Śniadanie
-
1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g)
-
Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
-
25 g białego chudego sera
-
20 g łososia wędzonego
-
½ łyżeczki posiekanego koperku
-
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Biały ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać posiekanego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
-
Otrębowy jogurt z ananasem
-
Szklanka wody
Składniki:
-
2 plastry ananasa naturalnego (120 g)
-
150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
1 łyżka otrębów gryczanych
Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
-
Krem z pieczarek z orzechami nerkowca
-
Makaron z bobem i warzywami
-
Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
-
100 g pieczarek
-
¼ średniej cebuli (25 g)
-
¼ białej części pora
-
250 ml wywaru warzywnego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
-
1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca uprażonych na suchej patelni
-
sok z cytryny
-
przyprawy: pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora posiekać. Przyrumienić w garnku bez dodatku tłuszczu, następnie dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny, dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem do momentu, aż pieczarki puszczą soki. Zalać wywarem warzywnym, dodać kostkę rosołową, oliwę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać pieprz. Podawać z nerkowcami, posypane natką pietruszki.
Składniki na II danie:
-
50 g makaronu razowego
-
½ średniej marchewki (50 g) pokrojonej w plasterki
-
½ gałązki selera naciowego pokrojonego w kostkę
-
½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
-
¼ cukinii (50 g) pokrojonej w plasterki
-
½ ząbka czosnku pokrojonego w talarki
-
50 g pomidorów z puszki
-
50 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki
-
¼ łyżeczki majeranku, pieprz, ¼ suszonego oregano
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka parmezanu do posypania
Sposób przyrządzenia:
Na oleju zeszklić cebulę, dodać marchew, seler naciowy, czosnek, cukinię, bób i pomidory. Chwilę podsmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, ugotowany makaron, parmezan. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 448 kcal |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 50 g |
Podwieczorek
-
1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20 g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g)
-
1 mandarynka
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 129 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
-
Sałatka z kurczakiem w sosie koperkowym
-
Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
-
50 g piersi z kurczaka
-
kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
-
1 mały ogórek kiszony (50 g)
-
¼ małej papryki czerwonej (40 g)
-
¼ małej cebuli (15 g)
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
pieprz, mielona słodka papryka
Na sos:
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki posiekanego koperku
-
pieprz
-
1 kromka ciemnego pieczywa
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w oleju, pieprzu i słodkiej mielonej papryce. Odstawić na ok. pół godziny. Pomidorki przekroić na pół, ogórka kiszonego i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa przełożyć do miseczki. Zamarynowanego kurczaka grillować z obydwóch stron, pozostawić do wystudzenia. Pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 265 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
-
2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii
-
Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 271 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 34 g |
II Śniadanie
-
Musli orzechowe z jogurtem naturalnym
-
Szklanka wody
Składniki na musli:
-
2 łyżki płatków owsianych
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
2 migdały
-
2 orzechy laskowe
-
1 orzech włoski
-
2 orzechy nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.
