Dieta 1300 kcal

powrót

Śniadanie

  • 1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 25 g białego chudego sera
  • 20 g  łososia wędzonego
  • ½  łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Biały ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać posiekanego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal259 kcal
Białka16 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany40 g

II Śniadanie

  • Otrębowy jogurt z ananasem
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 plastry ananasa naturalnego (120 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów gryczanych

Sposób przyrządzenia:

Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Krem z pieczarek z pestkami dyni
  • Podudzie z kurczaka duszone w jabłkach i cebuli z brązowym ryżem, surówką z marchewki
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 100 g pieczarek
  • ¼ średniej cebuli (25 g)
  • ¼ białej części pora
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka pestek dyni uprażonych na suchej patelni
  • sok z cytryny
  • przyprawy: pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora posiekać. Przyrumienić w garnku bez dodatku tłuszczu, następnie dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem do momentu, aż pieczarki puszczą soki. Zalać wywarem warzywnym, dodać kostkę rosołową, oliwę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać pieprz. Podawać z pestkami dyni, posypane natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 1 małe podudzie z kurczaka (120 g)
  • 1 małe kwaśne jabłko, np. szara reneta (100 g)
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • mała gałązka rozmarynu
  • pieprz, mielona słodka papryka, curry
  • 30 g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Podudzie z kurczaka pozbawić skóry, oprószyć pieprzem, mieloną słodką papryką i skropić oliwą z oliwek. Pozostawić na ok. 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, jabłko pokroić w małe ćwiartki. Na suchej patelni zrumienić kurczaka z obydwóch stron. Na tej samej patelni przyrumienić cebulę, podlać wodą i dusić ok. 20 minut. Następnie dodać jabłka, rozmaryn, pieprz, mieloną słodką paprykę i curry. Dusić ok. 10 minut. Jabłka mają być miękkie. Podawać z brązowym ryżem i surówką z marchewki. 

Na surówkę z marchewki:

  • 1 średnia marchewka (70 g)
  • ¼ małego jabłka (25 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • odrobina cukru trzcinowego (ok. ¼ małej łyżeczki)

Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko otrzeć na tarce, przełożyć do miseczki, skropić cytryną, jogurt, cukier i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal448 kcal
Białka27 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany40 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20 g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g)
  • 1 mandarynka
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal129 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany20 g

Kolacja

  • Kolorowa sałatka z brokułem i polędwicą z indyka
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
  • 5 żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (50 g)
  • 5 czerwonych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (50 g)
  • 50g ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
  • ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w kosteczkę
  • 3 plastry polędwicy z indyka (30 g) pokrojonej w paseczki 

Na sos:

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz, curry
  • 1 kromka ciemnego pieczywa

Sposób przyrządzenia:

Warzywa wymieszać z wędliną i sosem. Sałatkę podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal268 kcal
Białka11 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany25 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal271 kcal
Białka12 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany34 g

II Śniadanie

  • Musli orzechowe z jogurtem naturalnym
  • Szklanka wody

Składniki na musli:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 migdały
  • 2 orzechy laskowe
  • 1 orzech włoski
  • 2 orzechy nerkowca

Sposób przyrządzenia:

Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.

Dodatkowo:

  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Roladki z kurczaka z kaszą i sałatką z ogórka zielonego
  • 2 małe mandarynki (100 g)
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki:

  • 110 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 suszony pomidor pokrojony w paseczki
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojony w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150 g ogórka zielonego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 g kaszy pęczak
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka

Sposób przyrządzenia:

Kapary wymieszać z suszonym pomidorem. Pierś z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, słodką czerwoną papryką i posmarować z 1 strony musztardą. Na mięso wyłożyć wymieszane warzywa (nakładać na stronę posmarowaną musztardą), zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Za pomocą pędzelka posmarować roladkę olejem rzepakowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z ogórka (ogórka pokroić w plasterki, wymieszać z oliwą, curry i musztardą).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal454 kcal
Białka31 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • 2 plastry ananasa (120 g)
  • 8 orzechów nerkowca
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal134 kcal
Białka2 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z kuskusem i grillowanymi warzywami
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki:

