Śniadanie
- 2-3 kromki pieczywa razowego (80 g) posmarowane margaryną ze sterolami (5 g) z pastą z tuńczyka z 2-3 plastrami pomidora (70 g)
- Kawa zbożowa z mlekiem 1,5 % (50 ml)
Składniki na pastę z tuńczyka:
- 50 g chudego twarogu
- 25 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny i wymieszać na jednolitą masę, dodać rozdrobnionego tuńczyka, oliwę z oliwek, szczypiorek, pieprz. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 333 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 43 g |
II Śniadanie
-
Koktajl z morelami i śliwkami
Składniki:
- 3 suszone morele namoczone w wodzie
- 150 g śliwek węgierek
- 150 ml mas lanki 0,5 %
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 233 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 38 g |
Obiad
- Krupnik
- Roladki nadziewane farszem paprykowo- pomidorowym z brązowym ryżem i sałatką buraczano - marchwiową
- 1 mała mandarynka (60 g)
Składniki na krupnik:
- 1 pałeczka z kurczaka obrana ze skóry
- ¼ małej marchewki pokrojonej w kostkę
- ¼ małej pietruszki pokrojonej w kostkę
- ¼ małego selera pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, ziele angielskie, ¼ kostki rosołowej bez soli
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, włożyć pałeczkę z kurczaka i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie i gotować ok. 20 minut. Dodać kaszę, ziemniaka i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 1 kawałek chudej wołowiny (100 g)
- 1 łyżka mrożonego szpinaku
- 1 łyżka posiekanych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
- ¼ małej cebuli (15 g)
- 1 paseczek czerwonej papryki (5 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 paseczek żółtej papryki (5 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 paseczke zielonej papryki (5 g) pokrojonej w drobną kostkę
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka ricotty
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 40 g brązowego ryżu
- gałka muszkatołowa, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę rozbić tłuczkiem na cieńszy płat. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z czosnkiem, dodać pomidory, papryki i chwilę poddusić. Zagęścić ricottą. Doprawić do smaku odrobiną soli pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz rozsmarować na rozbitym płacie mięsa i zawinąć w rulon. Roladkę podsmażyć z obydwóch stron następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ryżem i sałatką burczano- marchwiową.
Składniki na sałatkę buraczano- marchwiową:
- ½ surowego buraka (100 g)
- 1 średnia marchewka (80 g)
- garść sałaty roszponki
Na sos:
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
pieprz, ¼ łyżeczki mielonego kminku
Sposób przyrządzenia:
Buraka i marchewkę obrać ze skórki i utrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć do miseczki, dodać roszponkę i polać sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 565 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 62 g |
Podwieczorek
-
Sałatka z pomidora i ogórka ze słonecznikiem z 1 kromeczką chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
Składniki na sałatkę:
- ½ małego pomidora (50 g)
- 50 g ogórka zielonego
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, kilka listków posiekanej melisy
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 159 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
-
Ryżowa sałatka z dynią i orzechami piniowymi
Składniki:
- 40 g dzikiego ryżu
- 70 g dyni pokrojonej w kostkę
- 1 gałązka selera naciowego
- 10 g orzeszków piniowych
- 75 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- ¼ limonki
- 1 łyżka posiekanego kolendry
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, mielona słodka papryka, curry
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Seler naciowy pokroić w słupki. Dynię wymieszać z oliwą z oliwek, pieprzem, curry i słodką mielona papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190o C przez ok. 15 minut. Dynię i seler naciowy wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem i polać sosem jogurtowym (wymieszać jogurt z sokiem z limonki, pieprzem, kolendrą. Sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami piniowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 312 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 38 g |
Śniadanie
- 2-3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z pastą z pieczarek z 2 - 3 listkami sałaty z papryką (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy (15 g)
- ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie chwilę poddusić pieczarki z cebulą. Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 34 g |
II Śniadanie
-
Owocowa sałatka z jogurtem
Składniki:
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę
- ¼ dużej pomarańczy (50 g) pokrojonej w kostkę
- ½ małej mandarynki (30 g) podzielonej na ćwiartki
- 1 suszona morela pokrojona w paseczki
- 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Jogurt naturalny wymieszać z płatkami, siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi, skórką pomarańczową, cynamonem i morelą. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Owoce przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Czerwony kapuśniaczek
- Kurczak w sosie musztardowo- oliwkowym z kaszą jaglaną i mieszanką sałat z winegret
- Rozcieńczony sok jabłkowy (150 ml soku z 100 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- 1 plasterek wędzonej polędwicy wieprzowej (10 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g białej poszatkowanej kapusty
- ¼ małej czerwonej papryki (25 g)
- ¼ malej żółtej papryki (25 g)
- ¼ małej marchewki (25 g)
- ¼ małego pomidora obranego ze skórki (25 g)
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
- koperek
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wywar warzywny z pokrojonym w paseczki plasterkiem polędwicy. Dodać pokrojoną kapustę, tartą marchewkę pokrojone w paseczki papryki i pokrojonego w kostkę pomidora, listek laurowy, ziele, pieprz. Gotować ok. 20 minut. Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Podawać posypaną koperkiem.
