Śniadanie
- 2-3 kromki pieczywa razowego (80 g) posmarowane margaryną ze sterolami (5 g) z pastą z tuńczyka z 2-3 plastrami pomidora (70 g)
- Kawa zbożowa z mlekiem 1,5 % (50 ml)
Składniki na pastę z tuńczyka:
- 50 g chudego twarogu
- 25 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny i wymieszać na jednolitą masę, dodać rozdrobnionego tuńczyka, oliwę z oliwek, szczypiorek, pieprz. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 333 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 43 g |
II Śniadanie
- Koktajl z morelami i śliwkami
Składniki:
- 3 suszone morele namoczone w wodzie
- 150 g śliwek węgierek
- 150 ml maślanki 0,5 %
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 233 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 38 g |
Węglowodany | 4 g |
Obiad
- Krupnik z pieczarkami
- Roladki wołowe z brązowym ryżem i sałatką z marchwi
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na krupnik:
- 1 pałeczka z kurczaka obrana ze skóry
- ¼ małej marchewki pokrojonej w kostkę
- ¼ małej pietruszki pokrojonej w kostkę
- ¼ małego selera pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
- 50 g małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, ziele angielskie, ¼ kostki rosołowej bez soli
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, włożyć pałeczkę z kurczaka i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie i gotować ok. 5 minut. Dodać kaszę, ziemniaka, pieczarki i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 1 kawałek chudej wołowiny (100 g)
- 1 pasek czerwonej papryki (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 pasek żółtej papryki (25g) pokrojonej w drobną kostkę
- ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
- ½ ząbka czosnku
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 40 g brązowego ryżu
- gałka muszkatołowa, pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę rozbić tłuczkiem na cieńszy płat. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z czosnkiem, dodać paprykę i chwilę poddusić. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz rozsmarować na rozbitym płacie mięsa i zawinąć w rulon. Roladkę podsmażyć na suchej patelni z obydwóch stron, następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ryżem i sałatką marchwiową.
Składniki na sałatkę marchwiową:
- 1 duża marchewka
- płaska łyżeczka ziaren sezamu
Na sos:
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- pieprz, odrobina cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę za pomocą obierka pokroić w paski. Przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem
i posypać sezamem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 563 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 60 g |
Podwieczorek
- Sałatka z pomidora i ogórka ze słonecznikiem z 1 kromeczką chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
Składniki na sałatkę:
- ½ małego pomidora (50 g)
- 50 g ogórka zielonego
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, kilka listków posiekanej melisy
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 159 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Paprykowa sałatka z dzikim ryżem
Składniki:
- 40 g dzikiego ryżu
- ¼ małej papryki czerwonej (40 g)
- ¼ małej papryki zielonej (40 g)
- ¼ małej papryki żółtej
- 10 g pestek dyni uprażonych na suchej patelni
Na sos:
- 75 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka listków posiekanej świeżej bazylii
- pieprz, mielona słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Papryki pokroić w kostkę. Wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem i polać sosem jogurtowym. Sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 298 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
- 2-3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z pastą z pieczarek z 2-3 listkami sałaty z papryką (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy (15 g)
- ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie chwilę poddusić pieczarki z cebulą. Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 34 g |
II Śniadanie
- Owocowa sałatka z jogurtem
Składniki:
- ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę
- ¼ dużej pomarańczy (50 g) pokrojonej w kostkę
- ½ małej mandarynki (30 g) podzielonej na ćwiartki
- 1 suszona morela pokrojona w paseczki
- 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Jogurt naturalny wymieszać z płatkami, siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi, skórką pomarańczową, cynamonem i morelą. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Owoce przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Zupa meksykańska
- Grillowany indyk z kaszą jęczmienną perłową i sałatką
- Rozcieńczony sok grejpfrutowy (150 ml soku z 100 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- 50 g fasoli czerwonej z puszki
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- 25 g marchewki pokrojonej w plasterki
- 1 listek laurowy, ziarenko ziela angielskiego, pieprz
- posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować, wrzucić marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie, dodać fasolę z puszki, kukurydzę i gotować ok. 5 minut. Na koniec doprawić pieprzem. Podawać posypaną świeżą kolendrą.
