Śniadanie
- 1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 25 g białego chudego sera
- 20 g wędzonego łososia
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Biały ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać posiekanego wędzonego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Otrębowy jogurt z ananasem
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 plastry ananasa naturalnego (120 g)
- 150 g jogurtu naturalnego 1,5%
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów gryczanych
Sposób przyrządzenia:
Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa pomidorowa z kaszą kuskus
- Polędwiczki z indyka z gruszkami z ziemniaczkami w mundurkach i surówką z kapusty pekińskiej
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 150 g dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy
- włoszczyzna (1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, ½ małego selera, ¼ pora, gałązka lubczyku)
- 1 łyżka kaszy kuskus
- przyprawy: pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć włoszczyznę - odcinając kilka listków z selera i pietruszki. Listki wraz z gałązką lubczyku związać nitką lub kordonkiem. Seler obrać. Włoszczyznę wrzucić do gotującej się wody wraz ze związaną zieleniną i gotować ok. 0,5 godziny. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 15 minut. Na koniec dodać pieprz. Z wywaru wyciągnąć ugotowaną włoszczyznę, ½ marchewki pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru, dodać pomidory, ugotowany kuskus, kostkę. Gotować wszystko ok. 10 minut.
Składniki na II danie:
- 100 g sznycla z indyka
- ½ średniej gruszki (80 g)
- ½ łyżeczki miodu
- ½ małej cebuli czerwonej
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- starta skórka z limonki
- 2 małe ziemniaki (100 g)
- 150 g kapusty pekińskiej
- ¼ małej marchewki
- ¼ małej cebuli
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, 1 goździk
Sposób przyrządzenia:
Gruszkę obrać, usunąć gniazdo i pokroić w kostkę. Sznycel z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Przyrumienić z obydwóch stron na patelni (po ok. 3 minuty z każdej strony). Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, miód, goździk. Delikatnie wymieszać. Smażyć ok. 5 minut. Po tym czasie podlać winem. Trzymać na ogniu, aż nadmiar płynu wyparuje. Dodać wcześniej przyrumienione mięso. Doprawić do smaku pieprzem. Ziemniaki dokładnie umyć i gotować w całości do miękkości. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Marchew utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miseczki, dodać oliwę, jogurt, pieprz i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 457 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 57 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20 g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g)
- 1 mandarynka
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 129 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Sałatka z grzankami
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 30 g bagietki pełnoziarnistej
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 garście dowolnej mieszanki sałat
- ½ małej czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki
- ½ szalotki pokrojonej w piórka
- ¼ dużego ogórka zielonego (60 g) pokrojonego w plastry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na sos:
- 50 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- posiekana świeża bazylia (1 łyżka)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bagietkę pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pokrojoną bagietkę. Trzymać na ogniu co jakiś czas mieszając do momentu, aż bagietka się zarumieni. Warzywa przełożyć do miski, wymieszać z grzankami. Wszystko polać sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 25 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 271 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 34 g |
II Śniadanie
- Musli orzechowe z jogurtem naturalnym
- Szklanka wody
Składniki na musli:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 migdały
- 2 orzechy laskowe
- 1 orzech włoski
- 2 orzechy nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.
