Dieta 1700 kcal

powrót

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek  z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka14 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Kolorowe musli z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 2 suszone morele (14 g)
  • 1 suszone jabłko (7 g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 100 g jogurtu naturalnego 

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany46 g

Obiad

  • Kolorowa zupa
  • Szaszłyki z łososia z warzywami z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę:

  •  250ml wywaru z włoszczyzny
  • ½ małej marchewki (50 g) pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w paseczki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • majeranek, suszona bazylia, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Wywar warzywny zagotować.  Dodać pokrojoną marchewkę i gotować ok. 7 minut. Dodać pomidora, ogórka i kukurydzę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać  posypane koperkiem. 

Składniki na II danie: 

Szaszłyki z łososiem: 

  • 100 g filetu z łososia
  • ¼ czerwonej papryki (35 g)
  • ¼ żółtej papryki
  • 40 g białej części pora
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała ćwiartka cytryny
  • ½ małego ząbka czosnku
  • pieprz cytrynowy, suszony rozmaryn
  • 50 g brązowego ryżu 

Sposób przyrządzenia: 

Rybę pokroić w większą kostkę. Papryki umyć i pokroić na kwadraty. Por pokroić w plasterki. Warzywa wraz z łososiem umieścić w misce, dodać sok z cytryny, pieprz cytrynowy, oliwę i suszony rozmaryn. Dokładnie połączyć.  Nakłuwać na przemian na namoczony wcześniej w wodzie patyczek do szaszłyków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 15 - 20 minut. 

Sałatka z rzodkiewki i kalarepy 

Składniki : 

  • 100 g rzodkiewek
  • ½ małej kalarepy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, bazylia suszona

Sposób przyrządzenia:

Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal583 kcal
Białka28 g
Tłuszcze26 g
Węglowodany59 g

Podwieczorek

  • Jabłkowo - orzechowy jogurt

Składniki:

  • 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
  • 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal172 kcal
Białka6 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany19 g

Kolacja

  • Sałatka z kurczakiem w sezamie

Składniki:

  • 50 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka sezamu (najlepiej czarnego)
  • 50 g różyczek brokułu ugotowanego na półtwardo
  • ½ małej marchewki pokrojonej w paseczki za pomocą obierka
  • ¼ małej żółtej papryki (30 g) pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • mielona słodka czerwona papryka, suszony tymianek, pieprz

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka pokroić w paseczki i zamarynować w oleju, słodkiej papryce, tymianku i pieprzu. Pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie podsmażyć na suchej patelni. Podsmażonego kurczaka obtoczyć w ziarnach sezamu. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kurczaka. Wszystko wymieszać z sosem. Podawać z 2 kromeczkami ciemnego pieczywa (60 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal345 kcal
Białka18 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany34 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal353 kcal
Białka16 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem

Składniki na gruszkowy serek: 

  • 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
  • cynamon
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % 

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal250 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa curry z indykiem
  • Tagliatelle z pomidorowym pesto
  • 1 mandarynka (60 g) 

Składniki na zupę: 

  • szklanka wywaru z włoszczyzny
  • 50 g mięsa z podudzi z indyka
  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
  • ½ małej marchewki (25 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ łyżeczki przyprawy curry, ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki


Sposób przyrządzenia: 

Do gotującego się wywaru, dodać pokrojone w kostkę podudzia z indyka. Gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew i gotować jeszcze ok. 15 minut. Jogurt wymieszać z przyprawami, podprawić wywarem i połączyć z resztą zupy. Podawać posypaną kolendrą lub natką pietruszki

Składniki na II danie: 

  • 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek 

Na pesto: 

  • 1 dojrzały pomidor (150 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 10 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • garść świeżych listków bazylii
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki pesto zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal592 kcal
Białka28 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany74 g

Podwieczorek

  • Koktajl ogórkowo - selerowy

Składniki:

  • 150 g ogórka zielonego
  • ½ małego dojrzałego awokado
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 200 ml maślanki
  • posiekany koperek, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal171 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany14 g

Kolacja

  • Sałatka z jajkiem

Składniki:

