Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Kolorowe musli z jogurtem naturalnym
Składniki:
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków żytnich
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 2 suszone morele (14 g)
- 1 suszone jabłko (7 g)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 46 g |
Obiad
- Kolorowa zupa
- Cukinia zapiekana z kurczakiem z kaszą pęczak i sałatą z winegret
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- ½ małej marchewki (50 g) pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w paseczki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- majeranek, suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Dodać pokrojoną marchewkę i gotować ok. 7 minut. Dodać pomidora, ogórka i kukurydzę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Cukinia zapiekana z kurczakiem:
- 100 g cukinii
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 suszone pomidory
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- mielona słodka papryka, pieprz, suszony tymianek
- 50 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić w plastry, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie obficie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i zamarynować w oliwie, mielonej słodkiej papryce, tymianku i soku z cytryny. Pozostawić na ok. 30 minut. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 1 warstwę plastrów cukinii, na nie wyłożyć kurczaka, posiekane suszone pomidory. Pokryć drugą warstwą plastrów cukinii. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. Podawać z kaszą pęczak i sałatą z winegret.
Sałata z winegret:
Składniki:
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Polać sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 586 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 63 g |
Podwieczorek
- Jabłkowo - orzechowy jogurt
Składniki:
- 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
- 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
- 100 g jogurtu naturalnego
- cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 172 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 88 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z bakłażanem i groszkiem
Składniki:
- 100 g bakłażana pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki groszku zielonego konserwowego (40 g)
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej (20 g)
- 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- ½ małej marchewki (30 g)
- 2 plasterki polędwicy z indyka (20 g)
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60 g)
- mielona słodka papryka, curry, pieprz
Na sos:
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana oprószyć pieprzem, słodką mieloną papryką i curry. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200o C. Warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem miodowo - jogurtowym. Sałatkę podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 358 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 46 g |
Śniadanie
- 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 353 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem
Składniki na gruszkowy serek:
- 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
- 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
- cynamon
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 250 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 39 g |
Obiad
- Zupa curry z indykiem
- Tagliatelle z papryką i oliwkami
- 2 mandarynki (120 g)
Składniki na zupę:
- szklanka wywaru z włoszczyzny
- 70 g mięsa z podudzi z indyka
- 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
- ½ małej marchewki (25 g) pokrojonej w plasterki
- ¼ łyżeczki przyprawy curry, ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę podudzia z indyka. Gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew i gotować jeszcze ok. 15 minut. Jogurt wymieszać z przyprawami, podprawić wywarem i połączyć z resztą zupy. Podawać posypaną kolendrą lub natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
- 40 g papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 40 g papryki żółtej pokrojonej w kostkę
- 40 g papryki zielonej pokrojonej w kostkę
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
- 6 czarnych oliwek przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- pieprz, słodka mielona papryka
- ½ ząbka czosnku
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać papryki, oliwki, czosnek. Dusić ok. 5-10 minut. Dodać słonecznik, ugotowany makaron, parmezan i natkę pietruszki, doprawić do smaku. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 592 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 74 g |
Podwieczorek
- Koktajl ogórkowo - selerowy
Składniki:
- 150 g ogórka zielonego
- ½ małego dojrzałego awokado
- 2 gałązki selera naciowego
- 200 ml maślanki
- posiekany koperek, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 171 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 14 g |
Kolacja
- Sałatka z czerwoną soczewicą i kalafiorem
Składniki:
- 100 g kalafiora podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
- 7 pomidorków koktajlowych (120 g) przekrojonych na pół
- ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w paseczki
- 25 g czerwonej soczewicy
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka keczupu
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać ugotowaną soczewicę. Wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 322 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 37 g |
Śniadanie
- 3 kromki ciemnego pieczywa (90 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na ziołowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 51 g |
II Śniadanie
- Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi
Składniki:
- 50 g serka homogenizowanego 0 %
- 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Zupa pomidorowa z makaronem
- Kasza pęczak z czosnkiem i pietruszką z grillowanym indykiem i sałatką
- Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (100 ml
soku pomarańczowego z 200 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 100 g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- 15 g ciemnego makaronu świderki
- przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 100 g piersi z indyka
- 50 g kaszy pęczak
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- tymianek, słodka mielona czerwona papryka, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka zamarynować w oleju rzepakowym, tymianku, pieprzu i słodkiej mielonej czerwonej papryce. Pozostawić na ok. 30 minut. Grillować z obydwóch stron. Kaszę gryczaną ugotować. Na oliwie podsmażyć chwilę czosnek, dodać kaszę gryczaną. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać parmezan, natkę pietruszki, pieprz. Wymieszać. Podawać z grillowanym indykiem i sałatką.
