Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytniego razowego (70 g) posmarowane margaryną (5 g) ze sterolami z orzechowym twarożkiem z 2 plastrami pomidora
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na orzechowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- 7 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieść z jogurtem widelcem na gładką masę, dodać posiekane orzechy włoskie, pieprz i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 294 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 38 g |
II Śniadanie
- Jabłkowa owsianka
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 małe jabłko (170 g)
- 1 łyżka płatków migdałowych (8 g)
- cynamon
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Płatki ugotować w wodzie. Dodać starte jabłko na grubej tarce (jabłko utrzeć ze skórką). Wymieszać z cynamonem. Dodać jogurt naturalny. Posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 223 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa pomidorowa z kaszą pęczak
- Grillowana pierś z indyka z paprykowym ryżem z sałatką z brokułu
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 150 g pomidorów z puszki
- ½ małej marchewki (50 g)
- 0,3 litra wywaru z włoszczyzny
- ¼ łyżeczki bazylii, pieprz
- 1 łyżka kaszy jęczmiennej pęczak
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Na suchą rozgrzaną patelnię dodać pomidory z puszki, bazylię suszoną i pieprz. Podsmażyć ok. 10 minut. Tak przygotowane pomidory dodać do gotującego się wywaru, wsypać kaszę pęczak. Wszystko gotować ok. 10 minut.
Składniki na II danie:
Grillowana pierś z kurczaka:
- 1 pojedyncza pierś z indyka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ posiekanego ząbka czosnku
- pieprz, suszony tymianek
Sposób przyrządzenia:
Z oleju rzepakowego, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i tymianku zrobić marynatę, którą natrzeć indyka. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron. Podawać z tymiankowymi ziemniaczkami i sałatką z brokułu i ogórka kiszonego.
Paprykowy ryż:
- 40 g brązowego ryżu
- 20 g czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 20 g zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- ¼ małej cebuli (15 g) drobno posiekanej
- ½ ząbka czosnku
- 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, mielona słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, papryki. Podsmażyć ok. 5 minut. Dodać ryż, koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Sałata z kalafiora:
- 100 g brokułu podzielonego na różyczki, blanszowanego
- 1 mały ogórek zielony (50 g) pokrojony w plasterki
- ¼ małej cebuli szalotki pokrojonej w piórka
- 5 pomidorków koktajlowych (60g) przekrojonych na pół
- 1 łyżka kiełków słonecznika (można zastąpić innymi)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu zrobić sos. Warzywa wymieszać z sosem w misce.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 526 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 53 g |
Podwieczorek
- Koktajl ananasowo - truskawkowy
Składniki:
- 2 cienkie plastry ananasa (100 g)
- 150 g truskawek
- 120 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 148 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 23 g |
Kolacja
- Grillowane warzywa na tostach
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g)
- 50 g cukinii pokrojonej w plasterki
- 50 g bakłażana pokrojonego w plasterki
- 40 g żółtej papryki pokrojonej w kwadraty
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 20 g fety pokrojonej w kostkę
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Kromeczki za pomocą pędzelka posmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 180o C z funkcją grilla, włożyć kromeczki ciemnego pieczywa i piec do lekkiego zrumienienia. Gorące grzanki natrzeć ząbkiem czosnku. Cukinię, bakłażana i paprykę grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plasterki cukinii, bakłażana i papryki pokroić na mniejsze części, wymieszać z fetą pokrojoną w kostkę, oliwą, pieprzem i bazylią. Tak przygotowane warzywa wyłożyć na grzanki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 304 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 34 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) 4 cienkimi plasterkami chudej szynki wołowej (40 g) z 2 listkami sałaty z plasterkami pomidora (50 g) z 4 paseczkami papryki czerwonej (40 g)
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 297 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 42 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami sera białego chudego (30 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 2 główkami rzodkiewki (40 g)
- 2 plastry melona
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 222 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Żurek
- Papryka nadziewana czerwoną soczewicą i kuskusem
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na żurek:
- włoszczyzna: ½ małej marchewki, ½ małej pietruszki, ½ małej cebuli, ¼ pora, po kawałku selera naciowego i korzeniowego
- 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, 3 ziarenka pieprzu
- ½ ząbka czosnku
- kawałek suszonego grzyba
- ½ łyżeczki majeranku, pieprz
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 65 ml żurku (zakwasu)
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 mały ziemniak (50 g)
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, opłukać, większe podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 0,4 litra wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście i pieprz, 2 ząbki czosnku, suszonego grzyba oraz łyżeczkę soli morskiej. Garnek przykryć i gotować warzywa na małym ogniu przez około 45 minut. Następnie wywar przecedzić. Wywar postawić na ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodać olej rzepakowy. Butelkę z zakwasem wstrząsnąć, aby mąka z dna się wymieszała, odmierzyć 65 ml i dodać do wywaru (można na początek dodać mniej, później dolać więcej, do smaku). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki oraz doprawić zupę chrzanem. Na koniec zaprawić żurek jogurtem, uprzednio wymieszanym ze stopniowo dodawanymi łyżkami zupy. Podawać z ziemniakiem.
