Dieta 1500 kcal

powrót

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytniego razowego (70 g) posmarowane margaryną (5 g) ze sterolami z orzechowym twarożkiem z 2 plastrami pomidora
  • Zielona herbata bez cukru
Składniki na orzechowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 7 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Twaróg rozgnieść z jogurtem widelcem na gładką masę, dodać posiekane orzechy włoskie, pieprz i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal294 kcal
Białka17 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Jabłkowa owsianka
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko (170 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (8 g)
  • cynamon
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Płatki ugotować w wodzie. Dodać starte jabłko na grubej tarce (jabłko utrzeć ze skórką). Wymieszać z cynamonem. Dodać jogurt naturalny. Posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal223 kcal
Białka7 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z papryką z ryżem
  • Grillowany kurczak w jogurtowej marynacie z ziemniaczkami z pesto z sałatką z kalafiora
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę: 

  • 100 g pomidorów z puszki
  • ½ dużej czerwonej papryki (100 g)
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • 0,3 litra wywaru z włoszczyzny
  • ¼ łyżeczki bazylii, pieprz
  • 1 łyżka ryżu brązowego 

Sposób przyrządzenia: 

Piekarnik nagrzać do 200o C. Paprykę umieścić na kratce i piec do momentu, aż papryka się mocno zarumieni. Przełożyć do miseczki, szczelnie przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Na suchą rozgrzaną patelnię dodać pomidory z puszki, bazylię suszoną i pieprz. Podsmażyć ok. 10 minut. Tak przygotowane pomidory, upieczoną paprykę dodać do gotującego się wywaru, wsypać ryż. Wszystko gotować ok. 15 minut.

Składniki na II danie: 

Grillowana pierś z kurczaka: 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ posiekanego ząbka czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, suszony tymianek, odrobina soli 

Sposób przyrządzenia: 

Z oleju rzepakowego, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i tymianku, jogurtu, soli zrobić marynatę, którą natrzeć kurczaka. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ziemniaczkami z pesto i sałatką z brokułu i ogórka kiszonego.

Na ziemniaczki:

  • 50 g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka zielonego pesto 

Sposób przyrządzenia:

  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżka zielonego pesto 

Sałata z kalafiora: 

  • 100 g kalafiora podzielonego na różyczki, blanszowanego
  • 1 mały ogórek zielony (50 g) pokrojony w plasterki
  • ¼ małej cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 5 pomidorków koktajlowych (60 g) przekrojonych na pół
  • 1  łyżka kiełków słonecznika (można zastąpić innymi)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu zrobić sos. Warzywa wymieszać z sosem w misce.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal501 kcal
Białka32 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany45 g

Podwieczorek

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy

Składniki: 

  • 2 cienkie plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 120 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal148 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Tosty z mozzarellą, tuńczykiem i zielonym pesto
  • Czerwona herbata bez cukru 

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g)
  • 1 łyżeczka zielonego pesto
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 cienkie plasterki mozzarelli light (30 g)
  • 20 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 plastry pomidora

Sposób przyrządzenia:

Kromeczki posmarować zielonym pesto, wyłożyć na nie tuńczyka, po dwa plasterki mozzarelli, po plasterku pomidora, skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku ok. 10 minut nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal325 kcal
Białka16 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany35 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) 4 cienkimi plasterkami chudej szynki wołowej (40 g) z 2 listkami sałaty z plasterkami pomidora (50 g) z 4 paseczkami papryki czerwonej (40 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal297 kcal
Białka18 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany42 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami sera białego chudego (30 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 2 główkami rzodkiewki (40 g)
  • 2 plastry melona

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka12 g
Tłuszcze33 g
Węglowodany3 g

Obiad

  • Zupa z czerwoną soczewicą
  • Spaghetti ze szpinakiem i fetą
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 2 łyżki czerwonej soczewicy (20 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 ml wywaru z włoszczyzny
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • ½ małej pietruszki (35 g)
  • ¼ małej cukinii (50 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, pieprz

Sposób przygotowania: 

Soczewicę przepłukać, gotować ok. 25 minut w wywarze warzywnym. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cukinię. Zupę doprawić do smaku pieprzem i podawać posypaną natką pietruszki. 

Spaghetti bolognese 

Składniki na sos:

  • 50 g fety light
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 suszony pomidor
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz, oregano i bazylia

Sposób przyrządzenia:

Na 1 łyżce oliwy z oliwek zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i suszonego pomidora, dodać szpinak, pieprz. Dusić ok. 10 minut.  Makaron ugotować, przełożyć na talerz, wyłożyć szpinak. Na wszystko pokruszyć fetę.

