Dieta 1300 kcal

powrót

Śniadanie

  • 1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 25 g białego chudego sera
  • 20 g wędzonego łososia
  • ½  łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Biały ser przełożyć do miseczki rozgnieść widelce, dodać posiekanego wędzonego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal259 kcal
Białka16 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany40 g

II Śniadanie

  • Otrębowy jogurt z ananasem
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 plastry ananasa naturalnego(120 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów gryczanych

Sposób przyrządzenia:

Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z kaszą kuskus
  • Limonkowo - tymiankowy sznycel z indyka z ziemniaczkami w mundurku i surówką z białej kapusty
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 150 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • włoszczyzna (1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, ½ małego selera, ¼ pora, gałązka lubczyku)
  • 1 łyżka kaszy kuskus
  • przyprawy: pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć  włoszczyznę- odcinając kilka listków z selera i pietruszki. Listki wraz z gałązką lubczyku związać nitką lub kordonkiem. Seler obrać. Włoszczyznę wrzucić do gotującej się wody wraz ze związaną zieleniną i gotować ok. 0,5 godziny. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać pomidory. Smażyć ok. 15 minut. Na koniec dodać pieprz. Z wywaru wyciągnąć ugotowaną włoszczyznę, ½ marchewki pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru, dodać pomidory, ugotowany kuskus, kostkę. Gotować wszystko ok. 10 minut.

Składniki na II danie:

  • 100 g sznycla z indyka
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • starta skórka z limonki
  • 4 małe ziemniaki (200 g)
  • 150 g białej kapusty
  • ¼ małej marchewki
  • ¼ małej cebuli
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz, ¼ łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przyrządzenia:

Sznycel z indyka wymieszać z sokiem z limonki, skórką, tymiankiem i pieprzem. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron na patelni grillowej. Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w całości do miękkości. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Marchew utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miseczki, dodać oliwę, jogurt, pieprz i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal454 kcal
Białka30 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany56 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20 g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g)
  • 1 mandarynka
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal129 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany20 g

Kolacja

  • Sałatka z białym serem na sposób chiński
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1 mały pomidor (100 g) 
  • ⅓ czerwonej papryki
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka kaparów
  • ¼ górka zielonego (50 g)
  • 1 plaster sera białego (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, odrobina tartego świeżego imbiru, słodka mielona papryka, mielona kolendra
  • 1 kromka ciemnego pieczywa

Sposób przyrządzenia:

Ser biały pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, startym imbirem, słodką mieloną papryką i kolendrą. Pomidora pokroić w ósemki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Sałatę umyć i osuszyć rozłożyć na talerzu, poukładać pomidora, paprykę, cebulę. Posypać kaparami i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem zielonym. Na wierzchu poukładać ser biały. Wszystko polać sosem (wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, musztardą i pieprzem).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal260 kcal
Białka14 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany23 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal271 kcal
Białka12 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany34 g

II Śniadanie

  • Musli orzechowe z jogurtem naturalnym
  • Szklanka wody

Składniki na musli:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 migdały
  • 2 orzechy laskowej
  • 1 orzech włoskimi
  • 2 orzechy nerkowca

Sposób przyrządzenia:

Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.

Dodatkowo:

  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Polędwiczki z kurczaka z zieloną soczewicą i bakłażanem z kolorowym ryżem i sałatką z ogórka kiszonego
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki:

  • 50 g piersi z kurczaka
  • 20 g zielonej soczewicy
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mała cebula (40 g)
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 100 g bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 średnie ogórki kiszonego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 20 g dzikiego ryżu
  • 30 g ryżu brązowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, curry, kawałeczek świeżego imbiru (wielkości paznokcia), mielona słodka czerwona papryka