Składniki na II danie:
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 czubata łyżka musztardy miodowej (20 g)
- 5 zielonych oliwek drobno posiekanych
- 5 czarnych oliwek drobno posiekanych
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 100 ml wywary warzywnego
- 50 g kaszy jaglanej
- pieprz, tymianek suszony, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka oprószyć
przyprawami, posmarować olejem rzepakowym. Przyrumienić na suchej
patelni z obydwóch stron. Podlać wywarem, gotować ok. 10 minut.
Dodać musztardę, oliwki
i wymieszać. Podawać z kaszą jaglaną
i mieszanką sałata z winegret.
Na sałatę:
-
2 garście mieszanki sałat
Na winegret:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Sałatę umyć osuszyć, przełożyć do miseczki. Wymieszać z winegret
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 580 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 60 g |
Podwieczorek
-
Koktajl wiśniowy
Składniki:
- 150 g wiśni
- 150 ml kefiru 1,5 %
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 154 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Kolacja
-
Sałatka z orzechami włoskimi, mozzarellą z grzankami
Składniki:
- 8 g orzechów włoskich posiekanych i uprażonych na suchej patelni
- ½ kulki mozzarelli light (60 g)
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 5 pomidorków koktajlowych
- ¼ ogórka zielonego (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 40 g grzanek z ciemnego pieczywa
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić
na pół, mozzarelle pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać w
misce. Wyłożyć na nie mozzarelle. Polać sosem z oliwy, octu
pieprzu i bazylii. Posypać orzechami
i grzankami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 307 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 1 duża bułeczka pełnoziarnista (80 g) posmarowana miękką margaryną ze sterolami (10 g) z musztardowo - rzodkiewkową pastą z 2 plasterkami chudej wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym pokrojonym w plasterki (50 g)
- 150 ml maślanki 0,5 %
Składniki na pastę:
- 2 główki rzodkiewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 1 łyżka musztardy (10 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki pasty wymieszać. Przygotowaną pastą posmarować połówki bułeczki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 320 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 49 g |
II Śniadanie
-
Waniliowy serek homogenizowany light z malinami na ciepło i orzechami nerkowca podany na owsiance
Składniki:
- 50 g serka homogenizowanego 0 %
- 150 g malin
- 3 łyżki płatków owsianych ekspresowych
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić pod przykryciem, żeby napęczniały. Ostudzić. Ułożyć w szklaneczce. Na nich ułożyć maliny, serek homogenizowany wymieszany z olejkiem. Posypać prażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Zupa z soczewicy z dzikim ryżem
- Indyk w pikantnej marynacie z pieczonymi ziemniaczkami i duszonym bakłażanem z cukinią
- Rozcieńczony sok grejpfrutowy
Składniki na zupę:
- 0,5 litra wywaru z warzyw
- ½ małej marchewki (50 g)
- 1 łyżka zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 30 g dzikiego ryżu
- pieprz, 1 listek laurowy, 1 gałązka świeżego rozmarynu
Składniki:
Wywar warzywny zagotować, dodać gałązkę rozmarynu 1 łyżkę soczewicy i gotować ok. 10 minut, następnie dodać pokrojona w kostkę marchewkę, listek laurowy, gotować kolejne 10 minut. Dodać jogurt naturalny wymieszany z oliwą z oliwek. Doprawić pieprzem. Podawać z ugotowanym dzikim ryżem.
Składniki na indyka:
-
100 g piersi z indyka
Na marynatę:
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- ½ łyżeczki ostrej musztardy, np Dijon
- ¼ łyżeczki posiekanej papryczki chili
- ¼ łyżeczki tymianku
Sposób przyrządzenia:
Czosnek drobno posiekać wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Indyka pozostawić najlepiej na całą noc minimum na 30 minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i duszonymi warzywami.
