Śniadanie
- 2 kromki ciemnego pieczywa (żytnio - razowego lub orkiszowego) (70 g) skropione oliwą (1 łyżeczka) z 4 cienkimi plasterkami wędliny drobiowej (40 g) z 2 listkami sałaty lodowej z 2 plastrami pomidora (50 g) i 1 główką rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
- Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
II Śniadanie
- 1 średnie jabłko (190 g)
- 100 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka płatków owsianych
- Szklanka wody mineralnej
Sposób przyrządzenia:
Otręby i płatki owsiane wymieszać z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 189 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa krem z papryki z pestkami dyni
- Potrawka z kurczaka z marchewką i cukinią z
kaszą jęczmienną perłową i sałatką z ogórka kiszonego
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę krem z papryki:
- 1 mała papryka (140 g) pokrojona w paseczki
- ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki pokrojonego w kostkę
- włoszczyzna (1 marchewka, ¼ małego selera, pietruszka, ¼ pora)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, mielona słodka papryka, bazylia
- 1 łyżeczka (5 g) pestek dyni uprażonych na suchej patelni
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,3 litra wody i zagotować. Dodać umytą i obraną włoszczyznę. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 40 minut. W międzyczasie na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać paprykę i pomidora, dusić ok. 10 minut. Z gotującego się wywaru wyciągnąć włoszczyznę, dodać do niego podduszoną cebulę z papryką i pomidorem. Gotować ok. 10 minut. Na koniec zmiksować mieloną słodką paprykę i pieprz. Wymieszać. Posypać pestkami dyni.
Składniki na II danie:
Na potrawkę z kurczaka:
- 1 mała pierś z kurczaka (100 g)
- 1 malutka marchewka (50 g) pokrojona w cienkie plasterki
- ½ małej cukinii (75 g) pokrojonej w plasterki
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ małej cebuli (25 g)
- pieprz, słodka mielona papryka, suszona bazylia
- 30 g kaszy jęczmiennej perłowej
Sposób przyrządzenia:
Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać marchewkę i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać cukinię, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawić pieprzem, mieloną słodką papryką. Podlać wodą (ok. 50 ml) i dusić ok. 10 minut. Z wody i mąki zrobić zawiesinę, dodać do mięsa z warzywami. Gotować ok. 5 minut. Doprawić bazylią. Podawać z kaszą i sałatką z ogórka kiszonego.
Na sałatkę z ogórka kiszonego :
- 1 mały ogórek kiszony (50 g)
- kilka pomidorków cherry (50 g)
- ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, ogórka kiszonego pokroić na półplastry, przełożyć do miseczki, dodać cebulę, oliwę, musztardę, oprószyć pieprzem. Wymieszać.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 408 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 35 g |
Podwieczorek
- 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
- 1 płaska łyżka prażonych płatków migdałowych
- Szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem naturalnym. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi (płatki migdałowe prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 10 g |
Kolacja
- Sałatka z fetą i wędliną
- Szklanka wody
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu (12 %)
- 2 plasterki polędwicy z indyka pokrojonej w paseczki
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę i wędlinę. Podawać z 1 kromeczką pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 237 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 22 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) skropione 1 łyżeczką oliwy z oliwek z 2 plastrami białego sera chudego (40 g) z papryką (25 g) i 2 plastrami pomidora (50 g)
- Herbata owocowa bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z malinami i orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 cały orzech włoski
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane ugotować w wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki. Dodać maliny, jogurt naturalny. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 180 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 25 g |
Obiad
- Balsamiczny indyk z pieczonymi ziemniaczkami z sałatką z brokułu i bakłażana
- 1 pomarańcza
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 100 g piersi z indyka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- pieprz, słodka mielona papryka, suszone oregano i suszona bazylia, suszony rozmaryn
- 4 małe ziemniaki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka zamarynować w marynacie (1 łyżeczka oleju rzepakowego, sok z cytryny, ocet balsamiczny, musztarda miodowa). Zostawić na ok. 30 minut. Ziemniaczki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z oliwą i rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Zamarynowaną pierś z indyka grillować z obydwóch stron. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z brokułu i bakłażana.