  • 40 g kaszy kuskus
  • 50 g cukinii pokrojonej w plasterki
  • 50 g bakłażana pokrojonego w plasterki
  • 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • 50 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszone oregano i bazylia

Sposób przyrządzenia:

Warzywa umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy, wymieszać. Warzywa grillować na patelni grillowej. Wymieszać z ugotowaną kaszą kuskus.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal273 kcal
Białka7 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu 23 %) z 2 listkami sałaty lodowej z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g)
  • Czerwona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal268 kcal
Białka14 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany35 g

II Śniadanie

  • Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 100 g ananasa
  • 50 g mango
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal194 kcal
Białka7 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Zupa kalafiorowa
  • Wołowina z papryką i jogurtem, kaszą pęczak i surówką selerową z migdałami
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 100 g kalafiora
  • ½ małej marchewki (30 g)
  • 1 mały ziemniak (50 g)
  • ½ małej pietruszki (25 g)
  • ¼ małego selera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, ½  kostki rosołowej bez soli

Sposób przyrządzenia:

Kalafiora podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaka pokroić w kostkę (ziemniaka w większą). Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody, zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem, dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku pieprzem.

Składniki na II danie:

  • 70 g pieczeni wołowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • ¼ łyżeczki czerwonej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka jogurtu greckiego light
  • pieprz
  • 30 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodać wołowinę obtoczoną w papryce, podlać ½ szklanki wody i dusić ok. 30 minut. Po tym czasie dodać pomidory, paprykę i dusić ok. 10 minut. Na koniec z mąki i odrobiny wody zrobić zawiesinę, połączyć  z mięsem i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i tymiankiem. Ugotowaną kaszę wyłożyć na talerz, na nią wyłożyć mięso wraz z sosem, łyżkę jogurtu greckiego. Podawać z surówką z selera.

Na surówkę:

  • 100 g korzenia selera
  • ¼ kwaśnego jabłka
  • 1 łyżeczka uprażonych na suchej patelni słupków migdałów
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Seler utrzeć na tarce o dużych otworach wraz z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny. Dodać słupki migdałów, rodzynki, jogurt i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal457 kcal
Białka26 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g)
  • Szklanka wody

Składniki na ogórkowy twarożek:

  • 30 g serka białego do smarowania light 3 %
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • pieprz
  • ½ łyżeczki koperku

Sposób przyrządzenia:

Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanapkę posypać pokrojoną w kostkę papryką.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal122 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z białym serem i kiełkami z grzanką z ciemnego pieczywa
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 30 g białego sera
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 suszone pomidory
  • kilka zielonych oliwek (ok. 6 sztuk)
  • ¼ papryki czerwonej
  • garść kiełków (dowolnych)
  • 3 liście sałaty lodowej
  • kilka listków świeżej bazylii

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko pokruszyć ser biały, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka13 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany28 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z białego sera i awokado z ogórkiem zielonym (25 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 30 g chudego twarogu
  • ¼ awokado (30 g)
  • ½ ząbka czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki szczypiorku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Biały ser rozgnieść widelcem w miseczce, dodać awokado, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalny, pieprz, szczypiorek. Wymieszać. Przygotowaną pastę wyłożyć na 2 kromeczki pieczywa orkiszowego, rozłożyć ogórka zielonego.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany32 g

II Śniadanie

  • Jogurt gruszkowo – jabłkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ średniego jabłka (70 g)
  • ½ małej gruszki (60 g)
  • 1 posiekany orzech włoski
  • 1 łyżka płatków pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce,  posiekane orzechy włoskie i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal197 kcal
Białka8 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany29 g

Obiad

  • Zupa z selera naciowego i pietruszki
  • Grillowany sznycel z indyka z czerwonym ryżem i sałatką z roszponką
  • Szklanka wody z cytryną                   