Nadziewana papryka:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ średniej czerwonej papryki (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
- ½ ząbka czosnku drobno posiekanego
- 30 g zielonej soczewicy
- ½ małego dojrzałego pomidora (50 g) obranego ze skórki pokrojonego w kostkę
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 6 czarnych oliwek (12 g) pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 40 g kaszy kuskus ugotowanej
- 1 łyżka pestek dyni
- pieprz, mielona słodka papryka, suszony tymianek
- 1 duża czerwona papryka (180 g)
Sposób przyrządzenia:
Zieloną soczewicę ugotować. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pieczarki, pomidora i oliwki. Dusić ok. 5 minut. Dodać ugotowany kuskus, soczewicę, czosnek, uprażone na suchej patelni pestki dyni, przyprawy. Wymieszać. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda. Każdą z połówek faszerować przygotowanym farszem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 553 kcal |
Białka | 22 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 74 g |
Podwieczorek
- Cytrusowe smoothie
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych (10 g przed namoczeniem)
- ½ pomarańczy
- ½ grejpfruta
- 50 ml mleka ryżowego
- 100 ml wody mineralnej
- otarta skórka z ½ pomarańczy
- szczypta cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Pomarańczę i grejpfruta obrać z białych błonek i pozbawić pestek, umieścić w blenderze, dodać mleko ryżowe, wodę mineralną, skórę pomarańczową, płatki owsiane i zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 150 kcal |
Białka | 3 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 30 g |
Kolacja
- Sałatka z grillowanymi krewetkami i awokado
- Zielona herbata
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor (100 g) pokrojony w ćwiartki
- ¼ ogórka zielonego w plasterki
- 4 oliwki zielone przekrojone na pół
- ¼ papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
- ¼ małego dojrzałego awokado (35 g) pokrojonego w plasterki
- 100 g dużych krewetek
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ ząbka czosnku drobno posiekanego
- ¼ łyżeczki posiekanego korzenia imbiru
- ¼ łyżeczki posiekanej papryczki chili
- pieprz, słodka mielona papryka
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki zamarynować w oleju, pieprzu, czosnku, imbirze, chili i słodkiej mielonej papryce. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie grillować. Warzywa wymieszać z sosem i przełożyć na talerz. Na nich poukładać grillowane krewetki i awokado.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 278 kcal |
Białka | 25 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 8 g |
Śniadanie
- 1 mała bułeczka owsiana (50 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) kolorowym twarożkiem
- 150 ml napoju pomarańczowego
Składniki na kolorowy twarożek:
- 50 g serka wiejskiego light
- 25 g ogórka zielonego pokrojonego w drobną kostkę
- 1 paseczek czerwonej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 mała główka rzodkiewki (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
Sposób przyrządzenia:
Warzywa wymieszać z serkiem wiejskim i doprawić do smaku pieprzem.