Składniki na duszonego bakłażana z cukinią:
- ¼ małej cukinii (50 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ małego bakłażana (50 g) pokrojonego w kostkę
- ½ małej cebuli
- ¼ żółtej papryki pokrojonej w paseczki (40 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, suszony tymianek, suszone oregano
Sposób przyrządzenia:
Warzywa podsmażyć ok. 10 minut na oleju rzepakowym. Na koniec doprawić do smaku ziołami.
Pieczone ziemniaki:
Składniki:
- 2 małe ziemniaki (100 g)
- 1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu, ¼ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaczki surowe
pokroić w plasterki i obgotować ok. 10 minut. Odcedzić, w misce
wymieszać
z przyprawami. Piec zawinięte w folię aluminiową w
piekarniku nagrzanym do 200 oC ok. 15 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 545 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
-
1 cienka kromeczka chleba razowego (30 g) posmarowanego margaryną miękką ze sterolami (5 g) z serkiem wiejskim z jabłkiem
Składniki na serek wiejskim z jabłkiem:
- 50 g serka wiejskiego
- ½ średniego jabłka (70 g) startego na tarce o dużych otworach
- cynamon
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem i serkiem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 156 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
-
Kasza z warzywami
Składniki:
- 50 g kaszy pęczak
- kilka strączków blanszowanej zielonej fasolki szparagowej
- ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
- kilka pomidorków koktajlowych (60 g) przekrojonych na pół
- 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka prażonych nasion słonecznika
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać warzywa, szczypiorek, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 42 g |
Śniadanie
- 2 - 3 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryna miękką ze sterolami (5 g) z pieczonym jajkiem 2 - 3 plastrami pomidora (70 g) z 2 - 3 listkami sałaty
- Herbata zielona bez cukru
Składniki na pieczone jajko:
- 1 jajko
- 1 plasterek chudej wędliny drobiowej
- odrobina oliwy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 180o C. Kokilę lub inne małe naczynie do zapiekania, posmarować oliwą z oliwek, na dnie umieścić pokrojoną w paseczki wędlinę drobiową. Wbić jajko. Kokilkę umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą do połowy wysokości kokili. Zapiekać ok. 10 minut aż białko się zetnie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 310 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
-
Morelowo - brzoskwiniowy jogurt z orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi
Składniki:
- ½ średniej brzoskwini (80 g)
- 2 morele (80 g)
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 orzechów laskowych
- 2 łyżki płatków orkiszowych
Sposób przyrządzenia:
Brzoskwinię i morelę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Zalać jogurtem naturalny wymieszanym z posiekanymi orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 37 g |
Obiad
- Zupa grzybowa z grzankami
- Pierś z kurczaka z ananasem z dzikim ryżem i brokułem z wody
- Rozcieńczony sok pomarańczowy (100 ml soku z 150 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- 75 g ulubionych grzybów
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 mały ziemniaka1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 25 g grzanek zrobionych z pieczywa graham (rumienić na suchej patelni)
- posiekana natka pietruszki
- pieprz,
- ¼ kostki warzywnej bez soli
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, na której zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby umyć, dodać do cebuli i dusić ok. 10 minut. Wlać gorący wywar, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę rosołową. Gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać jogurt naturalny, pieprz i wymieszać. Podawać posypaną natką pietruszki z grzankami.
