Śniadanie
- 2 kromki ciemnego pieczywa (żytnio - razowego lub orkiszowego) (70 g) skropione oliwą (1 łyżeczka) z 4 cienkimi plasterkami wędliny drobiowej (40 g) z 2 listkami sałaty lodowej z 2 plastrami pomidora (50 g) i 1 główką rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
II Śniadanie
- 1 średnie jabłko (190 g)
- 100 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka płatków owsianych
- Szklanka wody mineralnej
Sposób przyrządzenia:
Otręby i płatki owsiane wymieszać z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 189 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Filety z piersi z kurczaka z warzywami i fetą
- 1 małe jabłko (120 g)
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na kurczaka:
- ½ małej piersi z kurczaka
- ¼ czerwonej papryki (30 g)
- ¼ żółtej papryki (30 g)
- ¼ średniej cukinii (50 g)
- 4 małe ziemniaki (200 g)
- ¼ małego bakłażana (50 g)
- ¼ łyżeczki posiekanego rozmarynu, pieprz, mielona słodka papryka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 30 g sera feta light pokrojonego w kostkę
- 1 suszony pomidor
- ½ ząbka czosnku
- 50 ml wody
Sposób przyrządzenia:
Papryki pokroić w paseczki, cukinię, bakłażana, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w głębokiej patelni, dodać olej rzepakowy, rozmaryn, słodką mieloną paprykę, pieprz. Dusić ok. 5 minut, podlać wodą i dusić ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojonego w paseczki kurczaka, suszonego pomidora. Dusić kolejne 10 minut. Na koniec dodać fetę i pozostawić pod przykryciem ok. 5 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 422 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 44 g |
Podwieczorek
- 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
- 1 płaska łyżka prażonych płatków migdałowych
- Szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem naturalnym. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi (płatki migdałowe prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 10 g |
Kolacja
- Sałatka z selerem naciowym i pieczarkami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 gałązki selera naciowego
- 4 małe pieczarki
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ kwaśnego jabłka
- 25 g wędzonego halibuta
- ¼ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sok z cytryny
- 1 łyżka wody
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Seler naciowy pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny i dołożyć do fasolki na 5 minut przed końcem gotowania. Jabłko pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny. Seler, pieczarki, jabłko wymieszać w miseczce, dodać halibuta. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 226 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 26 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) skropione 1 łyżeczką oliwy z oliwek z 2 plastrami białego sera chudego (40 g) z papryką (25 g) i 2 plastrami pomidora (50 g)
- Herbata owocowa bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z malinami i orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 cały orzech włoski
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
Sposób
przyrządzenia:
Płatki owsiane ugotować w wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki. Dodać maliny, jogurt naturalny. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 180 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 25 g |
Obiad
- Zupa krem z czerwonej papryki z grzankami
- Indyk z zieloną soczewicą, kaszą gryczaną i sałatką z ogórka zielonego i pomidorków
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej papryki (70 g) pokrojonej w kostkę
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
- ¼ małej papryki (15 g) pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 0,3 litra wywaru warzywnego
- pieprz, słodka mielona papryka
- 1 cienka kromeczka ciemnego pieczywa (20 g)
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, zeszklić cebulę, dodać pomidory, paprykę i dusić ok. 5 minut. Warzywa wrzucić do wywaru i gotować ok. 10 minut. Zmiksować, doprawić do smaku pieprzem i słodką mieloną papryką. Podawać z grzankami (pieczywo pokroić w kostkę, rumienić na suchej patelni).
Składniki
na II danie
- 100 g filetu z indyka pokrojonego w paseczki
- ½ ząbka czosnku drobno posiekanego
- ½ małej cebuli (25 g)
- 10 g zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- odrobina posiekanej świeżej mięty
- pieprz, curry
- 100 ml wywaru z warzyw
- 30 g kaszy gryczanej
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać indyka, pieprz, curry, podlać wywarem i dusić ok. 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę, zostawić na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać jogurt, miętę i wymieszać. Podawać z kaszą i sałatką.