Dodatkowo:
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Polędwiczki z kurczaka w cytrusowo - ziołowej marynacie z kolorowym ryżem i sałatką z ogórka zielonego
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 100 g polędwiczki z kurczaka
- pieprz, mielona słodka papryka
Na marynatę:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- ½ łyżeczki miodu
- gałązka rozmarynu, gałązka tymianku, gałązka oregano
Na sos:
- 1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego do 2 % tłuszczu
- 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii
- ¼ łyżeczki skórki z cytryny
- pieprz cytrynowy
Na sałatkę:
- 1 mały ogórek zielony
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
Dodatkowo:
- 20 g dzikiego ryżu
- 30 g ryżu brązowego
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę z kurczaka zanurzyć w marynacie i pozostawić minimum na pół godziny (najlepiej na całą noc). Polędwiczki grillować z obydwóch stron. Podawać polane sosem, kolorowym ryżem i sałatką z ogórka zielonego. Ogórka pokroić w kostkę, dodać ½ pokrojonej w piórka cebuli. Wymieszać z oliwą, pieprzem i musztardą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 439 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
- 2 plastry ananasa (120 g)
- 8 orzechów nerkowca
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 2 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z makronem razowym, brokułem i kiełkami słonecznika
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 100 g brokułu podzielonego na różyczki ugotowanego na półtwardo
- 30 g ugotowanego makaronu razowego w kształcie rurek
- 25 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 12 %
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki kiełków słonecznika
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron, brokuły, kiełki, słonecznik, natkę pietruszki umieścić w misce. Warzywa z makronem wymieszać z sosem (wymieszać oliwę z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 262 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 26 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu 23 %) z 2 listkami sałaty lodowej z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g)
- Czerwona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 268 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g ananasa
- 50 g mango
- 2 orzechy włoskie
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 194 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Zupa kalafiorowa
- Bitki wieprzowe duszone z kurkami z kaszą jaglaną i surówką z marchewki
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 100 g kalafiora
- ½ małej marchewki (30 g)
- 1 mały ziemniak (50 g)
- ½ małej pietruszki (25 g)
- ¼ małego selera
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, ½ kostki rosołowej bez soli
Sposób przyrządzenia:
Kalafiora podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaka pokroić w kostkę (ziemniaka w większą). Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody, zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem, dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku pieprzem.
Składniki na II danie:
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g mrożonych kurek lub świeżych
- ½ małej cebuli (25 g)
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 40 g kaszy jaglanej
- 1 średnia marchewka
- ½ małego jabłka (25 g)
- pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę
wieprzową delikatnie rozbić tłuczkiem, skropić olejem rzepakowym, oprószyć
pieprzem i posypać tymiankiem. Obsmażyć z obydwóch stron na suchej patelni.
Dodać grzyby
i dusić do momentu, aż puszczą wodę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać
natkę pietruszki i wymieszać. Podawać z kaszą jaglaną i surówką z marchewki. Marchewkę
i jabłko utrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić sokiem z cytryny, dodać
oliwę i
wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 466 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g)
- Szklanka wody
Składniki na ogórkowy twarożek:
- 30 g serka białego do smarowania light 3 %
- ¼ ogórka zielonego (50 g)
- pieprz
- ½ łyżeczki koperku
Sposób przyrządzenia:
Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanapkę posypać pokrojoną w kostkę papryką.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 122 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z mozzarellą i oliwkami z grzanką z ciemnego pieczywa
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- ⅓ kulki mozzarelli light (40 g)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 suszone pomidory
- kilka zielonych oliwek (ok. 6 sztuk)
- ¼ papryki czerwonej
- garść kiełków (dowolnych)
- 3 liście sałaty lodowej
- kilka listków świeżej bazylii
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Mozzarellę pokroić w plasterki. Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 268 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 27 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z jajka i awokado z ogórkiem zielonym (25 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- ½ jajka ugotowanego na twardo
- ¼ awokado (30 g)
- ½ ząbka czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- ½ łyżeczki szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jajko drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać awokado, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalny, pieprz, szczypiorek. Wymieszać. Przygotowaną pastę wyłożyć na 2 kromeczki pieczywa orkiszowego, rozłożyć ogórka zielonego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 267 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 31 g |
