Śniadanie
- 2 - 3 kromki pieczywa razowego (80 g) posmarowane margaryną ze sterolami (5 g) z pastą z tuńczyka z 2 - 3 plastrami pomidora (70 g)
- Kawa zbożowa z mlekiem 1,5 % (50 ml)
Składniki na pastę z tuńczyka:
- 50 g chudego twarogu
- 25 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny i wymieszać na jednolitą masę, dodać rozdrobnionego tuńczyka, oliwę z oliwek, szczypiorek, pieprz. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 333 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 43 g |
II Śniadanie
- Koktajl z morelami i śliwkami
Składniki:
- 3 suszone morele namoczone w wodzie
- 150 g śliwek węgierek
- 150 ml mas lanki 0,5 %
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 233 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 38 g |
Obiad
- Krupnik
- Roladki nadziewane farszem szpinakowo- pomidorowym z brązowym ryżem i sałatką buraczano - marchwiową
- 1 mała mandarynka (60 g)
Składniki na krupnik:
- 1 pałeczka z kurczaka obrana ze skóry
- ¼ małej marchewki pokrojonej w kostkę
- ¼ małej pietruszki pokrojonej w kostkę
- ¼ małego selera pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, ziele angielskie, ¼ kostki rosołowej bez soli
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, włożyć pałeczkę z kurczaka i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie i gotować ok. 20 minut. Dodać kaszę, ziemniaka i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 1 kawałek chudej wołowiny (100 g)
- 1 łyżka mrożonego szpinaku
- 1 łyżka posiekanych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
- ¼ małej cebuli (15 g)
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka ricotty
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 40 g brązowego ryżu
- gałka muszkatołowa, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę rozbić tłuczkiem na cieńszy płat. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z czosnkiem, dodać pomidory, szpinak i chwilę poddusić. Zagęścić ricottą. Doprawić do smaku odrobiną soli pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz rozsmarować na rozbitym płacie mięsa i zawinąć w rulon. Roladkę podsmażyć z obydwóch stron następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ryżem i sałatką burczano- marchwiową.
Składniki na sałatkę buraczano- marchwiową:
- ½ surowego buraka (100 g)
- 1 średnia marchewka (80 g)
- garść sałaty roszponki
Na sos:
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, ¼ łyżeczki mielonego kminku
Sposób przyrządzenia:
Buraka i marchewkę obrać ze skórki i utrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć do miseczki, dodać roszponkę i polać sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 567 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 62 g |
Podwieczorek
- Sałatka z pomidora i ogórka ze słonecznikiem z 1 kromeczką chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
Składniki na sałatkę:
- ½ małego pomidora (50 g)
- 50 g ogórka zielonego
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, kilka listków posiekanej melisy
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 159 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Ryżowa sałatka z marchewką i orzechami piniowymi
Składniki:
- 40 g dzikiego ryżu
- 1 mała marchewka (50 g)
- 1 gałązka selera naciowego
- 10 g orzeszków piniowych
- 75 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- ¼ limonki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Marchew i seler naciowy pokroić w słupki. Warzywa blanszować. Warzywa wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem i polać sosem jogurtowym (wymieszać jogurt z sokiem z limonki, oliwą z oliwek, pieprzem, koperkiem i natką. Sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami piniowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 310 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 38 g |
Śniadanie
- 2 - 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z pastą z pieczarek z 2 - 3 listkami sałaty z papryką (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy (15 g)
- ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie chwilę poddusić pieczarki z cebulą. Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 34 g |
II Śniadanie
- Owocowa sałatka z jogurtem
Składniki:
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę
- ¼ dużej pomarańczy (50 g) pokrojonej w kostkę
- ½ małej mandarynki (30 g) podzielonej na ćwiartki
- 1 suszona morela pokrojona w paseczki
- 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Jogurt naturalny wymieszać z płatkami, siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi, skórką pomarańczową, cynamonem i morelą. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Owoce przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Czerwony kapuśniaczek
- Kurczak w sosie musztardowo- kaparowym z kaszą jaglaną i mieszanką sałat z winegret
- Rozcieńczony sok jabłkowy (150 ml soku z 100 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- 1 plasterek wędzonej polędwicy wieprzowej (10 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g białej poszatkowanej kapusty
- ¼ małej czerwonej papryki (25 g)
- ¼ malej żółtej papryki (25 g)
- ¼ małej marchewki (25 g)
- ¼ małego pomidora obranego ze skórki (25 g)
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
- koperek
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wywar warzywny z pokrojonym w paseczki plasterkiem polędwicy. Dodać pokrojoną kapustę, tartą marchewkę pokrojone w paseczki papryki i pokrojonego w kostkę pomidora, listek laurowy, ziele, pieprz. Gotować ok. 20 minut. Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Podawać posypaną koperkiem.