Składniki na sałatkę:
• 50 g ogórka zielonego
- kilka pomidorków koktajlowych (70 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Ogórka pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać z oliwą, pieprzem i bazylią.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 428 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 42 g |
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki otrębów pszennych
Sposób
przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 116 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka z orzechami włoskimi
- Czerwona herbata
Składniki:
- 2 liście sałaty lodowej
- ¼ kalarepy (25 g)
- ¼ średniej marchewki (25 g)
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- kilka pomidorków koktajlowych (60 g)
- ¼ małej papryki żółtej (40 g)
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 30 g sera feta
- 7 g posiekanych orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
Na sos:
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, mielona słodka papryka
Sposób
przyrządzenia:
Liście sałaty posiekać na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kostkę. Marchew, rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plastry. Pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem i orzechami. Ułożyć na nich pokrojoną w kostkę fetę. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 21 g |
Śniadanie
- 1 bułeczka pełnoziarnista (70 g) z kolorowym twarożkiem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na twarożek:
- 50 g serka wiejskiego light
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ małego ogórka (50 g)
- 1 główka rzodkiewki
- 1 pasek czerwonej papryki
- 1 pasek zielonej papryki
- pieprz, ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, serek, zioła i wymieszać. Tak przygotowany twarożek rozłożyć na bułeczce.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Sałatka warzywna z mozzarellą z 2 kromeczkami chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
- Szklanka wody
Składniki:
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 listek sałaty lodowej
- ½ gałązki selera naciowego
- 1 łyżka dowolnych kiełków (rzodkiewki lub brokułu)
- 40 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40 g
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- suszone oregano, pieprz
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, dodać pokrojoną w kosteczkę gałązkę selera naciowego, kiełki, sałatę lodową, pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwę, pieprz i oregano. Wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 15 g |
Obiad
- Makaron zapiekany z bakłażanem
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 50 g makaronu pełnoziarnistego w kształcie rurek
- 150 g bakłażana pokrojonego w plastry
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
- 75 ml mleka 1,5 % tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 40 g białej mozzarelli light startej na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka mielona papryka, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Plastry bakłażana grillować z obydwóch stron. Przekroić na pół. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oleju zeszklić cebulę, dodać mąkę, następnie należy dodawać powoli mleko stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać połowę porcji sera, musztardę, pieprz, mieloną paprykę i gałkę muszkatołową i wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty rozcieńczyć go wodą z makaronu. Przygotowany sos wymieszać w naczyniu do zapiekania z makaronem i bakłażanem. Posypać drugą połową sera, oprószyć słodką mieloną papryką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 413 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- Jabłkowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 małe jabłko lub ½ średniego (100 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- cynamon, olejek waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, kilka kropelek olejku waniliowego wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 124 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z grillowanym limonkowym kurczakiem
- Herbata owocowa
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 suszony pomidor
- 6 pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
- 30 g marchewki pokrojonej we wstążki
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z limonki
- pieprz, suszony tymianek, ½ łyżeczki skórki z limonki
Na sos:
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ocet winny
- pieprz
- ¼ strąka papryczki chilli drobno posiekanej
- 1 plasterek świeżego imbiru drobno posiekanego
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka przełożyć do miseczki, dodać oliwę, tymianek, pieprz, skórkę z limonki i sok. Dokładnie połączyć składniki. Pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie grillować kurczaka z obydwóch stron. Warzywa (oprócz kaparów) wymieszać z sosem i przełożyć na talerz. Ułożyć na nich grillowanego kurczaka. Wszystko posypać kaparami. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) posmarowane musztardą miodową z 2 cienkimi plasterkami polędwicy sopockiej (15 g) z 1 plasterkiem sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (20 g) (do 23 %) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
- Herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
II Śniadanie
- Orzechowy jogurt z owocami leśnymi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 orzechy nerkowca
- 2 orzechy włoskie
- 1 orzech laskowy
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Maliny z borówką amerykańską przełożyć do miseczki. Dodać posiekane orzechy. Wszystko zalać jogurtem naturalnym.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Zupa szczawiowa z jogurtem
- Piersi z kurczaka nadziewane rukolą z brązowym ryżem i sałatką z pomidorów
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 150 g szczawiu konserwowego
- 1 łyżka ryżu brązowego (15 g)
- ½ małej marchewki(25 g)
- 0,3 litra wywaru warzywnego
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka gęstego jogurtu, np. greckiego light (30 g)
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Dodać do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, szczaw konserwowy, ryż. Gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jogurt.
