Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytniego razowego (70 g) posmarowane margaryną (5 g) ze sterolami z orzechowym twarożkiem z 2 plastrami pomidora
- Zielona herbata bez cukru
- 50 g chudego twarogu
- 7 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieść z jogurtem widelcem na gładką masę, dodać posiekane orzechy włoskie, pieprz i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 294 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 38 g |
II Śniadanie
- Jabłkowa owsianka
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 małe jabłko (170 g)
- 1 łyżka płatków migdałowych (8 g)
- cynamon
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób
przyrządzenia:
Płatki ugotować w wodzie. Dodać starte jabłko na grubej tarce (jabłko utrzeć ze skórką). Wymieszać z cynamonem. Dodać jogurt naturalny. Posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 223 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa pomidorowa z papryką z ryżem
- Grillowany kurczak w jogurtowej marynacie z ziemniaczkami z pesto z sałatką z kalafiora
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 100 g pomidorów z puszki
- ½ dużej czerwonej papryki (100 g)
- ½ małej marchewki (50 g)
- 0,3 litra wywaru z włoszczyzny
- ¼ łyżeczki bazylii, pieprz
- 1 łyżka ryżu brązowego
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 200o C. Paprykę umieścić na kratce i piec do momentu, aż papryka się mocno zarumieni. Przełożyć do miseczki, szczelnie przykryć folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Na suchą rozgrzaną patelnię dodać pomidory z puszki, bazylię suszoną i pieprz. Podsmażyć ok. 10 minut. Tak przygotowane pomidory, upieczoną paprykę dodać do gotującego się wywaru, wsypać ryż. Wszystko gotować ok. 15 minut.
Składniki na II danie:
Grillowana pierś z kurczaka:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ posiekanego ząbka czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, suszony tymianek, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Z oleju rzepakowego, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i tymianku, jogurtu, soli zrobić marynatę, którą natrzeć kurczaka. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ziemniaczkami z pesto i sałatką z brokułu i ogórka kiszonego.
Na
ziemniaczki:
- 50 g brązowego ryżu
- 1 łyżeczka zielonego pesto
Sposób przyrządzenia:
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżka zielonego pesto
Sałata z kalafiora:
- 100 g kalafiora podzielonego na różyczki, blanszowanego
- 1 mały ogórek zielony (50 g) pokrojony w plasterki
- ¼ małej cebuli szalotki pokrojonej w piórka
- 5 pomidorków koktajlowych (60 g) przekrojonych na pół
- 1 łyżka kiełków słonecznika (można zastąpić innymi)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu zrobić sos. Warzywa wymieszać z sosem w misce.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 501 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 21 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
- Koktajl ananasowo - truskawkowy
Składniki:
- 2 cienkie plastry ananasa (100 g)
- 150 g truskawek
- 120 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 148 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 23 g |
Kolacja
- Tosty z mozzarellą, tuńczykiem i zielonym pesto
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g)
- 1 łyżeczka zielonego pesto
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 cienkie plasterki mozzarelli light (30 g)
- 20 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 plastry pomidora
Sposób przyrządzenia:
Kromeczki posmarować zielonym pesto, wyłożyć na nie tuńczyka, po dwa plasterki mozzarelli, po plasterku pomidora, skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku ok. 10 minut nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 325 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 35 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) 4 cienkimi plasterkami chudej szynki wołowej (40 g) z 2 listkami sałaty z plasterkami pomidora (50 g) z 4 paseczkami papryki czerwonej (40 g)
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 297 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 42 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami sera białego chudego (30 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 2 główkami rzodkiewki (40 g)
- 2 plastry melona
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 222 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 33 g |
Węglowodany | 3 g |
Obiad
- Zupa z czerwoną soczewicą
- Spaghetti ze szpinakiem i fetą
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 2 łyżki czerwonej soczewicy (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 300 ml wywaru z włoszczyzny
- ½ małej marchewki (50 g)
- ½ małej pietruszki (35 g)
- ¼ małej cukinii (50 g)
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę przepłukać, gotować ok. 25 minut w wywarze warzywnym. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cukinię. Zupę doprawić do smaku pieprzem i podawać posypaną natką pietruszki.
Spaghetti bolognese
Składniki na sos:
- 50 g fety light
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 suszony pomidor
- 150 g szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: pieprz, oregano i bazylia
Sposób przyrządzenia:
Na 1 łyżce oliwy z oliwek zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i suszonego pomidora, dodać szpinak, pieprz. Dusić ok. 10 minut. Makaron ugotować, przełożyć na talerz, wyłożyć szpinak. Na wszystko pokruszyć fetę.
