Dieta 1600 kcal

powrót

Śniadanie

  • 2 - 3 kromki pieczywa razowego (80 g) posmarowane margaryną ze sterolami (5 g) z pastą z tuńczyka z 2 - 3 plastrami pomidora (70 g)
  • Kawa zbożowa z mlekiem 1,5 % (50 ml) 

Składniki na pastę z tuńczyka:

  • 50 g chudego twarogu
  • 25 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny i wymieszać na jednolitą masę, dodać rozdrobnionego tuńczyka, oliwę z oliwek, szczypiorek, pieprz. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal333 kcal
Białka18 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany43 g

II Śniadanie

  • Koktajl z morelami i śliwkami 

Składniki:

  • 3 suszone morele namoczone w wodzie
  • 150 g śliwek węgierek
  • 150 ml maślanki 0,5 %
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal233 kcal
Białka10 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany38 g

Obiad

  • Krupnik
  • Roladki ze szpinakiem z brązowym ryżem  i sałatką buraczano - marchwiową
  • 1 mała mandarynka (60 g) 

Składniki na krupnik:

  • 1 pałeczka z kurczaka obrana ze skóry
  • ¼ małej marchewki pokrojonej w kostkę
  • ¼ małej pietruszki pokrojonej w kostkę
  • ¼ małego selera pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz, ziele angielskie, ¼ kostki rosołowej bez soli

 

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, włożyć pałeczkę z kurczaka i gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie i gotować ok. 20 minut. Dodać kaszę, ziemniaka i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z natką pietruszki. 

Składniki na II danie:

  • 1 kawałek chudej wołowiny (100 g)
  • 2 łyżki mrożonego szpinaku
  • ¼ małej cebuli (15 g)
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka ricotty
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 40 g brązowego ryżu
  • gałka muszkatołowa, pieprz, odrobina soli 

Sposób przyrządzenia: 

Wołowinę rozbić tłuczkiem na cieńszy płat. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z czosnkiem, dodać szpinak i chwilę poddusić. Zagęścić ricottą. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak rozsmarować na rozbitym płacie mięsa i zawinąć w rulon. Roladkę podsmażyć z obydwóch stron następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ryżem i sałatką burczano- marchwiową. 

Składniki na sałatkę buraczano- marchwiową:

  • ½ surowego buraka (100 g)
  • 1 średnia marchewka (80 g)
  • garść sałaty roszponki

Na sos:

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, ¼ łyżeczki mielonego kminku 

Sposób przyrządzenia: 

Buraka i marchewkę obrać ze skórki i utrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć do miseczki, dodać roszponkę i polać sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal565 kcal
Białka31 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany61 g

Podwieczorek

  • Sałatka z pomidora i ogórka ze słonecznikiem z 1 kromeczką chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)

 Składniki na sałatkę:

  • ½ małego pomidora (50 g)
  • 50 g ogórka zielonego
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, kilka listków posiekanej melisy

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal159 kcal
Białka4 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany15 g

Kolacja

  • Sałatka z dzikim ryżem 

Składniki: 

  • 40 g dzikiego ryżu
  • 1 mała marchewka (50 g)
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 10 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ¼ limonki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować. Marchew i seler naciowy pokroić w słupki. Warzywa blanszować.  Warzywa wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem i polać sosem jogurtowym (wymieszać jogurt z sokiem z limonki, oliwą z oliwek, pieprzem, koperkiem i natką. Sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal308 kcal
Białka11 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie


  • 2 - 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z pastą z pieczarek z 2 - 3 listkami sałaty z papryką (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki na pastę: 

  • 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka gotowanej czerwonej soczewicy (15 g)
  • ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • pieprz, zioła prowansalskie 

Sposób przyrządzenia: 

Na oliwie chwilę poddusić pieczarki z cebulą. Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal326 kcal
Białka10 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany34 g

II Śniadanie

  • Owocowa sałatka z jogurtem 

Składniki: 

  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę
  • ¼ dużej pomarańczy (50 g) pokrojonej w kostkę
  • ½  małej mandarynki (30 g) podzielonej na ćwiartki
  • 1 suszona morela pokrojona w paseczki
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych

Sposób przyrządzenia: 

Jogurt naturalny wymieszać z płatkami, siemieniem lnianym, zarodkami pszennymi, skórką pomarańczową, cynamonem i morelą. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Owoce przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal244 kcal
Białka11 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany34 g

