Śniadanie
- 1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 25 g białego chudego sera
- 20 g łososia wędzonego
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Biały ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać posiekanego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszaćWartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Otrębowy jogurt z ananasem
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 plastry ananasa naturalnego (120 g)
- 150g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka otrębów gryczanych
Sposób przyrządzenia:
Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Krem z pieczarek z grzankami
- Pierś z kurczaka duszona w jabłkach i cebuli z brązowym ryżem surówką z marchewki
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 100 g pieczarek
- ¼ średniej cebuli (25 g)
- ¼ białej części pora
- 250 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 cienka kromeczka ciemnego pieczywa
- sok z cytryny
- przyprawy: pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora posiekać. Przyrumienić w garnku bez dodatku tłuszczu, następnie dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny, dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem do momentu, aż pieczarki puszczą soki. Zalać wywarem warzywnym, dodać kostkę rosołową i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać pieprz. Podawać z grzankami, posypane natką pietruszki.Grzanki natrzeć ząbkiem czosnku, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Składniki na II danie:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 małe kwaśne jabłko, np. szara reneta (100 g)
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- mała gałązka rozmarynu
- pieprz, mielona słodka papryka, curry
- 30 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka oprószyć pieprzem, mieloną słodką papryką i skropić oliwą z oliwek. Pozostawić na ok. 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, jabłko pokroić w małe ćwiartki. Na suchej patelni zrumienić kurczaka z obydwóch stron. Na tej samej patelni przyrumienić cebulę, dodać jabłka, kurczaka, podlać wodą, dodać rozmaryn, pieprz, mieloną słodką paprykę i curry. Dusić ok. 10 minut. Jabłka mają być miękkie. Podawać z brązowym ryżem i surówką z marchewki.
Na surówkę z marchewki:
- 1 średnia marchewka (70 g)
- ¼ małego jabłka (25 g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka uprażonych pestek dyni
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- odrobina cukru trzcinowego (ok. ¼ małej łyżeczki)
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko otrzeć na tarce, przełożyć do miseczki, skropić cytryną, dodać pestki dyni, jogurt, cukier i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 461 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20 g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g)
- 1 mandarynka
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 129 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Kolorowa sałatka z kalafiorem i polędwicą z indyka
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 100 g kalafiora podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
- 5 żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (50 g)
- 5 czerwonych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (50 g)
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
- ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w kosteczkę
- 3 plastry polędwicy z indyka (30 g) pokrojonej w paseczki
Na sos:
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz, curry
- 1 kromka ciemnego pieczywa
Sposób przyrządzenia:
Warzywa wymieszać z wędliną i sosem. Sałatkę podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 25 g |
Śniadanie
- 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 271 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 34 g |
II Śniadanie
- Musli orzechowe z jogurtem naturalnym
- Szklanka wody
Składniki na musli:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 migdały
- 2 orzechy laskowe
- 1 orzech włoski
- 2 orzechy nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.
Dodatkowo:
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Roladki indycze z kaszą i sałatką z ogórka zielonego
- 2 małe mandarynki (100 g)
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 120 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 suszony pomidor pokrojony w paseczki
- 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojony w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 150 g ogórka zielonego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 50 g kaszy pęczak
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Kapary wymieszać z suszonym pomidorem. Pierś z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, słodką czerwoną papryką i posmarować z 1 strony musztardą. Na mięso wyłożyć wymieszane warzywa (nakładać na stronę posmarowaną musztardą), zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Za pomocą pędzelka posmarować roladkę olejem rzepakowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z ogórka (ogórka pokroić w plasterki, wymieszać z oliwą, curry i musztardą).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 445 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
- 2 plastry ananasa (120 g)
- 8 orzechów nerkowca
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 2 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z dzikim ryżem i grillowanymi warzywami
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 40 g dzikiego ryżu
- 50 g cukinii pokrojonej w plasterki
- 50 g bakłażana pokrojonego w plasterki
- 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
- 50 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, suszone oregano i bazylia
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy, wymieszać. Warzywa grillować na patelni grillowej. Wymieszać z ugotowanym ryżem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 36 g |
Śniadanie
- 2
kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z 2 plasterkami
polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu
23 %) z 2 listkami sałaty lodowej
z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g) - Czerwona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 268 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g ananasa
- 50 g mango
- 2 orzechy włoskie
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 194 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 28 g |
Obiad
- Zupa kalafiorowa
Kurczak z fasolką szparagową w sosie pomarańczowym, kaszą pęczak i surówką selerową z migdałami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 100 g kalafiora
- ½ małej marchewki (30 g)
- 1 mały ziemniak (50 g)
- ½ małej pietruszki (25 g)
- ¼ małego selera
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, ½ kostki rosołowej bez soli
Sposób przyrządzenia:
Kalafiora podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaka pokroić w kostkę (ziemniaka w większą). Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem, dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku pieprzem.