Składniki na zupę:

  • 1 mała pietruszka (50 g) - pokrojona w plasterki
  • 2 gałązki selera naciowego (20 g) pokrojone w paseczki
  • 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Pietruszkę i seler naciowy poddusić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny, dodać ziemniaka. Gotować ok. 15 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 100 g sznycla z indyka
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, curry, mielona słodka papryka

Sposób przyrządzenia:

Sznycel z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć musztardą wymieszaną z olejem, pieprzem, curry i słodką mieloną papryką. Zostawić na ok. pół godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron.

Składniki na czerwony ryż:

  • 50 g brązowego ryżu
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1 suszony pomidor
  • suszona bazylia, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekanego suszonego pomidora i świeżego. Dusić ok. 5 minut. Dodać ryż, pieprz i bazylię. Wymieszać.

Składniki na sałatkę z roszponką:

  • garść sałaty roszponki
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
  • 2 główki rzodkiewki (30 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet winny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, soku z cytryny, octu winnego zrobić sos. Warzywa wymieszać w miseczce i polać sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal445 kcal
Białka26 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Koktajl z kiwi i truskawkami

Składniki:

  • ½ dojrzałego kiwi
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal126 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka z porami i śliwkami
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 50 g pora (25 g białej części i 25 g zielonej części)
  • 60 g śliwek
  • ½ średniej marchewki (50 g)
  • 1 małe jabłko winne (100 g)
  • 50 g jogurtu greckiego light
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1 kromka ciemnego pieczywa (30 g)

Sposób przyrządzenia:

Pory pokroić w krążki, sparzyć i przelać zimną wodą. Śliwki pokroić w plasterki, marchew pokroić w słupki, jabłko pokroić w kostkę i skropić cytryną. Wszystko przełożyć do miseczki, wymieszać z jogurtem, oliwą, pieprzem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal279 kcal
Białka6 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kanapki z twarożkiem i awokado
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
  • pieprz, mielona słodka papryka
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 4 cienkie plasterki awokado (20 g)

Sposób przyrządzenia:

W miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni, pieprz  i mieloną słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na kanapki, ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal277 kcal
Białka17 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany37 g

II Śniadanie

  • Żółty koktajl

Składniki:

  • ⅔ szklanki mleka sojowego
  • 1 plaster ananasa (50 g)
  • ½ małego jabłka (60 g)
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka12 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Zupa paprykowa
  • Pieczony mintaj z duszonymi pomidorami i bakłażanem  z kaszą kuskus i surówką z białej kapusty
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę :

  • ½ czerwonej papryki (70 g)
  • ⅓ zielonej papryki (40 g)
  • ¼ małej cebuli (15 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • pieprz, słodka mielona papryka
  • posiekana świeża bazylia (ok. 1 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia:

Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka. W garnku na oleju podsmażyć chwilę warzywa, zalać wywarem warzywnym i gotować ok. 10 minut. Doprawić pieprzem i słodką mieloną papryką. Podawać posypaną posiekaną bazylią.

Składniki na II danie:

  • 100 g filetu z dorsza
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego i obranego ze skórki
  • 70 g bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy kuskus
  • pieprz cytrynowy, świeża bazylia, odrobina soli niskosodowej, mielona słodka papryka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i bakłażana. Dusić ok. 10 minut. Doprawić pieprzem i mieloną słodką papryką. Mintaja oprószyć odrobiną soli, pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Umieścić w foli aluminiowej wyłożonej pergaminem do pieczenia, zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. Podawać z duszonym pomidorem i bakłażanem z kaszą kuskus i surówką z białej kapusty.

