Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę.
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Kolorowe musli z jogurtem naturalnym
Składniki:
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków żytnich
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 2 suszone morele (14 g)
- 1 suszone jabłko (7 g)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi, suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 46 g |
Obiad
- Barszcz czerwony z białą fasolą
- Szaszłyki z kurczaka z warzywami z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
- Szklanka wody z cytyną
Składniki na zupę:
- ½ średniego buraka (50 g)
- ½ małej marchewki (35 g)
- ¼ małego selera (25 g)
- ¼ średniej pietruszki (20 g)
- 1 mały ziemniak (50 g)
- 20g ugotowanej białej fasoli (podana ilość dotyczy fasoli przed ugotowaniem)
- 2 łyżki koncentratu z buraków
- ½ kostki rosołowej bez soli
- majeranek, suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę zaleć ok. 0,3 litra gorącej wody i gotować ok. 15 - 20 minut. Na koniec dodać koncentrat barszczu i ugotowaną białą fasolę. Dorpawić do smaku majerankiem, bazylią i pieprzem.
Składniki na II danie:
Szaszłyki z kurczaka:
- 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w grubsze paseczki
- ½ małej cebuli pokrojonej w plasterki
- ¼ czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w grubszą kostkę
- ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w grubszą kostkę
- 2 małe pieczarki przekrojone na pół (20 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz
- 1 mały ząbek czosnku
- 50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i zioła prowansalskie. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso wraz z warzywami i pozostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie nabijać na przemian na patyczek do szaszłyków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 20 - 25 minut. Podawać z brązowym ryżem i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.
Sałatka z rzodkiewki i kalarepy
Sposób przyrządzenia:
- 100 g główek rzodkiewki
- ½ małej kalarepy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, bazylia suszona
Sposób przyrządzenia:
Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 570 kcal |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 65 g |
Podwieczorek
- Jabłkowo - orzechowy jogurt
Składniki:
- 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
- 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
- 100 g jogurtu naturalnego
- cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 172 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z wędzonym pstrągiem
Składniki:
- 2 garście mieszanki sałat
- 50 g gotowanego mrożonego bobu
- 6 czarnych oliwek (12 g)
- 2 główki rzodkiewki (40 g) pokrojone w plasterki
- 1 mały ogórek konserwowy (50 g) pokrojony w kostkę
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g wędzonego pstrąga
- pieprz, posiekany koperek
- 2 cienkie kromeczki pieczywa pełnoziarnistego (50 g)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, octu jabłkowego, pieprzu i posiekanego koperku. Na wierzchu poukładać wędzonego pstrąga. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 351 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 31 g |
Śniadanie
- 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 353 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem
Składniki na gruszkowy serek:
- 50 g serka białego do smarowania light (ok.3 %tłuszczu)
- 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
- cynamon
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serekiem posmarować pieczywo chrupkie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 250 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 39 g |
Obiad
- Zupa z kapusty czerwonej
- Tagliatelle z kaparami i oliwkami
- Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej)
Składniki:
- 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 mały ziemniak (50g) pokrojonego w kostkę
- ¼ małego kwaśnego jabłka (30 g) pokrojonego w kostkę
- ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w słupki
- pieprz, gałka muszkatołowa
- posiekany koperek
- 0,4 litra wywaru warzywnego
Sposób przyrządzenia:
Poszatkowaną kapustę i marchewkę wrzucić do gotującego się wrzątku, gotować ok. 10 minut. Następnie dodać ziemniaka i jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Składniki na II danie:
- 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
- ½ puszki pomidorów (200 g)
- 1 mały ząbek czosnku
- 15 g opłukanych kaparów
- 15 g czarnych oliwek
- ½ czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia suszona i oregano suszone, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażyć ok. 3 minut pomidory z puszki z posiekanym czosnkiem, dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i dusić ok. 10 minut. Dodać kapary i pokrojone w plasterki oliwki. Dodać ugotowny makaron. Doprawić do smaku bazylią i oregano.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 586 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 87 g |
Podwieczorek
- Koktajl ogórkowo- selerowy
Składniki:
- 150 g ogórka zielonego
- ½ małego dojrzałego awokado
- 2 gałązki selera naciowego
- 200 ml maślanki
- posiekany koperek, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 171 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 14 g |
Kolacja
- Sałatka z krewetkami
Składniki:
- 120 g krewetek
- 2 garście rukoli
- 2 suszone pomidory
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ strąka papryczki chilli
- 2 plasterki świeżego imbiru
- sól, pieprz
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ocet winny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki
rozmrozić. Zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chilli i tartym imbirze. Grillować .