Obiad

  • Czerwony kapuśniaczek
  • Kurczak w sosie musztardowym z kaszą jaglaną i mieszanką sałat z winegret
  • Rozcieńczony sok jabłkowy (150 ml soku z 100 ml wody mineralnej) 

Składniki na zupę: 

  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • 1 plasterek wędzonej polędwicy wieprzowej (10g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g białej poszatkowanej kapusty
  • ¼ małej czerwonej papryki (25 g)
  • ¼ malej żółtej papryki (25 g)
  • ¼ małej marchewki (25 g)
  • ¼ małego pomidora obranego ze skórki (25 g)
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
  • koperek 

Sposób przyrządzenia: 

Zagotować wywar warzywny z pokrojonym w paseczki plasterkiem polędwicy. Dodać pokrojoną kapustę, tartą marchewkę, pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę  pomidora, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotować ok. 20 minut. Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Podawać posypaną koperkiem.

Składniki na II danie: 

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 czubata łyżka musztardy miodowej (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 100 ml wywary warzywnego
  • 50 g kaszy jaglanej
  • pieprz, tymianek suszony, słodka czerwona papryka 

Sposób przyrządzenia: 

Kurczaka oprószyć przyprawami, posmarować olejem rzepakowym. Przyrumienić na suchej patelni z obydwóch stron. Podlać wywarem i gotować ok. 10 minut. Dodać musztardę i wymieszać. Podawać z kaszą jaglaną i mieszanką sałata z winegret. 

Na sałatę: 

  • 2 garście mieszanki sałat 

Na winegret:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, zioła prowansalskie 

Sposób przyrządzenia:

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki. Wymieszać z winegret

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal557 kcal
Białka32 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany60 g

Podwieczorek

  • Koktajl wiśniowy

Składniki:

  • 150 g wiśni
  • 150 ml kefiru 1,5 %
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal154 kcal
Białka7 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany32 g

Kolacja

  • Sałatka z awokado i mozzarellą z grzankami

Składniki:

  • ¼ awokado (35 g)
  • ½ kulki mozzarelli light (60 g)
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka prażonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 40 g grzanek z ciemnego pieczywa
  • pieprz, suszona bazylia 

Sposób przyrządzenia: 

Awokado pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół, mozzarelle pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać w misce. Wyłożyć na nie mozzarelle, awokado. Polać sosem z oliwy, octu, pieprzu i bazylii. Posypać pestkami dyni i grzankami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal332 kcal
Białka17 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany25 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 duża bułeczka pełnoziarnista (80 g) posmarowana miękką margaryną ze sterolami (10 g) z musztardowo- rzodkiewkową pastą z 2 plasterkami chudej wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym pokrojonym w plasterki (50 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 %

Składniki na pastę:

  • 2 główki rzodkiewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka musztardy (10 g)
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Składniki pasty wymieszać. Przygotowaną pastą posmarować połówki bułeczki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal320 kcal
Białka16 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany49 g

II Śniadanie

  • Waniliowy serek homogenizowany light z malinami na ciepło i orzechami nerkowca podany na owsiance 

Składniki: 

  • 50 g serka homogenizowanego 0 %
  • 150 g malin
  • 3 łyżki płatków owsianych ekspresowych
  • 10 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić pod przykryciem, żeby napęczniały. Ostudzić. Ułożyć w szklaneczce. Na nich ułożyć maliny, serek homogenizowany wymieszany z olejkiem. Posypać prażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal247 kcal
Białka11 g
Tłuszcze33 g
Węglowodany7 g

Obiad

  • Zupa z soczewicy z dzikim ryżem
  • Indyk duszony z warzywami z pieczonymi ziemniaczkami
  • Rozcieńczony sok grejpfrutowy

Składniki na zupę:

  • 0,5 litra wywaru z warzyw
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • 1 łyżka zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 30 g dzikiego ryżu
  • pieprz, 1 listek laurowy, 1 gałązka świeżego rozmarynu 

Składniki:

Wywar warzywny zagotować, dodać gałązkę rozmarynu 1 łyżkę soczewicy i gotować ok. 10 minut, następnie dodać pokrojona w kostkę marchewkę, listek laurowy, gotować kolejne 10 minut. Dodać jogurt naturalny wymieszany z oliwą z oliwek. Doprawić pieprzem. Podawać z ugotowanym dzikim ryżem.

