Śniadanie
- 1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 25 g białego chudego sera
- 20 g wędzonego łososia
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Biały ser przełożyć do miseczki rozgnieść widelce, dodać posiekanego wędzonego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Otrębowy jogurt z ananasem
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 plastry ananasa naturalnego(120 g)
- 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów gryczanych
Sposób przyrządzenia:
Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa pomidorowa z kaszą kuskus
- Limonkowo - tymiankowy sznycel z indyka z ziemniaczkami w mundurku i surówką z białej kapusty
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 150 g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy
- włoszczyzna (1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, ½ małego selera, ¼ pora, gałązka lubczyku)
- 1 łyżka kaszy kuskus
- przyprawy: pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć włoszczyznę- odcinając kilka listków z selera i pietruszki. Listki wraz z gałązką lubczyku związać nitką lub kordonkiem. Seler obrać. Włoszczyznę wrzucić do gotującej się wody wraz ze związaną zieleniną i gotować ok. 0,5 godziny. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać pomidory. Smażyć ok. 15 minut. Na koniec dodać pieprz. Z wywaru wyciągnąć ugotowaną włoszczyznę, ½ marchewki pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru, dodać pomidory, ugotowany kuskus, kostkę. Gotować wszystko ok. 10 minut.
Składniki na II danie:
- 100 g sznycla z indyka
- 1 łyżeczka soku z limonki
- starta skórka z limonki
- 4 małe ziemniaki (200 g)
- 150 g białej kapusty
- ¼ małej marchewki
- ¼ małej cebuli
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz, ¼ łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przyrządzenia:
Sznycel z indyka wymieszać z sokiem z limonki, skórką, tymiankiem i pieprzem. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron na patelni grillowej. Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w całości do miękkości. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Marchew utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miseczki, dodać oliwę, jogurt, pieprz i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 454 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 56 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20 g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g)
- 1 mandarynka
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 129 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Sałatka z białym serem na sposób chiński
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 mały pomidor (100 g)
- ⅓ czerwonej papryki
- ¼ czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka kaparów
- ¼ górka zielonego (50 g)
- 1 plaster sera białego (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego, odrobina tartego świeżego imbiru, słodka mielona papryka, mielona kolendra
- 1 kromka ciemnego pieczywa
Sposób przyrządzenia:
Ser biały pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, startym imbirem, słodką mieloną papryką i kolendrą. Pomidora pokroić w ósemki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Sałatę umyć i osuszyć rozłożyć na talerzu, poukładać pomidora, paprykę, cebulę. Posypać kaparami i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem zielonym. Na wierzchu poukładać ser biały. Wszystko polać sosem (wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, musztardą i pieprzem).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 260 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 271 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 34 g |
II Śniadanie
- Musli orzechowe z jogurtem naturalnym
- Szklanka wody
Składniki na musli:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 migdały
- 2 orzechy laskowej
- 1 orzech włoskimi
- 2 orzechy nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.
Dodatkowo:
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Polędwiczki z kurczaka z zieloną soczewicą i bakłażanem z kolorowym ryżem i sałatką z ogórka kiszonego
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka
- 20 g zielonej soczewicy
- 2 suszone pomidory
- 1 mała cebula (40 g)
- 1 gałązka selera naciowego
- 100 g bakłażana pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 średnie ogórki kiszonego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy
- 20 g dzikiego ryżu
- 30 g ryżu brązowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, curry, kawałeczek świeżego imbiru (wielkości paznokcia), mielona słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, curry i mieloną papryką. ½ cebuli, seler naciowy pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Zieloną soczewicę ugotować. Ryż dziki wymieszać z brązowym i ugotować w wodzie w stosunku 1:2. Na łyżeczce oliwy podsmażyć krótko czosnek z imbirem, dodać cebulę, suszone pomidory i seler naciowy. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać bakłażana. Dusić ok. 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę. Przyprawioną pierś z kurczaka zgrilować z obydwóch stron i pokroić na mniejsze paseczki. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę, dodać ½ pokrojonej w piórka cebuli. Wymieszać z oliwą, pieprzem i musztardą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 450 kcal |
Białka | 25 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 60 g |
Podwieczorek
- 2 plastry ananasa (120 g)
- 8 orzechów nerkowca
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 2 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z makronem razowym, brokułem i kiełkami słonecznika
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 100 g brokułu podzielonego na różyczki ugotowanego na półtwardo
- 30 g ugotowanego makaronu razowego w kształcie rurek
- 25 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 12 %
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki kiełków słonecznika
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron, brokuły, kiełki, słonecznik, natkę pietruszki umieścić w misce. Warzywa z makronem wymieszać z sosem (wymieszać oliwę z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 262 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 26 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu 23 %) z 2 listkami sałaty lodowej z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g)
- Czerwona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 268 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g ananasa
- 50 g mango
- 2 orzechy włoskie
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 194 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 64 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Zupa kalafiorowa
- Bitki wieprzowe duszone z grzybami z kaszą jaglaną i surówką z marchewki
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 100 g kalafiora
- ½ małej marchewki (30 g)
- 1 mały ziemniaka (50 g)
- ½ małej pietruszki (25 g)
- ¼ małego selera
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, ½ kostki rosołowej bez soli
Sposób przyrządzenia:
Kalafiora podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaka pokroić w kostkę (ziemniaka w większą). Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku pieprzem.