Dodatkowo:
-
100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
-
Roladki wołowe z oliwkami i suszonymi pomidorami z kaszą i sałatką z ogórka zielonego
-
2 małe mandarynki (100 g)
-
Szklanka wody z cytryną
Składniki:
-
100 g chudej wołowiny
-
2 czarne oliwki pokrojone w plasterki
-
2 zielone oliwki pokrojone w plasterki
-
1 suszony pomidor pokrojony w paseczki
-
1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojony w drobną kostkę
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
150 g ogórka zielonego
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy
-
50 g kaszy pęczak
-
1 ząbek czosnku
-
pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Oliwki wymieszać z suszonym pomidorem. Wołowinę delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, słodką czerwoną papryką i posmarować z 1 strony musztardą. Na mięso wyłożyć wymieszane warzywa (nakładać na stronę posmarowaną musztardą), zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Za pomocą pędzelka posmarować roladkę olejem rzepakowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 30 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z ogórka (ogórka pokroić w plasterki, wymieszać z oliwą, curry i musztardą).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 470 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
-
2 plastry ananasa (120 g)
-
8 orzechów nerkowca
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 2 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
-
Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanymi warzywami
-
Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
-
40 g kaszy jaglanej
-
50 g cukinii pokrojonej w plasterki
-
50 g bakłażana pokrojonego w plasterki
-
50 g czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
-
50 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
pieprz, suszone oregano i bazylia
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy, wymieszać. Warzywa grillować na patelni grillowej. Wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 31 g |
Śniadanie
-
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu 23 %) z 2 listkami sałaty lodowej z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g)
-
Czerwona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 268 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g ananasa
- 50 g mango
- 2 orzechy włoskie
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 194 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Zupa brokułowa z grzanką
- Kurczak w papilotach z ziemniaczkami i surówką selerową z migdałami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 100 g brokułu
- ½ małej marchewki (30 g)
- ½ małej pietruszki (25 g)
- ¼ małego selera
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, ½ kostki rosołowej bez soli
- cienka kromeczka ciemnego pieczywa (20 g) pokrojonego w kostkę i przyrumienionego na suchej patelni
Sposób przyrządzenia:
Brokuł podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody, zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem, dodać do reszty zupy. Zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z grzankami.
Składniki na II danie:
- 1 pierś z kurczaka (100 g)
- ¼ małej czerwonej cebuli (20 g)
- 1 mały ząbek czosnku
- ¼ małej żółtej papryki (40 g)
- 50 g cukinii
- ½ małego pomidora (50 g)
- pierz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie
- 2 małe ziemniaki (100 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w cienkie paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać warzywa i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Kurczaka oprószyć pieprzem i słodką mieloną papryką, przełożyć do pergaminu do pieczenia, wyłożyć warzywa, szczelnie zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z selera.
Na surówkę:
- 100 g korzenia selera
- ¼ kwaśnego jabłka
- 1 łyżeczka uprażonych na suchej patelni słupków migdałów
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Seler utrzeć na tarce o dużych otworach wraz z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny. Dodać słupki migdałów, rodzynki, jogurt i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 457 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 44 g |
Podwieczorek
-
1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g)
-
Szklanka wody
Składniki na ogórkowy twarożek:
-
30 g serka białego do smarowania light 3 %
-
¼ ogórka zielonego (50 g)
-
pieprz
-
½ łyżeczki koperku
Sposób przyrządzenia:
Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanapkę posypać pokrojoną w kostkę papryką.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 122 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i migdałami
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 2 garście szpinaku Baby Spinach
- ½ dużej pomarańczy (120 g)
- ¼ czerwonej cebuli
- 1 łyżka płatków migdałowych
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ½ małego ząbka czosnku
- pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomarańczę obrać z białych włókien i pokroić na plastry, płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Pomarańczę wyłożyć na szpinak, posypać płatkami migdałowymi. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 250 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 29 g |
Śniadanie
-
2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z białego sera i awokado z ogórkiem zielonym (25 g)
-
Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
-
30 g chudego twarogu
-
¼ awokado (30 g)
-
½ ząbka czosnku
-
sok z cytryny
-
1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
-
½ łyżeczki szczypiorku
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 32 g |
II Śniadanie
-
Jogurt gruszkowo - jabłkowy
-
Szklanka wody
Składniki:
- ½ średniego jabłka (70 g)
- ½ małej gruszki (60 g)
- 1 posiekany orzech włoski
- 1 łyżka płatków pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce, posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 197 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 29 g |
Obiad
- Zupa z selera naciowego i pietruszki
- Grillowany sznycel z indyka z pietruszkowym ryżem i sałatką z roszponką
- 1 mandarynka (70 g)
Składniki na zupę:
- 1 mała pietruszka (50 g) - pokrojona w plasterki
- 2 gałązki selera naciowego (20 g) pokrojonego w paseczki
- 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę (50 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Pietruszkę i seler naciowy poddusić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny, dodać ziemniaka. Gotować ok. 15 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 100 g sznycla z indyka
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, curry, mielona słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Sznycel z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć musztardą wymieszaną z olejem, pieprzem, curry i słodką mieloną papryką. Zostawić na ok. pół godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron.