Składniki na II danie:
- 1 filet z piersi z kurczaka (100 g)
- 30 g rukoli
- 1 łyżka ricotty
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- skórka z ¼ cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa, pieprz, mielona słodka papryka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 40 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, słodką mieloną papryką, posmarować olejem i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na ok. pół godziny. Rukolę posiekać, wymieszać z ricottą, dodać gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny i wymieszać. Farsz wyłożyć na płat kurczaka, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Grillować ze wszystkich stron na bardzo rozgrzanej patelni. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180o C i piec ok. 5 - 10 minut. Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów.
Na sałatkę z pomidorów:
- 7 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- kilka listków posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszaćWartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 412 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 35 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (20 g) z rzodkiewkowym twarożkiem
- Szklanka wody
Składniki na rzodkiewkowy twarożek:
- 30 g sera białego chudego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, startą lub pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany twarożek wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Kasza jaglana z malinami i orzechami nerkowca.
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 30 g kaszy jaglanej
- 100 g malin
- 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca (7 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu (25 g)
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować i wymieszać z olejem. W salaterce na dnie rozłożyć 1 warstwę kaszy, wyłożyć maliny, posypać posiekanymi orzechami nerkowca. Przykryć drugą warstwą kaszy. Wyłożyć 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 236 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 29 g |
Śniadanie
- Płatki owsiane z orzechami i jogurtem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 g orzechów włoskich
- 5 g orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia:
Płatki wymieszać z posiekanymi orzechami i jogurtem naturalnym.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 25 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienkimi plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 192 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Makaron z łososiem w sosie jogurtowo - bazyliowym
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 60 g pełnoziarnistego makaronu, np. muszelki lub spiralki
- 70 g łososia
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz cytrynowy, odrobina tymianku
- 100 ml wywaru z warzyw
Sposób przyrządzenia:
Łososia oprószyć pieprzem cytrynowym, tymiankiem i skropić cytryną. Na oleju rzepakowym zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, podlać wywarem, dodać podzielonego na mniejsze części łososia. Gotować ok. 10 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem i połączyć z resztą. Dodać bazylię. Do tak przygotowanego sosu dodać ugotowany makaron i delikatnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 430 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
- Koktajl malinowo - jagodowy
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g jagód
- 150 ml kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Łódeczki z cykorii z wiejskim twarożkiem i orzechami włoskimi
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- listki z połowy cykorii
- 1 łyżka rodzynek
- 50 g serka wiejskiego
- ½ małego jabłka
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, ocet winny, słodka mielona papryka, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Serek wiejski wymieszać z startym jabłkiem, rodzynkami, orzechami. Dodać olej, ocet winny, pieprz, gałkę i słodką paprykę. Wymieszać. Listki cykorii wypełnić serkiem. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 233 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 12 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g) z pastą z białek z ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 2 białka ugotowane na twardo
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- 4 plasterki ogórka zielonego (25 g)
- 1 łyżka kiełków słonecznika lub innych
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Białka drobno posiekać. Rzodkiewkę i ogórka zielonego utrzeć na tarce. Białka, tartą rzodkiewkę, ogórka i kiełki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 258 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 36 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i jagodami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 50 g jagód