Składniki na II danie:
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 czubata łyżka musztardy miodowej (20 g)
- 1 łyżka kapar
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 100 ml wywary warzywnego
- 50 g kaszy jaglanej
- pieprz, tymianek suszony, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka
oprószyć przyprawami, posmarować olejem rzepakowym. Przyrumienić na suchej
patelni z obydwóch stron. Podlać wywarem, dodać kapary i gotować ok 10 minut.
Dodać musztardę
i wymieszać. Podawać z kaszą jaglaną i
mieszanką sałata z winegret.
Na sałatę:
- 2 garście mieszanki sałat
Na winegret:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Sałatę umyć osuszyć, przełożyć do miseczki. Wymieszać z winegret
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 560 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 61 g |
Podwieczorek
- Koktajl wiśniowy
Składniki:
- 150 g wiśni
- 150 ml kefiru 1,5 %
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 154 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Kolacja
- Sałatka z awokado i mozzarellą z grzankami
Składniki:
- ¼ awokado (35 g)
- ½ kulki mozzarelli light (60 g)
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 5 pomidorków koktajlowych
- ¼ ogórka zielonego (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka prażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka octu winnego
- 40 g grzanek z ciemnego pieczywa
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Awokado pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół, mozzarelle pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać w misce. Wyłożyć na nie mozzarelle, awokado. Polać sosem z oliwy, octu pieprzu i bazylii. Posypać pestkami dyni i grzankami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 332 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 25 g |
Śniadanie
-
1 duża bułeczka pełnoziarnista (80 g) posmarowana miękką margaryną ze sterolami (10 g) z musztardowo - rzodkiewkową pastą z 2 plasterkami chudej wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym pokrojonym w plasterki (50 g)
-
150 ml maślanki 0,5 %
Składniki na pastę:
-
2 główki rzodkiewki startej na tarce o drobnych oczkach
-
1 łyżka musztardy (10 g)
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki pasty wymieszać. Przygotowaną pastą posmarować połówki bułeczki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 320 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 49 g |
II Śniadanie
-
Waniliowy serek homogenizowany light z malinami na ciepło i orzechami nerkowca podany na owsiance
Składniki:
-
50 g serka homogenizowanego 0 %
-
150 g malin
-
3 łyżki płatków owsianych ekspresowych
-
10 g posiekanych orzechów nerkowca
-
1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić pod przykryciem, żeby napęczniały. Ostudzić. Ułożyć w szklaneczce. Na nich ułożyć maliny, serek homogenizowany wymieszany z olejkiem. Posypać prażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
-
Zupa z soczewicy z dzikim ryżem
-
Indyk duszony z cukinią i bakłażanem z pieczonymi ziemniaczkami
-
Rozcieńczony sok grejpfrutowy
Składniki na zupę:
-
0,5 litra wywaru z warzyw
-
½ małej marchewki (50 g)
-
1 łyżka zielonej soczewicy
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
-
30 g dzikiego ryżu
-
pieprz, 1 listek laurowy, 1 gałązka świeżego rozmarynu
Składniki:
Wywar warzywny zagotować, dodać gałązkę rozmarynu 1 łyżkę soczewicy i gotować ok. 10 minut, następnie dodać pokrojona w kostkę marchewkę, listek laurowy, gotować kolejne 10 minut. Dodać jogurt naturalny wymieszany z oliwą z oliwek. Doprawić pieprzem. Podawać z ugotowanym dzikim ryżem.
