Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Kolorowe musli z jogurtem naturalnym
Składniki:
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków żytnich
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 2 suszone morele (14 g)
- 1 suszone jabłko (7 g)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 46 g |
Obiad
- Kolorowa zupa
- Szaszłyki z łososia z warzywami z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 250ml wywaru z włoszczyzny
- ½ małej marchewki (50 g) pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w paseczki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- majeranek, suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Dodać pokrojoną marchewkę i gotować ok. 7 minut. Dodać pomidora, ogórka i kukurydzę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Szaszłyki z łososiem:
- 100 g filetu z łososia
- ¼ czerwonej papryki (35 g)
- ¼ żółtej papryki
- 40 g białej części pora
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała ćwiartka cytryny
- ½ małego ząbka czosnku
- pieprz cytrynowy, suszony rozmaryn
- 50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Rybę pokroić w większą kostkę. Papryki umyć i pokroić na kwadraty. Por pokroić w plasterki. Warzywa wraz z łososiem umieścić w misce, dodać sok z cytryny, pieprz cytrynowy, oliwę i suszony rozmaryn. Dokładnie połączyć. Nakłuwać na przemian na namoczony wcześniej w wodzie patyczek do szaszłyków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 15 - 20 minut.
Sałatka z rzodkiewki i kalarepy
Składniki :
- 100 g rzodkiewek
- ½ małej kalarepy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, bazylia suszona
Sposób przyrządzenia:
Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 583 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 26 g |
Węglowodany | 59 g |
Podwieczorek
- Jabłkowo - orzechowy jogurt
Składniki:
- 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
- 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
- 100 g jogurtu naturalnego
- cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 172 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z kurczakiem w sezamie
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka sezamu (najlepiej czarnego)
- 50 g różyczek brokułu ugotowanego na półtwardo
- ½ małej marchewki pokrojonej w paseczki za pomocą obierka
- ¼ małej żółtej papryki (30 g) pokrojonej w paseczki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- mielona słodka czerwona papryka, suszony tymianek, pieprz
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka pokroić w paseczki i zamarynować w oleju, słodkiej papryce, tymianku i pieprzu. Pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie podsmażyć na suchej patelni. Podsmażonego kurczaka obtoczyć w ziarnach sezamu. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kurczaka. Wszystko wymieszać z sosem. Podawać z 2 kromeczkami ciemnego pieczywa (60 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 345 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 34 g |
Śniadanie
- 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 353 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem
Składniki na gruszkowy serek:
- 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
- 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
- cynamon
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 250 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 39 g |
Obiad
- Zupa curry z indykiem
- Tagliatelle z pomidorowym pesto
- 1 mandarynka (60 g)
Składniki na zupę:
- szklanka wywaru z włoszczyzny
- 50 g mięsa z podudzi z indyka
-
1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
- ½ małej marchewki (25 g) pokrojonej w plasterki
- ¼ łyżeczki przyprawy curry, ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Do gotującego się wywaru, dodać pokrojone w kostkę podudzia z indyka. Gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew i gotować jeszcze ok. 15 minut. Jogurt wymieszać z przyprawami, podprawić wywarem i połączyć z resztą zupy. Podawać posypaną kolendrą lub natką pietruszki
Składniki na II danie:
- 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
Na pesto:
- 1 dojrzały pomidor (150 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 10 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- garść świeżych listków bazylii
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki pesto zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 592 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 74 g |
Podwieczorek
- Koktajl ogórkowo - selerowy
Składniki:
- 150 g ogórka zielonego
- ½ małego dojrzałego awokado
- 2 gałązki selera naciowego
- 200 ml maślanki
- posiekany koperek, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 171 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 14 g |
Kolacja
- Sałatka z jajkiem
Składniki:
- 100 g brokułu podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
- 7 pomidorków koktajlowych (120 g) przekrojonych na pół
- ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w paseczki
- 1 jajko ugotowane na twardo
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka keczupu
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, dodać pokrojone w kostkę jajko. Wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 315 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 26 g |
Śniadanie
- 3 kromki ciemnego pieczywa (90 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na ziołowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 51 g |
II Śniadanie
- Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi
Składniki:
- 50 g serka homogenizowanego 0 %
- 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Zupa pomidorowa z makaronem
- Roladki z indyka z kapustą i grzybami z kaszą jęczmienną perłową z surówką z selera
- Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (100 ml soku pomarańczowego z 200 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 100 g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- 15 g ciemnego makaronu świderki
- przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 100 g piersi z indyka
- 30 g poszatkowanej białej kapusty ugotowanej
- 5 g ugotowanych suszonych grzybów
- ¼ startego jabłka
- ¼ małej cebuli (15 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- majeranek, pieprz, mielona słodka papryka, mielony kminek
- 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć pieprzem, majerankiem i mieloną słodką czerwoną papryką. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę. Kapustę, grzyby, zeszkloną cebulę, starte jabłko, kminek, pieprz, wymieszać. Powstałą masę rozłożyć na indyku, zawinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Grillować na patelni grillowej. Podawać z kaszą i surówką z selera.