Dodatkowo:

  • 50 g makaronu razowego spaghetti

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal546 kcal
Białka28 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany56 g

Podwieczorek

  • Cytrusowe smoothie
  • Szklanka wody 

Składniki:

  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych (10 g przed namoczeniem)
  • ½ pomarańczy
  • ½ grejpfruta
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 100 ml wody mineralnej
  • otarta skórka z ½ pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Pomarańczę i grejpfruta obrać z białych błonek i pozbawić pestek, umieścić w blenderze, dodać mleko ryżowe, wodę mineralną, skórę pomarańczową, płatki owsiane i zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka3 g
Tłuszcze30 g
Węglowodany2 g

Kolacja

  • Sałatka z czarną soczewicą
  • Zielona herbata 

Składniki: 

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 25 g czarnej soczewicy 

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Soczewicę ugotować. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz.  Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka11 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 mała bułeczka owsiana (50 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) i kolorowym twarożkiem
  • 150 ml napoju pomarańczowego 

Składniki na kolorowy twarożek:

  • 50 g serka wiejskiego light
  • 25 g ogórka zielonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 paseczek czerwonej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 mała główka rzodkiewki (15 g) pokrojonej w drobną kostkę 

Sposób przyrządzenia:

Warzywa wymieszać z serkiem wiejskim i doprawić do smaku pieprzem.

Składniki na napój pomarańczowy: 

  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • 100 ml mleka sojowego

Sposób przyrządzenia:

Składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal296 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Płatki żytnie z ananasem i mandarynką
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki: 

  • 2 łyżki płatków żytnich (20 g)
  • 1  plaster ananasa (70 g) pokrojony w kostkę
  • 1 mała mandarynka (70 g) podzielona na cząstki
  • 150 g jogurtu naturalnego 

Sposób przyrządzenia: 

Płatki żytnie wymieszać z jogurtem, pozostawić na ok. 0,5 godziny. Ananasa wymieszać z mandarynką, przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany38 g

Obiad

  • Zupa fasolowa z pieczarkami
  • Drobiowe kotleciki mielone z suszonymi pomidorami i rukolą z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę:

  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
  • 20 g białej fasoli (gramatura dotyczy suchego ziarna) namoczonej w wodzie i ugotowanej
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 50 g małych pieczarek pokrojonych w  ćwiartki
  • 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 listek laurowy
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Wywar warzywny zagotować, dodać ziemniaka, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy.  Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać pieczarki, białą fasolę. Gotować ok. 5 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. 

Składniki na II danie:

Drobiowe kotleciki mielone

  • 100 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 1 białko
  • ¼ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 suszone pomidory drobno posiekane
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • mała garść rukoli
  • pieprz, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, ½ łyżeczki posiekanej pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Suszone pomidory, cebulę chwilę podsmażyć na oleju rzepakowym. Przestudzone przełożyć do mielonego mięsa, dodać białko, pieprz, tymianek, natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Uformować kotlecika, którego grillować z obydwóch stron. Na kotlecika wyłożyć umytą rukolę, podawać z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.

Surówka z czerwonej kapusty:

  • 150 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • ¼ pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal553 kcal
Białka39 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany63 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z 1 plasterkiem chudej wędliny drobiowej (20 g) z sałatą i 2 plasterkami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki (140 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany24 g

Kolacja

  • Kasza jaglana z bazylią i nerkowcami z papryką czerwoną

Składniki:

  • 40 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (70 g)
  • 1 mała cebula szalotka (25 g)
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 posiekanych orzechów nerkowca
  • sok z ¼ cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal294 kcal
Białka6 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany33 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie


  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z ½ jajka ugotowanego na twardo z 2 listkami sałaty z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) z 1główką rzodkiewki (20 g)
  • ½ pomarańczy (100 g)
  • Herbata zielona bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka13 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Smoothie z jabłkiem i gruszką 

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (zmielonych) 

Sposób przyrządzenia:

Gruszkę i jabłko pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki) umieścić w blenderze, dodać namoczone płatki, mleko ryżowe i zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka4 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa koperkowa z ryżem
  • Klopsiki w sosie tymiankowym z kaszą gryczaną z pomidorem z cebulką
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę: 

  • ½ posiekanego pęczka koperku
  • 1 łyżka ryżu
  • ¼ małej marchewki (25 g)
  • ¼ małego selera (25 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Do gotującego się wywaru warzywnego dodać ryż, marchew i seler. Gotować ok. 15 minut. Jogurt naturalny podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą zupy, wymieszać. Dodać koperek, pieprz i pozostawić na ok. 10 minut.