Składniki na surówkę z białej kapusty:

  • 100 g poszatkowanej białej kapusty
  • 50 g startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • posiekany koperek

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal440 kcal
Białka27 g
Tłuszcze51 g
Węglowodany51 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo - ananasowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ jabłka (60 g)
  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal133 kcal
Białka5 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany22 g

Kolacja

  • Sałatka z białą fasolą
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 50 g białej fasoli z puszki
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • ¼ małej czerwonej cebuli
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • pieprz, świeża bazylia, posiekana natka pietruszki
  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (35 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Białą fasolę przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, pomidora, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka8 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany32 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba graham (70 g) z zielono - czerwonym omletem z białek
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 1 garść szpinaku Baby Spinach
  • ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 białka jaja
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Białko ubić na gęstą pianę (ale nie za gęstą, ma z łatwością wypływać z naczynia), wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal272 kcal
Białka15 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżka serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal191 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Risotto z kurczakiem, cukinią i ziarnami słonecznika
  • Rozcieńczony sok grejpfrutowy bez cukru (150ml soku wymieszanego z 100ml wody mineralnej)

Składniki:

  • 50g brązowego ryżu
  • 1 gałązka selera naciowego (10g) drobno posiekanego
  • ¼ średniej małej czerwonej cebuli (25g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 70g pokrojonej w plasterki cukinii
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 120ml wywaru z warzywami
  • 100g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startego parmezanu lub innego twardego sera
  • pieprz, mielona słodka czerwona papryka, świeży tymianek (ok. 1 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia:

Plastry cukinii grillować z obydwóch stron i przekroić na pół. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać ryż i pozostawić na ogniu ok. 1 minuty, zwiększyć ogień, podlać winem i dusić, aż cały nadmiar wyparuje. Zalać wywarem, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodać grillowaną cukinię, parmezan, przyprawy i tymianek, delikatnie wymieszać. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal450 kcal
Białka30 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany51 g

Podwieczorek

  • Koktajl leśny

Składniki:

  • 120g mrożonych owoców leśnych
  • 150 ml kefiru
  • 1łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal128 kcal
Białka7 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka z zieloną soczewicą
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 20 g soczewicy
  • 50 g ogórka zielonego
  • 2 łyżki kiełków
  • 6 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 suszony pomidor
  • garść roszponki

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować. Suszonego pomidora pokroić w paseczki, ogórka zielonego w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Do miseczki przełożyć roszponkę, soczewicę, dodać warzywa. Wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal255 kcal
Białka9 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany32 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z oliwkowym twarożkiem z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka zielonej herbaty bez cukru

Składniki na oliwkową pastę:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 5 zielonych oliwek bez pestek
  • 5 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieść w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal266 kcal
Białka16 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

II Śniadanie

  • Orzechowa owsianka
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 cały orzech włoski
  • 2 orzechy laskowe
  • 2 orzechy nerkowca
  • 120 ml mleka sojowego

Sposób przyrządzenia:

Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal195 kcal
Białka9 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany16 g

Obiad

  • Komosa ryżowa z łososiem i warzywami
  • Rozcieńczony sok jabłkowy bez cukru (100 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki:

  • 50 g łososia
  • ¼ małego bakłażana
  • 25 g marchewki
  • 50 g pieczarek
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 25 g pora
  • ½  małej czerwonej papryki (60 g)
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
  • 50 g komosy ryżowej

Sposób przyrządzenia:

Łososia podzielić na mniejsze kawałki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Na suchej patelni podsmażyć zamarynowanego łososia, dodać cebulę i podsmażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Na koniec dodać drugą łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. Podawać z komosą ryżową.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal444 kcal
Białka21 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany46 g

Podwieczorek

  • 1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal111 kcal
Białka7 g
Tłuszcze1 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z pomarańczą i ricottą
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 40 g ricotty
  • 100 g pomarańczy pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 5 orzechów włoskich

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • ½ ząbka czosnku
  • odrobina syropu z agawy
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Roszponkę wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Ułożyć na niej pomarańczę oprószoną cynamonem, za pomocą łyżeczki wyłożyć ricottę. Wszystko posypać posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal287 kcal
Białka9 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany23 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X