Śniadanie
-
2 kromki ciemnego pieczywa (żytnio - razowego lub orkiszowego) (70 g) skropione oliwą
(1 łyżeczka) z 4 cienkimi plasterkami wędliny drobiowej (40 g) z 2 listkami sałaty lodowej z 2 plastrami pomidora (50 g) i 1 główką rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki -
Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
II Śniadanie
-
1 średnie jabłko (190 g)
-
100 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
1 łyżka płatków owsianych
- Szklanka wody mineralnej
Otręby i płatki owsiane wymieszać z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 189 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa krem z papryki z grzanką
- Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę krem z papryki:
- 1 mała papryka (140 g) pokrojonej w paseczki
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki pokrojonego w kostkę
- włoszczyzna (1 marchewka, ¼ małego selera, pietruszka, ¼ pora)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- gpieprz, mielona słodka papryka, bazylia
- 1 cienka kromeczka chleba orkiszowego (ok. 20 g)
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0.3 litra wody i zagotować. Dodać umytą i obraną włoszczyznę. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 40 minut. W międzyczasie na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać paprykę i pomidora, dusić ok. 10 minut. Z gotującego się wywaru wyciągnąć włoszczyznę, dodać do niego podduszoną cebulę z papryką i pomidorem. Gotować ok. 10 minut. Na koniec zmiksować, mieloną słodką paprykę i pieprz. Wymieszać. Podawać z grzankami z chleba orkiszowego.
Składniki na II danie:
Na grillowaną pierś z kurczaka:
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- suszony tymianek, pieprz
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Z soku z cytryny, tymianku, pieprzu i oleju zrobić marynatę, którą natrzeć kurczaka. Odstawić na ok 0,5 godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z sałatką z pomidorów i brązowym ryżem ( 2 łyżki- 30g przed ugotowaniem)
Na sałatkę z pomidorów:
- kilka pomidorków koktajlowych (ok 120g)
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka kropel octu balsamicznego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, przełożyć do miseczki, oprószyć pieprzem. Dodać posiekane listki bazylii, oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 419 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 41 g |
Podwieczorek
- 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
- 1 płaska łyżka prażonych płatków migdałowych
- Szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem naturalnym. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi (płatki migdałowe prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 10 g |
Kolacja
- Sałatka grecka
- Szklanka wody
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu (12 %)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę. Podawać z 1 kromeczką pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) skropione 1 łyżeczką oliwy z oliwek z 2 plastrami białego sera chudego (40 g) z papryką (25 g) pi 2 plastrami pomidora (50 g)
- Herbata owocowa bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z malinami i orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 cały orzech włoski
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane ugotować w wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki. Dodać maliny, jogurt naturalny. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 180 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 25 g |
Obiad
- Gulasz z grzyabmi z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 100 g gulaszowego z indyka
- ½ małej cebuli
- 1 gałązka selera naciowego
- ½ małej marchewki
- ½ małej pietruszki
- 5 g suszonych grzybów
- 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, mielona słodka papryka
- 2 małe ogórki kiszone (120 g)
- 50 g kaszy gryczanej
Sposób przyrządzenia:
Gulaszowe z indyka oprószyć pieprzem i słodką czerwoną papryką. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, dodać cebulę, drobno posiekaną gałązkę selera naciowego i chwilę podsmażyć. Marchew, seler, pietruszkę, pokroić w słupki dodać z pieczarkami do garnka. Dołożyć gulaszowe z indyka i podlać ¼ szklanki ziemnej wody. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić ok. 5 minut. Z mąki i ¼ szklanki wody zrobić zawiesinę, dodać do mięsa z warzywami. Dusić ok. 10 minut. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i słodką czerwoną papryką. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 428 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 43 g |
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 116 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 2 g |
Kolacja
- Grzanki z mozzarella i pomidorem
- Czerwona herbata
Składniki:
- 2 cienkie kromki chleba orkiszowego (50 g)
- 4 cienkie plasterki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 plastry pomidora (100 g)
- kilka listków bazylii
- suszona bazylia i oregano
Sposób przyrządzenia:
Kromeczki posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Rozłożyć na nich po 2 plasterki mozzarelli po 2 plastry pomidora. Oprószyć suszonymi bazylią i oregano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C na funkcji grilla przez ok. 10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 240 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 27 g |