Składniki na II danie: 

  • 100 g piersi z indyka
  • ¼ małej cukinii (50 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ małego bakłażana (50 g) pokrojonego w kostkę
  • ½ małej cebuli
  • ¼ żółtej papryki pokrojonej w paseczki (40 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, suszony tymianek, suszone oregano 

Sposób przyrządzenia:

Pierś z indyka oprószyć pieprzem, tymiankiem i oregano. Obsmażyć na 1 łyżeczce oleju rzepakowego z obydwóch stron. Dodać warzywa i dusić ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Doprawić pieprzem i tymiankiem. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami. 

Pieczone ziemniaki: 

Składniki:

  • 2 małe ziemniaki (100 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu, ¼ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 

Sposób przyrządzenia: 

Ziemniaczki surowe pokroić w plasterki i obgotować ok. 10 minut. Odcedzić, w misce wymieszać z olejem i przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C ok. 15 minut.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal545 kcal
Białka33 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany18 g

Podwieczorek

  • 1 cienka kromeczka chleba razowego (30 g) posmarowanego margaryną miękką ze sterolami (5 g) z serkiem wiejskim z jabłkiem 

Składniki na serek wiejskim z jabłkiem: 

  • 50 g serka wiejskiego
  • ½ średniego jabłka (70 g) startego na tarce o dużych otworach
  • cynamon
  • sok z cytryny 

Sposób przyrządzenia:

Jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem i serkiem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal156 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany22 g

Kolacja

  • Kasza pęczak z warzywami 

Składniki: 

  • 50 g kaszy pęczak
  • kilka strączków blanszowanej zielonej fasolki szparagowej
  • ¼ małej papryki czerwonej (40 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka prażonych nasion słonecznika
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Kaszę ugotować. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać warzywa, szczypiorek, pieprz, oliwę z oliwek i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal318 kcal
Białka8 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany41 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 - 3 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego (80 g) posmarowane margaryna miękką ze sterolami (5 g) z pieczonym jajkiem 2 - 3 plastrami pomidora (70 g) z 2 - 3 listkami sałaty
  • Herbata zielona bez cukru

Składniki na pieczone jajko:

  • 1 jajko
  • 1 plasterek chudej wędliny drobiowej
  • odrobina oliwy
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Piekarnik nagrzać do 180o C. Kokilę lub inne małe naczynie do zapiekania, posmarować oliwą z oliwek, na dnie umieścić pokrojoną w paseczki wędlinę drobiową. Wbić jajko. Kokilkę umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą do połowy wysokości kokili. Zapiekać ok. 10 minut, aż białko się zetnie.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal310 kcal
Białka14 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany40 g

II Śniadanie

  • Morelowo- brzoskwiniowy jogurt z orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi 

Składniki: 

  • ½ średniej brzoskwini (80 g)
  • 2 morele (80 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 5 orzechów laskowych
  • 2 łyżki płatków orkiszowych

Sposób przyrządzenia:

Brzoskwinię i morelę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z posiekanymi orzechami laskowymi i płatkami orkiszowymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal246 kcal
Białka10 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany37 g

Obiad

  • Zupa grzybowa z grzankami
  • Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym
  • Rozcieńczony sok pomarańczowy (100ml soku z 150ml wody mineralnej)

Składniki na zupę: 

  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • 75 g ulubionych grzybów
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 mały ziemniak
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 25 g grzanek zrobionych z pieczywa graham (rumienić na suchej patelni)
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz, ¼ kostki warzywnej bez soli

Sposób przyrządzenia:

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, na której zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby umyć, dodać do cebuli i dusić ok. 10 minut. Wlać gorący wywar, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę rosołową. Gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać jogurt naturalny, pieprz i wymieszać. Podawać posypaną natką pietruszki z grzankami. 

Składniki na gołąbki: 

  • 30 g kaszy gryczanej
  • 75 g mielonego mięsa z podudzi z kurczaka
  • 2 duże liście kapusty włoskiej (40 g)
  • ½ średniej cebuli (40 g)
  • posiekany koperek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • pieprz, mielona słodka czerwona papryka, suszona bazylia, majeranek 

Sposób przyrządzenia: 

Kapustę lekko podgotować. Kaszę ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić połowę porcji cebuli, dodać pomidory z puszki, podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 minut. Przyprawić bazylią. W misce wymieszać kaszę, mielone mięso, połowę pokrojonej w kostkę cebuli, posiekany koperek, mieloną słodką paprykę, pieprz, majeranek i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na 2 części, każdą zawinąć w liść kapusty. Gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 60 minut.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal544 kcal
Białka26 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany60 g

