Śniadanie
- 2-3 kromki pieczywa razowego (80 g) posmarowane margaryną ze sterolami (5 g) z pastą z tuńczyka z 2 - 3 plastrami pomidora (70 g)
- Kawa zbożowa z mlekiem 1,5 % (50 ml)
Składniki na pastę z tuńczyka:
- 50 g chudego twarogu
- 25 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny i wymieszać na jednolitą masę, dodać rozdrobnionego tuńczyka, oliwę z oliwek, szczypiorek, pieprz. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 333 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 43 g |
II Śniadanie
- Koktajl z morelami i śliwkami
Składniki:
- 3 suszone morele namoczone w wodzie
- 150 g śliwek węgierek
- 150 ml maślanki 0,5 %
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 233 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 38 g |
Obiad
- Krupnik z pieczarkami
- Roladki wołowe faszerowane warzywami z brązowym ryżem i sałatką z marchwi
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na krupnik:
- 1 pałeczka z kurczaka obrana ze skóry
- ¼ małej marchewki pokrojonej w kostkę
- ¼ małej pietruszki pokrojonej w kostkę
- ¼ małego selera pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
- 30 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, ziele angielskie, ¼ kostki rosołowej bez soli
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, włożyć pałeczkę z kurczaka i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać marchew, pietruszkę, seler, grzyby, ziele angielskie i gotować ok. 5 minut. Dodać kaszę, ziemniaka, pieczarki i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 1 kawałek chudej wołowiny (100 g)
- 25 g cukinii pokrojonej w drobną kostkę
- 2 paseczki żółtej papryki (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 suszony pomidor z zalewy
- ¼ małej cebuli (15 g)
- ½ ząbka czosnku
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 40 g brązowego ryżu
- gałka muszkatołowa, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę rozbić tłuczkiem na cieńszy płat. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z czosnkiem, dodać drobno posiekanego, suszonego pomidora, cukinię, paprykę i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Na rozbitym płacie mięsa ułożyć, rozłożyć duszone warzywa. Zawinąć w rulon. Roladkę podsmażyć na suchej patelni z obydwóch stron, następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ryżem i sałatką marchwiową.
Składniki na sałatkę marchwiową:
- 1 duża marchewka
- płaska łyżeczka ziaren sezamu
Na sos:
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- pieprz, odrobina cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę za pomocą obierka pokroić w paski. Przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem i posypać sezamem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 572 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 62 g |
Podwieczorek
- Sałatka z pomidora i ogórka ze słonecznikiem z 1 kromeczką chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
Składniki na sałatkę:
- ½ małego pomidora (50 g)
- 50 g ogórka zielonego
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, kilka listków posiekanej melisy
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 159 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Pomidorowa sałatka z fasolką
Składniki:
- 1 duży pomidor
- ½ żółtej papryki
- 80 g fasoli białej z puszki
- 1 łyżeczka szczypiorku
- garść rukoli
- 1 kromka ciemnego pieczywa (40 g)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- oregano, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rukolę umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ósemki, paprykę pokroić w kostkę. Dodać wraz z fasolką białą i szczypiorkiem do rukoli, wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 315 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 41 g |
Śniadanie
- 2 - 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z pastą z pieczarek z 2 - 3 listkami sałaty z papryką (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy (15 g)
- ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie chwilę poddusić pieczarki z cebulą. Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 34 g |
II Śniadanie
- Owocowa sałatka z jogurtem
Składniki:
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę
- ¼ dużej pomarańczy (50 g) pokrojonej w kostkę
- ½ małej mandarynki (30 g) podzielonej na ćwiartki
- 1 suszona morela pokrojona w paseczki
- 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Jogurt naturalny wymieszać z płatkami, siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi, skórką pomarańczową, cynamonem i morelą. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Owoce przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Grochówka
- Nuggetsy z sosem jogurtowo - musztardowym z dzikim ryżem i sałatką
- Rozcieńczony sok grejpfrutowy (150 ml soku z 100 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 350 ml wywaru z włoszczyzny
- 15 g grochu namoczonego w wodzie
- ½ małej marchewki pokrojonej w kostkę
- 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
- 1 plasterek polędwicy podwędzanej (10 g)
- 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, ¼ łyżeczki majeranku
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować, wrzucić groch, plasterek wędliny, listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie, dodać marchewkę i ziemniaka, gotować ok. 15 minut. Na koniec doprawić pieprzem i majerankiem.