II Śniadanie
- Jogurt gruszkowo - jabłkowy
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ średniego jabłka (70 g)
- ½ małej gruszki (60 g)
- 1 posiekany orzech włoski
- 1 łyżka płatków pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce, posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 197 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 29 g |
Obiad
- Zupa z cukinii i pora z grzanką
- Grillowana pierś z kurczaka z warzywnym kuskusem i sałatką z ogórka i rzodkiewki
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej cukinii (100 g)
- ¼ pora (50 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 25 g grzanek z ciemnego pieczywa
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić w kostkę, pora w paseczki. Warzywa przyrumienić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny. Gotować ok. 15 minut. Zmiksować. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 80 g piersi z kurczaka
- otarta skórka z ¼ limonki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki tartego świeżego imbiru
- pieprz, ⅓ łyżeczki ziół prowansalskich, bazylia
- 40 g kaszy kuskus
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 50g cukinii pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 g ogórka zielonego
- 2 główki rzodkiewki (20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka natrzeć tartym imbirem i skórką z limonki. Polać sokiem z limonki i oprószyć pieprzem. Grillować z obydwóch stron. Na suchą patelnię dodać pomidory i cukinię. Dusić ok. 5 - 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i bazylią. Ugotowany kuskus wymieszać z duszonymi pomidorami, cukinią i koncentratem pomidorowym. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 434 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- Koktajl z kiwi i truskawkami
Składniki:
- ½ dojrzałego kiwi
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 126 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Kolacja
- Sałatka z grillowanymi warzywami i fetą z brązowym ryżem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 50 g bakłażana
- 50 g cukinii
- ¼ czerwonej papryki (50 g)
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
- 30 g brązowego ryżu
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki suszonej bazylii, ¼ łyżeczki suszonego oregano, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Bakłażana, cukinię pokroić w plasterki, paprykę w małe kwadraty. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Pomidorki przekroić na pół, wymieszać z grillowanymi warzywami, dodać ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać z oliwą, pieprzem i ziołami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 271 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 29 g |
Śniadanie
- Kanapki z twarożkiem i awokado
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
- pieprz, mielona słodka papryka
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- 4 cienkie plasterki awokado (20 g)
Sposób przyrządzenia:
W
miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni,
pieprz
i mieloną słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na
kanapki, ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 277 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 37 g |
II Śniadanie
- Żółty koktajl
Składniki:
- ⅔ szklanki mleka sojowego
- 1 plaster ananasa (50 g)
- ½ małego jabłka (60 g)
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Zupa jarzynowa z kalarepą
- Dorsz z kukurydzą z pęczakiem i sałatką z grillowaną cukinią
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej marchewki
- ⅓ małej pietruszki
- ¼ małego selera
- ⅕ małego pora
- ½ małej kalarepy
- pieprz, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Warzywa oprócz kalarepy pokroić w kostkę, zlać 0,4 litra wody i gotować ok. 30 minut. Kalarepę obrać, pokroić w plastry i obgotować ok. 20 minut. Połączyć wywar ze zmiksowaną kalarepą. Podawać posypane świeżą natką.
Składniki na II danie:
- 100 g filetu z dorsza
- 2 plasterki cytryny
- 2 gałązki świeżej bazylii, 2 gałązki świeżej natki pietruszki, świeży tymianek
- 50 g kaszy pęczak
- 150 g cukinii
- 1łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej (30 g)
- ¼ małej papryki czerwonej (50 g)
- ¼ małej cebuli (25 g)
- pieprz cytrynowy, odrobina soli niskosodowej, pieprz, mielona ostra czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Filet z dorsza umyć, osuszyć. Posmarować z obydwóch stron olejem rzepakowym za pomocą pędzelka. Oprószyć odrobiną soli, pieprzem cytrynowym, obłożyć bazylią, pietruszką i tymiankiem, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie przełożyć dorsza na folię aluminiową wyłożoną pergaminem do pieczenia, zawinąć i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. W międzyczasie na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Podsmażyć ok. 5 - 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i ostrą papryczką. Upieczonego dorsza wyłożyć na podsmażone warzywa. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z cukinii. Ugotowaną kaszę pęczak wymieszać z pesto. Cukinię pokroić w plasterki, grillować z obydwóch stron, przełożyć do miseczki, dodać oliwę, pieprz i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 453 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 49 g |