  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
  • 7 pomidorków koktajlowych (120 g) przekrojonych na pół
  • ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w paseczki
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka keczupu
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, dodać pokrojone w kostkę jajko. Wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal315 kcal
Białka14 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany26 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa (90 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki na ziołowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka18 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany51 g

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi

Składniki: 

  • 50 g serka homogenizowanego 0 %
  • 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 10 g posiekanych orzechów nerkowca 

Sposób przyrządzenia:

Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal247 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem
  • Roladki z indyka z kapustą i grzybami z kaszą jęczmienną perłową z surówką z selera
  • Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (100 ml soku pomarańczowego z 200 ml wody mineralnej)

Składniki na zupę:

  • 100 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 15 g ciemnego makaronu świderki
  • przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki. 

Składniki na II danie:

  • 100 g piersi z indyka
  • 30 g poszatkowanej białej kapusty ugotowanej
  • 5 g ugotowanych suszonych grzybów
  • ¼ startego jabłka
  • ¼ małej cebuli (15 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • majeranek, pieprz, mielona słodka papryka, mielony kminek
  • 50 g kaszy jęczmiennej perłowej

Sposób przyrządzenia:

Pierś z indyka rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć pieprzem, majerankiem i mieloną słodką czerwoną papryką. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę. Kapustę, grzyby, zeszkloną cebulę, starte jabłko, kminek, pieprz, wymieszać. Powstałą masę rozłożyć na indyku, zawinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Grillować na patelni grillowej. Podawać z kaszą i surówką z selera.

Na surówkę:

  • 100 g korzenia selera startego na tarce
  • ¼ jabłka tartego (25 g)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal594 kcal
Białka30 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany70 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal174 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany25 g

Kolacja

  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 40 g makaronu razowego świderki
  • ⅓ puszki tuńczyka w sosie własnym (60 g)
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 50 g ogórka zielonego
  • ¼ żółtej papryki (40 g)

Na sos: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z tuńczykiem, warzywami i jogurtowym sosem.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal325 kcal
Białka21 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany33 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal346 kcal
Białka18 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany53 g

II Śniadanie

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem 

Składniki:

  • 2 plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka12 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany30 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem
  • Roladki z indyka z kapustą i grzybami z kaszą jęczmienną perłową z surówką z selera
  • Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (100 ml soku pomarańczowego z 200 ml wody mineralnej)

Składniki na zupę: 

  • 100 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 15 g ciemnego makaronu świderki
  • przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.

Składniki na II danie: 

  • 100 g piersi z indyka
  • 30 g poszatkowanej białej kapusty ugotowanej
  • 5 g ugotowanych suszonych grzybów
  • ¼ startego jabłka
  • ¼ małej cebuli (15 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • majeranek, pieprz, mielona słodka papryka, mielony kminek
  • 50 g kaszy jęczmiennej perłowej 

Sposób przyrządzenia: 

Pierś z indyka rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć pieprzem, majerankiem i mieloną słodką czerwoną papryką. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę. Kapustę, grzyby, zeszkloną cebulę, starte jabłko, kminek, pieprz, wymieszać. Powstałą masę rozłożyć na indyku, zawinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Grillować na patelni grillowej. Podawać z kaszą i surówką z selera. 

Na surówkę:

  • 100 g korzenia selera startego na tarce
  • ¼ jabłka tartego (25 g)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal594 kcal
Białka30 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany70 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal174 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany25 g

Kolacja

  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 40 g makaronu razowego świderki
  • ⅓ puszki tuńczyka w sosie własnym (60 g)
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 50 g ogórka zielonego
  • ¼ żółtej papryki (40 g) 

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z tuńczykiem, warzywami i jogurtowym sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal325 kcal
Białka21 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany33 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka19 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • Zielony koktajl

Składniki:

  • ½ banana (60 g)
  • 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • cynamon, imbir mielony dla smaku 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka10 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany31 g

Obiad

  • Kapuśniak z cieciorką
  • Grillowany dorsz z kaszą pęczak i sałatką warzywną
  • ½ dużej pomarańczy (120 g)

Składniki na zupę:

  • 150g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
  • 1 średni ziemniaczek (70 g)
  • 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
  • ½ małej marchewki (40 g)
  • 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • poszatkowany koperek

Sposób przyrządzenia:

Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem. 