Dodatkowo:
- 50 g makaronu razowego spaghetti
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 546 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 56 g |
Podwieczorek
- Cytrusowe smoothie
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych (10 g przed namoczeniem)
- ½ pomarańczy
- ½ grejpfruta
- 50 ml mleka ryżowego
- 100 ml wody mineralnej
- otarta skórka z ½ pomarańczy
- szczypta cynamonu
Sposób
przyrządzenia:
Pomarańczę i grejpfruta obrać z białych błonek i pozbawić pestek, umieścić w blenderze, dodać mleko ryżowe, wodę mineralną, skórę pomarańczową, płatki owsiane i zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 150 kcal |
Białka | 3 g |
Tłuszcze | 30 g |
Węglowodany | 2 g |
Kolacja
- Sałatka z czarną soczewicą
- Zielona herbata
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 25 g czarnej soczewicy
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Soczewicę ugotować. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 301 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 1 mała bułeczka owsiana (50 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) i kolorowym twarożkiem
- 150 ml napoju pomarańczowego
Składniki na kolorowy twarożek:
- 50 g serka wiejskiego light
- 25 g ogórka zielonego pokrojonego w drobną kostkę
- 1 paseczek czerwonej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 1 mała główka rzodkiewki (15 g) pokrojonej w drobną kostkę
Sposób przyrządzenia:
Warzywa wymieszać z serkiem wiejskim i doprawić do smaku pieprzem.
Składniki na napój pomarańczowy:
- sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
- 100 ml mleka sojowego
Sposób przyrządzenia:
Składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 296 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 38 g |
II Śniadanie
- Płatki żytnie z ananasem i mandarynką
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 2 łyżki płatków żytnich (20 g)
- 1 plaster ananasa (70 g) pokrojony w kostkę
- 1 mała mandarynka (70 g) podzielona na cząstki
- 150 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Płatki żytnie wymieszać z jogurtem, pozostawić na ok. 0,5 godziny. Ananasa wymieszać z mandarynką, przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 222 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 38 g |
Obiad
- Zupa fasolowa z pieczarkami
- Drobiowe kotleciki mielone z suszonymi pomidorami i rukolą z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
- 20 g białej fasoli (gramatura dotyczy suchego ziarna) namoczonej w wodzie i ugotowanej
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- 50 g małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 listek laurowy
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować, dodać ziemniaka, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać pieczarki, białą fasolę. Gotować ok. 5 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Składniki na II danie:
Drobiowe kotleciki mielone
- 100 g zmielonej piersi z kurczaka
- 1 białko
- ¼ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 suszone pomidory drobno posiekane
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- mała garść rukoli
- pieprz, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, ½ łyżeczki posiekanej pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Suszone pomidory, cebulę chwilę podsmażyć na oleju rzepakowym. Przestudzone przełożyć do mielonego mięsa, dodać białko, pieprz, tymianek, natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Uformować kotlecika, którego grillować z obydwóch stron. Na kotlecika wyłożyć umytą rukolę, podawać z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.
Surówka z czerwonej kapusty:
- 150 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- ¼ pokrojonej w drobną kostkę cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 553 kcal |
Białka | 39 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 63 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z 1 plasterkiem chudej wędliny drobiowej (20 g) z sałatą i 2 plasterkami pomidora (50 g)
- 2 małe mandarynki (140 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 150 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 24 g |
Kolacja
- Kasza jaglana z bazylią i nerkowcami z papryką czerwoną
Składniki:
- 40 g ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (70 g)
- 1 mała cebula szalotka (25 g)
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 posiekanych orzechów nerkowca
- sok z ¼ cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 294 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 33 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z ½ jajka ugotowanego na twardo z 2 listkami sałaty z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) z 1główką rzodkiewki (20 g)
- ½ pomarańczy (100 g)
- Herbata zielona bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 301 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Smoothie z jabłkiem i gruszką
Składniki:
- ½ jabłka
- ½ gruszki
- 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych
- 150 ml mleka ryżowego
- 1 płaska łyżka nasion słonecznika (zmielonych)
Sposób przyrządzenia:
Gruszkę i jabłko pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki) umieścić w blenderze, dodać namoczone płatki, mleko ryżowe i zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 227 kcal |
Białka | 4 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 39 g |
Obiad
- Zupa koperkowa z ryżem
- Klopsiki w sosie tymiankowym z kaszą gryczaną z pomidorem z cebulką
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ posiekanego pęczka koperku
- 1 łyżka ryżu
- ¼ małej marchewki (25 g)
- ¼ małego selera (25 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 250 ml wywaru warzywnego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do gotującego się wywaru warzywnego dodać ryż, marchew i seler. Gotować ok. 15 minut. Jogurt naturalny podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą zupy, wymieszać. Dodać koperek, pieprz i pozostawić na ok. 10 minut.
