Dieta 1500 kcal

powrót

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytniego razowego (70 g) posmarowane margaryną (5 g) ze sterolami z orzechowym twarożkiem z 2 plastrami pomidora
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na orzechowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 7 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieść z jogurtem widelcem na gładką masę, dodać posiekane orzechy włoskie, pieprz i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal294 kcal
Białka17 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Jabłkowa owsianka
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko (170 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (8 g)
  • cynamon
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Płatki ugotować w wodzie. Dodać starte jabłko na grubej tarce (jabłko utrzeć ze skórką). Wymieszać z cynamonem. Dodać jogurt naturalny. Posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal223 kcal
Białka7 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa pomidorowo - paprykowa z grzankami
  • Grillowana pierś z kurczaka z ziołowym ryżem z zieloną sałatką
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 75 g pomidorów z puszki
  • ½ małej czerwonej papryki (75 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • 0,3 litra wywaru z włoszczyzny
  • ¼ łyżeczki bazylii, pieprz
  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (30 g)

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Na suchą rozgrzaną patelnię dodać pomidory z puszki, paprykę, oliwę z oliwek, bazylię suszoną i pieprz. Podsmażyć ok. 10 minut. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru . Wszystko gotować ok. 10 minut. Kromeczkę ciemnego pieczywa rumienić z obydwóch strona na suchej patelni.

Składniki na II danie:

Grillowana pierś z kurczaka:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ posiekanego ząbka czosnku
  • pieprz, suszony tymianek

Sposób przyrządzenia:

Z oleju rzepakowego, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i tymianku zrobić marynatę, którą natrzeć kurczaka. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ziołowym ryżem
i zieloną sałatką. 

Ziołowy ryż:

  • 50 g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować, wymieszać z oliwą, pieprzem i ziołami.

Zielona sałatka: 

  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki, blanszowanego
  • 1 łyżka groszku zielonego konserwowego
  • 1 mały ogórek konserwowy (50 g) pokrojony w półplasterki
  • ¼ małej cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  • 1 posiekany suszony pomidor
  • 1  łyżka kiełków słonecznika (można zastąpić innymi)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu zrobić sos. Warzywa wymieszać z sosem w misce. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal557 kcal
Białka33 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany62 g

Podwieczorek

  • Koktajl ananasowo – truskawkowy

Składniki:

  • 2 cienkie plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 120 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal148 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Zapiekanka z kalafiora i ciecierzycy
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki:

  • 100 g kalafiora ugotowanego na półtwardo
  • 20 g ciecierzycy
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka 1,5 % tłuszczu
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Ciecierzycę moczyć w wodzie całą noc. Gotować ok. 1 godziny. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać mąkę i chwilę przyrumienić. Ciągle mieszając wlać mleko. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.  W naczyniu żaroodpornym umieścić kalafiora, ciecierzycę, kukurydzę, zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 20 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal280 kcal
Białka11 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany29 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) 4 cienkimi plasterkami chudej szynki wołowej (40 g) z 2 listkami sałaty z plasterkami pomidora (50 g) z 4 paseczkami papryki czerwonej (40 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal297 kcal
Białka18 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany42 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami sera białego chudego (30 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 2 główkami rzodkiewki (40 g)
  • 2 plastry melona

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Zupa z indykiem i zieloną soczewicą
  • Penne z bakłażanem i pomidorami
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 1 łyżka zielonej soczewicy (15 g)
  • 50 g piersi z indyka pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 ml wywaru z włoszczyzny
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • ½ małej pietruszki (35 g)
  • ¼ małej cukinii (50 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę przepłukać, gotować ok. 25 minut w wywarze warzywnym. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cukinię oraz pokrojonego indyka. Zupę doprawić do smaku pieprzem i podawać posypaną natką pietruszki.

Spaghetti neapolitańskie

  • 60 g makaronu razowego lub pełnoziarnistego penne
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • ½ małej cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 70 g bakłażana
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 5 - 6 czarnych oliwek
  • pieprz, ¼ łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki suszonego oregano

Sposób przyrządzenia:

Na oleju rzepakowym zeszklić, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i dusić ok. 10 minut. Do sosu dodać, ocet balsamiczny,  ugotowany makaron, zioła i wymieszać. Wyłożyć na talerz, posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.