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, curry i mieloną papryką. ½ cebuli, seler naciowy pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Zieloną soczewicę ugotować.  Ryż dziki wymieszać z brązowym i ugotować w wodzie w stosunku 1:2. Na łyżeczce oliwy podsmażyć krótko czosnek z imbirem, dodać cebulę, suszone pomidory i seler naciowy. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać bakłażana. Dusić ok. 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę. Przyprawioną pierś z kurczaka zgrilować z obydwóch stron i pokroić na mniejsze paseczki. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę, dodać ½ pokrojonej w piórka cebuli. Wymieszać z oliwą, pieprzem i musztardą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal450 kcal
Białka25 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany60 g

Podwieczorek

  • 2 plastry ananasa (120 g)
  • 8 orzechów nerkowca
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal134 kcal
Białka2 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z makronem razowym, brokułem i kiełkami słonecznika
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki:

  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki ugotowanego na półtwardo
  • 30 g ugotowanego makaronu razowego w kształcie rurek
  • 25 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 12 %
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Makaron, brokuły, kiełki, słonecznik, natkę pietruszki umieścić w misce. Warzywa z makronem wymieszać z sosem (wymieszać oliwę z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal262 kcal
Białka13 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany26 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu 23 %) z 2 listkami sałaty lodowej z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g)
  • Czerwona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal268 kcal
Białka14 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany35 g

II Śniadanie

  • Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 100 g ananasa
  • 50 g mango
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal194 kcal
Białka7 g
Tłuszcze64 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Zupa kalafiorowa
  • Bitki wieprzowe duszone z grzybami z kaszą jaglaną i surówką z marchewki
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 100 g kalafiora
  • ½ małej marchewki (30 g)
  • 1 mały ziemniaka (50 g)
  • ½ małej pietruszki (25 g)
  • ¼ małego selera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, ½  kostki rosołowej bez soli

Sposób przyrządzenia:

Kalafiora podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaka pokroić w kostkę (ziemniaka w większą). Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku pieprzem.

Składniki na II danie:

  • 100 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g mrożonych grzybów
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 40 g kaszy jaglanej
  • 1 średnia marchewka
  • ½ małego jabłka (25 g)
  • pieprz, tymianek

Polędwiczkę wieprzową delikatnie rozbić tłuczkiem, skropić olejem rzepakowym, oprószyć pieprzem i posypać tymiankiem. Obsmażyć z obydwóch stron na suchej patelni. Dodać grzyby
i dusić do momentu aż puszczą wodę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusić ok. 10 minut.  Na koniec dodać natkę pietruszki i wymieszać. Podawać z kaszą jaglaną i surówką z marchewki. Marchewkę i jabłko utrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal466 kcal
Białka32 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany51 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g)
  • Szklanka wody

Składniki na ogórkowy twarożek:

  • 30 g serka białego do smarowania light 3 %
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • pieprz
  • ½ łyżeczki koperku

Sposób przyrządzenia:

Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanpakę posypać pokrojoną w kostkę papryką.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal122 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z mozzarellą i oliwkami z grzanką z ciemnego pieczywa
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • ⅓ kulki mozzarelli light (40 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 suszone pomidory
  • kilka zielonych oliwek (ok. 6 sztuk)
  • ¼ papryki czerwonej
  • garść kiełków (dowolnych)
  • 3 liście sałaty lodowej
  • kilka listków świeżej bazylii

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Mozzarellę pokroić na plasterki. Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal268 kcal
Białka14 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany27 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z jajka i awokado z ogórkiem zielonym (25 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • ½ jajka ugotowanego na twardo
  • ¼ awokado (30 g)
  • ½ ząbka czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki szczypiorku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajko drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać awokado, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalne, pieprz, szczypiorek. Wymieszać. Przygotowaną pastę wyłożyć na 2 kromeczki pieczywa orkiszowego, rozłożyć ogórka zielonego.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal267 kcal
Białka11 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany31 g

II Śniadanie

  • Jogurt gruszkowo - jabłkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ średniego jabłka (70 g)
  • ½ małej gruszki (60 g)
  • 1 posiekany orzech włoski
  • 1 łyżka płatków pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce, posiekane orzechy włoskie i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal197 kcal
Białka8 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany29 g

Obiad

  • Zupa z cukinii i pora z grzanką
  • Grilowana pierś z kurczaka z warzywnym ryżem i sałatką z ogórka i rzodkiewki
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • ½ małej cukinii (100 g)
  • ¼ pora (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 25 g grzanek z ciemnego pieczywa.