Składniki na napój pomarańczowy:
- sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
- 100 ml mleka sojowego
Sposób przyrządzenia:
Składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 296 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 38 g |
II Śniadanie
- Płatki żytnie z ananasem i mandarynką
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 2 łyżki płatków żytnich (20 g)
- 1 plaster ananasa (70 g) pokrojony w kostkę
- 1 mała mandarynka (70 g) podzielona na cząstki
- 150g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Płatki żytnie wymieszać z jogurtem, pozostawić na ok. 0,5 godziny. Ananasa wymieszać z mandarynką, przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 222 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 38 g |
Obiad
- Zupa fasolowa z pieczarkami
- Kurczak duszony z warzywami i pestkami dyni z kaszą pęczak i sałatką z pomidorów
- Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)
Składniki na zupę:
- 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
- 20 g białej fasoli (gramatura dotyczy suchego ziarna) namoczonej w wodzie i ugotowanej)
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- 50 g małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 listek laurowy
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować, dodać ziemniaka, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać pieczarki, białą fasolę. Gotować ok. 5 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Składniki na II danie:
Kurczak z warzywami i pestkami dyni
- 90 g mięsa z podudzi kurczaka pokrojonego na kawałki
- kilka pomidorków koktajlowych (70 g) przekrojonych na pół
- kilka strączków zielonej fasolki szparagowej (50 g) ugotowanej na półtwardo
- 1 łyżka groszku zielonego mrożonego (20 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka pestek dyni
- 40 g kaszy pęczak
- pieprz, mielona słodka papryka, curry
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać fasolkę szparagową i groszek zielony, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurczaka, pomidorki koktajlowe, pieprz, curry, mieloną słodką paprykę, podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 minut. Na koniec wymieszać z pestkami dyni. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z pomidorów.
Składniki na sałatkę z pomidorów:
- 7 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, suszona bazylia
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół. Przełożyć do miseczki wymieszać z oliwą, octem i ziołami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 530 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 57 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z 1 plasterkiem chudej wędliny drobiowej (20 g) z sałatą i 2 plasterkami pomidora (50 g)
- 2 małe mandarynki (140 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 150 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 24 g |
Kolacja
- Dziki ryż z bazylią i nerkowcami z papryką czerwoną
Składniki:
- 40 g ugotowanego dzikiego ryżu
- ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (70 g)
- 1 mała cebula szalotka (25 g)
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 posiekanych orzechów nerkowca
- sok z ¼ cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 299 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z ½ jajka ugotowanego na twardo z 2 listkami sałaty z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) z 1główką rzodkiewki (20 g)
- ½ pomarańczy (100 g)
- Herbata zielona bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 301 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Smoothie z jabłkiem i gruszką
Składniki:
- ½ jabłka
- ½ gruszki
- 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych
- 150 ml mleka ryżowego
- 1 płaska łyżka nasion słonecznika (zmielonych)
Sposób przyrządzenia:
Gruszkę i jabłko pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki) umieścić w blenderze, dodać namoczone płatki, mleko ryżowe i zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 227 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 39 g |
Obiad
- Zupa koperkowa z ryżem
- Klopsiki z rozmarynem z kaszą gryczaną z ogórkiem z cebulką
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ posiekanego pęczka koperku
- 1 łyżka ryżu
- ¼ małej marchewki (25 g)
- ¼ małego selera (25 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 250 ml wywaru warzywnego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do gotującego się wywaru warzywnego dodać ryż, marchew i seler. Gotować ok. 15 minut. Jogurt naturalny podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą zupy, wymieszać. Dodać koperek pieprz i pozostawić na ok. 10 minut.
Składniki na II danie:
- 80 g mielonego mięsa z udek kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- ½ ząbka czosnku
- 1 białko jaja
- 1 gałązka selera naciowego (10 g)
- ¼ cebuli czerwonej
- ½ tartej marchewki (50 g)
- ½ łyżeczki mąki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ¼ łyżeczki kurkumy
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 40 g kaszy gryczanej
Sposób przyrządzenia:
Zmielone mięso drobiowe wymieszać z białkiem, pieprzem, suszonym rozmarynem i gałką muszkatołową. Na patelni na oleju rzepakowym poddusić czerwoną cebulę z czosnkiem. Dodać do mięsa, wymieszać i uformować pulpeciki. Do małego garnka wlać ok. 120 ml wody, dodać startą marchew, posiekaną gałązkę selera naciowego, chwilę podgotować. Dodać pulpety i gotować ok. 15 minut. Kurkumę, mąkę, jogurt wymieszać razem, wlać do pulpetów. Doprawić sos pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem z cebulką.