Składniki na II danie:
- 100 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki płatków kukurydzianych rozdrobnionych
- 1 jajko
- odrobina soli, pieprz
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 40 g dzikiego ryżu
- pieprz, tymianek suszony, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć solą, pieprzem. Jajko roztrzepać widelcem. Piersi obtoczyć w jajku i płatkach kukurydzianych, za pomocą pędzelka posmarować olejem rzepakowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C ok. 20 minut do zrumienienia. Podawać z sosem jogurtowo- musztardowym z dzikim ryżem i sałatką.
Na sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki sosu wymieszać.
Na sałatę:
- 1 garść sałaty rukoli
- ½ małego pomidora (50 g) pokrojonego w kostkę
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
- 40 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki i wymieszać z sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 558 kcal |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 74 g |
Podwieczorek
- Koktajl wiśniowy
Składniki:
- 150 g wiśni
- 150 ml kefiru 1,5 %
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 154 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Kolacja
- Sałatka z awokado i mozzarellą z grzanką
Składniki:
- ¼ awokado (35 g)
- 40 g mozzarelli light
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 5 pomidorków koktajlowych
- ¼ ogórka zielonego (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka prażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 kromeczka ciemnego pieczywa (40 g)
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Awokado pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać w misce. Wyłożyć na nie pokrojoną w kostkę mozzarellę i awokado. Polać sosem z oliwy, octu pieprzu i bazylii. Posypać pestkami dyni. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa (40 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 300 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 25 g |
Śniadanie
- 1 duża bułeczka pełnoziarnista (80 g) posmarowana miękką margaryną ze sterolami (10 g) z musztardowo- rzodkiewkową pastą z 2 plasterkami chudej wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym pokrojonym w plasterki (50 g)
- 150 ml maślanki 0,5 %
Składniki na pastę:
- 2 główki rzodkiewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 1 łyżka musztardy (10 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki pasty wymieszać. Przygotowaną pastą posmarować połówki bułeczki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 320 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 49 g |
II Śniadanie
- Waniliowy serek homogenizowany light z malinami na ciepło i orzechami nerkowca podany na owsiance
Składniki:
- 50 g serka homogenizowanego 0 %
- 150 g malin
- 3 łyżki płatków owsianych ekspresowych
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić pod przykryciem, żeby napęczniały. Ostudzić. Ułożyć w szklaneczce. Na nich ułożyć maliny, serek homogenizowany wymieszany z olejkiem. Posypać prażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Zupa curry z kurczakiem
- Pierogi z truskawkami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 250 ml wywaru z warzywami
- 70 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- ½ małej marchewki (25 g) pokrojonej w kostkę
- 2 małe ziemniaki (100 g) pokrojone w kostkę
- ¼ łyżeczki curry
- 2 łyżki jogurtu greckiego light (50 g)
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
Składniki:
Wywar z warzyw zagotować. Dodać pierś z kurczaka i gotować ok. 10 minut. Dodać marchew i ziemniaka. Gotować ok. 15 minut. Jogurt naturalny wymieszać z oliwą, curry, pieprzem i wlać do zupy. Wymieszać. Podawać posypaną natką pietruszki lub kolendrą.
Składniki na II danie:
Składniki na ciasto: (powinno wyjść ok. 8 pierogów)
- 50 g mąki graham
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- ok. 50 ml gorącej wody
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, wymieszać z solą, dodać oliwę. Stopniowo wlewać wodę jednocześnie wyrabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem.