Śniadanie
- 1 bułeczka pełnoziarnista (70 g) z kolorowym twarożkiem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na twarożek:
- 50 g serka wiejskiego light
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ małego ogórka (50 g)
- 1 główka rzodkiewki
- 1 pasek czerwonej papryki
- 1 pasek zielonej papryki
- pieprz, ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, serek, zioła i wymieszać. Tak przygotowany twarożek rozłożyć na bułeczce.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Sałatka warzywna z mozzarellą z 2 kromeczkami chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
- Szklanka wody
Składniki:
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 listek sałaty lodowej
- ½ gałązki selera naciowego
- 1 łyżka dowolnych kiełków (rzodkiewki lub brokułu)
- 40 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40g
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- suszone oregano, pieprz
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, dodać pokrojoną w kosteczkę gałązkę selera naciowego, kiełki, sałatę lodową pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwę, pieprz i oregano. Wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 15 g |
Obiad
- Spaghetti z fetą i oliwkami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 60 g razowego spaghetti
- 1 suszony pomidor
- 6 czarnych oliwek
- 30 g fety light (12 %) pokrojonej w kostkę
- 1 mały dojrzały pomidor (100 g)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- grubo mielony pieprz, ¼ łyżeczki suszonego oregano, ¼ łyżeczki suszonej bazylii.
- garść sałaty rukoli
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować z 1 łyżką oliwy z oliwek. Pestki dyni uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Na tej same patelni podsmażyć bez tłuszczu sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, dodać posiekanego suszonego pomidora, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki oliwki, pieprz, bazylię, oregano i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, sos. Posypać uprażonymi pestkami dyni. Na wszystko wyłożyć umytą rukolę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 410 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- Jabłkowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 małe jabłko lub ½ średniego (100 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- cynamon, olejek waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, kilka kropelek olejku waniliowego wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 124 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z kurczakiem po tajsku
- Herbata owocowa
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 suszony pomidor
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ strąka papryczki chilli
- 2 plasterki świeżego imbiru
- pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka- można użyć również gotowej mieszanki garam masala
- świeża kolendra
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ocet winny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka
zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chilli i tartym imbirze, curry i
mielonej słodkiej papryce. Grillować z obydwóch stron. Mieszankę sałat,
przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary wymieszać z sosem,
wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać kurczaka pokrojonego w plasterki.
Posypać posiekaną kolendrą. Podawać z 1 kromką pieczywa
żytnio- razowego (35 g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 25 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) posmarowane musztardą miodową z 2 cienkimi plasterkami polędwicy sopockiej (15 g) z 1 plasterkiem sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (20 g) (do 23 %) z 2 listkami sałaty z ogórkiem (50 g) zielonym i rzodkiewką (20 g)
- Herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
II Śniadanie
- Orzechowy jogurt z owocami leśnymi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 orzechy nerkowca
- 2 orzechy włoskie
- 1 orzech laskowy
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Maliny z borówką amerykańską przełożyć do miseczki. Dodać posiekane orzechy. Wszystko zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Zupa krem z marchwi z grzanką
- Faszerowana papryka
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 0,2 kg marchewki
- ½ małej cebuli
- ½ małej pomarańczy
- mały kawałek świeżego imbiru
- wywar warzywny (ok. 0,5 litra) lub zrobiony na kostce warzywnej
- przyprawy: odrobina soli, przyprawa Masala
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 cienka kromeczka ciemnego pieczywa (25 g) na grzanki
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki (mniej więcej tej samej grubości), pomarańczę umyć, zetrzeć z niej skórkę, przekroić na pół i wycisnąć sok za pomocą wyciskarki do cytrusów, lub za pomocą rąk (uważając żeby w soku nie było pestek). W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić, jak cebula się lekko zbrązowi dodać marchew i dusić ok. 10 minut, podlać sokiem z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i dusić, aż nadmiar soku wyparuje. Po tym czasie zalać wywarem i zagotować do momentu, aż marchew będzie miękka, zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.