Składniki na II danie:

Tymiankowo - limonkowy dorsz

Składniki:

  • 120 g filetu z dorsza
  • 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • 50 g kaszy pęczak 

Sposób przyrządzenia: 

Z oliwy, soku z cytryny, rozmarynu, pieprzu cytrynowego zrobić marynatę, którą natrzeć dorsza. Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą pęczak

i sałatką warzywną.

Sałatka warzywna: 

  • ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
  • 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ małej cukinii (50 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól

Sposób przyrządzenia: 

Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal580 kcal
Białka33 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany69 g

Podwieczorek

  • Cytrusowy jogurt

Składniki:

  • ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ dojrzałego kiwi (35 g)
  • 5 g orzechów włoskich posiekanych
  • cynamon
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

Sposób przyrządzenia:

Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany21 g

Kolacja

  • Sałatka z pieczarkami i papryką

Składniki:

  • 100 g małych pieczarek
  • ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
  • ⅓ żółtej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę
  • 1 jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60 g)

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pieczarki pokroić w ćwiartki i obgotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ok. 5 minut. Warzywa wraz z ostudzonymi pieczarkami przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem. Ułożyć na nich pokrojone w ćwiartki jajko.  Podawać z pieczywem

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal368 kcal
Białka16 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim
  • Zielona herbata

Składniki na kolorowy serek: 

  • 50 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki wymieszać. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka12 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem

Składniki na sałatkę z białym serem:

  • garść sałaty roszponki
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
  • 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 plaster białego sera (30 g)

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody
  • zioła prowansalskie 

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal241 kcal
Białka12 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Chłodnik z awokado i ogórka
  • Naleśniki z białym serem
  • Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku wymieszać z 100 ml wody mineralnej)

Składniki na chłodnik:

  • ½ małego awokado
  • 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
  • ½ dużego ogórka (150 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia: 

Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem. 

Składniki na II danie:

Na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)

  • 100 g mąki pszennej graham
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka 1,5 %
  • 60 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól 

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.

Na  nadzienie:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
  • ½ łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Składniki na nadzienie zmiksować na jednolitą masę. Nadzienie podzielić na 2 części
i rozsmarować na dwóch naleśnikach. Naleśniki złożyć w trójkąt. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal584 kcal
Białka33 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany71 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
  • 1 małe jabłko


Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka7 g
Tłuszcze1 g
Węglowodany32 g

Kolacja

  • Kasza gryczana z brokułem sezamem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 150 g ugotowanego na półtwardo brokułu
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g prażonych posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz, świeża bazylia posiekana – ok. 1 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować. Wymieszać z oliwą i sezamem. Dodać podzielony na różyczki brokuł, posiekane orzechy włoskie, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka12 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Ziołowa jajecznica
  • Czerwona herbata

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (20 g)
  • pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.

Dodatkowo: 

  • 3 kromki pieczywa razowego (90 g)
  • margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5 g)
  • 3 plastry pomidora (100 g)

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal354 kcal
Białka13 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany45 g

II Śniadanie

  • 2 ciasteczka orkiszowe
  • 100 g jogurtu naturalnego

Składniki na ciasteczka owsiane: 

  • 16 g płatków orkiszowych
  • 2 białka jaja
  • 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego 

Sposób przyrządzenia: 

Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni.  Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Krem pomidorowy z mozzarellą
  • Tagliatelle z wołowiną i warzywami

Składniki na zupę:

  • ½ puszki pomidorów
  • ¼ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 20 g startej białej mozzarelli light
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.

Składniki na II danie:

  • 70 g makaronu tagliatelle
  • 75 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa 

Sposób przyrządzenia: 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć wołowinę na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal597 kcal
Białka36 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany63 g

Podwieczorek

  • 1 jabłko (160 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal170 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany29 g

Kolacja

  • Ryż z owocami i białym serem

Składniki:

  • 30 g ryżu brązowego
  • ½ małej pomarańczy (100 g)
  • ½ gruszki (100 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 50 g chudego twarogu
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować. Gruszkę i pomarańczę pozbawioną błonek pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z ryżem. Na wszystko pokruszyć biały ser.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal315 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany44 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X