Składniki na farsz:
- 8 małych truskawek
Dodatkowo:
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Sposób przyrządzenia:
Przygotowane ciasto rozwałkować za pomocą wałka na ok. 2 - 3 mm placek i za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko ułożyć truskawkę i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z małą ilością soli i 1 łyżką oliwy. Wrzucić pierogi i gotować ok. 2 minut od wypłynięcia. Podawać z kleksem jogurtu, posypane brązowym cukrem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 542 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 69 g |
Podwieczorek
- 1 cienka kromeczka chleba razowego (30 g) posmarowanego margaryną miękką ze sterolami (5 g) z serkiem wiejskim z jabłkiem
Składniki na serek wiejski z jabłkiem:
- 50 g serka wiejskiego
- ½ średniego jabłka (70 g) startego na tarce o dużych otworach
- cynamon
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem i serkiem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 156 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
- Pomarańczowa sałatka z fetą
Składniki:
- 1 pomarańcza (220 g)
- ½ czerwonej cebuli (25 g)
- kilka czarnych oliwek
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g sera feta
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka posiekanych listków kolendry
- 1 kromka ciemnego pieczywa (35 g)
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka, pomarańczę umyć i obrać z białych błonek. Pomarańczę pokroić w plastry. Pokrojoną pomarańczę rozłożyć na talerzu, na niej ułożyć cebulę i przekrojone na pół oliwki. Na wszystko pokruszyć fetę. Polać oliwą wymieszaną z sokiem z limonki i pieprzem. Posypać kolendrą. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 325 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 43 g |
Śniadanie
- 2 - 3 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryna miękką ze sterolami (5 g) z pieczonym jajkiem 2 - 3 plastrami pomidora (70 g) z 2 - 3 listkami sałaty
- Herbata zielona bez cukru
Składniki na pieczone jajko:
- 1 jajko
- 1 plasterek chudej wędliny drobiowej
- odrobina oliwy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 180o C. Kokilę lub inne małe naczynie do zapiekania, posmarować oliwą z oliwek, na dnie umieścić pokrojoną w paseczki wędlinę drobiową. Wbić jajko. Kokilę umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą do połowy wysokości kokili. Zapiekać ok. 10 minut, aż białko się zetnie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 310 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Morelowo - brzoskwiniowy jogurt z orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi
Składniki:
- ½ średniej brzoskwini (80 g)
- 2 morele (80 g)
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 orzechów laskowych
- 2 łyżki płatków orkiszowych
Sposób przyrządzenia:
Brzoskwinię i morelę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z posiekanymi orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 37 g |
Obiad
- Zupa pomidorowa z grzankami
- Lekki bigosik
- Rozcieńczony sok pomarańczowy (100 ml soku z 150 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 150 g pomidorów z puszki
- ½ małej marchewki (50 g)
- 0,3 litra wywaru z włoszczyzny
- ¼ łyżeczki bazylii, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20 g mozzarelli light
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Na suchą, rozgrzaną patelnię, dodać pomidory z puszki, bazylię suszoną i pieprz. Podsmażyć ok. 10 minut. Tak przygotowane pomidory, dodać do gotującego się . Gotować ok. 10 minut. Zmiksować z oliwą. Zupę podawać z posypaną tartą mozzarellą.