Składniki na II danie:

  • 80 g zmielonej piersi z indyka
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 białko jaja
  • 1 gałązka selera naciowego (10 g)
  • ¼ cebuli
  • ½ łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • pieprz, odrobina soli, słodka mielona papryka
  • 50 g kaszy gryczanej 

Sposób przyrządzenia:

Zmieloną pierś z indyka wymieszać z białkiem, solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Na patelni na oleju rzepakowym poddusić cebulę z czosnkiem. Dodać do mięsa, wymieszać i uformować pulpeciki. Do małego garnka wlać ok. 120 ml wody, posiekaną gałązkę selera naciowego, chwilę podgotować. Dodać pulpety i gotować ok. 15 minut. Tymianek, mąkę, jogurt wymieszać razem i wlać do pulpetów. Doprawić sos pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i pomidorem z cebulką.

Pomidor z cebulką:

  • 1 duży pomidor (100 g) pokrojony w plastry
  • ½ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal510 kcal
Białka31 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany54 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo - gruszkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 suszona morela
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia: 

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w paseczki suszoną morelę. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z otrębami.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany28 g

Kolacja

  • Sałatka z ogórkiem i białym serem na grzankach
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 1 średni długi ogórek (150 g)
  • 50 g chudego twarogu
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 garść sałaty roszponki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, suszone oregano
  • 2 cienkie kromeczki ciemnego pieczywa (2x20 g)

Sposób przyrządzenia:

Ogórka pokroić w kostkę, ser biały delikatnie pokruszyć, oliwki w plasterki. Wymieszać z roszponką, 1 łyżeczką oliwy z oliwek, octem balsamicznym. Kromeczki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać oregano i przyrumienić z obydwóch stron na patelni grillowej. Na tak przygotowane grzanki wyłożyć sałatkę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka13 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany23 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z paprykowym twarożkiem z 2 listkami sałaty, 1 główką rzodkiewki (30 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na paprykowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej pieczonej czerwonej papryki (70 g) (można również użyć konserwowej)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu (25 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal308 kcal
Białka16 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Ananasowy jogurt
  • Szklanka wody

Składniki: 

  • 2 grube plastry ananasa (140 g)
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 120 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu 

Sposób przyrządzenia: 

Ananasa pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi, zarodkami i siemieniem lnianym. Odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać pokrojonego ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka9 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Halibut pieczony w pomidorach z kaszą jęczmienną perłową i brokułem z wody
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki:

  • 1 mały filet z halibuta (100 g)
  • 1 mały pomidor (100 g) sparzony, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
  • 6 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 1 suszony pomidor
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy perłowej jęczmiennej
  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki
  • pieprz cytrynowy, suszona bazylia, 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia: 

Halibuta oprószyć pieprzem cytrynowym, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekanego, suszonego pomidora,  dodać pomidora i dusić ok. 5 minut. Na koniec dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, suszoną bazylię. Halibuta umieścić w naczyniu do zapiekania, wyłożyć na niego podduszone pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 - 15 minut. Podawać z kaszą jęczmienną i brokułem z wody.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal509 kcal
Białka22 g
Tłuszcze26 g
Węglowodany46 g

Podwieczorek

  • Jogurt jagodowo - malinowy z otrębami
  • Szklanka wody 

Składniki:

  • 100 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego 

Sposób przyrządzenia:

Otręby wymieszać z jogurtem naturalnym. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Maliny i borówkę amerykańską wymieszać w miseczce i zalać jogurtem z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Carpaccio z łososia
  • Czerwona herbata

Składniki: 

  • 50 g filetu z łososia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g) 

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować w wodzie z oliwą z oliwek. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na suchej patelni, jak puszczą wodę dodać oliwę z oliwek, pokrojoną w kostkę fetę i wymieszać. Dodać ugotowany makaron, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz. Wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka17 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

Bułeczka pełnoziarnista (70 g) z pastą z cieciorki z 2 plastrami pomidora (50 g) i 2 listkami sałaty zielonej

  • Zielona herbata bez cukru

 

Składniki na pastę:

 

  • 40 g cieciorki z puszki
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka serka ricotta
  • ¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka posiekanych listków świeżej bazylii

Sposób przyrządzenia: 

Cieciorkę zmiksować na jednolitą masę, dodać ricottę, posiekanego suszonego pomidora, cebulę, oliwę, pieprz, posiekaną bazylię. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal322 kcal
Białka11 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany10 g