  • Zupa z indykiem i zieloną soczewicą
  • Penne z bakłażanem i pomidorami
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę:

  • 1 łyżka zielonej soczewicy (15 g)
  • 50 g piersi z indyka pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 ml wywaru z włoszczyzny
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • ½ małej pietruszki (35 g)
  • ¼ małej cukinii (50 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę przepłukać, gotować ok. 25 minut w wywarze warzywnym. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cukinię oraz pokrojonego indyka. Zupę doprawić do smaku pieprzem i podawać posypaną natką pietruszki.

Spaghetti neapolitańskie

  • 60 g makaronu razowego lub pełnoziarnistego penne
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • ½ małej cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 70 g bakłażana
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 5 - 6 czarnych oliwek
  • pieprz, ¼ łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki suszonego oregano

Sposób przyrządzenia:

Na oleju rzepakowym zeszklić, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i dusić ok. 10 minut. Do sosu dodać, ocet balsamiczny,  ugotowany makaron, zioła i wymieszać. Wyłożyć na talerz, posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal515 kcal
Białka27 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany60 g

Podwieczorek

  • Cytrusowe smoothie
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych (10 g przed namoczeniem)
  • ½ pomarańczy
  • ½ grejpfruta
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 100 ml wody mineralnej
  • otarta skórka z ½ pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Pomarańczę i grejpfruta obrać z białych błonek i pozbawić pestek, umieścić w blenderze, dodać mleko ryżowe, wodę mineralną, skórkę pomarańczową, płatki owsiane i zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka3 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany30 g

Kolacja

  • Sałatka z wędzoną makrelą i groszkiem
  • Zielona herbata

Składniki:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 50 g wędzonej makreli

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Makrelę podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać rozdrobnioną makrelę. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka17 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany27 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 mała bułeczka owsiana (50 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) kolorowym twarożkiem
  • 150 ml napoju pomarańczowego

Składniki na kolorowy twarożek:

  • 50 g serka wiejskiego light
  • 25 g ogórka zielonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 paseczek czerwonej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 mała główka rzodkiewki (15 g) pokrojonej w drobną kostkę

Sposób przyrządzenia:

Warzywa wymieszać z serkiem wiejskim i doprawić do smaku pieprzem.

Składniki na napój pomarańczowy: 

  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • 100 ml mleka sojowego 

Sposób przyrządzenia: 

Składniki wymieszać.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal296 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Płatki żytnie z ananasem i mandarynką
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki:

  • 2 łyżki płatków żytnich (20 g)
  • 1  plaster ananasa (70 g) pokrojony w kostkę
  • 1 mała mandarynka (70 g) podzielona na cząstki
  • 150g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Płatki żytnie wymieszać z jogurtem, pozostawić na ok. 0,5 godziny. Ananasa wymieszać z mandarynką, przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany38 g

Obiad

  • Krem z kalafiora z nutką curry z prażonymi orzechami włoskimi
  • Kolorowe kotleciki wołowe z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 150 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 1 łyżka mleczka kokosowego light
  • pieprz, curry, suszony imbir
  • posiekany szczypiorek

Sposób przyrządzenia:

Kalafiora ugotować w wywarze warzywnym. Zwrócić uwagę, żeby się nie rozgotował. Zmiksować. Dodać pieprz, curry, imbir, mleczko kokosowe. Podawać z orzechami i szczypiorkiem.

Składniki na II danie:

Wołowe kotleciki mielone

  • 100 g chudej wołowiny mielonej
  • 1 białko
  • ¼ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 suszony pomidor drobno posiekany
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 paseczek papryki czerwonej (10 g)
  • 1 paseczek papryki zielonej (10 g)
  • pieprz, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, ½ łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 50 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Papryki, suszonego pomidora, cebulę chwilę podsmażyć na oleju rzepakowym. Przestudzone warzywa przełożyć do mielonego mięsa, dodać białko, pieprz, tymianek, natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Uformować kotlecika, którego grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.