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić w kostkę, pora w paseczki. Warzywa przyrumienić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny. Gotować ok. 15 minut. Zmiksować. Doprawić do smaku odrobina soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 80 g piersi z kurczaka
  • otarta skórka z ¼ limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½ łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • pieprz, 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich, bazylia
  • 50 g brązowego ryży
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 g ogórka zielonego
  • 2 główki rzodkiewki (20 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka natrzeć tartym imbirem i skórką z limonki. Polać sokiem z limonki i oprószyć pieprzem. Grillować z obydwóch stron. Na suchą patelnie dodać pomidory i cukinię. Dusić ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i bazylią. Ugotowany ryż wymieszać z duszonymi pomidorami, cukinią i koncentratem pomidorowym. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal445 kcal
Białka26 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany54 g

Podwieczorek

  • Koktajl z kiwi i truskawkami

Składniki:

  • ½ dojrzałego kiwi
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal126 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą z brązowym ryżem
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 100 g bakłażanem
  • kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 30 g brązowego ryżu
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonej bazylii, ¼ łyżeczki suszonego oregano, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować. Bakłażana pokroić w plasterki. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Pomidorki przekroić na pół, wymieszać z grillowanym bakłażanem, dodać ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać z oliwą, pieprzem i ziołami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka11 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany27 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kanapki z twarożkiem i awokado
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
  • pieprz, mielona słodka papryka
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 4 cienkie plasterki awokado (20 g)

Sposób przyrządzenia:

W miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni, pieprz
i mielona słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na kanapki ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal277 kcal
Białka17 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany37 g

II Śniadanie

  • Żółty koktajl

Składniki:

  • ⅔ szklanki mleka sojowego
  • 1 plaster ananasa (50 g)
  • ½ małego jabłóka (60 g)
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka zarodków pszennych 
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka12 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Zupa jarzynowa z kalarepą
  • Dorsz pieczony w ziołach z zielonym pęczakiem i sałatką z grillowaną cukinią
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • ½ małej marchewki
  • ⅓ małej pietruszki 
  • ¼ małego selera
  • ¼ małego selera 
  • ⅕ małego pora
  • ½ małej kalarepy
  • pieprz, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Warzywa oprócz kalarepy pokroić w kostkę zlać 0,4 litra wody i gotować ok. 30 minut. Kalarepę obrać pokroić w plastry i obgotować ok. 20 minut. Połączyć wywar ze zmiksowaną kalarepą. Podawać posypane  świeżą natką.

Składniki na II danie:

  • 100 g filetu z dorsza
  • 2 plasterki cytryny
  • 2 gałązki świeżej bazylii, 2 gałązki świeżej natki pietruszki, świeży tymianek
  • 50 g kaszy pęczakiem
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 150 g cukinii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz cytrynowy, odrobina soli niskosodowej

Sposób przyrządzenia:

Filet z dorsza umyć, osuszyć. Posmarować z obydwóch stron olejem rzepakowym za pomocą pędzelka. Oprószyć odrobina soli, pieprzem cytrynowym, obłożyć bazylią, pietruszką i tymiankiem na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie  przełożyć dorsza na folię aluminiową wyłożoną pergaminem do pieczenia, zawinąć i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. Ugotowaną kaszę pęczak wymieszać z pesto. Cukinię pokroić w plasterki, grillować z obydwóch stron, przełożyć do miseczki dodać oliwę, pieprz i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal450 kcal
Białka34 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany41 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo- ananasowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ jabłka (60 g)
  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal133 kcal
Białka5 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany22 g

Kolacja

  • Sałatka z kolorową fasolą
  • Herbata owocwa bez cukru

Składniki:

  • 50 g fasoli czerwonej z puszki
  • 50 g fasoli białej z puszki
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki ¼ małej czerwonej cebuli
  • pieprz, świeża bazylia, posiekana natka pietruszki
  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (35 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Fasole przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal254 kcal
Białka11 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 bułeczka grahamka (50 g) z zielono - czerwonym omletem
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 1 garść szpinaku Baby Spinach
  • ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Jajko roztrzepać z pieprzem, wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka12 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany27 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżka serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal191 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Leczo z soją z dodatkiem kaszy gryczanej niepalonej
  • Szklanka soku grejpfrutowego bez cukru

Składniki:

  • 25 g soi
  • ¼ małej papryki czerwonej
  • ¼  małej papryki zielonej
  • ¼ małej papryki  żółtej
  • ¼ średniej cukinii
  • kilka pieczarek
  • ¼ małej cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Soje namoczyć przez całą noc i ugotować do miękkości. Cukinię pokroić w plasterki, papryki w paseczki, pieczarki w plasterki, cebule w piórka. W garnku rozgrzać olej rzepakowy krótko podsmażyć warzywa, zalać ½ szklanki wody i gotować ok. 5 minut. Po tym czasie dolać wodę tak żeby równała się z warzywami, ugotowaną soję, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodką czerwoną paprykę. Dusić jeszcze ok. 15 minut. Podawać z kaszą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal470 kcal
Białka17 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany63 g

Podwieczorek

  • Koktajl leśny

Składniki:

  • 120 g mrożonych owoców leśnych
  • 150 ml kefiru
  • 1łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal128 kcal
Białka7 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka rybna z mozzarellą
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • ¼  puszki tuńczyka
  • ¼ opakowania mozzarelli light (30 g)
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 2 łyżki kiełków
  • 6 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 mały ogórek kiszony

 Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, wyłożyć na talerz. Wymieszać z kiełkami. Pomidorku przekroić na pół ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka wyłożyć za pomocą widelca na warzywa, na nim umieścić mozzarellę. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką pieczywa żytniego pełnoziarnistego.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal262 kcal
Białka20 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany23 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z oliwkowym twarożkiem z
    2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka zielonej herbaty bez cukru

Składniki na oliwkową pastę:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 5 zielonych oliwek bez pestek
  • 5 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieć w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal266 kcal
Białka16 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

II Śniadanie

  • Orzechowa owsianka
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 cały orzech włoski
  • 2 orzechy laskowe
  • 2 orzechy nerkowca
  • 120 ml mleka sojowego

Sposób przyrządzenia:

Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal195 kcal
Białka9 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany16 g

Obiad

  • Kurczak na sposób chiński
  • Filiżanka soku jabłkowego bez cukru

Składniki: (2 porcje)

  • 100 g mięsa z udek z kurczaka (można kupić gotowe, albo trzeba wyfiletować)
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 25 g pora
  • ¼ czerwonej papryki (30 g)
  • 1 łyżka pędów bambusa
  • 5 g suszonych grzybów mung lub shitake (można kupić na stanowisku z azjatycką żywnością)
  • ½  łyżeczki tartego imbiru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • 40 g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżeczki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Na suchej patelni podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę, grzyby i podlać odrobiną wody i dusić  ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić wszystko do miękkości. Na koniec dodać drugą łyżeczkę sosu sojowego, pieprz. Podawać z brązowym ryżem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal450 kcal
Białka22 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany51 g

Podwieczorek

  • 1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z wędzonym łososiem (20 g) 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty.
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal126 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z fetą i orzechami nerkowca
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 30 g fety light pokrojonej w kostkę
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ogórek (50 g)
  • 2 garście sałaty roszponki
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 5 orzechów nerkowca

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • pierz

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w kostkę fetę. Posypać rażonymi, siekankami orzechami nerkowca. Podawać z 1 kromeczką pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (20 g)

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal258 kcal
Białka10 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany20 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X