Składniki na II danie
- 50 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
- 1 plaster ananasa (70 g) pokrojonego w kostkę
- 20 g mozzarelli light
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 30 g ryżu dzikiego
- ½ małej cebuli czerwonej
- ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili
- 1 mały ząbek czosnku
- pieprz, mielona słodka papryka curry
- 200 g brokułu
- posiekana kolendra
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w ½ posikanego czosnku, 1 łyżeczce oliwy, papryczce chili, pieprzu, papryce i curry. Zostawić na ok. 30 minut. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na drugiej łyżeczce oliwy zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, drugą połowę posiekanego czosnku, dodać zamarynowanego kurczak, podlać odrobiną wody, dodać ananasa. Dusić ok. 10 - 15 minut. Na koniec doprawić do smaku pieprzem, papryką i curry. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, na niego wyłożyć kurczaka z ananasem, posypać mozzarellą pokrojoną w drobną kostkę i kolendrą. Podawać z brokułem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 542 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 62 g |
Podwieczorek
-
Koktajl truskawkowo - jagodowy
Składniki:
- 150 g truskawek
- 50 g jagód
- 200 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 159 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
-
Sałatka śledziowa
Składniki:
- 50 g śledzia
- 1 mały ziemniak (50 g)
- ½ małego jabłka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g gęstego jogurtu 1,5 %
- sok z cytryny, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, umyć ugotować w mundurku. Ostudzić, pokroić w kostkę. Filety śledziowe pokroić na mniejsze części przełożyć do miski, dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę jabłko, szczypiorek. Jogurt naturalny wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem, wlać do sałatki i dokładnie wymieszać. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (40 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 327 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 37 g |
Śniadanie
-
2-3 kromki
pieczywa orkiszowego (80 g) posmarowane margaryną miękką (5 g) z
pomidorowym twarożkiem z 2 - 4 listkami sałaty z ogórkiem zielonym
(50 g)
i rzodkiewką (20 g) - Zielona herbata bez cukru
Składniki na pomidorowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- ½ małego
pomidora (50 g) sparzony, obrany ze skórki
i pokrojony w kostkę - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- kilka listków świeżej bazylii posiekanej
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg, pomidora,
oliwę, jogurt naturalny umieścić
w mieszczce. Rozgnieść za
pomocą widelca na jednolitą masę. Dodać pieprz, świeże listki
bazylii i wymieszać. Twarożek rozłożyć na kromeczkach, ułożyć
po listku sałaty, ogórku
i rzodkiewce pokrojone w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
- 130 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 70 g borówki amerykańskiej z 1 łyżeczką posiekanych orzechów włoskich (5 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 237 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
- Zupa wielowarzywna
- Ryba w sosie
jogurtowo - chrzanowym z kaszą kuskus
i sałatką z ogórka kiszonego - Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej marchewki (25 g)
- ¼ pietruszki (15 g)
- mały seler (10 g)
- ¼ małego pora (20 g)
- kilka różyczek brokuła (50 g)
- kilka strączków żółtej fasolki szparagowej (20 g)
- ¼ małej kalarepy (25 g)
- 1 łyżka groszku zielonego (15 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka kaszy jaglanej
- pieprz
- ¼ kostki rosołowej bez cukru
- majeranek
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną
ugotować. Wszystkie warzywa pokroić
w paseczki zalać 0,4 litra
gorącej wody z kostką i gotować ok. 15 minut (warzywa nie powinny
być rozgotowane). Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Podawać
z kaszą jaglaną wymieszana z 1 łyżeczką oleju rzepakowego.
Składniki na II danie:
- 1 mały filet z pstrąga (100 g)
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- ½ łyżeczki chrzanu
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
- 40 g kaszy kuskus
Sposób przyrządzenia:
Filet z pstrąga wymieszać z sokiem z cytryny, lub limonki, olejem, pieprzem, odrobiną soli i ziołami. Odstawić na ok. 15 minut. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Pstrąga grillujemy z obydwóch stron. Do rondelka wlewamy na dno wodę, doprowadzamy do wrzenia z ziołami, pieprzem. Ściągamy z ognia, jogurt naturalny podprawiamy wodą z ziołami i łączymy zresztą. Dodajemy chrzan i musztardę mieszamy. Na talerz wyłożyć kuskus, grillowanego pstrąga, którego polać przygotowanym sosem. Podawać z sałatką z ogórka kiszonego.
Składniki na sałatkę z ogórka kiszonego:
- 2 małe ogórki kiszone pokrojone w kostkę
- ¼ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Składniki sałatki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 535 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 55 g |
Podwieczorek
-
Sałatka paprykowa z 1 kromeczką chleba orkiszowego (35 g)
Składniki:
- ¼ zielonej papryki (40 g)
- ¼ czerwonej papryki (40 g)
- ¼ żółtej papryki (40 g)
- kilka pomidorków koktajlowych (70 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- pieprz, 1 łyżeczka octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Papryki pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki. Wszytsko wymieszać z oliwą, pieprzem i octem winnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 156 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
-
Ryż brązowy z czarną soczewicą
Składniki:
- 40 g brązowego ryżu
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych (50 g)
- 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
- 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 25 g czarnej soczewicy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Ryż i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z ryżem, oliwą, octem winnym, bazylią i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 320 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 43 g |
Śniadanie
- 2-3 kromki chleba razowego (80 g) posmarowane margaryną miękką
ze sterolami (5 g)
z 3 plasterkami polędwicy sopockiej (30 g) z sałatką z roszponki, ogórka zielonego (100 g),
1 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczki prażonych pestek dyni, koperkiem i 1 łyżeczką soku z cytryny - Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 321 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 39 g |
II Śniadanie
-
Koktajl owocowy z tofu
Składniki:
- 200 g truskawek
- 1 miękkie kiwi (70 g)
- 1 plaster tofu (50 g)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 150 ml mleka migdałowego bez cukru
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 29 g |
Obiad
- Zupa cukiniowo- porowa
- Roladki z indyka z ricottą i suszonymi pomidorami z dzikim ryżem i surówką z marchewki
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ białej części pora (50 g)
- 100 g cukinii
- ¼ małej gruszki (40 g)
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterkiem
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 200 ml wywaru warzywnego
- pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Por pokroić w cienkie plasterki, cukinię w kostkę. Poddusić na 1 łyżeczce oleju rzepakowego, pieczarki przyrumienić na suchej patelni z dodatkiem pieprzu. Podduszony por oraz cukinię zalać wywarem warzywnym, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. Wszystko gotować ok. 10 - 15 minut. Zmiksować. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z duszonymi pieczarkami, pestkami dyni i posypane koperkiem.