Składniki na II danie:
- 120 g piersi z indyka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 g kaszy jęczmiennej
- pieprz, tymianek suszony, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Indyka oprószyć przyprawami, posmarować olejem rzepakowym. Grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą jęczmienną i sałatką.
Na sałatę:
- 1 garść sałaty rukoli
- ½ małego pomidora (50 g) pokrojonego w kostkę
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
- 40 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa przełożyć do miseczki i wymieszać z sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 554 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 64 g |
Podwieczorek
- Koktajl wiśniowy
Składniki:
- 150 g wiśni
- 150 ml kefiru 1,5 %
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 154 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Kolacja
- Sałatka z awokado i tuńczykiem z grzankami
Składniki:
- ¼ awokado (35 g)
- ⅓ puszki tuńczyka w sosie własnym (60 g)
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 5 pomidorków koktajlowych
- ¼ ogórka zielonego (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka prażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka octu winnego
- 40 g grzanek z ciemnego pieczywa
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Awokado pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać w misce. Wyłożyć na nie tuńczyka i awokado. Polać sosem z oliwy, octu, pieprzu i bazylii. Posypać pestkami dyni i grzankami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 313 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 24 g |
Śniadanie
- 1 duża bułeczka pełnoziarnista (80 g) posmarowana miękką margaryną ze sterolami (10 g)z musztardowo - rzodkiewkową pastą z 2 plasterkami chudej wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym pokrojonym w plasterki (50 g)
- 150 ml maślanki 0,5 %
Składniki na pastę:
- 2 główki rzodkiewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 1 łyżka musztardy (10 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki pasty wymieszać. Przygotowaną pastą posmarować połówki bułeczki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 320 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 49 g |
II Śniadanie
- Waniliowy serek homogenizowany light z malinami na ciepło i orzechami nerkowca podany na owsiance
Składniki:
- 50 g serka homogenizowanego 0 %
- 150 g malin
- 3 łyżki płatków owsianych ekspresowych
- 10 g posiekanych orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić pod przykryciem, żeby napęczniały. Ostudzić. Ułożyć w szklaneczce. Na nich ułożyć maliny, serek homogenizowany wymieszany z olejkiem. Posypać prażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Zupa z soczewicy z dzikim ryżem
- Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami z pieczonymi ziemniaczkami
- Rozcieńczony sok jabłkowy (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 0,5 litra wywaru z warzyw
- ½ małej marchewki (50 g)
- 1 łyżka zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 30 g dzikiego ryżu
- pieprz, 1 listek laurowy, 1 gałązka świeżego rozmarynu
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować, dodać gałązkę rozmarynu, 1 łyżkę soczewicy i gotować ok. 10 minut, następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, listek laurowy, gotować kolejne 10 minut. Dodać jogurt naturalny wymieszany z oliwą z oliwek. Doprawić pieprzem. Podawać z ugotowanym dzikim ryżem.
