, pieprz
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal171 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany14 g

Kolacja

  • Sałatka z pikantnym kurczakiem.
Składniki:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 2 garście rukoli
  • 2 suszone pomidory
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ strąka papryczki chilli
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • sól, pieprz
Na sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • ocet winny
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chili i tartym imbirze. Grillować rukolę, przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać grillowanego kurczaka. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal329 kcal
Białka27 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany28 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa (90 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g).
  • Zielona herbata bez cukru.
Składniki na ziołowy twarożek:
  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka18 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany51 g

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi.
Składniki:
  • 50 g serka homogenizowanego 0 %
  • 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 10 g posiekanych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:

Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi. 

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal247 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Kurczak z salsą pomidorową  z kaszą jęczmienną perłową z grillowanym bakłażanem.
  • Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (150 ml soku pomarańczowego z 100 ml wody minerlanej).
Składniki:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 plaster szynki długodojrzewającej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w kostkę
  • ¼ cebuli dymki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50  kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g bakłażana
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • słodka mielona papryka, suszone oregano
Sposób przyrządzenia:

Ogórka, pomidora i dymkę wymieszać z oregano, sokiem z cytryny i pieprzem. Kurczaka oprószyć pieprzem i posiekanym rozmarynem, skropić oliwą, zawinąć w szynkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 15 minut. Na talerz wyłożyć ugotowaną kaszę, kurczaka, na niego wyłożyć salsę. Podawać z grillowanym bakłażanem. Bakłażana pokroić w plastry (ok. 0,5 cm) oprószyć solą i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Plastry przekroić na pół, umieścić w miseczce, wymieszać z oliwą, oregano i słodką mieloną papryką.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal570 kcal
Białka35 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany60 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g).
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal174 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany25 g

Kolacja

  • Makaron penne z wędzonym łososiem i warzywami.
Składniki:
  • 50 g makaronu razowego penne
  • 25 g wędzonego łososia
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 50 g ogórka zielonego
  • ¼ żółtej papryki (40 g)
Na sos:
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z łososiem, warzywami i jogurtowym sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal343 kcal
Białka15 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany40 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g).
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal346 kcal
Białka18 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany53 g

II Śniadanie

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem.
Składniki:
  • 2 plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka12 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany30 g

Obiad

  • Zupa krem grzybowy z grzanką.
  • Pieczona polędwiczka wołowa z duszonymi warzywami i kaszą jaglaną z pomidorami.
  • Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego wymieszanego z 150 ml wody mineralnej).
Składniki na krem z grzybów:
  • 100 g mrożonych grzybów leśnych
  • 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ średnie cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 gałązką świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydwóch stron i pokroić w kostkę
Sposób przyrządzenia:

Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.

Składniki na II danie:

  • 100 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • suszony tymianek, pieprz
  • 100 g szpinaku liściastego
  • 50 g bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostke
  • ¼ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 40 g kaszy jaglanej
  • 1 suszony pomidor
  • 50 g przecieru pomidorowego
Sposób przyrządzenia:

Polędwicę wołową natrzeć olejem rzepakowym, posypać tymiankiem i pieprzem. Przyrumienić z obydwóch stron na suchej patelni. Następnie włożyć na ok. 5-10 minut do nagrzanego do 180o C piekarnika. Wyciągnąć, odstawić na ok. 3 minuty, żeby mięso odpoczęło, pokroić na ok. 2 cm plastry. Podawać z duszonymi warzywami i pomidorową kaszą jaglaną. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, bakłażana, cukinię. Dusić ok. 10 minut. Dodać szpinak i dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny, doprawić solą i gałką muszkatołową. Kaszę jaglaną ugotować. Wymieszać z przecierem pomidorowym i posiekanym suszonym pomidorem. 


Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal600 kcal
Białka34 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany70 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z owocowym serkiem.
Składniki na owocowy serek:
  • 40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 100 g malin
  • 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:

Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka8 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany26 g

Kolacja

  • Sałatka z kalafiorem i ziołową fetą.
Składniki:
  • 150 g kalafiora ugotowanego na półtwardo, podzielonego na różyczki
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
  • ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 suszony pomidor
  • 30 g fety pokrojonej w kostkę
  • 2 kromeczki pieczywa razowego (60 g)
  • suszone oregano, suszona bazylia, pieprz
Na sos:
  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Fetę posypać ziołami i pieprzem. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z sosem. Na wierzchu poukładać ziołową fetę.  Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka13 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany40 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto -10g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g).
  • Zielona herbata bez cukru.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka19 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • Zielony koktajl.
Składniki:
  • ½ banana (60 g)
  • 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • cynamon, imbir mielony dla smaku
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka10 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany31 g

Obiad

  • Kapuśniak z cieciorką.
  • Kotleciki rybne z kaszą pęczak i sałatką warzywną.
Składniki na zupę:
  • 150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
  • 1 średni ziemniaczek (70 g)
  • 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
  • ½ małej marchewki (40 g)
  • 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • poszatkowany koperek
Sposób przyrządzenia:

Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.