Składniki na II danie:
-
100 g piersi z indyka
-
¼ małej cukinii (50 g) pokrojonej w kostkę
-
¼ małego bakłażana (50 g) pokrojonego w kostkę
-
½ małej cebuli
-
¼ żółtej papryki pokrojonej w paseczki (40 g)
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
pieprz, suszony tymianek, suszone oregano
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka oprószyć pieprzem, tymiankiem i oregano. Obsmażyć na 1 łyżeczce oleju rzepakowego z obydwóch stron. Dodać warzywa i dusić ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Doprawić pieprzem i tymiankiem. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Pieczone ziemniaki:
Składniki:
-
2 małe ziemniaki (100 g)
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu, ¼ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaczki surowe pokroić w plasterki i obgotować ok. 10 minut. Odcedzić, w misce wymieszać z olejem i przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C ok. 15 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 545 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
-
1 cienka kromeczka chleba razowego (30 g) posmarowanego margaryną miękką ze sterolami (5 g) z serkiem wiejskim z jabłkiem
Składniki na serek wiejskim z jabłkiem:
-
50 g serka wiejskiego
-
½ średniego jabłka (70 g) startego na tarce o dużych otworach
-
cynamon
-
sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem i serkiem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 156 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
-
Pęczak z warzywami
Składniki:
-
50 g kaszy pęczak
-
kilka strączków blanszowanej zielonej fasolki szparagowej
-
¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
-
½ małej cebuli pokrojonej w piórka
-
kilka pomidorków koktajlowych (60 g) przekrojonych na pół
-
1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka prażonych nasion słonecznika
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać warzywa, szczypiorek, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 42 g |
Śniadanie
-
2 - 3 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryna miękką ze sterolami (5 g) z pieczonym jajkiem 2 - 3 plastrami pomidora (70 g) z 2 - 3 listkami sałaty
-
Herbata zielona bez cukru
Składniki na pieczone jajko:
-
1 jajko
-
1 plasterek chudej wędliny drobiowej
-
odrobina oliwy
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 180o C. Kokilę lub inne małe naczynie do zapiekania, posmarować oliwą z oliwek, na dnie umieścić pokrojoną w paseczki wędlinę drobiową. Wbić jajko. Kokilkę umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą do połowy wysokości kokili. Zapiekać ok. 10 minut aż białko się zetnie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 310 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
-
Morelowo - brzoskwiniowy jogurt z orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi
Składniki:
-
½ średniej brzoskwini (80 g)
-
2 morele (80 g)
-
100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
-
5 orzechów laskowych
-
2 łyżki płatków orkiszowych
Sposób przyrządzenia:
Brzoskwinię i morelę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Zalać jogurtem naturalny wymieszanym z posiekanymi orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 37 g |
Obiad
-
Zupa grzybowa z grzankami
-
Włoskie gołąbki w sosie pomidorowym
-
Rozcieńczony sok pomarańczowy (100 ml soku z 150 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
-
0,5 litra wywaru warzywnego
-
75 g ulubionych grzybów
-
½ małej cebuli (25 g)
-
1 mały ziemniaka1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
-
25 g grzanek zrobionych z pieczywa graham (rumienić na suchej patelni)
-
posiekana natka pietruszki
-
pieprz, ¼ kostki warzywnej bez soli
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, na której zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby umyć, dodać do cebuli i dusić ok. 10 minut. Wlać gorący wywar, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę rosołową. Gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać jogurt naturalny, pieprz i wymieszać. Podawać posypaną natką pietruszki z grzankami.