Ogórek z cebulką:
- 100 g ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
- ½ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, suszona bazylia
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 529 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
- Jogurt jabłkowo - gruszkowy
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ jabłka
- ½ gruszki
- 1 suszona morela
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w paseczki suszoną morelę. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z otrębami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 158 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 28 g |
Kolacja
- Sałatka z kalarepą i cukinią i białym serem na grzankach
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 75 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
- 50 g kalarepy pokrojonej w cienkie plasterki
- 50 g chudego twarogu
- 6 czarnych oliwek
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 garść sałaty roszponki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, suszone oregano
- 2 cienkie kromeczki ciemnego pieczywa (2 x 20g)
Sposób przyrządzenia:
Cukinię i kalarepę umieścić w miseczce, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowały. Opłukać obficie wodą, osuszyć. Ser biały delikatnie pokruszyć, oliwki pokroić w plasterki. Cukinię, kalarepę, oliwki, pokruszony ser wymieszać z roszponką, 1 łyżeczką oliwy z oliwek, octem balsamicznym. Kromeczki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać oregano i przyrumienić z obydwóch stron na patelni grillowej. Na tak przygotowane grzanki wyłożyć sałatkę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 252 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 24 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z paprykowym twarożkiem z 2 listkami sałaty , główkami rzodkiewek (30 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na paprykowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ małej pieczonej czerwonej papryki (70 g) (można również użyć konserwowej)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu (25 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 308 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 38 g |
II Śniadanie
- Ananasowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 grube plastry ananasa (140 g)
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 120 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Sposób przyrządzenia:
Ananasa pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi, zarodkami i siemieniem lnianym. Odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać pokrojonego ananasa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 227 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Łosoś w sosie grzybowym z ryżem i surówką z kiszonej kapusty
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na sos:
- 20 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ małej cebuli
- 100 ml wywaru warzywnego
- 30 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- ½ łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 40 g ryżu brązowego
Sposób przyrządzenia:
Na oleju zeszklić cebulę, dodać namoczone i pokrojone w paseczki suszone grzyby, przyprawy i dusić ok. 5 minut, podlać wywarem i gotować ok. 10 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem z grzybów i wlać do reszty sosu (należy przed wlaniem grzyby ściągnąć z gazu). Wymieszać z natką, ewentualnie doprawić do smaku.
Składniki na łososia: (1 porcja)
- 1 mały dzwonek łososia (100 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać polane sosem z ryżem.
Składniki na surówkę: (2 porcje)
- 200 g kapusty kiszonej
- 1 mała marchewka
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kapustę opłukać pod zimną wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać startą marchewkę, drobno posiekaną cebulkę, oliwę i pieprz. Wszystko wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 523 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 25 g |
Węglowodany | 43 g |
Podwieczorek
- Jogurt jagodowo - malinowy z otrębami
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Otręby wymieszać z jogurtem naturalnym. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Maliny i borówkę amerykańską wymieszać w miseczce i zalać jogurtem z otrębami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 158 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 23 g |
Kolacja
- Penne z mozzarellą i cukinią
- Czerwona herbata
Składniki:
- 50 g makaronu penne
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 40 g mozzarelli light
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w wodzie z oliwą z oliwek. Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać ugotowany makaron, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną mozzarellę, pieprz. Wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 290 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 37 g |
Śniadanie
- Bułeczka pełnoziarnista (70 g) z pastą z cieciorki z 2 plastrami pomidora (50 g) i 2 listkami sałaty zielonej
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 40 g cieciorki z puszki
- 1 suszony pomidor
- 1 łyżka serka ricotta
- ¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Cieciorkę zmiksować na jednolitą masę, dodać ricottę, posiekanego suszonego pomidora, cebulę, oliwę, pieprz, posiekaną bazylię. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 322 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 46 g |
II Śniadanie
- 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego posmarowanego koncentratem pomidorowym (10 g) z rukolą z 4 plasterkami mozzarelli light (40 g) z 2 plastrami pomidora (50 g)
- 2 małe mandarynki
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 204 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 26 g |
Obiad
- Zupa cukiniowo - pomidorowa z kaszą jaglaną
- Grillowana pierś z kurczaka z zielonym pesto z kaszą gryczaną i sałatką z kapusty pekińskiej
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 70 g cukinii pokrojonej w plastry
- 1 mały pomidor sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaszy jaglanej
- 250 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Plastry cukinii grillować z obydwóch stron na suchej patelni. Grillowane plastry przekroić na pół. Pomidory przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać oliwę i dusić ok. 5 minut. Zalać wywarem warzywnym, wsypać kaszę jaglaną i gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać grillowaną cukinię. Podawać posypaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.