Na surówkę:
- 100 g korzenia selera startego na tarce
- ¼ jabłka tartego (25 g)
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 594 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 70 g |
Podwieczorek
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 174 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 25 g |
Kolacja
- Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:
- 40 g makaronu razowego świderki
- ⅓ puszki tuńczyka w sosie własnym (60 g)
- 1 mały pomidor (100 g)
- 50 g ogórka zielonego
- ¼ żółtej papryki (40 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z tuńczykiem, warzywami i jogurtowym sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 325 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 33 g |
Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 346 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 53 g |
II Śniadanie
- Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem
Składniki:
- 2 plastry ananasa (100 g)
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
Obiad
- Zupa pomidorowa z makaronem
- Roladki z indyka z kapustą i grzybami z kaszą jęczmienną perłową z surówką z selera
- Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (100 ml soku pomarańczowego z 200 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 100 g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- 15 g ciemnego makaronu świderki
- przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 100 g piersi z indyka
- 30 g poszatkowanej białej kapusty ugotowanej
- 5 g ugotowanych suszonych grzybów
- ¼ startego jabłka
- ¼ małej cebuli (15 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- majeranek, pieprz, mielona słodka papryka, mielony kminek
- 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć pieprzem, majerankiem i mieloną słodką czerwoną papryką. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę. Kapustę, grzyby, zeszkloną cebulę, starte jabłko, kminek, pieprz, wymieszać. Powstałą masę rozłożyć na indyku, zawinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Grillować na patelni grillowej. Podawać z kaszą i surówką z selera.
Na surówkę:
- 100 g korzenia selera startego na tarce
- ¼ jabłka tartego (25 g)
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 594 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 70 g |
Podwieczorek
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 174 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 25 g |
Kolacja
- Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:
- 40 g makaronu razowego świderki
- ⅓ puszki tuńczyka w sosie własnym (60 g)
- 1 mały pomidor (100 g)
- 50 g ogórka zielonego
- ¼ żółtej papryki (40 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z tuńczykiem, warzywami i jogurtowym sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 325 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 33 g |
Śniadanie
- 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- Zielony koktajl
Składniki:
- ½ banana (60 g)
- 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
- cynamon, imbir mielony dla smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
- Kapuśniak z cieciorką
- Grillowany dorsz z kaszą pęczak i sałatką warzywną
- ½ dużej pomarańczy (120 g)
Składniki na zupę:
- 150g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
- 1 średni ziemniaczek (70 g)
- 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
- ½ małej marchewki (40 g)
- 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- poszatkowany koperek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Tymiankowo - limonkowy dorsz
Składniki:
- 120 g filetu z dorsza
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz cytrynowy
- 50 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, soku z cytryny, rozmarynu, pieprzu cytrynowego zrobić marynatę, którą natrzeć dorsza. Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą pęczak
i sałatką warzywną.
Sałatka warzywna:
- ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
- 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
- ¼ małej cukinii (50 g) pokrojonej w plasterki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 580 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 69 g |
Podwieczorek
- Cytrusowy jogurt
Składniki:
- ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ dojrzałego kiwi (35 g)
- 5 g orzechów włoskich posiekanych
- cynamon
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Sposób przyrządzenia:
Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 169 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
- Sałatka z pieczarkami i papryką
Składniki:
- 100 g małych pieczarek
- ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
- ⅓ żółtej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
- 1 ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę
- 1 jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
- ½ łyżeczki suszonego koperku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki pokroić w ćwiartki i obgotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ok. 5 minut. Warzywa wraz z ostudzonymi pieczarkami przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem. Ułożyć na nich pokrojone w ćwiartki jajko. Podawać z pieczywem
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 368 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim
- Zielona herbata
Składniki na kolorowy serek:
- 50 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
- 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
- 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem
Składniki na sałatkę z białym serem:
- garść sałaty roszponki
- 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
- ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
- 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
- 1 plaster białego sera (30 g)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Chłodnik z awokado i ogórka
- Naleśniki z białym serem
- Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku wymieszać z 100 ml wody mineralnej)
Składniki na chłodnik:
- ½ małego awokado
- 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
- ½ dużego ogórka (150 g)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny (1 łyżka)
- ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Składniki na II danie:
Na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki pszennej graham
- 1 jajko
- 150 ml mleka 1,5 %
- 60 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.
Na nadzienie:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- ½ łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Składniki
na nadzienie zmiksować na jednolitą masę. Nadzienie podzielić na 2 części
i rozsmarować na dwóch naleśnikach. Naleśniki złożyć w trójkąt.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 584 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 71 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
- 1 małe jabłko
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 169 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 1 g |
Węglowodany | 32 g |
Kolacja
- Kasza gryczana z brokułem sezamem i orzechami włoskimi
Składniki:
- 150 g ugotowanego na półtwardo brokułu
- 50 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 g prażonych posiekanych orzechów włoskich
- pieprz, świeża bazylia posiekana – ok. 1 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Wymieszać z oliwą i sezamem. Dodać podzielony na różyczki brokuł, posiekane orzechy włoskie, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 37 g |
Śniadanie
- Ziołowa jajecznica
- Czerwona herbata
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ małej cebuli (20 g)
- pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.
Dodatkowo:
- 3 kromki pieczywa razowego (90 g)
- margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5 g)
- 3 plastry pomidora (100 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 354 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 45 g |
II Śniadanie
- 2 ciasteczka orkiszowe
- 100 g jogurtu naturalnego
Składniki na ciasteczka owsiane:
- 16 g płatków orkiszowych
- 2 białka jaja
- 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Krem pomidorowy z mozzarellą
- Tagliatelle z wołowiną i warzywami
Składniki na zupę:
- ½ puszki pomidorów
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 g startej białej mozzarelli light
- 250 ml wywaru warzywnego
- posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.
Składniki na II danie:
- 70 g makaronu tagliatelle
- 75 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
- 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
- ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć wołowinę na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 597 kcal |
Białka | 36 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 63 g |
Podwieczorek
- 1 jabłko (160 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 170 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 29 g |
Kolacja
- Ryż z owocami i białym serem
Składniki:
- 30 g ryżu brązowego
- ½ małej pomarańczy (100 g)
- ½ gruszki (100 g)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 50 g chudego twarogu
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Gruszkę i pomarańczę pozbawioną błonek pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z ryżem. Na wszystko pokruszyć biały ser.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 315 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 44 g |