Składniki na faszerowaną paprykę:
- 1 duża czerwona papryka (200 g)
- 50 g mielonej chudej wołowiny
- ½ małej cebuli
- 5 pieczarek
- ½ małego pomidora (60 g)
- 30 g kaszy pęczak
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka czerwona papryka, świeży rozmaryn
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Paprykę czerwoną umyć, odkroić górną część, usunąć gniazdo. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju rzepakowego, zeszklić cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż cały nadmiar wody z grzybów wyparuje. Do miski przełożyć zmieloną wołowinę, ugotowaną kaszę, duszone pieczarki z cebulą, sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, posiekany świeży rozmaryn, przyprawy. Wymieszać. Wypełnić farszem paprykę, przykryć odciętą górą. Piec wpiekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 424 kcal |
Białka | 22 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (20g) z rzodkiewkowym twarożkiem
- Szklanka wody
Składniki na rzodkiewkowy twarożek:
- 30g sera białego chudego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
- 2 główki rzodkiewki (30g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, startą lub pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym twarożek wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Kasza jaglana z warzywami
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- ¼ czerwonej małej papryki (35 g)
- ¼ zielonej małej papryki (35 g)
- ¼ czerwonej małej papryki (35 g)
- kilka pomidorków cherry lub innych małych (120 g)
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem. Pomidorki przekroić na pół, papryki pokroić w kostkę. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone warzywa, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, pieprz, natkę pietruszki. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
- Placuszki owsiane z białym serem z sosem malinowym
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 50 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 100 g chudego twarogu
- 1 łyżka ziaren sezamu
- odrobina soli, cynamon, ½ łyżeczki miodu
- 200 g malin (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać , ziarna sezamu i płatki owsiane. Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 23 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3% tłuszczu) z 2 cienki plasterkami polędwicy z indyka (15g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25g) i 2 paseczkami papryki (20g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 192 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Grillowany łosoś z pieczonymi ziemniaczkami z sałatką z brokułu
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 1 mały brzuszek łososia (100 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 200 g brokułu podzielonego na różyczki
- 4 małe ziemniaczki (200 g)
- pieprz cytrynowy, świeży rozmaryn (1 gałązka), sok z cytryny - 1 łyżeczka, tymianek suszony
Sposób przyrządzenia:
Z soku z cytryny, pieprzu cytrynowego i tymianku zrobić marynatę, którą natrzeć łososia. Odstawić na ok. 45 minut. Ziemniaczki posmarować 1 łyżeczką oleju rzepakowego za pomocą pędzelka, posypać posiekanym rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 45 minut.
Składniki na sałatkę z brokułem:
- 100 g brokułu podzielonego na różyczki i ugotowanego al dente
- 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 łyżka kiełków słonecznika
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Brokuł, pomidorki i kiełki przełożyć do miseczki. Wymieszać z sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 427 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 31 g |
Podwieczorek
- Koktajl malinowo - jagodowy
Składniki:
- 100 g malinami
- 50 g jagód
- 150 ml kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka z tuńczykiem i fetą
- Herbata owocowa
Składniki:
- ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym
- 20 g fety light (12 %)
- 3 liście salaty lodowej
- 1 mały pomidor
- 1 mały ogórek kiszony
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Warzywa wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na nich wyłożyć tuńczyka. Wszystko posypać pokruszoną fetą. Podawać z 1 kromką pieczywa żytnio - razowego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 238 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 22 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g) z pastą jajeczną z ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 1 jajko
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- 4 plasterki ogórka zielonego (25 g)
- 1 łyżka kiełków słonecznika lub innych
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- pieprz, szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Jajko ugotować na twardo i drobno posiekać. Rzodkiewkę i ogórka zielonego utrzeć na tarce. Jajko, tartą rzodkiewkę, ogórka i kiełki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, sól, pieprz. Dokładnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 36 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i jagodami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 50 g jagód
- 2 listki świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Płatki orkiszowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć do szklaneczki, ułożyć jagody. Posypać posiekaną miętą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa wielowarzywna
- Naleśniki z kurczakiem i mozzarellą
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej marchewki (25 g)
- 1 różyczka kalafiora (25 g)
- 1 różyczka brokułu (25 g)
- 1 gałązka selera naciowego (10 g)
- kilka strączków fasolki szparagowej (50 g)