Składniki na II danie:
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w plasterki
- 50 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 gałązka selera naciowego
- skórka otarta z pomarańczy
- sok zpomarańczy
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 100 ml wywaru z warzyw
- pieprz, suszony tymianek
- 30 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Zrumienić na suchej patelni z obydwóch stron. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę i selera naciowego, dodać kurczaka, mąkę i stopniowo wlewać wywar warzywny ciągle mieszając, dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Doprawić do smaku pieprzem i tymiankiem. Podawać z kaszą pęczak i surówką z selera.
Na surówkę:
- 100 g korzenia selera
- ¼ kwaśnego jabłka
- 1 łyżeczka uprażonych na suchej patelni słupków migdałów
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Seler utrzeć na tarce o dużych otworach wraz z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny. Dodać słupki migdałów, rodzynki, jogurt i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 456 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 48 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g)
- Szklanka wody
Składniki na ogórkowy twarożek:
- 30 g serka białego do smarowania light 3 %
- ¼ ogórka zielonego (50 g)
- pieprz
- ½ łyżeczki koperku
Sposób przyrządzenia:
Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanapkę posypać pokrojoną w kostkę papryką.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 122 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- Sałatka z ricottą i kiełkami z grzanką z ciemnego pieczywa
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 30 g sera ricotta
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 suszone pomidory
- kilka zielonych oliwek (ok. 6 sztuk)
- ¼ papryki czerwonej
- garść kiełków (dowolnych)
- 3 liście sałaty lodowej
- kilka listków świeżej bazylii
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko wyłożyć łyżeczką ricottę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 28 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z białego sera i awokado z ogórkiem zielonym (25 g)
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 30 g chudego twarogu
- ¼ awokado (30 g)
- ½ ząbka czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- ½ łyżeczki szczypiorku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Biały ser rozgnieść widelcem w miseczce, dodać awokado, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalny, pieprz, szczypiorek. Wymieszać. Przygotowaną pastę wyłożyć na 2 kromeczki pieczywa orkiszowego, rozłożyć ogórka zielonego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 32 g |
II Śniadanie
- Jogurt gruszkowo - jabłkowy
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ średniego jabłka (70 g)
- ½ małej gruszki (60 g)
- 1 posiekany orzech włoski
- 1 łyżka płatków pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce, posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 197 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 29 g |
Obiad
- Zupa z selera naciowego i pietruszki
- Grillowana polędwiczka wieprzowa z czerwonym ryżem i sałatką z roszponką
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 1 mała pietruszka (50 g) - pokrojona w plasterki
- 2 gałązki selera naciowego (20 g) pokrojonego w paseczki
- 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę (50 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 250 ml wywaru z włoszczyzny
- posiekana natka pietruszki
- pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Pietruszkę i seler naciowy poddusić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny, dodać ziemniaka. Gotować ok. 15 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną natką pietruszki
Składniki na II danie:
- 80g polędwiczki wieprzowej
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, curry, mielona słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć musztardą wymieszaną z olejem, pieprzem, curry i słodką mieloną papryką. Zostawić na ok. pół godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron.
Składniki na czerwony ryż:
- 50 g brązowego ryżu
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 1 suszony pomidor
- suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekanego suszonego pomidora i świeżego. Dusić ok. 5 minut. Dodać ryż, pieprz i bazylię. Wymieszać.
Składniki na sałatkę z roszponką:
- garść sałaty roszponki
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
- 2 główki rzodkiewki (30 g) pokrojonej w plasterki
- ¼ małej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet winny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, soku z cytryny, octu winnego zrobić sos. Warzywa wymieszać w miseczce i polać sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 446 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 50 g |
Podwieczorek
- Koktajl z kiwi i truskawkami
Składniki:
- ½ dojrzałego kiwi
- 150 g truskawek
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 126 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Kolacja
- Sałatka nicejska
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym (40 g)
- ½ małej czerwonej cebuli (25 g)
- ½ jajka ugotowanego na twardo
- 3 liście sałaty rzymskiej
- 5 czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ małego ząbka czosnku drobno posiekanego
- ¼ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę rzymską podrzeć na mniejsze kawałki, wymieszać z oliwkami i kaparami. Wyłożyć na talerz, ułożyć tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajko. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 250 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 18 g |
Śniadanie
- Kanapki z twarożkiem i awokado
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
- pieprz, mielona słodka papryka
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- 4 cienkie plasterki awokado (20 g)
Sposób przyrządzenia:
W miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni, pieprz i mieloną słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na kanapki, ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 277 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 37 g |
II Śniadanie
- Żółty koktajl
Składniki:
- ⅔ szklanki mleka sojowego
- 1 plaster ananasa (50 g)
- ½ małego jabłka (60 g)
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 198 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Zupa paprykowa
- Dorsz pieczony w pomidorach z kaszą kuskus i surówką z białej kapusty
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę :
- ½ czerwonej papryki (70 g)
- ⅓ zielonej papryki (40 g)
- ¼ małej cebuli (15 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 250 ml wywaru warzywnego
- pieprz, słodka mielona papryka
- posiekana świeża bazylia (ok. 1 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia:
Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka. W garnku na oleju podsmażyć chwilę warzywa, zalać wywarem warzywnym i gotować ok. 10 minut. Doprawić pieprzem i słodką mieloną papryką. Podawać posypaną posiekaną bazylią.