Składniki na II danie:
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- ¼ małej cukinii (50 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ małego bakłażana (50 g) pokrojonego w kostkę
- ½ małej cebuli
- ¼ żółtej papryki pokrojonej w paseczki (40 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, suszony tymianek, suszone oregano
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę oprószyć pieprzem, tymiankiem i oregano, posmarować 1 łyżeczką oleju rzepakowego. Obsmażyć na suchej patelni z obydwóch stron. Dodać warzywa, podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Doprawić pieprzem i tymiankiem. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Pieczone ziemniaki:
Składniki:
- 2 małe ziemniaki (100 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu, ¼ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaczki surowe pokroić w plasterki i obgotować ok. 10 minut. Odcedzić, w misce wymieszać z olejem i przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C ok. 15 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 567 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
- 1 cienka kromeczka chleba razowego (30 g) posmarowanego margaryną miękką ze sterolami (5 g) z serkiem wiejskim z jabłkiem
Składniki na serek wiejski z jabłkiem:
- 50 g serka wiejskiego
- ½ średniego jabłka (70 g) startego na tarce o dużych otworach
- cynamon
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem i serkiem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 156 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
- Komosa ryżowa z warzywami
Składniki:
- 50 g komosy ryżowej
- kilka strączków blanszowanej zielonej fasolki szparagowej
- ¼ małej papryki czerwonej (40 g) pokrojonej w kostkę
- ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
- ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka prażonych nasion słonecznika
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Komosę ryżową ugotować. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać warzywa, szczypiorek, słonecznik, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 318 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 35 g |
Śniadanie
- 2-3 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryna miękką ze sterolami (5 g) z pieczonym jajkiem 2-3 plastrami pomidora (70 g) z 2-3 listkami sałaty
- Herbata zielona bez cukru
Składniki na pieczone jajko:
- 1 jajko
- 1 plasterek chudej wędliny drobiowej
- odrobina oliwy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 180o C. Kokilę lub inne małe naczynie do zapiekania, posmarować oliwą z oliwek, na dnie umieścić pokrojoną w paseczki wędlinę drobiową. Wbić jajko. Kokilkę umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą do połowy wysokości kokili. Zapiekać ok. 10 minut, aż białko się zetnie.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 310 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 40 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Morelowo - brzoskwiniowy jogurt z orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi
Składniki:
- ½ średniej brzoskwini (80 g)
- 2 morele (80 g)
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 orzechów laskowych
- 2 łyżki płatków orkiszowych
Sposób przyrządzenia:
Brzoskwinię i morelę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z posiekanymi orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 37 g |
Obiad
- Zupa grzybowa z grzankami
- Gołąbki w sosie pomidorowym
- Rozcieńczony sok pomarańczowy (100 ml soku z 150 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- 75 g ulubionych grzybów
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 mały ziemniak
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 25 g grzanek zrobionych z pieczywa graham (rumienić na suchej patelni)
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, ¼ kostki warzywnej bez soli
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, na której zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby umyć, dodać do cebuli i dusić ok. 10 minut. Wlać gorący wywar, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę rosołową. Gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać jogurt naturalny, pieprz i wymieszać. Podawać posypaną natką pietruszki z grzankami.
Składniki na gołąbki:
- 30 g ryżu brązowego
- 75 g mielonego mięsa z podudzi z kurczaka
- 2 duże liście kapusty włoskiej (40 g)
- ½ średniej cebuli (40 g)
- posiekany koperek
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 200 g pomidorów z puszki
- pieprz, mielona słodka czerwona papryka, suszona bazylia, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę lekko podgotować. Ryż ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić połowę porcji cebuli, dodać pomidory z puszki, podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 minut. Przyprawić bazylią. W misce wymieszać ryż, mielone mięso, połowę pokrojonej w kostkę cebuli, posiekany koperek, mieloną słodką paprykę, pieprz, majeranek i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na 2 części, każdą zawinąć w liść kapusty. Gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 60 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 540 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 61 g |
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowo - jagodowy
Składniki:
- 150 g truskawek
- 50 g jagód
- 200 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 159 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z ricottą
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 50 g sera ricotta
- 1 mały pomidor (100 g)
- 2 łyżki ziaren granatu
- 1 łyżeczka posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
- ½ łyżeczki posiekanego szczypiorku
Na sos:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki miodu