Składniki na gołąbki:
-
30 g ryżu brązowego
-
75 g mielonego mięsa z podudzi z kurczaka
-
2 duże liście kapusty włoskiej (40 g)
-
½ średniej cebuli (40 g)
-
posiekany koperek
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
200 g pomidorów z puszki
-
pieprz, mielona słodka czerwona papryka, suszona bazylia, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę lekko podgotować. Kaszę ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić połowę porcji cebuli, dodać pomidory z puszki, podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 minut. Przyprawić bazylią. W misce wymieszać ryż, mielone mięso, połowę pokrojonej w kostkę cebuli, posiekany koperek, mieloną słodką paprykę, pieprz, majeranek i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na 2 części, każdą zawinąć w liść kapusty. Gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym zalać sosem pomidorowym i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 60 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 540 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 61 g |
Podwieczorek
-
Koktajl truskawkowo - jagodowy
Składniki:
-
150 g truskawek
-
50 g jagód
-
200 ml mleka migdałowego
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
1 łyżka otrębów owsianych
-
1 łyżeczka siemienia lnianego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 159 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
-
Sałatka śledziowa
Składniki:
-
50 g śledzia
-
1 mały ziemniak (50 g)
-
½ małego jabłka
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
50 g gęstego jogurtu 1,5 %
-
sok z cytryny, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, umyć ugotować w mundurku. Ostudzić, pokroić w kostkę. Filety śledziowe pokroić na mniejsze części przełożyć do miski, dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę jabłko, szczypiorek. Jogurt naturalny wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem, wlać do sałatki i dokładnie wymieszać. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (40 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 327 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 37 g |
Śniadanie
-
2 - 3 kromki pieczywa orkiszowego (80 g) posmarowane margaryną miękką (5 g) z pomidorowym twarożkiem z 2 - 4 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
-
Zielona herbata bez cukru
Składniki na pomidorowy twarożek:
-
50 g chudego twarogu
-
½ małego pomidora (50 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
-
kilka listków świeżej bazylii posiekanej
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg, pomidora, oliwę, jogurt naturalny umieścić w miseczce. Rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą masę. Dodać pieprz, świeże listki bazylii i wymieszać. Twarożek rozłożyć na kromeczkach, ułożyć po listu sałaty, ogórku i rzodkiewce pokrojone w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
-
1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
-
130 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 70 g borówki amerykańskiej z 1 łyżeczką posiekanych orzechów włoskich (5 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 237 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
-
Zupa wielowarzywna
-
Zapiekanka z dorszem
-
Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
-
½ małej marchewki (25 g)
-
¼ pietruszki (15 g)
-
⅙ małego selera (10 g)
-
¼ małego pora (20 g)
-
kilka różyczek brokuła (50 g)
-
kilka strączków żółtej fasolki szparagowej (20 g)
-
¼ małej kalarepy (25 g)
-
1 łyżka groszku zielonego (15 g)
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
1 łyżka kaszy jaglanej
-
pieprz, ¼ kostki rosołowej bez cukru, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować. Wszystkie warzywa pokroić w paseczki zalać 0,4 litra gorącej wody z kostką i gotować ok. 15 minut (warzywa nie powinny być rozgotowane). Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Podawać z kaszą jaglaną wymieszaną z 1 łyżeczką oleju rzepakowego.
Składniki na II danie:
-
50 g makaronu razowego
-
2 łyżeczki oliwy z oliwek
-
200 g mrożonego szpinaku
-
60 g dorsza podzielonego na mniejsze kawałki
-
1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
-
30 g startej mozzarelli light
-
pieprz, oregano
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Dorsza wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem, odrobiną soli i oregano. Odstawić na ok. 15 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Wszystkie składniki zapiekanki układać w naczyniu żaroodpornym warstwowo. Wierzch posypać startą mozzarellą. Posypać pieprzem i oregano. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 557 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 64 g |
Podwieczorek
-
Sałatka paprykowa z 1 kromeczką chleba orkiszowego (35 g)
Składniki:
-
¼ zielonej papryki (40 g)
-
¼ czerwonej papryki (40 g)
-
¼ żółtej papryki (40 g)
-
kilka pomidorków koktajlowych (70 g)
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżka kiełków rzodkiewki
-
pieprz, 1 łyżeczka octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Papryki pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki. Wszytsko wymieszać z oliwą, pieprzem i octem winnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 156 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
-
Kasza gryczana z czarną soczewicą
Składniki:
-
50 g kaszy gryczanej niepalonej
-
½ małej cebuli
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
kilka pomidorków koktajlowych (50 g)
-
1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
-
1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę
-
25 g czarnej soczewicy
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z kaszą, oliwą, octem winnym, bazylią i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 41 g |
Śniadanie
-
2 - 3 kromki chleba razowego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z
3 plasterkami polędwicy sopockiej (30 g) z sałatką z roszponki, ogórka zielonego (100 g),
1 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczki prażonych pestek dyni, koperkiem i 1 łyżeczką soku z cytryny -
Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 321 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 39 g |
II Śniadanie
-
Koktajl owocowy z tofu
Składniki:
-
200 g truskawek
-
1 miękkie kiwi (70 g)
-
1 plaster tofu (50 g)
-
1 łyżka płatków owsianych
-
1 łyżeczka zarodków pszennych
-
150 ml mleka migdałowego bez cukru
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 29 g |
Obiad
-
Zupa cukiniowo - porowa
-
Roladki z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami z dzikim ryżem i surówką z marchewki
-
Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
-
½ białej części pora (50 g)
-
100 g cukinii
-
¼ małej gruszki (40 g)
-
50 g pieczarek pokrojonych w plasterkiem
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka pestek dyni
-
1 łyżeczka posiekanego koperku
-
200 ml wywaru warzywnego
-
pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Pora pokroić w cienkie plasterki, cukinię w kostkę. Poddusić na 1 łyżeczce oleju rzepakowego, pieczarki przyrumienić na suchej patelni z dodatkiem pieprzu. Podduszone por i cukinię zalać wywarem warzywnym, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. Wszystko gotować ok. 10 - 15 minut. Zmiksować. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z duszonymi pieczarkami, pestkami dyni i posypane koperkiem.