Składniki na II danie:
- 80 g zmielonej piersi z indyka
- ½ ząbka czosnku
- 1 białko jaja
- 1 gałązka selera naciowego (10 g)
- ¼ cebuli
- ½ łyżeczki mąki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- pieprz, odrobina soli, słodka mielona papryka
- 50 g kaszy gryczanej
Sposób przyrządzenia:
Zmieloną pierś z indyka wymieszać z białkiem, solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Na patelni na oleju rzepakowym poddusić cebulę z czosnkiem. Dodać do mięsa, wymieszać i uformować pulpeciki. Do małego garnka wlać ok. 120 ml wody, posiekaną gałązkę selera naciowego, chwilę podgotować. Dodać pulpety i gotować ok. 15 minut. Tymianek, mąkę, jogurt wymieszać razem i wlać do pulpetów. Doprawić sos pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i pomidorem z cebulką.
Pomidor z cebulką:
- 1 duży pomidor (100 g) pokrojony w plastry
- ½ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, suszona bazylia
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 510 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 54 g |
Podwieczorek
- Jogurt jabłkowo - gruszkowy
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ jabłka
- ½ gruszki
- 1 suszona morela
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w paseczki suszoną morelę. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z otrębami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 158 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 28 g |
Kolacja
- Sałatka z ogórkiem i białym serem na grzankach
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 1 średni długi ogórek (150 g)
- 50 g chudego twarogu
- 6 czarnych oliwek
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 garść sałaty roszponki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, suszone oregano
- 2 cienkie kromeczki ciemnego pieczywa (2x20 g)
Sposób przyrządzenia:
Ogórka pokroić w kostkę, ser biały delikatnie pokruszyć, oliwki w plasterki. Wymieszać z roszponką, 1 łyżeczką oliwy z oliwek, octem balsamicznym. Kromeczki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać oregano i przyrumienić z obydwóch stron na patelni grillowej. Na tak przygotowane grzanki wyłożyć sałatkę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z paprykowym twarożkiem z 2 listkami sałaty, 1 główką rzodkiewki (30 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na paprykowy twarożek:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ małej pieczonej czerwonej papryki (70 g) (można również użyć konserwowej)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu (25 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 308 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 38 g |
II Śniadanie
- Ananasowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 grube plastry ananasa (140 g)
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 120 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Sposób przyrządzenia:
Ananasa pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi, zarodkami i siemieniem lnianym. Odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać pokrojonego ananasa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 227 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Halibut pieczony w pomidorach z kaszą jęczmienną perłową i brokułem z wody
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 1 mały filet z halibuta (100 g)
- 1 mały pomidor (100 g) sparzony, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
- 6 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
- 1 suszony pomidor
- ½ małej cebuli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g kaszy perłowej jęczmiennej
- 100 g brokułu podzielonego na różyczki
- pieprz cytrynowy, suszona bazylia, 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Halibuta oprószyć pieprzem cytrynowym, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekanego, suszonego pomidora, dodać pomidora i dusić ok. 5 minut. Na koniec dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, suszoną bazylię. Halibuta umieścić w naczyniu do zapiekania, wyłożyć na niego podduszone pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 - 15 minut. Podawać z kaszą jęczmienną i brokułem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 509 kcal |
Białka | 22 g |
Tłuszcze | 26 g |
Węglowodany | 46 g |
Podwieczorek
- Jogurt jagodowo - malinowy z otrębami
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Otręby wymieszać z jogurtem naturalnym. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Maliny i borówkę amerykańską wymieszać w miseczce i zalać jogurtem z otrębami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 158 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 23 g |
Kolacja
- Carpaccio z łososia
- Czerwona herbata
Składniki:
- 50 g filetu z łososia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w wodzie z oliwą z oliwek. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na suchej patelni, jak puszczą wodę dodać oliwę z oliwek, pokrojoną w kostkę fetę i wymieszać. Dodać ugotowany makaron, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz. Wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 301 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
Bułeczka pełnoziarnista (70 g) z pastą z cieciorki z 2 plastrami pomidora (50 g) i 2 listkami sałaty zielonej
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 40 g cieciorki z puszki
- 1 suszony pomidor
- 1 łyżka serka ricotta
- ¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Cieciorkę zmiksować na jednolitą masę, dodać ricottę, posiekanego suszonego pomidora, cebulę, oliwę, pieprz, posiekaną bazylię. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 322 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 10 g |
II Śniadanie
- 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego, posmarowanego koncentratem pomidorowym (10 g) z rukolą z 4 plasterkami mozzarelli light (40 g) z 2 plastrami pomidora (50 g)
- 2 małe mandarynki
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 204 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 26 g |
Obiad
- Krem ziemniaczano - cukiniowy z pestkami dyni i grzanką
- Grillowana pierś z indyka z brązowym ryżem i fasolką szparagową w sosie serowym
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 70 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
- 25 g posiekanego pora
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 300 ml wywaru warzywnego
- odrobina soli, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek
- 1 łyżeczka koperku
Sposób przyrządzenia:
W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć pora, dodać ziemniaka, cukinię i dusić kilka minut. Wlać wywar z warzyw i gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie zupę zmiksować. Dodać mleko, koperek, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem.