Podwieczorek

  • Koktajl truskawkowo- jagodowy 

Składniki:

  • 150 g truskawek
  • 50 g jagód
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal159 kcal
Białka5 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka śledziowa 

Składniki:

  • 50 g śledzia
  • 1 mały ziemniak (50 g)
  • ½ małego jabłka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g gęstego jogurtu 1,5 %
  • sok z cytryny, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki, umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić w kostkę. Filety śledziowe pokroić na mniejsze części, przełożyć do miski, dodać ziemniaki, pokrojone  w kostkę jabłko, szczypiorek. Jogurt naturalny wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem, wlać do sałatki i dokładnie wymieszać. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (40 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal327 kcal
Białka16 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 - 3 kromki pieczywa orkiszowego (80 g) posmarowane margaryną miękką (5 g) z pomidorowym twarożkiem z 2 - 4 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki na pomidorowy twarożek: 

  • 50 g chudego twarogu
  • ½  małego pomidora (50 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1  łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • kilka listków świeżej bazylii posiekanej
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Twaróg, pomidora, oliwę, jogurt naturalny umieścić w miesce. Rozgnieść za pomocą widelca na jednolitą masę. Dodać pieprz, świeże listki bazylii i wymieszać. Twarożek rozłożyć na kromeczkach, ułożyć po listku sałaty, ogórku i rzodkiewce pokrojone w plasterki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal326 kcal
Białka17 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g)
  • 130 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 70 g borówki amerykańskiej z 1 łyżeczką posiekanych orzechów włoskich (5 g)

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal237 kcal
Białka10 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany31 g

Obiad

  • Zupa wielowarzywna
  • Zapiekanka z tuńczykiem
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • ½ małej marchewki (25 g)
  • ¼ pietruszki (15 g)
  • ⅙ małego selera (10 g)
  • ¼ małego pora (20 g)
  • kilka różyczek brokułu (50 g)
  • kilka strączków żółtej fasolki szparagowej (20 g)
  • ¼ małej kalarepy (25 g)
  • 1 łyżka groszku zielonego (15 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • pieprz, ¼ kostki rosołowej bez cukru, majeranek
Sposób przyrządzenia:

Kaszę jaglaną ugotować. Wszystkie warzywa pokroić w paseczki, zalać 0,4 litra gorącej wody z kostką i gotować ok. 15 minut (warzywa nie powinny być rozgotowane). Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Podawać z kaszą jaglaną, wymieszaną z 1 łyżeczką oleju rzepakowego.

Składniki na II danie:

  • 50 g makaronu razowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • ⅓ puszki tuńczyka w sosie własnym (60 g)
  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 30 g startej mozzarelli light
  • pieprz, oregano 

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Wszystkie składniki zapiekanki układać w naczyniu żaroodpornym warstwowo. Wierzch posypać startą mozzarellą. Posypać pieprzem i oregano. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal568 kcal
Białka36 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany64 g

Podwieczorek

  • Sałatka paprykowa z 1 kromeczką chleba orkiszowego (35 g)

Składniki:

  • ¼ zielonej papryki (40 g)
  • ¼ czerwonej papryki (40 g)
  • ¼ żółtej papryki (40 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych (70 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • pieprz, 1 łyżeczka octu winnego 

Sposób przyrządzenia: 

Papryki pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki. Wszytsko wymieszać z oliwą, pieprzem i octem winnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal156 kcal
Białka4 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany21 g

Kolacja

  • Kasza gryczana z czarną soczewicą 

Składniki: 

  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych (50 g)
  • 25 g czarnej soczewicy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii 

Sposób przyrządzenia: 

Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z kaszą, oliwą, octem winnym, bazylią i pieprzem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal320 kcal
Białka12 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany40 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 - 3 kromki chleba razowego (80 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z
    3 plasterkami polędwicy sopockiej (30 g) z sałatką z roszponki, ogórka zielonego (100 g),
    1 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczki prażonych pestek dyni, koperkiem i 1 łyżeczką soku z cytryny
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal321 kcal
Białka12 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany39 g

II Śniadanie

  • Koktajl owocowy z tofu

Składniki: 

  • 200 g truskawek
  • 1 miękkie kiwi (70 g)
  • 1 plaster tofu (50 g)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 150 ml mleka migdałowego bez cukru

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal234 kcal
Białka11 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany29 g