Składniki na II danie:
- 100 g filetu z dorsza
- 2 plastry pomidora (50 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g kaszy kuskus
- pieprz cytrynowy, świeża bazylia, odrobina soli niskosodowej
Sposób przyrządzenia:
Dorsza
oprószyć odrobiną soli, pieprzem cytrynowym i skropić oliwą z oliwek. Umieścić
w foli aluminiowej wyłożonej pergaminem do pieczenia, ułożyć na nim 2 plasterki
pomidora, zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10
minut. Podawać z kaszą kuskus i surówką z
białej kapusty.
Składniki na surówkę z białej kapusty:
- 100 g poszatkowanej białej kapusty
- 50 g startej na grubych oczkach marchewki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- posiekany koperek
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 441 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- Jogurt jabłkowo - ananasowy
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ jabłka (60 g)
- 1 plaster ananasa
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 133 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 22 g |
Kolacja
- Sałatka z czerwoną fasolą
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 60 g czerwonej fasoli z puszki
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki
- ¼ małej czerwonej cebuli
- 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
- pieprz, świeża bazylia, posiekana natka pietruszki
- 1 kromeczka ciemnego pieczywa (35 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Czerwoną fasolę przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, pomidora, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 255 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 29 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba graham (70 g) z zielono - czerwonym omletem z białek
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 1 garść szpinaku Baby Spinach
- ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 białka jaja
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Białko ubić na gęstą pianę (ale nie za gęstą, ma z łatwością wypływać z naczynia), wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 272 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 38 g |
II Śniadanie
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżkę serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 191 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 26 g |
Obiad
- Risotto z kurczakiem, koprem włoskim i pestkami dyni
- Rozcieńczony sok grejpfrutowy bez cukru (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej)
Składniki:
- 50 g brązowego ryżu
- 1 gałązka selera naciowego (10 g) drobno posiekanego
- ¼ średniej małej czerwonej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
- 70 g drobno pokrojonego kopru włoskiego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 120 ml wywaru z warzywami
- 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek dyni
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startego parmezanu lub innego twardego sera
- pieprz, mielona słodka czerwona papryka, świeży tymianek (ok. 1 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać koper włoski i chwilę podsmażyć. Dodać ryż i pozostawić na ogniu ok. 1 minuty, zwiększyć ogień, podlać winem i dusić, aż cały nadmiar wyparuje. Zalać wywarem, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodać parmezan, przyprawy i tymianek, delikatnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 458 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- Koktajl leśny
Składniki:
- 120 g mrożonych owoców leśnych
- 150 ml kefiru
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 128 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Kolacja
- Sałatka z czerwoną soczewicą
- Zielona herbata bez cukru
Składniki:
- 20 g soczewicy
- 50 g ogórka zielonego
- 2 łyżki kiełków
- 6 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 suszony pomidor
- garść roszponki
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować. Suszonego pomidora pokroić w paseczki, ogórka zielonego w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Do miseczki przełożyć roszponkę, soczewicę, dodać warzywa. Wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 255 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 32 g |
Śniadanie
- ∙ 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z oliwkowym twarożkiem z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
- Szklanka zielonej herbaty bez cukru
Składniki na oliwkową pastę:
- 50 g chudego twarogu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 zielonych oliwek bez pestek
- 5 czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Twaróg rozgnieć w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 28 g |
II Śniadanie
- Orzechowa owsianka
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 cały orzech włoski
- 2 orzechy laskowe
- 2 orzechy nerkowca
- 120 ml mleka sojowego
Sposób przyrządzenia:
Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 195 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 16 g |
Obiad
- Pełnoziarnisty makaron z łososiem i warzywami
- Rozcieńczony sok jabłkowy bez cukru (100 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)
Składniki:
- 50 g łososia
- ¼ małego bakłażana
- 25 g marchewki
- 50 g pieczarek
- ½ małej cebuli (25 g)
- 25 g pora
- ½ małej czerwonej papryki (60 g)
- 5 g świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- pieprz, sól
- 50 g makaronu razowego
Sposób przyrządzenia:
Łososia podzielić na mniejsze kawałki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Na suchej patelni podsmażyć zamarynowanego łososia, dodać cebulę i podsmażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Na koniec dodać drugą łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. Podawać z makaronem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 449 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- 1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 111 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 1 g |
Węglowodany | 18 g |
Kolacja
- ∙Sałatka z mandarynkami i ricottą
- ∙Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 40 g ricotty
- 2 małe mandarynki podzielone na cząstki
- 2 łyżki dowolnych kiełków
- 5 orzechów włoskich
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- ½ ząbka czosnku
- odrobina syropu z agawy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Roszponkę wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Ułożyć na niej mandarynki, za pomocą łyżeczki wyłożyć ricottę. Wszystko posypać posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 285 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 23 g |