Podwieczorek
- Jogurt jabłkowo - ananasowy
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ jabłka (60 g)
- 1 plaster ananasa
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 133 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
- Sałatka z kolorową fasolą
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 50 g fasoli czerwonej z puszki
- 50 g fasoli białej z puszki
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki, ¼ małej czerwonej cebuli
- pieprz, świeża bazylia, posiekana natka pietruszki
- 1 kromeczka ciemnego pieczywa (35 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Fasolę przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 1 bułeczka grahamka (50 g) z zielono - czerwonym omletem
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 1 garść szpinaku Baby Spinach
- ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Jajko roztrzepać z pieprzem, wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 27 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżka serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 191 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 3 g |
Obiad
- Wielowarzywne leczo z dodatkiem kaszy gryczanej niepalonej
- Szklanka soku grejpfrutowego bez cukru
Składniki:
- 15 g czerwonej soczewicy
- 15 g zielonej soczewicy
- ¼ małej papryki czerwonej
- ¼ małej papryki zielonej
- ¼ małej papryki żółtej
- ¼ średniej cukinii
- kilka pieczarek
- ¼ małej cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 40 g kaszy gryczanej
- 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię pokroić w plasterki, papryki w paseczki, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, krótko podsmażyć warzywa z soczewicą, zalać ½ szklanki wody i gotować ok. 5 minut. Po tym czasie dolać wodę tak, żeby równała się z warzywami, ugotowaną soją, listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, słodką czerwoną papryką. Dusić jeszcze ok. 15 minut. Podawać z kaszą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 458 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 68 g |
Podwieczorek
- Koktajl leśny
Składniki:
- 120 g mrożonych owoców leśnych
- 150 ml kefiru
- 1łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 128 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Kolacja
- Sałatka z tuńczykiem z mozzarellą
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- ¼ puszki tuńczyka
- ¼ opakowania mozzarelli light (30 g)
- 3 liście sałaty lodowej
- 2 łyżki kiełków
- 6 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 mały ogórek kiszony
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, wyłożyć na talerz. Wymieszać z kiełkami. Pomidorki przekroić na pół, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka wyłożyć za pomocą widelca na warzywa, na nim umieścić mozzarellę. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką pieczywa żytniego pełnoziarnistego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 262 kcal |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z oliwkowym twarożkiem z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Szklanka zielonej herbaty bez cukru
Składniki na oliwkową pastę:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 zielonych oliwek bez pestek
- 5 czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieść w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
II Śniadanie
- Orzechowa owsianka
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 cały orzech włoski
- 2 orzechy laskowe
- 2 orzechy nerkowca
- 120 ml mleka sojowego
Sposób przyrządzenia:
Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 195 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 16 g |
Obiad
- Wieprzowina po chińsku
- Filiżanka soku jabłkowego bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- ½ małej cebuli (25 g)
- 25 g pora
- ¼ czerwonej papryki (30 g)
- 1 łyżka pędów bambusa
- 5 g suszonych grzybów mung lub shitake (można kupić na stanowisku z azjatycką żywnością)
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- 50 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżeczki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Na suchej patelni podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę, grzyby i podlać odrobiną wody i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić wszystko do miękkości. Na koniec dodać drugą łyżeczkę sosu sojowego, i pieprz . Podawać z brązowym ryżem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 463 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 58 g |
Podwieczorek
- 1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z wędzonym łososiem (20 g) 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 126 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- ∙Sałatka z fetą i orzechami nerkowca
- ∙Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 30 g fety light pokrojonej w kostkę
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek (50 g)
- 2 garście sałaty roszponki
- 2 łyżki dowolnych kiełków
- 5 orzechów nerkowca
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w kostkę fetę. Posypać prażonymi, siekanymi orzechami nerkowca. Podawać z 1 kromeczką pieczywa chrupkiego, pełnoziarnistego (20 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 258 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 20 g |