Surówka z czerwonej kapusty:

  • 150 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • ¼ pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal520 kcal
Białka37 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany47 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z 1 plasterkiem chudej wędliny drobiowej (20 g) z sałatą i 2 plasterkami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki (140 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany24 g

Kolacja

  • Quinoa z miętą i nerkowcami z cukinią

Składniki:

  • 50 g ugotowanej quinoa (komosy ryżowej)
  • 70 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 1 mała cebula szalotka (25 g)
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 posiekanych orzechów nerkowca
  • sok z ¼ cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal315 kcal
Białka10 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany34 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z ½ jajka ugotowanego na twardo z 2 listkami sałaty  z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) z 1główką rzodkiewki (20 g)
  • ½ pomarańczy (100 g)
  • Herbata zielona bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka13 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Smoothie z jabłkiem i gruszką

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (zmielonych)

Sposób przyrządzenia:

Gruszkę i jabłko pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki) umieścić w blenderze, dodać namoczone płatki, mleko ryżowe i zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka4 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa koperkowa z ziemniaczkami
  • Klopsiki z rozmarynem z brązowo - czarnym ryżem z pomidorem z cebulką
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • ½ posiekanego pęczka koperku
  • 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę (70 g)
  • ¼ małej marchewki (25 g)
  • ¼ małego selera (25 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Do gotującego się wywaru warzywnego dodać pokrojone ziemniaki, marchew i seler. Gotować ok. 15 minut. Jogurt naturalny podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą zupy, wymieszać. Dodać koperek, pieprz i pozostawić na ok. 10 minut.

Składniki na II danie:

  • 80 g zmielonej piersi z indyka
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 białko jaja
  • 1 gałązka selera naciowego (10 g)
  • ¼ cebuli czerwonej
  • ½ tartej marchewki (50 g)
  • ½ łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 20 g ryżu brązowego
  • 20 g ryżu dzikiego

Sposób przyrządzenia:

Zmieloną pierś z indyka wymieszać z białkiem, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni na oleju rzepakowym poddusić czerwoną cebulę z czosnkiem. Dodać do mięsa z posiekanym rozmarynem, wymieszać i uformować pulpeciki. Do małego garnka wlać ok. 120 ml wody, dodać startą marchew, posiekaną gałązkę selera naciowego, chwilę podgotować. Dodać pulpety i gotować ok. 15 minut. Kurkumę, mąkę, jogurt wymieszać razem, wlać do pulpetów. Doprawić sos pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem dzikim wymieszanym z brązowym i pomidorem z cebulką.

Pomidor z cebulką: 

  • 1 duży pomidor (100 g) pokrojony w plastry
  • ½ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal528 kcal
Białka33 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany58 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo - gruszkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 suszona morela
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w paseczki suszoną morelę. Zalać jogurtem naturalnym, wymieszanym z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka6 g
Tłuszcze28 g
Węglowodany3 g

Kolacja

  • Sałatka z czerwoną papryką, cukinią i fetą na grzankach
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • ½ małego ogórka (75 g) pokrojonego w plasterki
  • 70 g papryki pokrojonej w kostkę
  • 50 g sera feta light pokrojonego w kostkę
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 garść sałaty roszponki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, suszone oregano
  • 2 cienkie kromeczki ciemnego pieczywa (2 x 20g)

Sposób przyrządzenia: 

Paprykę wymieszać z fetą, ogórkiem, oliwkami. Wymieszać z roszponką, 1 łyżeczką oliwy z oliwek, octem balsamicznym. Kromeczki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać oregano i przyrumienić z obydwóch stron na patelni grillowej. Na tak przygotowane grzanki wyłożyć sałatkę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal295 kcal
Białka11 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany25 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z paprykowym twarożkiem z 2 listkami sałaty ,1 główką rzodkiewki (30 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na paprykowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej pieczonej czerwonej papryki (70 g) (można również użyć konserwowej)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu (25 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal308 kcal
Białka16 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Ananasowy jogurt
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 grube plastry ananasa (140g)
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 120g jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu

