Dieta 1700 kcal

powrót

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek  z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii, kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Kolorowe musli z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 2 suszone morele (14 g)
  • 1 suszone jabłko (7 g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany46 g

Obiad

  • Kolorowa zupa
  • Fioletowa zapiekanka z kurczakiem z kaszą pęczak i sałatą z winegret
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • ½ małej marchewki (50 g) pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w paseczki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • majeranek, suszona bazylia, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wywar warzywny zagotować. Dodać pokrojoną marchewkę i gotować ok. 7 minut. Dodać pomidora, ogórka i kukurydzę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać  posypane koperkiem.

Składniki na II danie:

Bakłażany zapiekane z kurczakiem:

  • 100 g bakłażana
  • 2 małe ziemniaki pokrojone w plasterki i obgotowane
  • 50 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 suszony pomidor
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mielona słodka papryka, pieprz, suszony tymianek
  • 50 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie obficie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Grillować z obydwóch stro, na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i zamarynować w oliwie, mielonej słodkiej papryce, tymianku i soku z cytryny. Pozostawić na ok. 30 minut. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 1 warstwę plastrów bakłażana i ziemniaków, na nie wyłożyć kurczaka, posiekanego suszonego pomidora. Pokryć drugą warstwą plastrów bakłażana i ziemniaków. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. Podawać z kaszą pęczak i sałatą z winegret.

Sałata z winegret:

Składniki:

  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Polać sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal584 kcal
Białka20 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany74 g

Podwieczorek

  • Jabłkowo - orzechowy jogurt

Składniki:

  • 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
  • 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal172 kcal
Białka6 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany19 g

Kolacja

  • Sałatka z fasolką szparagową, groszkiem zielonym i fetą

Składniki:

  • 100 g fasolki szparagowej ugotowanej na półtwardo
  • 2 łyżki groszku zielonego konserwowego (40 g)
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej (20 g)
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • ½ małej marchewki (30 g)
  • 20 g sera feta light
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60 g)

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Warzywa umieścić w misce, wymieszać z fetą i sosem. Sałatkę podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal352 kcal
Białka13 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany43 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal353 kcal
Białka16 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem

Składniki na gruszkowy serek:

  • 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
  • cynamon
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal250 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa curry z indykiem
  • Tagliatelle z pesto i rukolą
  • 2 mandarynki (120 g)

Składniki na zupę:

  • szklanka wywaru z włoszczyzny
  • 70 g mięsa z podudzi z indyka
  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
  • ½ małej marchewki (25 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ łyżeczki przyprawy curry, ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę podudzia z indyka. Gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew i gotować jeszcze ok. 15 minut. Jogurt wymieszać z przyprawami, podprawić wywarem i połączyć z resztą zupy. Podawać posypaną kolendrą lub natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek

Na pesto:

  • 1 dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
  • garść listków bazylii
  • 10 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 g tartego parmezanu
  • pieprz
  • woda do ewentualnego rozrzedzenia pesto

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory, bazylię, mielone migdały, oliwę z oliwek, parmezan, pieprz zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedzić wodą. Doprawić do smaku pieprzem. Makaron wymieszać z pesto i rukolą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal595 kcal
Białka30 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany71 g

Podwieczorek

  • Koktajl ogórkowo - selerowy

Składniki:

  • 150 g ogórka zielonego
  • ½ małego dojrzałego awokado
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 200 ml maślanki
  • posiekany koperek, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal171 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany14 g

Kolacja

  • Sałatka z ziemniakami i burakami

Składniki:

  • 1 mały burak (50 g)
  • 1 średni ziemniak (70 g)
  • ½ małego jabłka (60 g)
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka posiekanej dymki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę, jabłka pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka. Wszystko wymieszać z oliwą, musztardą, octem balsamicznym, skórką z cytryny, koperkiem. Podawać z 2 kromeczkami ciemnego pieczywa (60 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal338 kcal
Białka7 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany50 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  •  3 kromki ciemnego pieczywa (90g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100g) i papryką (50g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na ziołowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka18 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany51 g

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi

Składniki:

  • 50 g serka homogenizowanego 0 %
  • 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 10 g posiekanych orzechów nerkowca

Sposób przyrządzenia:

Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal247 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem
  • Makaron z owocami morza i sałatką
  • Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (100 ml soku pomarańczowego z 200 ml wody mineralnej)

Składniki na zupę:

  • 100 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 15 g ciemnego makaronu świderki
  • przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 50 g ciemnego makaronu spaghetti
  • 90 g mrożonej mieszanki owoców morza
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 suszony pomidor
  • 1 mały pomidor (100 g) sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszonego pomidora i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać owoce morza i smażyć ok. 4 minut. Podlać winem i smażyć na dużym ogniu, aż cały nadmiar wyparuje. Dodać pomidora, sól i pieprz, zostawić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 3 minut. Na talerz wyłożyć makaron, wyłożyć owoce morza. Posypać bazylią. Podawać z sałatką.