Na
sałatkę:
- 100 g brokułu podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
- 100 g bakłażana pokrojonego w grubą kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana podsmażyć na złocisty kolor na oliwie z oliwek, ostudzić. Następnie wymieszać z oliwą i ziołami.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 435 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 50 g |
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 116 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Grzanki z mozzarellą i pomidorem
- Czerwona herbata
Składniki:
- 2 cienkie kromki chleba orkiszowego (50 g)
- 4 cienkie plasterki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 plastry pomidora (100 g)
- kilka listków bazylii
- suszona bazylia i oregano
Sposób przyrządzenia:
Kromeczki posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Rozłożyć na nich po 2 plasterki mozzarelli, po 2 plastry pomidora. Oprószyć suszonymi bazylią i oregano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C na funkcji grilla przez ok. 10 minut.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 240 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 27 g |
Śniadanie
- 1 bułeczka pełnoziarnista (70 g) z kolorowym twarożkiem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na twarożek:
- 50 g serka wiejskiego light
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ małego ogórka (50 g)
- 1 główka rzodkiewki
- 1 pasek czerwonej papryki
- 1 pasek zielonej papryki
- pieprz, ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób
przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, serek, zioła i wymieszać. Tak przygotowany twarożek rozłożyć na bułeczce.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 40 g |
Węglowodany | 5 g |
II Śniadanie
- Sałatka warzywna z mozzarellą z 2 kromeczkami chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
- Szklanka wody
Składniki:
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 listek sałaty lodowej
- ½ gałązki selera naciowego
- 1 łyżka dowolnych kiełków (rzodkiewki lub brokułu)
- 40 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40 g
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- suszone oregano, pieprz
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, dodać pokrojoną w kosteczkę gałązkę selera naciowego, kiełki, sałatę lodową, pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwę, pieprz i oregano. Wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 15 g |
Obiad
- Makaron z fetą i szpinakiem
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 60 g razowego spaghetti
- 1 suszony pomidor
- 6 czarnych oliwek
- 30 g fety light (12 %) pokrojonej w kostkę
- 2 garście szpinaku (100 g)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- grubo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować z 1 łyżką oliwy z oliwek. Pestki dyni uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, dodać oliwę, posiekanego suszonego pomidora, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki oliwki, szpinak, pieprz, gałkę muszkatołową. Dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron i duszony szpinak z fetą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 408 kcal |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 49 g |
Podwieczorek
- Jabłkowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 małe jabłko lub ½ średniego (100 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- cynamon, olejek waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, kilka kropelek olejku waniliowego, wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 124 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z kurczakiem i grzankami
- Herbata owocowa
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 suszony pomidor
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ strąka papryczki chili
- 2 plasterki świeżego imbiru
- pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka - można użyć również gotowej mieszanki garam masala
- 1 kromeczka ciemnego pieczywa (30 g)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ocet winny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczywo pokroić w kostkę i rumienić na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180o C. Kurczaka zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chili i tartym imbirze, curry i mielonej słodkiej papryce. Grillować z obydwóch stron. Mieszankę sałat, przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary, grzanki wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać kurczaka pokrojonego w plasterki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 25 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) posmarowane musztardą miodową z 2 cienkimi plasterkami polędwicy sopockiej (15 g) z 1 plasterkiem sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (20 g) (do 23 %) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
- Herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
II Śniadanie
- Orzechowy jogurt z owocami leśnymi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 orzechy nerkowca
- 2 orzechy włoskie
- 1 orzech laskowy
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Maliny z borówką amerykańską przełożyć do miseczki. Dodać posiekane orzechy. Wszystko zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Pomarańczowy krem z marchwi z grzanką
- Faszerowany pomidor
- Szklanka wody z cytryną
Składniki
na zupę:
- 0,2 kg marchewki
- ½ małej cebuli
- ½ małej pomarańczy
- mały kawałek świeżego imbiru
- wywar warzywny (ok. 0,5 litra) lub zrobiony na kostce warzywnej
- przyprawy: odrobina soli, przyprawa masala
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 kromeczka ciemnego pieczywa (30 g) na grzanki
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki (mniej więcej tej samej grubości), pomarańczę umyć, zetrzeć z niej skórkę, przekroić na pół i wycisnąć sok, za pomocą wyciskarki do cytrusów, lub za pomocą rąk (uważając żeby w soku nie było pestek).W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić, jak cebula się lekko zbrązowi, dodać marchew i dusić ok. 10 minut, podlać sokiem z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i dusić, aż nadmiar soku wyparuje. Po tym czasie zalać wywarem i zagotować do momentu, aż marchew będzie miękka, zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.