II danie kotleciki rybne

Składniki:

  • 50 g łososia
  • 50 g ziemniaków
  • 1 białko
  • ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz cytrynowy
  • 50 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Łososia ugotować w wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Ostudzić i rozdrobnić. Wymieszać ziemniaki z łososiem, białkiem, sokiem z cytryny, oliwą, koperkiem, szczypiorkiem. Uformować kotlecika i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie smażyć na suchej patelni z obydwóch stron. Podawać z kaszą i sałatką.

Sałatka warzywna:

  • ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
  • 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ małej cukinii (50 g)  pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwy
  • pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól
Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal575 kcal
Białka24 g
Tłuszcze24 g
Węglowodany64 g

Podwieczorek

  • Cytrusowy jogurt.
Składniki:
  • ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ dojrzałego kiwi (35 g)
  • 5 g orzechów włoskich posiekanych
  • cynamon
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Sposób przyrządzenia:

Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany21 g

Kolacja

  • Twaróg z warzywami z pieczywem.
Składniki:
  • 3 liście sałaty lodowej (50 g) posiekanej
  • 1 mały pomidor pokrojony w ósemki (100 g)
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
  • ½ czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki
  • ¼ małej cebuli (20 g) pokrojonej w piórka
  • otarta skórka z cytryny, pieprz, ostra czerwona papryka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 50 g chudego twarogu
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (60 g)
Na sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
Sposób przyrządzenia:

Twaróg pokroić w kostkę, zamarynować w oleju rzepakowym, otartej skórce z cytryny, pieprzu, ostrej papryce. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie krótko rumienić na suchej patelni. Warzywa wymieszać z sosem w misce, ułożyć na nich twaróg. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal361 kcal
Białka16 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim.
  • Zielona herbata.
Składniki na kolorowy serek:
  •  50 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka12 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem.
Składniki na sałatkę z białym serem:
  • garść sałaty roszponki
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w półplasterki
  • 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonaj w plasterki
  • 1 plaster białego sera (30 g)
Na sos:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody
  • zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal241 kcal
Białka12 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Chłodnik z awokado i ogórka.
  • Roladki z ciecierzycą i indykiem.
  • Szklanka wody z cytryną.
Składniki na chłodnik:
  • ½ małego awokado
  • 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
  • ½ dużego ogórka (150 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:

Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.

Składniki na II danie:

Na naleśniki: (2 porcje - ok. 4 naleśników)

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka 1,5 %
  • 60 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.

Na farsz:

  • 50 g piersi z indyka
  • 15 g ciecierzycy namoczonej przez całą noc w wodzie
  • 1 mały pomidor (100 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 50 g bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, suszona bazylia, 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
Sposób przyrządzenia:

Pierś z indyka pokroić w kostkę. Ciecierzycę gotować ok. 60 minut. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć warzywa ok. 5 minut. Dodać kurczaka i dusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i suszoną bazylią. Dodać posiekane oregano i wymieszać. Farsz rozłożyć na upieczonych naleśnikach (2 sztuki) i zawinąć w rulon.


Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal577 kcal
Białka36 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany65 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g).
  • 1 małe jabłko.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka7 g
Tłuszcze1 g
Węglowodany32 g

Kolacja

  • Quinoa z brokułem czarnym sezamem i orzechami nerkowca.
Składniki:
  • 50 g ugotowanego na półtwardo brokułu
  • 50 g quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 10 g prażonych posiekanych orzechów nerkowca
  • pieprz, świeża bazylia posiekana - ok. 1 łyżki
Sposób przyrządzenia:

Quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z oliwą i czarnym sezamem. Dodać podzielony na różyczki brokuł, posiekane nerkowce, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal340 kcal
Białka16 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany35 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Ziołowa jajecznica.
  • Czerwona herbata.
Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (20 g)
  • pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego
Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.

Dodatkowo:

  • 3 kromki pieczywa razowego (90 g)
  • margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5 g)
  • 3 plastry pomidora (100 g)

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal354 kcal
Białka13 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany45 g

II Śniadanie

  • 2 ciasteczka orkiszowe.
  • 100 g jogurtu naturalnego.
Składniki na ciasteczka owsiane:
  • 16 g płatków orkiszowych
  • 2 białka jaja
  • 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni.  Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Krem pomidorowy z mozzarellą.
  • Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem i warzywami.
Składniki na zupę:
  • ½ puszki pomidorów
  • ¼ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 20 g startej białej mozzarelli light
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz
Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.

Składniki na II danie:

  • 70 g makaronu pełnoziarnistego 7
  • 75 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć kurczaka na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.

 


Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal583 kcal
Białka36 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany63 g

Podwieczorek

  • 1 jabłko (160 g).
  • 100 g jogurtu naturalnego.
  • 1 łyżka płatków owsianych.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal170 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany29 g

Kolacja

  • Ryż z owocami i białym serem.
Składniki:
  • 30 g dzikiego ryżu
  • 1 małe jabłko (100 g)
  • ½ gruszki (100 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 50 g chudego twarogu
  • cynamon
Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować. Gruszkę i jabłko pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z ryżem. Na wszystko pokruszyć biały ser.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal340 kcal
Białka14 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany46 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X