Składniki na bigos:
- 200 g kapusty
- 80 g chudego mięsa wołowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ cebuli (30 g)
- 5 g suszonych grzybów
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml wytrawnego wina czerwonego
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić, suszone grzyby namoczyć. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso, suszone grzyby i podsmażyć, aż mięso się zarumieni. Podlać wszystko winem i dusić, aż nadmiar wyparuje. Kapustę umyć (jeżeli będzie kiszona to dokładnie przepłukać, żeby nie była zbyt kwaśna), przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, dodać wcześniej przyrządzone mięso, liście laurowe i ziele angielskie, dusić wszystko, aż będzie miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 543 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 56 g |
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowo - jagodowy
Składniki:
- 150 g truskawek
- 50 g jagód
- 200 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 159 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z ricottą i szpinakiem
Składniki:
- 2 garście szpinaku Baby Spinach
- 50 g sera ricotta
- 1 mały pomidor (100 g)
- 2 łyżki ziaren granatu
- 1 łyżeczka posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku
Na sos:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki miodu
- ½ przepuszczonego przez praskę czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szpinak wyłożyć na talerz, poukładać na nim pokrojonego w ćwiartki pomidora, za pomocą łyżeczki wyłożyć ricottę, posypać ziarnami granatu i pokruszonymi orzechami nerkowca. Polać sosem. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (40 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 316 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 31 g |
Śniadanie
- 2 - 3 kromki pieczywa orkiszowego (80 g) posmarowane margaryną miękką (5 g) z pomidorowym twarożkiem z 2 - 4 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pomidorowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- ½ małego pomidora (50 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- kilka listków świeżej bazylii posiekanej
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg, pomidora, oliwę, jogurt naturalny umieścić w miseczce. Rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą masę. Dodać pieprz, świeże listki bazylii i wymieszać. Twarożek rozłożyć na kromeczkach, ułożyć po listku sałaty, ogórku i rzodkiewce pokrojone w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
- 130 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 70 g borówki amerykańskiej z 1 łyżeczką posiekanych orzechów włoskich (5 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 237 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
- Zupa wielowarzywna
- Łosoś w marynacie miodowo - imbirowej z komosą ryżową i sałatką z brokułem, fasolką i cukinią
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej marchewki (25 g)
- ¼ pietruszki (15 g)
- 1/6 małego selera (10 g)
- ¼ małego pora (20 g)
- kilka różyczek brokułu (50 g)
- kilka strączków żółtej fasolki szparagowej (20 g)
- ¼ małej kalarepy (25 g)
- 1 łyżka groszku zielonego (15 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka kaszy jaglanej
- pieprz, ¼ kostki rosołowej bez cukru, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować. Wszystkie warzywa pokroić w paseczki, zalać 0,4 litra gorącej wody z kostką i gotować ok. 15 minut (warzywa nie powinny być rozgotowane). Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Podawać z kaszą jaglaną, wymieszana z 1 łyżeczką oleju rzepakowego.
Składniki na II danie:
- 100 g łososia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
Oliwę, imbir, tarty imbir, sok z limonki, miód wymieszać. Marynatą natrzeć łososia z obydwóch stron i pozostawić na ok. 30 minut. Po tym czasie grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Podawać z komosą ryżową i sałatką.
Składniki na sałatkę:
- 150 g brokułu podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
- 50 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki (cukinię oprószyć solą, zostawić na 15 minut, po tym czasie opłukać wodą i osuszyć)
- 50 g żółtej fasolki szparagowej ugotowanej na półtwardo
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sałatki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 547 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 26 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
- Sałatka paprykowa z 1 kromeczką chleba orkiszowego (35g)
Składniki:
- ¼ zielonej papryki (40g)
- ¼ czerwonej papryki (40g)
- ¼ żółtej papryki (40g)
- kilka pomidorków koktajlowych (70g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- pieprz, 1 łyżeczka octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Papryki pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki. Wszystko wymieszać z oliwą, pieprzem i octem winnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 156 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
- Ryż brązowy z białą fasolą
Składniki:
- 50 g brązowego ryżu
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych (50 g)
- 15 g białej fasoli namoczonej w wodzie przez całą noc
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Ryż i fasolę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z kaszą, oliwą, octem winnym, bazylią i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 307 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 43 g |
Śniadanie
- 2 - 3 kromki chleba razowego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z 3 plasterkami polędwicy sopockiej (30 g) z sałatką z roszponki, ogórka zielonego (100 g), 1 łyżeczki oliwy z oliwek, 1łyżeczki prażonych pestek dyni, koperkiem i 1 łyżeczką soku z cytryny
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 321 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 13 g |
II Śniadanie
- Koktajl owocowy z tofu
Składniki:
- 200 g truskawek
- 1 miękkie kiwi (70 g)
- 1 plaster tofu (50 g)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 150 ml mleka migdałowego bez cukru
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 29 g |
Obiad
- Krem cukiniowo- porowo- pieczarkowy z grzanką
- Udko z kurczaka pieczone z cytrynami z dzikim ryżem i surówką z marchewki
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ białej części pora (50 g)
- 150 g cukinii
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 200 ml wywaru warzywnego
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 cienka grzanka z ciemnego pieczywa (20 g)
Sposób przyrządzenia:
Pora pokroić w cienkie plasterki, cukinię w kostkę. Pieczarki przyrumienić na suchej patelni z dodatkiem pieprzu. Jak puszczą wodę dodać posiekanego pora i cukinię, dusić ok. 5 minut. Podduszone warzywa zalać wywarem warzywnym. Wszystko gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę podawać z pestkami dyni i posypane koperkiem z grzanką.