Składniki na II danie:
- 1 pierś z indyka (100 g)
- 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, mielona słodka papryka, odrobina soli
- 50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Czosnek wymieszać z oliwą, pieprzem, solą, mieloną słodką czerwoną papryką. Powstałą marynatą natrzeć kurczaka i pozostawić na ok. 0,5 godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z brązowym ryżem i fasolką szparagową.
Na sałatkę z kapusty pekińskiej:
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka serka białego do smarowania 3 % tłuszczu
- słodka mielona papryka, curry, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć chwilę fasolkę, oprószyć papryką i curry. Dodać serek i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 535 kcal |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 62 g |
Podwieczorek
- Koktajl śliwkowy
- Szklanka wody
Składniki:
- 150 g śliwek węgierek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 157 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z cykorią i fetą
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- ½ średniej cykorii (40 g)
- 1 mały ogórek (50 g)
- 6 oliwek zielonych (12 g)
- 1 łyżka kaparów (10 g)
- 25 g fety light
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ ząbka czosnku
- 2 kromeczki chleba graham (70 g)
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Cykorię pokroić w grubsze paski. Ogórka pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać w misce z oliwkami i kaparami. Fetę obtoczyć w bazylii i pieprzu, pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Wszystko polać sosem z oliwy z oliwek, czosnku, pieprzu i bazylii. Podawać z 2 grzankami z chleba graham.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 271 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 34 g |
Śniadanie
- Kasza jęczmienna z syropem z agawy i gruszkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
- 300 ml wody
- 1 gruszka (160 g)
- ½ łyżeczki syropu z agawy - można zastąpić miodem
- 100 ml mleka ryżowego
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- cynamon, 1 goździk
Sposób przyrządzenia:
Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do ugotowanej kaszy dodać mleko ryżowe i 1 goździk i chwilę podgotować. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, syrop z agawy, cynamon i ziarna słonecznika. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 298 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 59 g |
II Śniadanie
- 1 mała bułeczka pełnoziarnista (50 - 60 g) posmarowana margaryną ze sterolami (5 g) z serkiem białym do smarowania light (3 %) - 30 g z 2 plasterkami chudej wędliny z 1 listkiem sałaty, 1 plasterkiem pomidora (25 g) i garścią kiełków rzodkiewki (20 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 212 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Zapiekanka z soczewicą
- Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku grejpfrutowego rozcieńczonego z 100 ml wody mineralnej niegazowanej)
Składniki:
- 50 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 średni pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 30 g zielonej soczewicy
- ½ małej papryki (60 g)
- 50 g cukinii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 30 g mozzarelli light startej na tarce o grubych otworach
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę (należy wcześniej namoczyć na kilka godzin) i makaron ugotować. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać cukinię i paprykę, oprószyć pieprzem. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią, dusić ok. 5 minut. Dodać soczewicę. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut, na 5 minut przed wyciągnięciem posypać posiekanym serem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 504 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 50 g |
Podwieczorek
- Pomarańczowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ dużej pomarańczy (120 g) pokrojonej w kostkę
- 100 g jogurtu naturalnego
- 6 g posiekanych orzechów włoskich
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Pomarańczę przełożyć do miseczki, wymieszać z cynamonem. Zalać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 154 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Omlet z jarmużem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 100 g jarmużu
- ½ małej cebuli
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1jajko
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- pieprz, ½ ząbka czosnku, słodka mielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Jajko roztrzepać z mąka, pieprzem, słodką mieloną papryką. Odstawić. W międzyczasie dusić jarmuż ok. 10 minut. Na warzywa wylać wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Pozostawić na małym ogniu do momentu ścięcia się masy.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 305 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 25 g |