II Śniadanie

  • 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego, posmarowanego koncentratem pomidorowym (10 g) z rukolą z 4 plasterkami mozzarelli light (40 g) z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal204 kcal
Białka12 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Krem ziemniaczano - cukiniowy z pestkami dyni i grzanką
  • Grillowana pierś z indyka  z brązowym ryżem i fasolką szparagową w sosie serowym
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę:

  • 70 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
  • 25 g posiekanego pora
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • odrobina soli, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek
  • 1 łyżeczka koperku 

Sposób przyrządzenia: 

W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć pora, dodać ziemniaka, cukinię i dusić kilka minut. Wlać wywar z warzyw i gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zupę zmiksować. Dodać mleko, koperek, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem.

Składniki na II danie:

  •  1 pierś z indyka (100 g)
  • 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, mielona słodka papryka, odrobina soli
  • 50 g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Czosnek wymieszać z oliwą, pieprzem, solą, mieloną słodką czerwoną papryką. Powstałą marynatą natrzeć kurczaka i pozostawić na ok. 0,5 godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z brązowym ryżem i fasolką szparagową.

Na sałatkę z kapusty pekińskiej: 

  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka serka białego do smarowania 3 % tłuszczu
  • słodka mielona papryka, curry, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć chwilę fasolkę, oprószyć papryką i curry. Dodać serek i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal535 kcal
Białka35 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany62 g

Podwieczorek

  • Koktajl śliwkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 150 g śliwek węgierek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal157 kcal
Białka8 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z cykorią i fetą
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki: 

  • ½ średniej cykorii (40 g)
  • 1 mały ogórek  (50 g)
  • 6 oliwek zielonych (12 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 25 g fety light
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 kromeczki chleba graham (70 g)
  • pieprz, suszona bazylia

Sposób przyrządzenia: 

Cykorię pokroić w grubsze paski. Ogórka pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać w misce z oliwkami i kaparami. Fetę obtoczyć w bazylii i pieprzu, pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Wszystko polać sosem z oliwy z oliwek, czosnku, pieprzu i bazylii. Podawać z 2 grzankami z chleba graham.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal271 kcal
Białka10 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany34 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kasza jęczmienna z syropem z agawy i gruszkami
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 300 ml wody
  • 1 gruszka (160 g)
  • ½ łyżeczki syropu z agawy - można zastąpić miodem
  • 100 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • cynamon, 1 goździk 

Sposób przyrządzenia: 

Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do ugotowanej kaszy dodać mleko ryżowe i 1 goździk i chwilę podgotować. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, syrop z agawy, cynamon i ziarna słonecznika. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal298 kcal
Białka5 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany59 g

II Śniadanie

  • 1 mała bułeczka pełnoziarnista (50 - 60 g) posmarowana margaryną ze sterolami (5 g) z serkiem białym do smarowania light (3 %) - 30 g z 2 plasterkami chudej wędliny z 1 listkiem sałaty, 1 plasterkiem pomidora (25 g) i garścią kiełków rzodkiewki (20 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal212 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Zapiekanka z soczewicą
  • Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku grejpfrutowego rozcieńczonego z 100 ml wody mineralnej niegazowanej)

 

Składniki: 

  • 50 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 średni pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 30 g zielonej soczewicy
  • ½ małej papryki (60 g)
  • 50 g cukinii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g mozzarelli light startej na tarce o grubych otworach
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę (należy wcześniej namoczyć na kilka godzin) i makaron ugotować. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać cukinię i paprykę, oprószyć pieprzem. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią, dusić ok. 5 minut. Dodać soczewicę. Na dno naczynia  żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut, na 5 minut przed wyciągnięciem posypać posiekanym serem.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal504 kcal
Białka28 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Pomarańczowy jogurt
  • Szklanka wody 

Składniki:

  • ½ dużej pomarańczy (120 g) pokrojonej w kostkę
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 6 g posiekanych orzechów włoskich
  • cynamon 

Sposób przyrządzenia: 

Pomarańczę przełożyć do miseczki, wymieszać z cynamonem. Zalać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal154 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Omlet z jarmużem
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki: 

  • 100 g jarmużu
  • ½ małej cebuli
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • pieprz, ½ ząbka czosnku, słodka mielona papryka 

Sposób przyrządzenia: 

Jajko roztrzepać z mąka, pieprzem, słodką mieloną papryką. Odstawić. W międzyczasie dusić jarmuż ok. 10 minut. Na warzywa wylać wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Pozostawić na małym ogniu do momentu ścięcia się masy.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal305 kcal
Białka14 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany25 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X