Składniki na II danie:
- 1 pierś z kurczaka (100 g)
- 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka zielonego pesto
- pieprz, mielona słodka papryka
- 50 g kaszy gryczanej
Sposób przyrządzenia:
Czosnek wymieszać z oliwą, zielonym pesto, mieloną słodką czerwoną papryką. Powstałą pastą natrzeć kurczaka i pozostawić na ok. 0,5 godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej.
Na sałatkę z kapusty pekińskiej:
- 1 liść kapusty pekińskiej posiekanej
- ¼ czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
- ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umieścić w miseczce i wymieszać z jogurtowym sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 515 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 44 g |
Podwieczorek
- Koktajl śliwkowy
- Szklanka wody
Składniki:
- 150 g śliwek węgierek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 157 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka ze szpinakiem i serem feta
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 2 garście szpinaku Baby Spinach (40 g)
- 1 mały ogórek (50 g)
- 6 oliwek zielonych (12 g)
- 1 łyżka kaparów (10 g)
- 40 g sera feta light
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ ząbka czosnku
- 2 kromeczki chleba graham (70 g)
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Szpinak opłukać i osuszyć. Ogórka pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać w misce z oliwkami i kaparami. Fetę obtoczyć w bazylii i pieprzu, pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Wszystko polać sosem z oliwy z oliwek, czosnku, pieprzu i bazylii. Podawać z 2 grzankami z chleba graham.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 298 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 34 g |
Śniadanie
- Kasz jęczmienna z syropem z agawy i gruszkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
- 300 ml wody
- 1 gruszka (160 g)
- ½ łyżeczki syropu z agawy - można zastąpić miodem
- 100 ml mleka ryżowego
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- cynamon, 1 goździk
Sposób przyrządzenia:
Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do ugotowanej kaszy dodać mleko ryżowe i 1 goździk i chwilę podgotować. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, syrop z agawy, cynamon i ziarna słonecznika. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 298 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 59 g |
II Śniadanie
- 1 mała bułeczka pełnoziarnista (50 - 60 g) posmarowana margaryną ze sterolami (5 g) z serkiem białym do smarowania light (3 %) - 30 g z 2 plasterkami chudej wędliny z 1 listkiem sałaty, 1 plasterkiem pomidora (25 g) garścią kiełków rzodkiewki (20 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 212 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Zapiekanka warzywna z indykiem
- Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku grejpfrutowego rozcieńczonego z 100 ml wody mineralnej niegazowanej)
Składniki:
- 50 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 średni pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 100 g mielonego mięsa z udźca indyka
- ½ małej papryki (60 g)
- 50 g cukinii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 30 g mozzarelli light startej na tarce o grubych otworach
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać cukinię i paprykę, oprószyć pieprzem. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią, dusić ok. 5 minut. Dodać zmielonego indyka. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut, na 5 minut przed wyciągnięciem posypać posiekaną mozzarellą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 513 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 33 g |
Węglowodany | 55 g |
Podwieczorek
- Pomarańczowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ dużej pomarańczy (120 g) pokrojonej w kostkę
- 100 g jogurtu naturalnego
- 6 g posiekanych orzechów włoskich
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Pomarańczę przełożyć do miseczki, wymieszać z cynamonem. Zalać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 154 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Omlet z cukinią
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 150 g cukinii pokrojonej w kostkę
- ½ małej cebuli
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 białka jaja
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka nasion słonecznika
- pieprz, ½ ząbka czosnku, słodka mielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Białka ubić na gęstą pianę, wymieszać z mąka, pieprzem, słodką mieloną papryką i nasionami słonecznika. Odstawić. W międzyczasie na oliwie zeszklić cebulę wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i czosnkiem, dodać cukinię. Dusić ok. 5 minut. Na warzywa wylać wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Pozostawić na małym ogniu do momentu ścięcia się masy.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 301 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 27 g |