Śniadanie
- 2
kromki ciemnego pieczywa (żytnio - razowego lub
orkiszowego) (70 g) skropione oliwą
(1 łyżeczka) z 4 cienkimi plasterkami wędliny drobiowej (40 g) z 2 listkami sałaty lodowej z 2 plastrami pomidora (50 g) i 1 główką rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki - Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
II Śniadanie
- 1 średnie jabłko (190 g)
- 100g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka płatków owsianych
- Szklanka wody mineralnej
Sposób przyrządzenia:
Otręby i płatki owsiane wymieszać z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 189 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zapiekanka z ryżem i indykiem
- 1 małe jabłko
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na kurczaka:
- 20 g ryżu brązowego
- 20 g ryżu dzikiego
- 100 g mięsa z podudzi z indyka
- 5 pomidorków koktajlowych żółtych (50 g)
- 5 pomidorków koktajlowych czerwonych (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (20 g)
- ½ małej cebuli (25 g)
- pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia i oregano
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka oprószyć pieprzem i mieloną słodką papryką. Pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Ryże ugotować i wymieszać. Wszystkie składniki zapiekanki połączyć z oliwą z oliwek, koncentratem pomidorowym, bazylią, oregano i pieprzem. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 410 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
- 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
- 1 płaska łyżka prażonych płatków migdałowych
- Szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem naturalnym. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi (płatki migdałowe prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 10 g |
Kolacja
- Sałatka z tofu i kiełkami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 1 łyżka kaparów
- ¼ papryki czerwonej
- 2 łyżki kiełków brokułu
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 40 g chudego twarogu pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, 1 łyżeczka soku z limonki, odrobina skórki z limonki, mielona słodka papryka
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w oleju, soku z limonki i skórce oraz słodkiej czerwonej papryce. Pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie chwilę podsmażyć na suchej patelni. Wszystkie warzywa wraz z kaparami wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać tofu i wyłożyć kiełki. Podawać z 1 kromeczką pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 22 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) skropione 1 łyżeczką oliwy z oliwek z 2 plastrami białego sera chudego (40 g) z papryką (25 g) i 2 plastrami pomidora (50 g)
- Herbata owocowa bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z malinami i orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 cały orzech włoski
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane ugotować w wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki. Dodać maliny, jogurt naturalny. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 180 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 25 g |
Obiad
- Zupa z pomidorów i cukinii
- Bitki wieprzowe z grzybami, kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 1 średni pomidor (100 g) sparzony obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 100 g cukinii pokrojonej w plasterki
- ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 0,3 litra wywaru warzywnego
- pieprz, ¼ łyżeczki suszonej bazylii, ¼ łyżeczki suszonego oregano
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, poddusić chwilę cukinię, dodać pomidory, bazylię i oregano, dusić ok. 5 minut. Do gotującego się wywaru wrzucić marchewkę, gotować ok. 10 minut, po tym czasie dodać podduszone warzywa. Doprawić do smaku pieprzem.
Składniki na II danie:
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 10 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- ¼ średniej cebuli 25g pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 1 mały ogórek zielony
- ½ łyżeczki szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 40 g kaszy gryczanej
- pieprz, mielona słodka papryka, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć pieprzem, mieloną słodką papryką, majerankiem. Podsmażyć z obydwóch stron na suchej patelni. Na tej samej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, namoczone grzyby, podlać 100 ml wody i dusić ok. 5 minut. Dodać wcześniej przyrumienione mięso i dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny, doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkiem kiszonym (ogórka pokroić w plasterki).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 429 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 43 g |
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 116 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka ze słonecznikiem
- Czerwona herbata
Składniki:
- 2 liście sałaty lodowej
- ¼ kalarepy (25 g)
- ¼ średniej marchewki (25 g)
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- kilka pomidorków koktajlowych (60 g)
- ¼ małej papryki żółtej (40 g)
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 40 g sera feta
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
Na sos:
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, mielona słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Liście sałaty posiekać na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Marchew, rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plastry. Pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do miseczki wymieszać z sosem i słonecznikiem. Ułożyć na nich pokrojoną w kostkę fetę. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 22 g |
Śniadanie