Obiad

  • Zupa cukiniowo- porowa
  • Pomarańczowy kurczak z dzikim ryżem i surówką z marchewki
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę:

  • ½ białej części pora (50 g)
  • 100 g cukinii
  • ¼ małej gruszki (40 g)
  • 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • pieprz, gałka muszkatołowa 

Sposób przyrządzenia: 

Pora pokroić w cienkie plasterki, cukinię w kostkę. Poddusić na 1 łyżeczce oleju rzepakowego, pieczarki przyrumienić na suchej patelni z dodatkiem pieprzu. Podduszone por i cukinię zalać wywarem warzywnym, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. Wszystko gotować ok. 10 - 15 minut. Zmiksować. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z duszonymi pieczarkami, pestkami dyni i posypane koperkiem. 

Składniki n II danie: 

  • 100 g piersi z kurczaka
  • ¼ średniej pomarańczy (50 g)
  • ¼ łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 5 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • curry, ¼ łyżeczki tartego imbiru, pieprz
  • 50 g dzikiego ryżu

Sposób przyrządzenia: 

Pomarańczę pozbawić błonek i zmiksować na jednolitą masę, dodać musztardę, oliwę z oliwek, skórkę pomarańczową, curry, imbir i pieprz. Tak przygotowaną pastą natrzeć kurczaka, którego grillować z obydwóch stron. Podawać z dzikim ryżem i surówką z marchewki. 

Składniki na surówkę: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia marchewka
  • ½ małego jabłka (25 g)
  • sok z cytryny 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal559 kcal
Białka35 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany57 g

Podwieczorek

  • 1 małe jabłko (140 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 łyżkami płatków owsianych

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal161 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany27 g

Kolacja

  • Sałatka z awokado i mango

Składniki:

  • ¼  awokado (35 g) pokrojonego w kostkę
  • 100 g mango pokrojonego w kostkę
  • 3 liście sałaty lodowej posiekanej
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • pieprz, sok z cytryny
  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal316 kcal
Białka9 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany47 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Placuszki owsiane z białym serem z sosem malinowym
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki: (2 porcje) 

  • 80 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 120 g chudego twarogu
  • 2 płaskie łyżki nasion słonecznika
  • odrobina soli, cynamon, ½  łyżeczki miodu
  • 150 g truskawek (na 1 dzień) 

Sposób przyrządzenia:

Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać nasiona słonecznika, płatki owsiane. Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej. Podawać z truskawkami  pokrojonymi w plasterki

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal331 kcal
Białka23 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany37 g

II Śniadanie

  • 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienki plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
  • 1 małe jabłko (100 g)
  • Szklanka wody

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal238 kcal
Białka10 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany43 g

Obiad

  • Curry z kurczaka z bakłażanem z sałatką z pomidorów
  • Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku wymieszać z 150 ml wody mineralnej niegazowanej)

Składniki:  

  • 100 g piersi z kurczaka
  • ½ małego bakłażana (100 g)
  • ½ puszki małego mleczka kokosowego light (80 ml)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ średniej cebuli (50 g)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • po ½ łyżeczki: curry, tartego imbiru, mielonego kardamonu
  • pieprz
  • 50 g brązowego ryżu 

Sposób przyrządzenia: 

Bakłażana pokroić na jedno-centymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć solą i grillować z obydwóch stron . Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień, podgrzewać przez 5 minut, w międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody - dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia. Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie nastawić ryż. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oliwie w garnku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i szybko go obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż przez minutę). Dodać bakłażana, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem. 

Na sałatkę: 

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal535 kcal
Białka29 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany55 g

Podwieczorek

  • Sałatka owocowa z prażonymi płatkami migdałowymi

Składniki: 

  • ½ małego banana (50 g)
  • 100 g truskawek
  • ½ kiwi (35 g)
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych (10 g )

Sposób przyrządzenia:

Owoce pokroić w plasterki wymieszać w miseczce i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal152 kcal
Białka4 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany21 g

Kolacja

  • Sałatka z ricottą z dwoma kromkami ciemnego pieczywa

Składniki: 

  • 2 garście roszponki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 60 g ricotty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rozgniecionych orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • 1 suszony pomidor
  • 2 kromki ciemnego pieczywa ok. 60 g 

Sposób przyrządzenia: 

Na talerz wyłożyć roszponkę wymieszaną z odrobiną soku z cytryny, na niej poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, łyżeczką powykładać ricottę. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi i pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami suszonymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal338 kcal
Białka12 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany32 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X