- ½ przepuszczonego przez praskę czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Roszponkę wyłożyć na talerz, poukładać na niej pokrojonego w ćwiartki pomidora, za pomocą łyżeczki wyłożyć ricottę, posypać ziarnami granatu i pokruszonymi orzechami nerkowca. Polać sosem. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (40 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 316 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 31 g |
Śniadanie
- 2-3 kromki pieczywa orkiszowego (80 g) posmarowane margaryną miękką (5 g) z pomidorowym twarożkiem z 2-4 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pomidorowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- ½ małego pomidora (50 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- kilka listków świeżej bazylii posiekanej
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg, pomidora, oliwę, jogurt naturalny umieścić w miseczce. Rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą masę. Dodać pieprz, świeże listki bazylii i wymieszać. Twarożek rozłożyć na kromeczkach, ułożyć po listku sałaty, ogórku i rzodkiewce pokrojone w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 326 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
- 130 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 70 g borówki amerykańskiej z 1 łyżeczką posiekanych orzechów włoskich (5 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 237 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 31 g |
Obiad
- Zupa wielowarzywna
- Zapiekanka z łososiem
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej marchewki (25 g)
- ¼ pietruszki (15 g)
- małego selera (10 g)
- ¼ małego pora (20 g)
- kilka różyczek brokułu (50 g)
- kilka strączków żółtej fasolki szparagowej (20 g)
- ¼ małej kalarepy (25 g)
- 1 łyżka groszku zielonego (15 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka kaszy jaglanej
- pieprz, ¼ kostki rosołowej bez cukru, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować. Wszystkie warzywa pokroić w paseczki, zalać 0,4 litra gorącej wody z kostką i gotować ok. 15 minut (warzywa nie powinny być rozgotowane). Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Podawać z kaszą jaglaną wymieszaną z 1 łyżeczką oleju rzepakowego.
Składniki na II danie:
- 50 g makaronu razowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 60 g łososia podzielonego na mniejsze kawałki
- 1 czubata łyżka serka białego do smarowania (ok. 3 % tłuszczu)
- 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 1 ząbek czosnku
- ¼ małej cebuli (15 g)
- pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, odrobina soli, pieprz cytrynowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1 łyżeczkę oliwy z oliwek wymieszać z pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. W przygotowanej marynacie umieścić podzielonego na kawałki łososia na ok. 30 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać czosnek, szpinak i dusić ok. 10 minut. Wymieszać z serkiem białym, doprawić odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron wymieszać ze szpinakiem, włożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim zamarynowanego łososia i pokrojone w plastry pomidory. Posypać pieprzem i oregano. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 568 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 64 g |
Podwieczorek
- Sałatka paprykowa z 1 kromeczką chleba orkiszowego (35 g)
Składniki:
- ¼ zielonej papryki (40 g)
- ¼ czerwonej papryki (40 g)
- ¼ żółtej papryki (40 g)
- kilka pomidorków koktajlowych (70 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- pieprz, 1 łyżeczka octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Papryki pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki. Wszystko wymieszać z oliwą, pieprzem i octem winnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 156 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
- Kasza pęczak z czarną soczewicą
Składniki:
- 50 g kaszy pęczak
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych (50 g)
- 25 g czarnej soczewicy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z kaszą, oliwą, octem winnym, bazylią i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 320 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 43 g |
Śniadanie
- 2-3 kromki chleba razowego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g)3 plasterkami polędwicy sopockiej (30 g) z sałatką z roszponki, ogórka zielonego (100 g), 1 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczki prażonych pestek dyni, koperkiem i 1 łyżeczką soku z cytryny
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 321 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 39 g |
II Śniadanie
- Koktajl owocowy z tofu
Składniki:
- 200 g truskawek
- 1 miękkie kiwi (70 g)
- 1 plaster tofu (50 g)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 150 ml mleka migdałowego bez cukru
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 29 g |
Obiad
- Krem cukiniowo – porowo - pieczarkowy z grzanką
- Udko z kurczaka marynowane w soku z pomarańczy z dzikim ryżem i surówką z marchewki
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ białej części pora (50 g)
- 150 g cukinii
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 200 ml wywaru warzywnego
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 cienka grzanka z ciemnego pieczywa (20 g)
Sposób przyrządzenia:
Pora pokroić w cienkie plasterki, cukinię w kostkę. Pieczarki przyrumienić na suchej patelni z dodatkiem pieprzu. Jak puszczą wodę, dodać posiekanego pora i cukinię, dusić ok. 5 minut. Podduszone warzywa zalać wywarem warzywnym. Wszystko gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę podawać z pestkami dyni i posypane koperkiem z grzanką.