- 1 bułeczka pełnoziarnista (70 g) z kolorowym twarożkiem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na twarożek:
- 50 g serka wiejskiego light
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ małego ogórka (50 g)
- 1 główka rzodkiewki
- 1 pasek czerwonej papryki
- 1 pasek zielonej papryki
- pieprz, ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, serek, zioła i wymieszać. Tak przygotowany twarożek rozłożyć na bułeczce.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Sałatka warzywna z mozzarellą z 2 kromeczkami chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
- Szklanka wody
Składniki:
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 listek sałaty lodowej
- ½ gałązki selera naciowego
- 1 łyżka dowolnych kiełków (rzodkiewki lub brokułu)
- 40 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40g
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- suszone oregano, pieprz
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, dodać pokrojoną w kosteczkę gałązkę selera naciowego, kiełki, sałatę lodową, pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwę, pieprz i oregano. Wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 15 g |
Obiad
- Makaron zapiekany z kalafiorem
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 50 g makaronu pełnoziarnistego w kształcie rurek
- 150 g kalafiora podzielonego na różyczki
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
- 75 ml mleka 1,5 % tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 40 g białej mozzarelli light startej na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka mielona papryka, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kalafiora ugotować al dente. Na oleju zeszklić cebulę, dodać mąkę, następnie należy dodawać powoli mleko stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać połowę porcji sera, musztardę, pieprz, mieloną paprykę i gałkę muszkatołową i wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozcieńczyć go wodą z makaronu. Przygotowany sos wymieszać w naczyniu do zapiekania z makaronem i kalafiorem. Posypać drugą połową sera, oprószyć słodką mieloną papryką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 408 kcal |
Białka | 22 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 49 g |
Podwieczorek
- Jabłkowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 małe jabłko lub ½ średniego (100 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- cynamon, olejek waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, kilka kropelek olejku waniliowego, wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 124 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z grillowanym rozmarynowym kurczakiem
- Herbata owocowa
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 suszony pomidor
- 6 pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
- 30 g marchewki pokrojonej we wstążki
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, suszony rozmaryn
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ocet winny
- pieprz
- ¼ strąka papryczki chili drobno posiekanej
- 1 plasterek świeżego imbiru drobno posiekanego
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka przełożyć do miseczki, dodać oliwę, rozmaryn, pieprz i dokładnie połączyć składniki. Pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie grillować kurczaka z obydwóch stron. Warzywa (oprócz kaparów) wymieszać z sosem i przełożyć na talerz. Ułożyć na nich grillowanego kurczaka. Wszystko posypać kaparami. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) posmarowane musztardą miodową z 2 cienkimi plasterkami polędwicy sopockiej (15 g) z 1 plasterkiem sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (20 g) (do 23 %) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
- Herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
II Śniadanie
- Orzechowy jogurt z owocami leśnymi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 orzechy nerkowca
- 2 orzechy włoskie
- 1 orzech laskowy
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Maliny z borówką amerykańską przełożyć do miseczki. Dodać posiekane orzechy. Wszystko zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Zupa szczawiowa z jajkiem
- Faszerowana cukinia
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 150 g szczawiu konserwowego
- 1 łyżka ryżu brązowego (15 g)
- ½ małej marchewki (25 g)
- 0,3 litra wywaru warzywnego
- pieprz, gałka muszkatołowa
- ½ jajka pokrojonego w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Dodać do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, szczaw konserwowy, ryż. Gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pokrojone jajko.
Składniki na faszerowaną paprykę:
- 1 mała cukinia (200 g)
- 100 g mielonej piersi z indyka
- ½ małej cebuli
- 5 pieczarek
- ½ małego pomidora (60 g)
- 30 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka czerwona papryka, świeży rozmaryn
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni przyrumienić cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną ½ farszu z cukinii, dusić, aż cały nadmiar wody wyparuje. Do miski przełożyć zmieloną pierś z indyka, ugotowaną kaszę, duszone pieczarki z cebulą, sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę pomidora, przecier pomidorowy, olej rzepakowy posiekany świeży rozmaryn, przyprawy. Wymieszać. Wypełnić farszem dwie połówki cukinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 410 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 35 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (20 g) z rzodkiewkowym twarożkiem
- Szklanka wody
Składniki na rzodkiewkowy twarożek:
- 30 g sera białego chudego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, startą lub pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany twarożek wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Ryż brązowy z pomarańczą i orzechami laskowymi.