Składniki na II danie:
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g mrożonych grzybów
- ½ małej cebuli (25 g)
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 40 g kaszy jaglanej
- 1 średnia marchewka
- ½ małego jabłka (25 g)
- pieprz, tymianek
Polędwiczkę
wieprzową delikatnie rozbić tłuczkiem, skropić olejem rzepakowym, oprószyć
pieprzem i posypać tymiankiem. Obsmażyć z obydwóch stron na suchej patelni.
Dodać grzyby
i dusić do momentu aż puszczą wodę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać natkę
pietruszki i wymieszać. Podawać z kaszą jaglaną i surówką z marchewki. Marchewkę
i jabłko utrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić sokiem z cytryny, dodać
oliwę i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 466 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g)
- Szklanka wody
Składniki na ogórkowy twarożek:
- 30 g serka białego do smarowania light 3 %
- ¼ ogórka zielonego (50 g)
- pieprz
- ½ łyżeczki koperku
Sposób przyrządzenia:
Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanpakę posypać pokrojoną w kostkę papryką.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 122 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z mozzarellą i oliwkami z grzanką z ciemnego pieczywa
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- ⅓ kulki mozzarelli light (40 g)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 suszone pomidory
- kilka zielonych oliwek (ok. 6 sztuk)
- ¼ papryki czerwonej
- garść kiełków (dowolnych)
- 3 liście sałaty lodowej
- kilka listków świeżej bazylii
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Mozzarellę pokroić na plasterki. Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 268 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 27 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z jajka i awokado z ogórkiem zielonym (25 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- ½ jajka ugotowanego na twardo
- ¼ awokado (30 g)
- ½ ząbka czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- ½ łyżeczki szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jajko drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać awokado, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalne, pieprz, szczypiorek. Wymieszać. Przygotowaną pastę wyłożyć na 2 kromeczki pieczywa orkiszowego, rozłożyć ogórka zielonego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 267 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 31 g |
II Śniadanie
- Jogurt gruszkowo - jabłkowy
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ średniego jabłka (70 g)
- ½ małej gruszki (60 g)
- 1 posiekany orzech włoski
- 1 łyżka płatków pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce, posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 197 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 29 g |
Obiad
- Zupa z cukinii i pora z grzanką
- Grilowana pierś z kurczaka z warzywnym ryżem i sałatką z ogórka i rzodkiewki
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej cukinii (100 g)
- ¼ pora (50 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 25 g grzanek z ciemnego pieczywa.
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić w kostkę, pora w paseczki. Warzywa przyrumienić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny. Gotować ok. 15 minut. Zmiksować. Doprawić do smaku odrobina soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 80 g piersi z kurczaka
- otarta skórka z ¼ limonki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki tartego świeżego imbiru
- pieprz, 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich, bazylia
- 50 g brązowego ryży
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 g ogórka zielonego
- 2 główki rzodkiewki (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka natrzeć tartym imbirem i skórką z limonki. Polać sokiem z limonki i oprószyć pieprzem. Grillować z obydwóch stron. Na suchą patelnie dodać pomidory i cukinię. Dusić ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i bazylią. Ugotowany ryż wymieszać z duszonymi pomidorami, cukinią i koncentratem pomidorowym. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 445 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 54 g |
Podwieczorek
- Koktajl z kiwi i truskawkami
Składniki:
- ½ dojrzałego kiwi
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 126 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Kolacja
- Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą z brązowym ryżem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 100 g bakłażanem
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
- 30 g brązowego ryżu
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonej bazylii, ¼ łyżeczki suszonego oregano, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Bakłażana pokroić w plasterki. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Pomidorki przekroić na pół, wymieszać z grillowanym bakłażanem, dodać ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać z oliwą, pieprzem i ziołami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 27 g |
Śniadanie
- Kanapki z twarożkiem i awokado
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
- pieprz, mielona słodka papryka
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- 4 cienkie plasterki awokado (20 g)
Sposób przyrządzenia:
W
miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni,
pieprz
i mielona słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na
kanapki ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 277 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 37 g |
II Śniadanie
- Żółty koktajl
Składniki:
- ⅔ szklanki mleka sojowego
- 1 plaster ananasa (50 g)
- ½ małego jabłóka (60 g)
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Zupa jarzynowa z kalarepą
- Dorsz pieczony w ziołach z zielonym pęczakiem i sałatką z grillowaną cukinią
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej marchewki
- ⅓ małej pietruszki
- ¼ małego selera
- ¼ małego selera
- ⅕ małego pora
- ½ małej kalarepy
- pieprz, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Warzywa oprócz kalarepy pokroić w kostkę zlać 0,4 litra wody i gotować ok. 30 minut. Kalarepę obrać pokroić w plastry i obgotować ok. 20 minut. Połączyć wywar ze zmiksowaną kalarepą. Podawać posypane świeżą natką.