Rukolę, przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary
wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać grillowane
krewetki. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 338 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 27 g |
Śniadanie
- 3 kromki ciemnego pieczywa (90 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na ziołowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 51 g |
II Śniadanie
- Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi
Składniki:
- 50 g serka homogenizowanego 0 %
- 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Kurczak z morelami z kaszą jęczmienną perłową z grillowanym bakłażanem
- Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (50 ml soku pomarańczowego z 200 ml wody minerlanej)
Składniki na II danie:
- 100 g piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki skórki z limonki
- 4 suszone morele
- ¼ łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki tartego imbiru
- pieprz
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1,5 % (50 g)
- 50g kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 200 g bakłażana
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- słodka mielona papryka, suszone oregano
Sposób przyrządzenia:
Morele namoczyć w gorącej wodzie i drobno posiekać, dodać startą skórkę z limonki i wymieszać. Pierś z kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem, posmarować suszonymi morelami, zawinąć w roladkę, którą zamarynować w jogurcie wymieszanym z olejem, imbirem, curry i pieprzem. Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą i pieć ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. Podawać z kaszą jęczmienną i grillowanym bakłażanem.
Bakłażana pokroić w plastry (ok. 0,5 cm) oprószyć solą i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Plastry przekroić na pół, umieścić w miseczce, wymieszać z oliwą, oregano i słodką mieloną papryką.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 571 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 68 g |
Podwieczorek
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 174 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 25 g |
Kolacja
- Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem
Składniki:
- 40 g makaronu razowego świderki
- 50 g wędzonego łososia
- 1 mały pomidor (100 g)
- 50 g ogórka zielonego
- ¼ żółtej papryki (40 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- pieprz
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z łososiem, warzywami i jogurtowym sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 33 g |
Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 346 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 53 g |
II Śniadanie
- Koktajl anansowo - truskawkowy ze słonecznikiem
Składniki:
- 2 plastry ananasa (100 g)
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
Obiad
- Zupa krem grzybowy z grzanką
- Pieczona polędwiczka wieprzowa z duszonym szpinakiem i kaszą jaglaną z pomidorami
- Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego wymieszanego z 150 ml wody mineralnej)
Składniki na krem z grzybów:
- 100 g mrożonych grzybów leśnych
- 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
- ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
- ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę
- ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 gałązką świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydóch stron i pokroić w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham
Składniki na II danie:
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- suszony tymianek, pieprz
- 200 g szpinaku liściastego
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 40 g kaszy jaglanej
- 1 suszony pomidor
- 50 g przecieru pomidorowego
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową natrzeć olejem rzepakowym, posypać tymiankiem i pieprzem. Przyrumienić z obydwóch stron na suchej patelni. Następnie włożyć na ok. 5-10 minut do nagrzanego do 180o C piekarnika. Wyciągnąć odstawić na ok. 3 minuty, żeby mięso odpoczęło, pokroić na ok. 2 cm plastry. Podawać ze szpinakiem i pomidorową kaszą jaglaną.
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, szpinak. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Kaszę jaglaną ugotować. Wymieszać z przecierem pomidorowym i posiekanym suszonym pomidorem.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 590 kcal |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 67 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z owocowym serkiem
Składniki na owocowy serek:
- 40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g malin
- 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 158 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 26 g |
Kolacja
- Sałatka z kalafiorem i wędliną
Składniki:
- 150 g kalafiora ugotowanego na półtwardo, podzileonego na różyczki
- 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
- ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- 1 suszony pomidor
- 4 plasterki polędwicy sopockiej (40 g) pokrojonej w paseczki
- 2 kromeczki pieczywa razowego (60 g)
Na sos:
- 1łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 364 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
- 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 350 kcal |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- Zielony koktajl
Składniki:
- ½ banana (60 g)
- 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
- cynamon, imbir mielony dla smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
- Kapuśniak z cieciorką
- Grillowany tymiankowo- limonkowy dorsz z kaszą pęczak i sałatką warzywną
- ½ dużej pomarańczy (120 g)
Składniki na zupę:
- 150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
- 1 średni ziemniaczek (70 g)
- 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
- ½ małej marchewki (40 g)
- 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
- 0,4 litra wywaru warzywnego
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
- poszatkowany koperek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na II danie:
Tymiankowo - limonkowy dorsz
Składniki:
- 120 g filetu z dorsza
- 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
- ½ łyżeczki skórki z limonki
- sok z ¼ limonki
- pieprz cytrynowy
- 50 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, skórki z limonki, tymianku, soku, pieprzu cytrynowego zrobić marynatę, którą natrzeć dorsza. Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą pęczak i sałatką warzywną.