Składniki
na faszerowaną paprykę:
- 1 duży mięsisty pomidor (200 g)
- 50 g mielonej chudej wołowiny
- ½ małej cebuli
- 5 pieczarek
- 30 g kaszy pęczak
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka czerwona papryka, świeży rozmaryn
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Pomidora umyć, odkroić górną część, wydrążyć środek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju rzepakowego, zeszklić cebulę, dodać wydrążony środek pomidora, pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż cały nadmiar wody z grzybów i pomidora wyparuje. Do miski przełożyć zmieloną wołowinę, ugotowaną kaszę, duszone pieczarki z pomidorem, cebulą, koncentrat pomidorowy, posiekany świeży rozmaryn, przyprawy. Wymieszać. Wypełnić farszem pomidora, przykryć odciętą górą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 25 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 420 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 51 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (20 g) z rzodkiewkowym twarożkiem
- Szklanka wody
Składniki na rzodkiewkowy twarożek:
- 30 g sera białego chudego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, startą lub pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany twarożek wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Kasza jaglana z warzywami
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- ¼ czerwonej małej papryki (35 g)
- ¼ zielonej małej papryki (35 g)
- kilka pomidorków cherry lub innych małych (120 g)
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem. Pomidorki przekroić na pół, papryki pokroić w kostkę. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone warzywa, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, pieprz, natkę pietruszki. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
- Placuszki owsiane z białym serem z sosem malinowym
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 50 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 100 g chudego twarogu
- 1 łyżka ziaren sezamu
- odrobina soli, cynamon, ½ łyżeczki miodu
- 200 g malin (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać , ziarna sezamu i płatki owsiane. Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 23 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienkimi plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z 1listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 192 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą kuskus i sałatką z cukinii i pomidorków
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 80 g filetu z dorsza drobno posiekanego
- 1 białko
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina soli, pieprz cytrynowy, ¼ łyżeczki tymianku suszonego, pieprz
- 150 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki jogurtu greckiego light
- 30 g kaszy kuskus
Sposób przyrządzenia:
Posiekanego dorsza przełożyć do miseczki, dodać białko jaja, płatki owsiane, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, sól, tymianek. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki. W garnku zagotować wywar warzywny. Do gotującego się wywaru wrzucić pulpeciki i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć, wywar ściągnąć z ognia. Jogurt wymieszać z oliwą, podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą, dodać koperek, pieprz i wymieszać. Włożyć ugotowane wcześniej pulpeciki. Podawać z kaszą kuskus i sałatką z cukinii i pomidorków.
Składniki na sałatkę z cukinią:
- 100 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
- 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ⅓ łyżeczki miodu
- pieprz, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Cukinię oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowała. Po tym czasie dokładnie opłukać, osuszyć. Przełożyć do miseczki, dodać pomidorki i wymieszać z sosem.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 427 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 31 g |
Podwieczorek
- Koktajl malinowo - jagodowy
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g jagód
- 150 ml kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka z tuńczykiem z pieczoną papryką
- Herbata owocowa
Składniki:
- ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym
- ¼ papryki czerwonej (40 g)
- ¼ papryki żółtej (40 g)
- ¼ papryki zielonej (40 g)
- 1 mały pomidor (100 g)
- 1 kromeczka ciemnego pieczywa
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na blaszce do pieczenia rozłożyć papryki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C do momentu, aż papryka się mocno zarumieni. Następnie gorącą paprykę przełożyć do miseczki, przykryć folią i pozostawić do ostudzenia. Kromeczkę pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, ziołami prowansalskimi, przetartym przez praskę ząbkiem czosnku. Rumienić na suchej patelni. Z ostudzonej papryki ściągnąć skórkę, pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, tuńczyka, grzanki. Wszystko wymieszać z sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 21 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g) z pastą jajeczną z ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 1 jajko
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- 4 plasterki ogórka zielonego (25 g)
- 1 łyżka kiełków słonecznika lub innych
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- pieprz, szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Jajko ugotować na twardo i drobno posiekać. Rzodkiewkę i ogórka zielonego utrzeć na tarce. Jajko, tartą rzodkiewkę, ogórka i kiełki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, sól, pieprz. Dokładnie połączyć składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 36 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i jagodami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 50 g jagód
- 2 listki świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Płatki orkiszowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć do szklaneczki, ułożyć jagody. Posypać posiekaną miętą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa wielowarzywna
- Tortilla z kurczakiem
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- ½ małej marchewki (25 g)
- 1 różyczka kalafiora (25 g)
- 1 różyczka brokułu (25 g)
- 1 gałązka selera naciowego (10 g)
- kilka strączków fasolki szparagowej (50 g)
- 1 mały ziemniak (50 g)
- 2 gałązki natki pietruszki
- pieprz, 1 kostka warzywna bez soli
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
W garnku zagotować ok. 300 ml wody. Następnie dodać przekrojone na pół strączki fasolki szparagowej, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka, różyczki kalafiora i brokułu, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Na 5 minut przed końcem dodać kostkę rosołową, doprawić pieprzem. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na ciasto na tortille: (2 wrapy)
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki gorącej wody
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zagniatamy ok. 5 minut na elastyczne ciasto, odkładamy pod ściereczkę na kilka minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki. Rumienimy z obydwóch stron na patelni bez dodatku tłuszczu. Jeden placek po ostudzeniu zawijamy szczelnie w woreczek i pozostawiamy na następny dzień.