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 30 g ryżu brązowego
- 1 mała pomarańcza (100 g)
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych (7 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu (25 g)
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Pomarańczę pokroić na mniejsze części i wymieszać z olejem, cynamonem. W salaterce na dnie rozłożyć 1 warstwę ryżu, posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Wyłożyć 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 35 g |
Śniadanie
- Płatki owsiane z orzechami i jogurtem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 g orzechów włoskich
- 5 g orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia:
Płatki wymieszać z posiekanymi orzechami i jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 25 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienkimi plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 192 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Penne z czerwonym pesto
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 60 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 1 dojrzały pomidor (150 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 10 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- garść świeżych listków bazylii
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki pesto zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 432 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
- Koktajl malinowo - jagodowy
Składniki:
- 100g malin
- 50g jagód
- 150ml kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka z tuńczykiem
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 mały ogórek zielony (50 g)
- ½ małego pomidora (50 g)
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej (15 g)
- 1 łyżka groszku zielonego (15 g)
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki (8 g)
- garść sałaty rukoli
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ ząbka czosnku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rukolę wyłożyć na talerz. Ogórka pokroić w kostkę, pomidora w plastry. Warzywa wyłożyć na rukolę, na nich rozłożyć tuńczyka, kiełki. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 245 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g) z pastą z białek z ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 2 białka ugotowane na twardo
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- 4 plasterki ogórka zielonego (25 g)
- 1 łyżka kiełków słonecznika lub innych
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Białka drobno posiekać. Rzodkiewkę i ogórka zielonego utrzeć na tarce. Białka, tartą rzodkiewkę, ogórka i kiełki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, oliwę z oliwek sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 258 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 36 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i jagodami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 50 g jagód
- 2 listki świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Płatki orkiszowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć do szklaneczki, ułożyć jagody. Posypać posiekaną miętą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Naleśniki z czarną soczewicą i warzywami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 50 ml mleka 1,5 %
- 160 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na farsz:
- 30 g czarnej soczewicy
- 50 g cukinii pokrojonej w słupki
- 50 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 mały pomidor (100 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, mielona słodka papryka, curry
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować. Podsmażyć na suchej patelni, dodać warzywa, podlać wodą i dusić ok. 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę i olej rzepakowy. Doprawić do smaku. Farsz zawijać w naleśniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 429 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 56 g |
Podwieczorek
- 1 średnie jabłko (180 g)
- 6 migdałów
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 0 kcal |
Białka | 0 g |
Tłuszcze | 0 g |
Węglowodany | 0 g |
Kolacja
- Sałatka z rukoli i pomidorów
Składniki:
- 3 liście sałaty rzymskiej
- garść rukoli
- 50 g piersi z kurczaka
- 6 pomidorków koktajlowych żółtych
- 6 pomidorków koktajlowych pomarańczowych
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, curry, mielona słodka papryka
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki wody
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, zamarynować w oleju, pieprzu, curry i papryce. Pozostawić na ok. 30 minut. Podsmażyć na suchej patelni. Sałatę rzymską podzielić na mniejsze kawałki. Wymieszać z rukolą i pomidorkami przekrojonymi na pół i sosem. Wyłożyć na talerz. Wyłożyć kurczaka. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 240 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 19 g |
Śniadanie
- Kanapki z pastą z zielonej soczewicy
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki na pastę:
- 2 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 mały suszony pomidor z zalewy odsączony
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Ugotowaną soczewicę zmiksować z sezamem i ziarnami słonecznika - wcześniej uprażonymi na suchej patelni oraz suszonym pomidorem. Dodać przyprawy, posiekany koperek i wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)
- 2 plastry pomidora
- 2 listki sałaty
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Koktajl grejpfrutowy
Składniki:
- ¾ szklanki soku grejpfrutowego świeżo wyciśnięto lub jednodniowego
- 1 plaster ananasa (40 g)
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika
- 1 płaska łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Lekki rosół z ryżem
- Kurczak w pomarańczowym jogurcie z kaszą gryczaną i sałatą z winegret
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na rosół:
- 1 podudzie z kurczaka obrane ze skóry
- 1 mała marchewka
- ½ małej pietruszki
- ¼ małego selera
- ¼ pora
- ½ małej cebuli opalonej nad palnikiem
- 1 gałązka lubczyku, 1 gałązka natki pietruszki
- pieprz, posiekana natka pietruszki
- 15 g ryżu brązowego
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, włożyć podudzie z kurczaka. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać włoszczyznę, cebulę i związaną nitką zieleninę. Gotować kolejne 20 minut. Rosół podawać z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 1 mała pierś z kurczaka (100 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz,1 łyżeczka soku z pomarańczy, ¼ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 30 g kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka liści sałaty masłowej (50 g)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina wody
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wymieszać z pieprzem, sokiem i skórką z pomarańczy, olejem . Natrzeć kurczaka z obydwóch stron. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Kaszę ugotować na sypko. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części, przełożyć do miski, wymieszać z winegret przygotowanym z oliwy, musztardy, pieprzu, soku z cytryny i wody.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 409 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 34 g |
Podwieczorek
- Sałatka owocowa
- Szklanka wody
Składniki:
- ¼ małego jabłka (40 g)
- ¼ małej gruszki (40 g)
- ½ mandarynki (30 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka płatków owsianych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w większą kostkę, mandarynkę podzielić na cząstki. Owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z olejkiem waniliowym. Dodać jogurt. Posypać płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 104 kcal |
Białka | 3 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Sałatka z halibutem
- Zielona herbata
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 50 g halibuta
- pieprz cytrynowy, tymianek
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Halibuta oprószyć pieprzem i tymiankiem. Ugotować na parze. Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Halibuta podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać halibuta. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 255 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 21 g |