Składniki na pietruszkowy ryż:
- 50 g brązowego ryżu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ugotowany ryż wymieszać z oliwą, natką i pieprzem.
Składniki na sałatkę z roszponką:
- garść sałaty roszponki
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
- 2 główki rzodkiewki (30 g) pokrojonej w plasterki
- ¼ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet winny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, soku z cytryny, octu winnego zrobić sos. Warzywa wymieszać w miseczce i polać sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 450 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
- Koktajl z kiwi i truskawkami
Składniki:
- ½ dojrzałego kiwi
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 126 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Kolacja
- Sałatka z porami i mandarynkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 50 g pora (25 g białej części i 25 g zielonej części)
- 1 mała mandarynka (60 g)
- ½ średniej marchewki (50 g)
- 1 małe jabłko winne (100 g)
- 50 g jogurtu greckiego light
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- 1 kromka ciemnego pieczywa (30 g)
Sposób przyrządzenia:
Pory pokroić w krążki, sparzyć i przelać zimną wodą. Mandarynki podzielić na cząstki, marchew pokroić w słupki, jabłko pokroić w kostkę i skropić cytryną. Wszystko przełożyć do miseczki, wymieszać z jogurtem, oliwą, pieprzem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 278 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
-
Kanapki z twarożkiem i awokado
-
Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
- pieprz, mielona słodka papryka
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- 4 cienkie plasterki awokado (20 g)
Sposób przyrządzenia:
W miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni, pieprz i mieloną słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na kanapki, ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 277 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 37 g |
II Śniadanie
-
Żółty koktajl
Składniki:
- ⅔ szklanki mleka sojowego
- 1 plaster ananasa (50 g)
- ½ małego jabłka (60 g)
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
-
Filety z łososia w sosie pomarańczowym, kaszą kuskus
-
Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 100 g łososia
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- odrobina skórki pomarańczowej
- 1 łyżka białego wina
- pieprz, odrobina soli niskosodowej, estragon
- 30 g kaszy pęczak
- kilka różyczek kalafiora (50 g)
- kilka różyczek brokułu (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 200o C z funkcją grilla. Łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, oprószyć odrobiną soli i pieprzem. Łososia włożyć do piekarnika na ok. 5 minut. W tym czasie przygotować sos. W rondelku rozgrzać masło, sok z pomarańczy, skórkę, wino i estragon. Doprawić pieprzem. Gotować kilka minut mieszając trzepaczką. Przygotowanym sosem polać łososia. Podawać z kaszą i gotowanym brokułem z kalafiorem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 447 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 32 g |
Podwieczorek
-
Jogurt jabłkowo - ananasowy
-
Szklanka wody
Składniki:
- ½ jabłka (60 g)
- 1 plaster ananasa
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 133 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
-
Sałatka z bakłażanem
-
Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 100 g bakłażana
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 łodyga selera naciowego
- ¼ bulwy kopru włoskiego
- 1 mały pomidor
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka rodzynek
- 7 g orzechów nerkowca (ok. 5 sztuk)
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana, pomidora, koper włoski pokroić w plastry, seler naciowy pokroić w kostkę, cebule w piórka. Warzywa wymieszać z oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 20 - 30 minut. Warzywa ostudzić, przełożyć do miski, dodać ocet winny, rodzynki, nerkowce, bazylię. Wymieszać. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (35 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 32 g |
Śniadanie
-
2 kromki chleba graham (70 g) z zielono - czerwonym omletem z białek
-
Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
-
1 garść szpinaku Baby Spinach
-
½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
2 białka jaja
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Białko ubić na gęstą pianę (ale nie za gęstą, ma z łatwością wypływać z naczynia), wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 272 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 38 g |
II Śniadanie
-
2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżka serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 191 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 26 g |