Składniki n II danie:
- 80 g piersi z indyka rozbitej tłuczkiem
- 2 suszone pomidory
- 25 g ricotty
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, suszona bazylia, mielona słodka papryka
- 50 g dzikiego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka oprószyć przyprawami, skropić oliwą i odłożyć na ok. pół godziny. Do ricotty, dodać posiekane suszone pomidory, bazylię, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz rozsmarować na piersi z indyka, zwinąć w roladkę, obwiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Grillować ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, następnie piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C Podawać z dzikim ryżem i surówką z marchewki.
Składniki na surówkę:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 średnia marchewka
- ½ małego jabłka (25 g)
- sok z cytryny
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 552 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 57 g |
Podwieczorek
- 1 małe jabłkowego (140 g)
- 100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 łyżkami płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 161 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 27 g |
Kolacja
-
Sałatka z ananasem i mango z orzechami włoskimi
Składniki:
-
1 plaster ananasa pokrojony w kostkę
-
100 g mango pokrojonego w kostkę
-
3 liście sałaty lodowej posiekanej
-
¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
-
1 łyżeczka posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
-
75 g jogurtu naturalnego
-
pieprz, sok z cytryny
-
2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 340 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 56 g |
Śniadanie
- Placuszki owsiane z białym serem z sosem malinowym
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 80 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 120 g chudego twarogu
- 2 płaskie łyżki nasion słonecznika
- odrobina soli, cynamon, ½ łyżeczki miodu
- 150 g truskawek (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać , nasiona słonecznika płatki owsiane. Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej. Podawać z truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 331 kcal |
Białka | 23 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 37 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienki plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
- 1 małe jabłko (100 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 238 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 43 g |
Obiad
- Azjatycka potrawka z wołowiną z zieloną fasolką szparagową z sałatką z pomidorów
- Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku wymieszać z 150 ml wody mineralnej niegazowanej)
Składniki:
- 80 g piersi chudej wołowiny
- 100 g strączków zielonej fasolki ugotowanej na półtwardo
- ½ puszki małego mleczka kokosowego light (80 ml)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ średnie cebuli (50 g)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- po: ½ łyżeczki curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
- pieprz
- świeża kolendra
- 50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Wołowinę pokroić w małą kostkę, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oliwie w garnku zeszklić cebulę. Włożyć wołowinę w marynacie i szybko go obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż przez minutę), podlać wodą (ok. 150 ml). I dusić ok. 30 minut. Dodać fasolkę, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z kolendrą i podawać z ryżem.
Na sałatkę
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 536 kcal |
Białka | 25 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 56 g |
Podwieczorek
-
Sałatka owocowa z prażonymi płatkami migdałowymi
Składniki:
- ½ małego banana (50 g)
- 100 g truskawek
- ½ kiwi (35 g)
- 1 łyżka prażonych płatków migdałowych (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Owoce pokroić w plasterki wymieszać w miseczce i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 152 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
-
Pomidorowa sałatka z roszponką z dwoma kromkami ciemnego pieczywa
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 60 g ricotty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozgniecionych orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 1 suszony pomidor
- 2 kromki ciemnego pieczywa (ok. 60 g)
Sposób przyrządzenia:
Na talerz wyłożyć roszponkę wymieszaną z odrobiną soku z cytryny, na niej poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, łyżeczką powykładać ricottę. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi i pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami suszonymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 338 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 32 g |