- 1 mały ziemniak (50 g)
- 2 gałązki natki pietruszki
- pieprz, 1 kostka warzywna bez soli
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
W garnku zagotować ok. 300 ml wody. Następnie dodać przekrojone na pół strączki fasolki szparagowej, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka, różyczki kalafiora i brokułu, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Na 5 minut przed końcem dodać kostkę rosołową, doprawić pieprzem. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na naleśniki: (2 porcje - ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki pszennej graham
- 1 jajko
- 50 ml mleka 1,5 %
- 160 ml wody mineralnej gazowanej
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na farsz: (1 porcja)
- 50 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 40 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
- 1 mały pomidor sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, bazylia, mielona słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Na suchej patelni przyrumienić kurczaka przyprawionego pieprzem i mieloną słodką papryką. Mięso przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać olej, dodać pomidora i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso, mozzarellę i bazylię. Dusić wszystko ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku bazylią. Farsz zawijać w naleśniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 420 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 49 g |
Podwieczorek
- 1 średnie jabłko (180 g)
- 6 migdałów
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 125 kcal |
Białka | 2 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka z białym serem i grejpfrutem z grzankami
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 50 g chudego twarogu
- ½ różowego grejpfruta
- 50 g strączków zielonej fasolki
- 2 garście sałaty roszponki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 cienka kromeczka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (20 g)
- kilka listków mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz, mielona słodka czerwona papryka, curry
Sposób przyrządzenia:
Biały ser obtoczyć w wymieszanych: pieprzu, papryce, curry i pokroić w kostkę. Z kromki ciemnego pieczywa zrobić grzankę, którą pokroić w kostkę. Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki i usunąć białe włókna. Fasolkę szparagową ugotować na półtwardo. Biały ser.. Posypać posiekaną miętą. Wszystko polać sosem z oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny i pieprzu. Na wierzchu poukładać grzanki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 236 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 21 g |
Śniadanie
- Kanapki z pastą z czerwonej soczewicy
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki na pastę:
- 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 mały suszony pomidor z zalewy odsączony
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, oregano
Sposób przyrządzenia:
Ugotowaną soczewicę zmiksować z pestkami dyni, słonecznika - wcześniej uprażonymi na suchej patelni oraz suszonym pomidorem. Dodać przyprawy i wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)
- 2 plastry pomidora
- 2 listki sałaty
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Koktajl grejpfrutowy
Składniki:
- ¾ szklanki soku grejpfrutowego świeżo wyciśnięto lub jednodniowego
- 1 plaster ananasa (40 g)
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika
- 1 płaska łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Chłodnik z ogórków z orzechami i migdałami
- Indyk w musztardzie z ryżem i sałatką z pomidorów
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na chłodnik z ogórków:
- ½ szklanki kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 średni stary na tarce ogórek zielony
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 orzech włoski
- 2 migdały
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do miseczki dodać kefir, startego ogórka zielonego, oliwę z oliwek, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, pieprz. Wszystkie składniki wymieszać. Posypać posikanymi orzechem włoskim i migdałami wcześniej uprażonymi na suchej patelni.
Składniki na II danie:
- 1 mała pierś z inyka(100 g)
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz, mielona słodka papryka, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
- 30 g brązowego ryżu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
Sposób przyrządzenia:
Musztardę wymieszać z pieprzem,mieloną słodką czerwoną papryką, rozmarynem. Natrzeć indyka z obydwóch stron. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Ryż ugotować. Pomidorki umyć, przekroić na pół, przełożyć do miseczki, dodać posiekaną bazylię, pieprz i oliwę wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 412 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 33 g |
Podwieczorek
- Sałatka owocowa
- Szklanka wody
Składniki:
- ¼ małego jabłka (40 g)
- ¼ małej gruszki (40 g)
- ½ mandarynki (30 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka płatków owsianych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w większą kostkę, mandarynkę podzielić na cząstki. Owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z olejkiem waniliowy. Dodać jogurt. Posypać płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 104 kcal |
Białka | 3 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Sałatka z łososiem
- Zielona herbata
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 50 g łososia z puszki
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać łososia. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 23 g |