Składniki na II danie:
- 100 g filetu z dorsza
- 2 plasterki cytryny
- 2 gałązki świeżej bazylii, 2 gałązki świeżej natki pietruszki, świeży tymianek
- 50 g kaszy pęczakiem
- 1 łyżka zielonego pesto
- 150 g cukinii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz cytrynowy, odrobina soli niskosodowej
Sposób przyrządzenia:
Filet z dorsza umyć, osuszyć. Posmarować z obydwóch stron olejem rzepakowym za pomocą pędzelka. Oprószyć odrobina soli, pieprzem cytrynowym, obłożyć bazylią, pietruszką i tymiankiem na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie przełożyć dorsza na folię aluminiową wyłożoną pergaminem do pieczenia, zawinąć i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. Ugotowaną kaszę pęczak wymieszać z pesto. Cukinię pokroić w plasterki, grillować z obydwóch stron, przełożyć do miseczki dodać oliwę, pieprz i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 450 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 41 g |
Podwieczorek
- Jogurt jabłkowo- ananasowy
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ jabłka (60 g)
- 1 plaster ananasa
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 133 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
- Sałatka z kolorową fasolą
- Herbata owocwa bez cukru
Składniki:
- 50 g fasoli czerwonej z puszki
- 50 g fasoli białej z puszki
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki ¼ małej czerwonej cebuli
- pieprz, świeża bazylia, posiekana natka pietruszki
- 1 kromeczka ciemnego pieczywa (35 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Fasole przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 1 bułeczka grahamka (50 g) z zielono - czerwonym omletem
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 1 garść szpinaku Baby Spinach
- ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Jajko roztrzepać z pieprzem, wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 27 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżka serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 191 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 26 g |
Obiad
- Leczo z soją z dodatkiem kaszy gryczanej niepalonej
- Szklanka soku grejpfrutowego bez cukru
Składniki:
- 25 g soi
- ¼ małej papryki czerwonej
- ¼ małej papryki zielonej
- ¼ małej papryki żółtej
- ¼ średniej cukinii
- kilka pieczarek
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 50 g kaszy gryczanej
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Soje namoczyć przez całą noc i ugotować do miękkości. Cukinię pokroić w plasterki, papryki w paseczki, pieczarki w plasterki, cebule w piórka. W garnku rozgrzać olej rzepakowy krótko podsmażyć warzywa, zalać ½ szklanki wody i gotować ok. 5 minut. Po tym czasie dolać wodę tak żeby równała się z warzywami, ugotowaną soję, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodką czerwoną paprykę. Dusić jeszcze ok. 15 minut. Podawać z kaszą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 470 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 63 g |
Podwieczorek
- Koktajl leśny
Składniki:
- 120 g mrożonych owoców leśnych
- 150 ml kefiru
- 1łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 128 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Kolacja
- Sałatka rybna z mozzarellą
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- ¼ puszki tuńczyka
- ¼ opakowania mozzarelli light (30 g)
- 3 liście sałaty lodowej
- 2 łyżki kiełków
- 6 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 mały ogórek kiszony
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, wyłożyć na talerz. Wymieszać z kiełkami. Pomidorku przekroić na pół ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka wyłożyć za pomocą widelca na warzywa, na nim umieścić mozzarellę. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką pieczywa żytniego pełnoziarnistego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 262 kcal |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
(40 g) z oliwkowym twarożkiem z
2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) - Szklanka zielonej herbaty bez cukru
Składniki na oliwkową pastę:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 zielonych oliwek bez pestek
- 5 czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieć w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
II Śniadanie
- Orzechowa owsianka
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 cały orzech włoski
- 2 orzechy laskowe
- 2 orzechy nerkowca
- 120 ml mleka sojowego
Sposób przyrządzenia:
Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 195 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 16 g |
Obiad
- Kurczak na sposób chiński
- Filiżanka soku jabłkowego bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 100 g mięsa z udek z kurczaka (można kupić gotowe, albo trzeba wyfiletować)
- ½ małej cebuli (25 g)
- 25 g pora
- ¼ czerwonej papryki (30 g)
- 1 łyżka pędów bambusa
- 5 g suszonych grzybów mung lub shitake (można kupić na stanowisku z azjatycką żywnością)
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- 40 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżeczki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Na suchej patelni podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę, grzyby i podlać odrobiną wody i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić wszystko do miękkości. Na koniec dodać drugą łyżeczkę sosu sojowego, pieprz. Podawać z brązowym ryżem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 450 kcal |
Białka | 22 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- 1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z wędzonym łososiem (20 g) 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty.
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 126 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z fetą i orzechami nerkowca
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 30 g fety light pokrojonej w kostkę
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek (50 g)
- 2 garście sałaty roszponki
- 2 łyżki dowolnych kiełków
- 5 orzechów nerkowca
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- pierz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w kostkę fetę. Posypać rażonymi, siekankami orzechami nerkowca. Podawać z 1 kromeczką pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (20 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 258 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 20 g |