Składniki na II danie:
- 1 małe podudzie z kurczaka bez skóry (130 g)
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- ¼ łyżeczki skórki pomarańczowej
- 5 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- curry, ¼ łyżeczki tartego imbiru, pieprz
- 50 g dzikiego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Do soku z pomarańczy dodać musztardę, oliwę z oliwek, skórkę pomarańczową, curry, imbir i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzeć podudzie z kurczaka i pozostawić na ok. 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C pod przykryciem ok. 30 minut. Upieczone udko z kurczaka podawać posypane posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca z dzikim ryżem i surówką z marchewkii.
Składniki na surówkę:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 średnia marchewka
- ½ małego jabłka (25 g)
- sok z cytryny
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 573 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 53 g |
Podwieczorek
- 1 małe jabłko (140 g)
- 100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 łyżkami płatków owsianych
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 161 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 27 g |
Kolacja
- Sałatka z awokado i gruszką
Składniki:
- ¼ awokado (35 g) pokrojonego w kostkę
- 1 mała gruszka (120 g) pokrojona w kostkę
- 3 liście sałaty lodowej posiekanej
- 75 g jogurtu naturalnego
- pieprz, sok z cytryny
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 314 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 44 g |
Śniadanie
- Placuszki owsiane z białym serem z sosem malinowym
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 80 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 120 g chudego twarogu
- 2 płaskie łyżki nasion słonecznika
- odrobina soli, cynamon, ½ łyżeczki miodu
- 150 g truskawek (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy, dodać nasiona słonecznika, płatki owsiane. Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej. Podawać z truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 331 kcal |
Białka | 23 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 37 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienkimi plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z 1 listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
- 1 małe jabłko (100 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 238 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 43 g |
Obiad
- Curry z kurczaka z cukinią i papryką z sałatką z pomidorów
- Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku wymieszać z 150 ml wody mineralnej niegazowanej)
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- ½ małej cukinii (100 g)
- ½ czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki
- ½ puszki małego mleczka kokosowego light (80 ml)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ średniej cebuli (50 g)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- po: ½ łyżeczki curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
- pieprz
- posiekana świeża kolendra
- 50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić na jednocentymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć solą i grillować z obydwóch stron . Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień, podgrzewać przez 5 minut, w międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody - dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie nastawić ryż. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oliwie w garnku zeszklić cebulę, dodać paprykę i dusić ok. 5 minut. Włożyć kurczaka w marynacie, cukinię, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z kolendrą i podawać z ryżem.
Na sałatkę
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzemWartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 535 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 55 g |
Podwieczorek
- Sałatka owocowa z prażonymi płatkami migdałowymi
Składniki:
- ½ małego banana (50 g)
- 100 g truskawek
- ½ kiwi (35 g)
- 1 łyżka prażonych płatków migdałowych (10 g)
Sposób przyrządzenia:
Owoce pokroić w plasterki, wymieszać w miseczce i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 152 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 21 g |
Kolacja
- Sałatka z ricottą z dwoma kromkami ciemnego pieczywa
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 60 g ricotty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozgniecionych orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 1 suszony pomidor
- 2 kromki ciemnego pieczywa (ok. 60 g)
Sposób przyrządzenia:
Na talerz wyłożyć roszponkę wymieszaną z odrobiną soku z cytryny, na niej poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, łyżeczką powykładać ricottę. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi i pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami suszonymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 338 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 32 g |