Sposób przyrządzenia:

Ananasa pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi, zarodkami i siemieniem lnianym. Odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać pokrojonego ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka9 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Łosoś pieczony z pomidorem i paprykami z kaszą jęczmienną perłową i brokułem z wody
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki:

  • 1 mały brzuszek z łososia (100 g)
  • ½  małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki pokrojonego w kostkę
  • 25 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • 25 g papryki zielonej pokrojonej w paseczki
  • 6 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 1 suszony pomidor
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy perłowej jęczmiennej
  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki
  • pieprz cytrynowy, suszona bazylia, 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia: 

Łososia oprószyć pieprzem cytrynowym, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekanego, suszonego pomidora,  dodać pomidora i papryki. Dusić ok. 5 minut. Na koniec dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, suszoną bazylię. Łososia umieścić w naczyniu do zapiekania, wyłożyć na niego podduszone pomidory z bakłażanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 - 15 minut. Podawać z kaszą jęczmienną i brokułem z wody.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal524 kcal
Białka28 g
Tłuszcze25 g
Węglowodany46 g

Podwieczorek

  • Jogurt jagodowo - malinowy z otrębami
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 100 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Otręby wymieszać z jogurtem naturalnym. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Maliny i borówkę amerykańską wymieszać w miseczce i zalać jogurtem z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Świderki z ricottą i kurkami
  • Czerwona herbata

Składniki:

  • 50 g makaronu świderki pełnoziarnistego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 100 g kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki ricotty (40 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować w wodzie z oliwą z oliwek. Kurki umyć, osuszyć, podsmażyć na suchej patelni, jak puszczą wodę, dodać oliwę z oliwek, ricottę i wymieszać. Dodać ugotowany makaron, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz. Wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal311 kcal
Białka14 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany14 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Bułeczka pełnoziarnista (70 g) z pastą z cieciorki z 2 plastrami pomidora (50 g) i 2 listkami sałaty zielonej
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 40 g cieciorki z puszki
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka serka ricotta
  • ¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka posiekanych listków świeżej bazylii

Sposób przyrządzenia:

Cieciorkę zmiksować na jednolitą masę dodać ricottę, posiekanego suszonego pomidora, cebulę, oliwę, pieprz, posiekaną bazylię. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal322 kcal
Białka11 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany46 g

II Śniadanie

  • 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego posmarowanego koncentratem pomidorowym (10 g) z rukolą z 4 plasterkami mozzarelli light (40 g) z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal204 kcal
Białka12 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Zupa ogórkowa z jogurtem
  • Indyk z pomidorową salsą z brązowym ryżem
  • Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
  • 150 g ogórków kiszonych startych na tarce o dużych otworach
  • 1 średni ziemniak
  • ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ małej pietruszki (20 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ małego selera (15 g) pokrojonego w kostkę
  • ⅓ kostki rosołowej bez soli, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać ok. 300 ml wody. Zagotować. Dodać pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler, kostkę rosołową i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować ok. 10 minut. Dodać ogórki. Gotować kolejne 10 minut. Następnie zabielić zupę jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku.  Podawać z koperkiem.

Składniki na II danie:

  • 1 pierś z indyka (100 g)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ¼ czerwonej cebuli (15 g)
  • 1 mały pomidor (100 g) sparzony i obrany ze skórki
  • ¼ małej zielonej papryki (40 g)
  • ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 30 g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora drobno posiekać, pozostałego pokroić w kostkę. Zieloną paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kolendrę posiekać. Pierś z indyka umieścić w naczyniu i natrzeć marynatą, zrobioną z połowy czosnku, soku z limonki i kolendry. Odstawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos z pozostałej oliwy z oliwek, soku z limonki, kolendry, posiekanych pomidorów, papryki zielonej, papryczki chili i cebuli. Wymieszać z pieprzem i odstawić. Indyka grillować z obydwóch stron. Podawać z salsą i brązowym ryżem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal480 kcal
Białka28 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Koktajl śliwkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 150 g śliwek węgierek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal157 kcal
Białka8 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z cykorią i tofu
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • ½ średniej cykorii (40 g)
  • 1 mały ogórek  (50 g)
  • 6 oliwek zielonych (12 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 50 g sera tofu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 kromeczki chleba graham (70 g)
  • pieprz, suszona bazylia
  • skórka z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Ser tofu pokroić w kostkę, wymieszać z 1 łyżeczką oliwy z oliwek, skórką z cytryny, pieprzem i bazylią, zostawić na ok. 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na suchej patelni. Cykorię pokroić w grubsze paski. Ogórka pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać w misce z oliwkami i kaparami. Dodać tofu. Polać sosem z oliwy z oliwek, czosnku, pieprzu i bazylii. Podawać z 2 grzankami z chleba graham.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal328 kcal
Białka12 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany35 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kasz jęczmienna z syropem z agawy i gruszkami
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 300 ml wody
  • 1 gruszka (160 g)
  • ½ łyżeczki syropu z agawy - można zastąpić miodem
  • 100 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • cynamon, 1 goździk

Sposób przyrządzenia:

Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do ugotowanej kaszy dodać mleko ryżowe i 1 goździk i chwilę podgotować. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, syrop z agawy, cynamon i ziarna słonecznika. Wymieszać.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal298 kcal
Białka5 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany59 g

II Śniadanie

  • 1 mała bułeczka pełnoziarnista (50 - 60 g) posmarowana margaryną ze sterolami (5 g) z serkiem białym do smarowania light (3 %) - 30 g z 2 plasterkami chudej wędliny z 1 listkiem sałaty, 1 plasterkiem pomidora (25 g) garścią kiełków rzodkiewki (20 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal212 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Gulasz z  kaszą gryczaną z zieloną sałatą z jogurtem
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na gulasz:

  • 100 g gulaszowego z indyka
  • 150 g pieczarek
  • 5 g grzybów suszonych namoczonych w gorącej wodzie
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 mała marchewka (70 g) pokrojona w plasterki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • pieprz, listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, mielona słodka czerwona papryka
  • 50 g kaszy gryczanej

Sposób przyrządzenia:

Gulaszowe z indyka przełożyć do miseczki, wymieszać z 1 łyżeczką oleju rzepakowego, posiekanym imbirem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Odstawić na ok. 1 godzinę. Na drugiej łyżeczce zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę poddusić, dodać pieczarki i suszone grzyby, dolać gorącej wody (ok. ½ szklanki), listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Z mąki i wody zrobić zawiesinę, dodać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą gryczaną i sałatą z jogurtem.

Sałata z jogurtem:

  • 50 g umytych listków sałaty masłowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Sałatę podrzeć na mniejsze części, przełożyć do miseczki. Wymieszać z jogurtem z sokiem z cytryny i pieprzem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal494 kcal
Białka30 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany43 g

Podwieczorek

  • Pomarańczowy jogurt
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ dużej pomarańczy (120 g) pokrojonej w kostkę
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 6 g posiekanych orzechów włoskich
  • cynamon

Sposób przyrządzenia: 

Pomarańczę przełożyć do miseczki, wymieszać z cynamonem. Zalać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal154 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany18 g

Kolacja

∙    Frittata

  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 100 g cieciorki z puszki
  • 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • garść małych listków szpinaku
  • ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duże jajko
  • 50 ml mleka 1,5 %
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii, pieprz, mielona słodka czerwona papryka

Sposób przyrządzenia:

Jajko roztrzepać z mlekiem, pieprzem, słodką mieloną papryką. Dodać płatki owsiane. Odstawić. W międzyczasie  na oliwie zeszklić cebulę, dodać szpinak, cieciorkę, pomidorki, bazylię. Dusić ok. 10 minut. Na warzywa wylać wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Pozostawić na małym ogniu do momentu ścięcia się masy.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal339 kcal
Białka12 g
Tłuszcze37 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X