Składniki na farsz: (1 porcja)
- 70 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 40 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
- 1 mały pomidor sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, bazylia, mielona słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Na suchej patelni przyrumienić kurczaka przyprawionego pieprzem i mieloną słodką papryką. Mięso przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać olej, dodać pomidora i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso, mozzarellę i bazylię. Dusić wszystko ok. 5 - 10 minut. Doprawić do smaku bazylią. Farsz zawijać w zwilżony wodą placek tortilli.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 411 kcal |
Białka | 28 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 39 g |
Podwieczorek
- 1 średnie jabłko (180 g)
- 6 migdałów
- Szklanka wody
Kolacja:
- Sałatka z białym serem i grejpfrutem z grzankami
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 50 g chudego twarogu
- ½ różowego grejpfruta
- 50 g strączków zielonej fasolki
- 2 garście sałaty roszponki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 cienka kromeczka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (20 g)
- kilka listków mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz, mielona słodka czerwona papryka, curry
Sposób przyrządzenia:
Biały ser obtoczyć w wymieszanych: pieprzu, papryce, curry i pokroić w kostkę. Z kromki ciemnego pieczywa zrobić grzankę, którą pokroić w kostkę. Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki i usunąć białe włókna. Fasolkę szparagową ugotować na półtwardo. Posypać posiekaną miętą. Wszystko polać sosem z oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny i pieprzu. Na wierzchu poukładać grzanki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 236 kcal |
Białka | 236 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 21 g |
Śniadanie
- Kanapki z pastą z czerwonej soczewicy
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki na pastę
- 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 mały suszony pomidor z zalewy odsączony
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, oregano
Sposób przyrządzenia:
Ugotowaną soczewicę zmiksować z pestkami dyni, słonecznika - wcześniej uprażonymi na suchej patelni oraz suszonym pomidorem. Dodać przyprawy i wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)
- 2 plastry pomidora
- listki sałaty
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Koktajl grejpfrutowy
Składniki:
- ¾ szklanki soku grejpfrutowego świeżo wyciśniętego lub jednodniowego
- 1 plaster ananasa (40 g)
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika
- 1 płaska łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Chłodnik z ogórków z orzechami i migdałami
- Indyk w sosie jogurtowo - miodowym z ryżem i sałatką z pomidorów
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na chłodnik z ogórków:
- ½ szklanki kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 średni starty na tarce ogórek zielony
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 orzech włoski
- 2 migdały
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do miseczki dodać kefir, startego ogórka zielonego, oliwę z oliwek, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, pieprz. Wszystkie składniki wymieszać. Posypać posiekanym orzechem włoskim i migdałami wcześniej uprażonymi na suchej patelni.
Składniki na II danie:
- 1 mała pierś z indyka (100 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ⅓ łyżeczki miodu
- pieprz, mielona słodka papryka, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
- 30 g brązowego ryżu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wymieszać z miodem, pieprzem, mieloną słodką czerwoną papryką, rozmarynem. Natrzeć indyka z obydwóch stron. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Ryż ugotować. Pomidorki umyć, przekroić na pół, przełożyć do miseczki, dodać posiekaną bazylię, pieprz i oliwę, wymieszać.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 417 kcal |
Białka | 29 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 35 g |
Podwieczorek
- Sałatka owocowa
- Szklanka wody
Składniki:
- ¼ małego jabłka (40 g)
- ¼ małej gruszki (40 g)
- ½ mandarynki (30 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka płatków owsianych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w większą kostkę, mandarynkę podzielić na cząstki. Owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z olejkiem waniliowym. Dodać jogurt. Posypać płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 104 kcal |
Białka | 3 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Sałatka z łososiem
- Zielona herbata
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 50 g łososia z puszki
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać łososia. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 23 g |