Na sałatkę:

  • 1 mały pomidor (100 g) pokrojony w kostkę
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w plasterki
  • ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pomidora, ogórka, cebulę przełożyć do miseczki. Wymieszać z oliwą, musztardą i pieprzem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal597 kcal
Białka34 g
Tłuszcze24 g
Węglowodany65 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal174 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany25 g

Kolacja

  • Pęczak z fetą

Składniki:

  • 40 g kaszy pęczak
  • 50 g sera feta light
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 50 g ogórka zielonego
  • ¼ żółtej papryki (40 g)

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Kaszę wymieszać z fetą, warzywami i sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal338 kcal
Białka14 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany34 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal346 kcal
Białka18 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany53 g

II Śniadanie

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem

Składniki:

  • 2 plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka12 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany30 g

Obiad

  • Zupa krem grzybowy z grzanką
  • Risotto z kurczakiem i fasolką adzuki 
  • Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego wymieszanego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki na krem z grzybów:

  • 100 g mrożonych grzybów leśnych
  • 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydwóch stron i pokroić w kostkę

Sposób przyrządzenia:

Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.

Składniki na II danie:

  • 20 g ryżu brązowego
  • 20 g ryżu dzikiego
  • 70 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 15 g fasolki adzuki
  • szklanka wywaru z warzywami
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu lub suszonego, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Fasolkę adzuki namoczyć przez noc i ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać ryże i chwilę smażyć. Następnie podlać winem i odparować jego nadmiar. Dodać kurczaka i podlewać porcjami wywarem z warzyw, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ugotowaną fasolkę, rozmaryn, parmezan, pieprz. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal582 kcal
Białka31 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany70 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z owocowym serkiem

Składniki na owocowy serek:

  • 40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 100 g malin
  • 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka8 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany26 g

Kolacja

  • Sałatka parmeńska

Składniki:

  • 1 garść rukoli
  • 1 garść sałaty lodowej
  • 1 mała gruszka
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 2 suszone pomidory
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie 

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 200oC. Pomidorki wymieszać z oliwą, ziołami i grubo mieloną solą. Piec w piekarniku, aż się zarumienią.  Szynkę rozłożyć na pergaminie do pieczenia i również piec do zarumienienia. Sałaty wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na nich poukładać pokrojoną w ćwiartki gruszkę, upieczone pomidory, posiekane suszone pomidory. Na wszystko wyłożyć pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa (60 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal367 kcal
Białka17 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka19 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • Zielony koktajl

Składniki:

  • ½ banana (60 g)
  • 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • cynamon, imbir mielony dla smaku

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka10 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany31 g

Obiad

  • Kapuśniak z cieciorką
  • Ryba zapiekana z cukinią i papryką i mozzarellą z kaszą pęczak i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
  • 1 mandarynka

Składniki na zupę:

  • 150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
  • 1 średni ziemniaczek (70 g)
  • 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
  • ½ małej marchewki (40 g)
  • 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • poszatkowany koperek

Sposób przyrządzenia:

Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.

Składniki na II danie:

Składniki:

  • 100 g filetu z dorsza
  • 30 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego i obranego ze skórki
  • 50 g cukinii pokrojonej w cienkie plastry
  • 50 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy, suszona bazylia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Filet z dorsza skropić sokiem z cytryny, wymieszanym z olejem rzepakowym, bazylią i pieprzem cytrynowym. Zostawić na ok. 15 minut. Cukinię i paprykę ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, na niej ułożyć dorsza, plastry mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10 minut. W międzyczasie na oliwie podsmażyć pomidora z czosnkiem i bazylią. Wyłożyć na rybę z mozzarellą i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.