- 2 listki świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Płatki orkiszowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć do szklaneczki, ułożyć jagody. Posypać posiekaną miętą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Naleśniki z indykiem i warzywami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 50 ml mleka 1,5 %
- 160 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na farsz:
- 100 g piersi z indyka
- 50 g cukinii pokrojonej w słupki
- 50 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 mały pomidor (100 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, mielona słodka papryka, curry
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka pokroić w kostkę. Na oleju rzepakowym podsmażyć warzywa, dodać indyka, przyprawy, podlać odrobiną wody i dusić wszystko ok. 15 minut. Tak przygotowany farsz zawinąć w naleśniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 413 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 40 g |
Węglowodany | 15 g |
Podwieczorek
- 1 średnie jabłko (180 g)
- 6 migdałów
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 0 kcal |
Białka | 0 g |
Tłuszcze | 0 g |
Węglowodany | 0 g |
Kolacja
- Sałatka z rukolą i ziołowym serem
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 50 g twarogu półtłustego
- 6 pomidorków koktajlowych żółtych
- 6 pomidorków koktajlowych pomarańczowych
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki wody
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ser biały posmarować za pomocą pędzelka olejem rzepakowym i obtoczyć w ziołach i pieprzu. Pokroić w kostkę. Rukolę wymieszać z pomidorkami przekrojonymi na pół i sosem. Wyłożyć na talerz. Wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 240 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 20 g |
Śniadanie
- Kanapki z pastą z zielonej soczewicy
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki na pastę:
- 2 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 mały suszony pomidor z zalewy, odsączony
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Ugotowaną soczewicę zmiksować z sezamem i ziarnami słonecznika - wcześniej uprażonymi na suchej patelni oraz suszonym pomidorem. Dodać przyprawy, posiekany koperek i wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)
- 2 plastry pomidora
- 2 listki sałaty
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Koktajl grejpfrutowy
Składniki:
- ¾ szklanki soku grejpfrutowego świeżo wyciśniętego lub jednodniowego
- 1 plaster ananasa (40 g)
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika
- 1 płaska łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Lekki rosół z ryżem
- Kurczak w koperkowym jogurcie z kaszą gryczaną i sałatą z winegret
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na rosół:
- 1 podudzie z kurczaka obrane ze skóry
- 1 mała marchewka
- ½ małej pietruszki
- ¼ małego selera
- ¼ pora
- ½ małej cebuli opalonej nad palnikiem
- 1 gałązka lubczyku, 1 gałązka natki pietruszki
- pieprz, posiekana natka pietruszki
- 15 g ryżu brązowego
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, włożyć podudzie z kurczaka. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać włoszczyznę, cebulę i związaną nitką zieleninę. Gotować kolejne 20 minut. Rosół podawać z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.
Składniki na II danie:
- 1 mała pierś z kurczaka (100g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- koperek
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 30 g kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka liści sałaty masłowej (50 g)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina wody
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wymieszać z pieprzem, sokiem i skórką z cytryny, koperkiem i olejem . Natrzeć kurczaka z obydwóch stron. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Kaszę ugotować na sypko. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części, przełożyć do miski, wymieszać z winegret przygotowanym z oliwy, musztardy, pieprzu, soku z cytryny i wody.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 409 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 34 g |
Podwieczorek
- Sałatka owocowa
- Szklanka wody
Składniki:
- ¼ małego jabłka (40 g)
- ¼ małej gruszki (40 g)
- ½ mandarynki (30 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka płatków owsianych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w większą kostkę, mandarynkę podzielić na cząstki. Owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z olejkiem waniliowym. Dodać jogurt. Posypać płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 104 kcal |
Białka | 3 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Sałatka z makrelą
- Zielona herbata
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 40 g wędzonej makreli
- pieprz cytrynowy, tymianek
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Makrelę podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać rybę. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 251 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 21 g |