Na sałatkę:
- 1 mały pomidor (100 g) pokrojony w kostkę
- 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w plasterki
- ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidora, ogórka, cebulę przełożyć do miseczki. Wymieszać z oliwą, musztardą i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 597 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 62 g |
Podwieczorek
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 174 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 25 g |
Kolacja
- Sałatka makaronowa z mozzarellą
Składniki:
- 40 g makaronu razowego świderki
- 40 g mozzarelli light
- 1 mały pomidor (100 g)
- 50 g ogórka zielonego
- ¼ żółtej papryki (40 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą, warzywami i sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 331 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 16 g |
Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 346 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 53 g |
II Śniadanie
- Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem
Składniki:
- 2 plastry ananasa (100 g)
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
Obiad
- Zupa krem grzybowy z grzanką
- Rozmarynowe risotto z kurczakiem i czarną soczewicą
- Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego wymieszanego z 150 ml wody mineralnej)
Składniki na krem z grzybów:
- 100 g mrożonych grzybów leśnych
- 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
- ¼ małej marchewki (15 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić
na patelni grillowej z obydwóch stron i pokroić w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham
Składniki na II danie:
- 40 g ryżu brązowego
- 70 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 15 g czarnej soczewicy
- szklanka wywaru z warzywami
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka parmezanu
- ½ łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu lub suszonego, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Czarną soczewicę ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać ryż brązowy i chwilę smażyć. Następnie podlać winem i odparować jego nadmiar. Dodać kurczaka i podlewać porcjami wywarem z warzyw co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę, rozmaryn, parmezan, pieprz. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 576 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 69 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20g) z owocowym serkiem
Składniki na owocowy serek:
- 40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g malin
- 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 158 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 26 g |
Kolacja
- Sałatka z brokułem i tuńczykiem
Składniki:
- 150 g brokułu ugotowanego na półtwardo, podzielonego na różyczki
- 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
- ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- 1 suszony pomidor
- ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym (40 g)
- 1 łyżka uprażonych pestek dyni
- 2 cienkie kromeczki pieczywa razowego (50 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa wraz z tuńczykiem przełożyć do miski. Wymieszać z sosem i pestkami dyni. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 356 kcal |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto – 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- Zielony koktajl
Składniki:
- ½ banana (60 g)
- 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
- cynamon, imbir mielony dla smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
- Kapuśniak z cieciorką
- Ryba zapiekana z papryką, cebulą i mozzarellą z kaszą pęczak i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
Składniki na zupę:
- 150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
- 1 średni ziemniaczek (70 g)
- 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
- ½ małej marchewki (40 g)
- 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- poszatkowany koperek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone, posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Składniki:
- 100 g filetu z dorsza
- 30 g mozzarelli pokrojonej w plastry
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego i obranego ze skórki
- 35 g czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
- 35 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
- 25 g cebuli pokrojonej w plasterki
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz cytrynowy, suszona bazylia
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Filet z dorsza skropić sokiem z cytryny wymieszanym z olejem rzepakowym, bazylią i pieprzem cytrynowym. Zostawić na ok. 15 minut. Papryki i cebulę ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, na niej ułożyć dorsza, plastry mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10 minut. W międzyczasie na oliwie podsmażyć pomidora z czosnkiem i bazylią. Wyłożyć na rybę z mozzarellą i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.