Składniki n II danie:
-
80 g piersi z kurczaka rozbitej tłuczkiem
-
2 suszone pomidory
-
25 g fety
-
1 łyżeczka posiekanej bazylii
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
pieprz, suszona bazylia, mielona słodka papryka
-
50 g dzikiego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka oprószyć przyprawami, skropić oliwą i odłożyć na ok. pół godziny. Fetę rozgnieść widelcem, dodać posiekane suszone pomidory, bazylię, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz rozsmarować na piersi z kurczaka, zwinąć w roladkę, obwiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Grillować ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, następnie piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C Podawać z dzikim ryżem i surówką z marchewki.
Składniki na surówkę:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 średnia marchewka
-
½ małego jabłka (25 g)
-
sok z cytryny
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 552 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 57 g |
Podwieczorek
-
1 małe jabłkowego (140 g)
-
100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 łyżkami płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 161 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 27 g |
Kolacja
-
Sałatka z awokado i mango
Składniki:
-
¼ awokado (35 g) pokrojonego w kostkę
-
100 g mango pokrojonego w kostkę
-
3 liście sałaty lodowej posiekanej
-
¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
-
75 g jogurtu naturalnego
-
pieprz, sok z cytryny
-
2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 48 g |
Śniadanie
-
Placuszki owsiane z białym serem z sosem malinowym
-
Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
-
80 g płatków owsianych
-
1 jajko
-
120 g chudego twarogu
-
2 płaskie łyżki nasion słonecznika
-
odrobina soli, cynamon, ½ łyżeczki miodu
-
150 g truskawek (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać , nasiona słonecznika płatki owsiane. Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej. Podawać z truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 331 kcal |
Białka | 23 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 37 g |
II Śniadanie
-
1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienki plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
-
1 małe jabłko (100 g)
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 238 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 43 g |
Obiad
-
Curry z kurczaka z zieloną fasolką szparagową z sałatką z pomidorów
-
Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku wymieszać z 150 ml wody mineralnej niegazowanej)
Składniki:
-
100 g piersi z kurczaka
-
100 g strączków zielonej fasolki ugotowanej na półtwardo
-
½ puszki małego mleczka kokosowego light (80 ml)
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
½ średnie cebuli (50 g)
-
1 łyżeczka sosu sojowego
-
po: ½ łyżeczki curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
-
pieprz
-
świeża kolendra
-
50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oliwie w garnku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i szybko go obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż przez minutę), podlać wodą (ok. 100 ml). Dodać fasolkę, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z kolendrą i podawać z ryżem.
Na sałatkę
-
6 pomidorków koktajlowych
-
kilka świeżych listków bazylii
-
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 542 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 56 g |
Podwieczorek
-
Sałatka owocowa z prażonymi płatkami migdałowymi
Składniki:
-
½ małego banana (50 g)
-
100 g truskawek
-
½ kiwi (35 g)
-
1 łyżka prażonych płatków migdałowych (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Owoce pokroić w plasterki wymieszać w miseczce i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 152 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
-
Sałatka z roszponką i pomidorkami koktajlowymi z dwoma kromkami ciemnego pieczywa
Składniki:
-
2 garście roszponki
-
6 pomidorków koktajlowych
-
60 g ricotty
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżka rozgniecionych orzechów włoskich
-
sok z cytryny
-
1 suszony pomidor
-
2 kromki ciemnego pieczywa (ok. 60 g)
Sposób przyrządzenia:
Na talerz wyłożyć roszponkę wymieszaną z odrobiną soku z cytryny, na niej poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, łyżeczką powykładać ricottę. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi i pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami suszonymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 338 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 32 g |