Sałatka warzywna:
- ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
- 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
- ¼ małej cukinii (50 g), pokrojonej w plasterki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwy
- pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natka pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 580 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 69 g |
Podwieczorek
- Cytrusowy jogurt
Składniki:
- ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
- ½ dojrzałego kiwi (35 g)
- 5 g orzechów włoskich posiekanych
- cynamon
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Sposób przyrządzenia:
Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 169 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
- Sałatka z tofu z pieczywem
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej (50 g) posiekanej
- 1 mały pomidor pokrojony w ósemki (100 g)
- ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
- ½ czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki
- ¼ małej cebuli (20 g) pokrojonej w piórka
- otarta skórka z cytryny, pieprz, ostra czerwona papryka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 60 g tofu
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (60 g)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki suszonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w oleju rzepakowym, otartej skórce z cytryny, pieprzu, ostrej papryce. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie krótko podsmażyć na suchej patelni. Warzywa wymieszać z sosem w misce, ułożyć na nich tofu. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 335 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim
- Zielona herbata
Składniki na kolorowy serek:
- 50 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
- 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
- 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 349 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 47 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem
Składniki na sałatkę z białym serem:
- garść sałaty roszponki
- 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
- ¼ górka zielonego (50 g) pokrojonego w półplasterki
- 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
- 1 plaster białego sera (30 g)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko ppokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Chłodnik z awokado i ogórka
- Naleśniki z farszem z soczewicy i kurczaka
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na chłodnik:
- ½ małego awokado
- 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
- ½ dużego ogórka (150 g)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny (1 łyżka)
- ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Składniki na II danie:
Na naleśniki: (2 porcje - ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki pszennej graham
- 1 jajko
- 150 ml mleka 1,5 %
- 60 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 nalśniki.
Na farsz:
- 50 g piersi z kurczaka
- 15 g soczewicy czerwonej
- 1 mały pomidor (100 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 50 g bakłażana pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, suszona bazylia, 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Soczewicę gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć warzywa ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i suszoną bazylią. Dodać posiekane oregano i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 587 kcal |
Białka | 38 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 65 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
- 1 małe jabłko
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 169 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 1 g |
Węglowodany | 32 g |
Kolacja
- Makaron z brokułem czarnym sezamem i orzechami nerkowca
Składniki:
- 50 g ugotowanego na półtwardo brokułu
- 50 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 10 g prażonych, posiekanych orzechów nerkowca
- pieprz, świeża bazylia posiekana - ok. 1 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i od razu wymieszać z oliwą i czarnym sezamem. Dodać podzielony na różyczki brokuł, posiekane nerkowce, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 335 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 39 g |
Śniadanie
- Ziołowa jajecznica
- Czerwona herbata
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ małej cebuli (20 g)
- pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.
Dodatkowo:
- 3 kromki pieczywa razowego (90 g)
- margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5 g)
- 3 plastry pomidora (100 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 354 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 45 g |
II Śniadanie
- 2 ciasteczka orkiszowe
- 100 g jogurtu naturalnego
Składniki na ciasteczka owsiane:
- 16 g płatków orkiszowych
- 2 białka jaja
- 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Białka ubić na gęstą pianą z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Krem pomidorowy z mozzarellą
- Tagliatelle z wołowiną i warzywami
Składniki na zupę:
- ½ puszki pomidorów
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 g startej białej mozzarelli light
- 250 ml wywaru warzywnego
- posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.
Składniki na II danie:
- 70 g makaronu tagliatelle
- 75 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
- 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
- ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć wołowinę na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 597 kcal |
Białka | 36 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 63 g |
Podwieczorek
- 1 jabłko (160 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 170 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 29 g |
Kolacja
- Kasza jaglana z owocami i białym serem
Składniki:
- 30 g kaszy jaglanej
- 1 małe jabłko (100 g)
- ½ gruszki (100 g)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 50 g chudego twarogu
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Gruszkę i jabłko pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z kaszą. Na wszystko pokruszyć biały ser.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 324 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 45 g |