Sałatka warzywna:
- ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
- 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 580 kcal |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 62 g |
Podwieczorek
- Cytrusowy jogurt
Składniki:
- ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ dojrzałego kiwi (35 g)
- 5 g orzechów włoskich posiekanych
- cynamon
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 169 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
- Sałatka z pieczarkami, czerwoną soczewicą i natką pietruszki
Składniki:
- 100 g małych pieczarek
- ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę
- 15 g czerwonej soczewicy
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
- ½ łyżeczki suszonego koperku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować. Pieczarki pokroić w ćwiartki i obgotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ok. 5 minut. Warzywa wraz z ostudzonymi pieczarkami przełożyć do miseczki, dodać natkę ,wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 339 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 42 g |
Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim
- Zielona herbata
Składniki na kolorowy serek:
- 50 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
- 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
- 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem
Składniki na sałatkę z białym serem:
- garść sałaty roszponki
- 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
- ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
- 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
- 1 plaster białego sera (30 g)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Chłodnik z awokado i ogórka
- Naleśniki z ricottą i truskawkami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na chłodnik:
- ½ małego awokado
- 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
- ½ dużego ogórka (150 g)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny (1 łyżka)
- ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Składniki na II danie:
Na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki pszennej graham
- 1 jajko
- 150 ml mleka 1,5 %
- 60 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.
Na nadzienie:
- 50 g ricotty
- 150 g mrożonych truskawek
- ½ łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Ricottę zmiksować z rozmrożonymi, odsączonymi truskawkami i cynamonem. Nadzienie podzielić na 2 części i rozsmarować na dwóch naleśnikach. Naleśniki złożyć w trójkąt.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 586 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 67 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
- 1 małe jabłko
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 169 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 1 g |
Węglowodany | 7 g |
Kolacja
- Penne z papryką, sezamem i orzechami włoskimi
Składniki:
- ½ papryki czerwonej (70 g)
- ½ papryki zielonej (70 g)
- 50 g makaronu penne
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 g prażonych posiekanych orzechów włoskich
- pieprz, świeża bazylia posiekana – ok. 1 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z oliwą i sezamem. Dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekane orzechy włoskie, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 353 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 39 g |
Śniadanie
- Ziołowa jajecznica
- Czerwona herbata
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ małej cebuli (20 g)
- pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.
Dodatkowo:
- 3 kromki pieczywa razowego (90 g)
- margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5 g)
- 3 plastry pomidora (100 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 354 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 45 g |
II Śniadanie
- 2 ciasteczka orkiszowe
- 100 g jogurtu naturalnego
Składniki na ciasteczka owsiane:
- 16 g płatków orkiszowych
- 2 białka jaja
- 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Krem pomidorowy z mozzarellą
- Kasza gryczana z wołowiną i warzywami
- Rozcieńczony sok grejpfrutowy (100 ml soku
grejpfrutowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- ½ puszki pomidorów
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 g startej białej mozzarelli light
- 250 ml wywaru warzywnego
- posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.
Składniki na II danie:
- 50 g kaszy gryczanej
- 50 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
- 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
- ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażyć wołowinę, dodać warzywa, olej, podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Kaszę wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 554 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 61 g |
Podwieczorek
- 1 jabłko (160 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 170 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 29 g |
Kolacja
- Komosa ryżowa z owocami i białym serem
Składniki:
- 30 g komosy ryżowej
- ½ małej pomarańczy (100 g)
- ½ gruszki (100 g)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 70 g chudego twarogu
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Komosę ugotować. Gruszkę i pomarańczę pozbawioną błonek pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z komosą. Na wszystko pokruszyć biały ser.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 338 kcal |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 42 g |