Obiad
-
Risotto z kurczakiem i dynią
-
Rozcieńczony sok grejpfrutowy bez cukru (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej)
Składniki:
-
50 g brązowego ryżu
-
1 gałązka selera naciowego (10 g) drobno posiekanego
-
¼ średniej małej czerwonej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
-
70 g pokrojonej w kostkę dyni
-
50 ml białego wytrawnego wina
-
120 ml wywaru z warzywami
-
100 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
-
1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek dyni
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka startego parmezanu lub innego twardego sera
-
pieprz, mielona słodka czerwona papryka, świeży tymianek (ok. 1 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia:
Dynię pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i tymiankiem, piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać ryż i pozostawić na ogniu ok. 1 minuty, zwiększyć ogień, podlać winem i dusić, aż cały nadmiar wyparuje. Zalać wywarem, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodać upieczoną dynię, parmezan, pieprz i tymianek, delikatnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 453 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
-
Koktajl leśny
Składniki:
- 120 g mrożonych owoców leśnych
- 150 ml kefiru
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 128 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Kolacja
-
Sałatka z awokado i grejpfrutem
-
Zielona herbata bez cukru
Składniki:
-
½ dojrzałego awokado (40 g)
-
sok z ¼ cytryny
-
½ różowego grejpfruta
-
2 łyżki kiełków słonecznika
-
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1łyżeczka musztardy
-
sok z cytryny
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Awokado pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, usunąć białe błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado i grejpfruta ułożyć na talerzu, posypać kiełkami i orzechami włoskimi. Polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 272 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 28 g |
Śniadanie
-
2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z oliwkowym twarożkiem z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
-
Szklanka zielonej herbaty bez cukru
Składniki na oliwkową pastę:
-
50 g chudego twarogu
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
-
5 zielonych oliwek bez pestek
-
5 czarnych oliwek bez pestek
-
1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieć w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 28 g |
Węglowodany | 28 g |
II Śniadanie
-
Orzechowa owsianka
-
Szklanka wody
Składniki:
-
2 łyżki płatków owsianych
-
1 cały orzech włoski
-
2 orzechy laskowe
-
2 orzechy nerkowca
-
120 ml mleka sojowego
Sposób przyrządzenia:
Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 195 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 16 g |
Obiad
-
Kolorowy ryż z łososiem i warzywami
-
Rozcieńczony sok jabłkowy bez cukru (100 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)
Składniki:
-
50 g halibuta
-
¼ małego bakłażana
-
25 g marchewki
-
50 g pieczarek
-
½ małej cebuli (25 g)
-
25 g pora
-
½ małej czerwonej papryki (60 g)
-
5 g świeżego imbiru
-
1 łyżeczka sosu sojowego
-
2 łyżeczki oleju rzepakowego
-
pieprz, sól
-
25 g ryżu brązowego
-
25 g ryżu dzikiego
Sposób przyrządzenia:
Halibuta podzielić na mniejsze kawałki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Na suchej patelni podsmażyć zamarynowanego halibuta, dodać cebulę i podsmażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Na koniec dodać drugą łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym, wymieszanym z dzikim.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 439 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
-
1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 111 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 1 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
-
Sałatka z malinami i ricottą
-
Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
-
2 garście roszponki
-
40 g ricotty
-
120 g malin
-
2 łyżki dowolnych kiełków
-
5 orzechów nerkowca
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
ocet balsamiczny
-
½ ząbka czosnku
-
odrobina syropu z agawy
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Roszponkę wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Ułożyć na niej maliny, za pomocą łyżeczki rozłożyć ricottę. Wszystko posypać posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca. Podawać z 1 kromeczką chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 260 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 22 g |