Sałatka warzywna:

  • ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
  • 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól 

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal594 kcal
Białka35 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany66 g

Podwieczorek

  • Cytrusowy jogurt

Składniki:

  • ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ dojrzałego kiwi (35 g)
  • 5 g orzechów włoskich posiekanych
  • cynamon
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany21 g

Kolacja

  • Grzybowa sałatka z czarną soczewicą

Składniki:

  • 100 g małych pieczarek
  • ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
  • 2 gałązki selera naciowego (20 g) pokrojonego w kostkę
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę
  • 15 g czarnej soczewicy
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60 g)

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować. Pieczarki pokroić w ćwiartki i obgotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ok. 5 minut. Warzywa wraz z ostudzonymi pieczarkami przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal340 kcal
Białka13 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany42 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim
  • Zielona herbata

Składniki na kolorowy serek:

  • 50 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka12 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem

Składniki na sałatkę z białym serem:

  • garść sałaty roszponki
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
  • 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 plaster białego sera (30 g)

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal241 kcal
Białka12 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Chłodnik z awokado i ogórka
  • Ruskie naleśniki
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na chłodnik:

  • ½ małego awokado
  • 200ml maślanki 1,5% tłuszczu
  • ½ dużego ogórka (150g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia: 

Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.

Składniki na II danie:

Na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)

  • 100g mąki pszennej graham
  • 1 jajko
  • 150ml mleka 1,5%
  • 60ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.

Na  nadzienie:

  • 1 mały ugotowany ziemniak
  • 50g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ średniej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić cebulę. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce, dodać duszoną cebulę, szczypiorek, pieprz, sól. Dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na 2 części i rozsmarować na dwóch naleśnikach. Naleśniki złożyć w trójkąt.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal574 kcal
Białka33 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany64 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3% tłuszczu) - 30g z 1 plastrem pomidora (35g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30g)
  • 1 małe jabłko

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka7 g
Tłuszcze1 g
Węglowodany32 g

Kolacja

  • Kasza gryczana z sezamem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • ½ papryki czerwonej (70g)
  • ½ papryki zielonej (70g)
  • 50g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10g prażonych posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz, świeża bazylia posiekana – ok. 1 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować. Wymieszać z oliwą i sezamem. Dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekane orzechy włoskie, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka12 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Ziołowa jajecznica
  • Czerwona herbata

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (20g)
  • pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.

Dodatkowo:

  • 3 kromki pieczywa razowego (90g)
  • margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5g)
  • 3 plastry pomidora (100g)

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal354 kcal
Białka13 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany45 g

II Śniadanie

  • 2 ciasteczka orkiszowe
  • 100g jogurtu naturalnego

Składniki na ciasteczka owsiane:

  • 16g płatków orkiszowych
  • 2 białka jaja
  • 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni.  Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany14 g

Obiad

  • Barszcz ukraiński
  • Dziki ryż z wołowiną i warzywami
  • Rozcieńczony sok grejpfrutowy (100 ml soku grejpfrutowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki na zupę:

  • 1 mały burak (50 g)
  • ½  małej marchewki (25 g)
  • ½ małej pietruszki (20 g)
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 1 mały ziemniak (50 g)
  • 40 g fasolki z puszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki koncentratu z buraków
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu

Sposób przyrządzenia:

Buraka, ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Do garnka  wlać ok. 0,5 litra wody, dodać marchewkę, pietruszkę, pora, seler, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek, ziarenka pieprzu i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa i czosnek. Marchewkę pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaka i buraka, fasolę. Gotować ok. 20 minut. Na koniec dodać marchewkę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, koncentratem z buraków, solą i pieprzem. Podawać posypany koperkiem.

Składniki na II danie:

  • 50 g dzikiego ryżu
  • 50 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażyć wołowinę, dodać warzywa, olej, podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Ryż wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal583 kcal
Białka27 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany87 g

Podwieczorek

  • 1 jabłko (160 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal170 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany29 g

Kolacja

  • Kasza jaglana z owocami i białym serem

Składniki:

  • 30 g komosy ryżowej
  • ¼  średniej pomarańczy (50 g)
  • ½ malutkiej gruszki (50 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 70 g chudego twarogu
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Komosę ugotować. Gruszkę i pomarańczę pozbawioną błonek pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z komosą. Na wszystko pokruszyć biały ser.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal311 kcal
Białka18 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany34 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X