Składniki na II danie:
- 1 małe podudzie z kurczaka bez skóry (130 g)
- 2 plasterki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki skórki z cytryny
- 5 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- curry, ¼ łyżeczki tartego imbiru, pieprz
- 50 g dzikiego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Do soku z cytryny dodać musztardę, oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, curry, imbir i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzeć podudzie z kurczaka i pozostawić na ok. 30 minut. Piec obłożone plastrami cytryny w piekarniku nagrzanym do 180o C pod przykryciem ok. 30 minut. Upieczone udko z kurczaka podawać posypane posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca z dzikim ryżem i surówką z marchewki.
Składniki na surówkę:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 średnia marchewka
- ½ małego jabłka (25 g)
- sok z cytryny
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 573 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 53 g |
Podwieczorek
- 1 małe jabłko (140 g)
- 100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 łyżkami płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 161 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 27 g |
Kolacja
- Sałatka z awokado i dynią
Składniki:
- ¼ awokado (35 g) pokrojonego w kostkę
- 150 g dyni pokrojonej w kostkę
- garść sałaty roszponki
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, sok z cytryny, odrobina cynamonu, curry
- 1 kromeczka ciemnego pieczywa (40 g)
Sposób przyrządzenia:
Dynię oprószyć pieprzem, curry i cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C ok. 10 minut. Awokado pokroić w kostkę. Upieczoną dynię, awokado, roszponkę wymieszać . Polać sosem jogurtowym (wymieszać jogurt z oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem). Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 324 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
- Placuszki owsiane z białym serem z sosem truskawkowym
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 80 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 120 g chudego twarogu
- 2 płaskie łyżki nasion słonecznika
- odrobina soli, cynamon, ½ łyżeczki miodu
- 150 g truskawek (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać , nasiona słonecznika płatki owsiane. Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej. Podawać z truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 331 kcal |
Białka | 23 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 37 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienkimi plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
- 1 małe jabłko (100 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 238 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 10 g |
Obiad
- Orientalna potrawka z kurczaka z bakłażanem i zieloną fasolką szparagową z sałatką z pomidorów
- Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku wymieszać z 150 ml wody mineralnej niegazowanej)
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- ½ małego bakłażana (100 g)
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego do 2 % tłuszczu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ średniej cebuli (50 g)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- po: ½ łyżeczki curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
- pieprz
- posiekana świeża kolendra
- 50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pokroić na jednocentymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć solą i grillować z obydwóch stron . Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień, podgrzewać przez 5 minut, w międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody - dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia. Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie nastawić ryż. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 1 łyżką jogurtu naturalnego. Odstawić. Na oliwie w garnku zeszklić cebulę, dodać fasolkę i dusić ok. 5 minut. Włożyć kurczaka, bakłażana i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy i resztę jogurtu. Wymieszać z kolendrą i podawać z ryżem.
Na sałatkę:
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 530 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 58 g |
Podwieczorek
- Sałatka owocowa z prażonymi płatkami migdałowymi
Składniki:
- ½ małego banana (50 g)
- 100 g truskawek
- ½ kiwi (35 g)
- 1 łyżka prażonych płatków migdałowych (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Owoce pokroić w plasterki, wymieszać w miseczce i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 152 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
- Sałatka z serkiem kozim z dwoma kromkami ciemnego pieczywa
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 30 g serka koziego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozgniecionych orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 1 suszony pomidor
- 2 kromki ciemnego pieczywa (ok. 60 g)
Sposób przyrządzenia:
Na talerz wyłożyć roszponkę wymieszaną z odrobiną soku z cytryny, na niej poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, za pomącą łyżeczki wyłożyć serek kozi. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi i pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami suszonymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 320 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 33 g |