Śniadanie
- 2 kromki ciemnego pieczywa (żytnio - razowego
lub orkiszowego) (70 g) skropione oliwą
(1 łyżeczka) z 4 cienkimi plasterkami wędliny drobiowej (40 g) z 2 listkami sałaty lodowej z 2 plastrami pomidora (50 g) i 1 główką rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki - Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
II Śniadanie
- 1 średnie jabłko (190 g)
- 100 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka płatków owsianych
- Szklanka wody mineralnej
Sposób przyrządzenia:
Otręby i płatki owsiane wymieszać z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 189 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zapiekanka z kaszą i indykiem
- 1 małe jabłko
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na kurczaka:
- 40 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g mięsa z podudzi z indyka
- 5 pomidorków koktajlowych żółtych (50 g)
- 5 pomidorków koktajlowych czerwonych (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (20 g)
- ½ małej cebuli (25 g)
- pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia i oregano
Sposób przyrządzenia:
Pierś z indyka oprószyć pieprzem i mieloną słodką papryką. Pomidorki przekroić na pół, cebulę pokroić w piórka. Kaszę gryczaną ugotować. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać z oliwą z oliwek, koncentratem pomidorowym, bazylią, oregano i pieprzem. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 409 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 42 g |
Podwieczorek
- 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
- 1 płaska łyżka prażonych płatków migdałowych
- Szklanka wody
Sposób
przyrządzenia:
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem naturalnym. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi (płatki migdałowe prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 10 g |
Kolacja
- Sałatka z białym serem i kiełkami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 1 łyżka kaparów
- ¼ papryki czerwonej
- 2 łyżki kiełków brokułu
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 50 g chudego twarogu pokrojonego w kostkę
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ser biały pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z kaparami wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać pokrojony w kostkę ser biały i wyłożyć kiełki. Podawać z 1 kromeczką pieczywa (30 g).Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 22 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) skropione 1 łyżeczką oliwy z oliwek z 2 plastrami białego sera chudego (40 g) z papryką (25 g) i 2 plastrami pomidora (50 g)
- Herbata owocowa bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 35 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z malinami i orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 cały orzech włoski
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane ugotować w wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki. Dodać maliny, jogurt naturalny. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 180 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 25 g |
Obiad
- Zupa z pomidorów i selera naciowego
- Bitki wieprzowe z papryką kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym
- Szklanka wody z cytryną
- 1 średni pomidor (150 g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 2 gałązki selera naciowego
- ¼ małej marchewki (40 g) pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 0,3 litra wywaru warzywnego
- pieprz, ¼ łyżeczki suszonej bazylii, ¼ łyżeczki suszonego oregano
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Seler naciowy pokroić w małe słupki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, poddusić chwilę seler naciowy, dodać pomidory, bazylię i oregano, dusić ok. 5 minut. Do gotującego się wywaru wrzucić marchewkę, gotować ok. 10 minut, po tym czasie dodać podduszone warzywa. Zupę zabielić jogurtem naturalnym i doprawić do smaku pieprzem.
Składniki na II danie:
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
- 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
- ¼ średniej cebuli 25g pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 1 mały ogórek zielony
- ½ łyżeczki szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 40 g kaszy pęczak
- pieprz, mielona słodka papryka, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć pieprzem, mieloną słodką papryką, majerankiem. Podsmażyć z obydwóch stron na suchej patelni. Na tej samej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać papryki, podlać 100 ml wody i dusić ok. 5 minut. Dodać wcześniej przyrumienione mięso i dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny, doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkiem kiszonym (ogórka pokroić w plasterki).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 432 kcal |
Białka | 30 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 43 g |
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 116 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka jabłkowa z szynką i porem
- Czerwona herbata
Składniki:
- 1 małe kwaśne jabłko (100 g)
- 50 g pora (ok połowa części białej i połowa części zielonej)
- 3 plastry polędwicy z indyka (30 g)
- 1 mały ogórek konserwowy (50 g)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Na sos:
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, mielona słodka papryka
Sposób przyrządzenia:
Jabłko wraz ze skórką pokroić w plasterki, ogórka konserwowego w plasterki. Pora pokroić w krążki i zalać wrzątkiem, pozostawić na ok. 2 minuty, następnie przelać bardzo zimną wodą. Polędwicę z indyka pokroić w paseczki. Warzywa wymieszać z wędliną, szczypiorkiem i sosem jogurtowym. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 247 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 31 g |
Śniadanie
- 1 bułeczka pełnoziarnista (70 g) z kolorowym twarożkiem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na twarożek:
- 50 g serka wiejskiego light
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ małego ogórka (50 g)
- 1 główka rzodkiewki
- 1 pasek czerwonej papryki
- 1 pasek zielonej papryki
- pieprz, ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, serek, zioła i wymieszać. Tak przygotowany twarożek rozłożyć na bułeczce.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Sałatka warzywna z mozzarellą z 2 kromeczkami chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
- Szklanka wody
Składniki:
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 listek sałaty lodowej
- ½ gałązki selera naciowego
- 1 łyżka dowolnych kiełków (rzodkiewki lub brokułu)
- 40 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40 g
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- suszone oregano, pieprz
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób
przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, dodać pokrojoną w kosteczkę gałązkę selera naciowego, kiełki, sałatę lodową, pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwę, pieprz i oregano. Wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 15 g |
Obiad
- Makaron zapiekany z brokułami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 50 g makaronu pełnoziarnistego w kształcie rurek
- 150 g brokułu podzielonego na różyczki
- ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
- 75 ml mleka 1,5 % tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 40 g białej mozzarelli light startej na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka mielona papryka, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuły ugotować al dente. Na oleju zeszklić cebulę, dodać mąkę, następnie należy dodawać powoli mleko stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać połowę porcji sera, musztardę, pieprz, mieloną paprykę i gałkę muszkatołową i wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozcieńczyć go wodą z makaronu. Przygotowany sos wymieszać w naczyniu do zapiekania z makaronem i brokułem. Posypać drugą połową sera, oprószyć słodką mieloną papryką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 420 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 14 g |
Węglowodany | 52 g |
Podwieczorek
- Jabłkowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 małe jabłko lub ½ średniego (100 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- cynamon, olejek waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, kilka kropelek olejku waniliowego, wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 124 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z grillowanym tymiankowym kurczakiem
- Herbata owocowa
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 suszony pomidor
- 6 pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół
- 50 g ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
- 30 g marchewki pokrojonej we wstążki
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, suszony tymianek
- świeża bazylia
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ocet winny
- pieprz
- ¼ strąka papryczki chili drobno posiekanej
- 1 plasterek świeżego imbiru drobno posiekanego
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka przełożyć do miseczki, dodać oliwę, tymianek, pieprz i dokładnie połączyć składniki. Pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie grillować kurczaka z obydwóch stron. Warzywa (oprócz kaparów) wymieszać z sosem i przełożyć na talerz. Ułożyć na nich grillowanego kurczaka. Wszystko posypać kaparami i posiekaną bazylią. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 241 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) posmarowane musztardą miodową z 2 cienkimi plasterkami polędwicy sopockiej (15 g) z 1 plasterkiem sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (20 g) (do 23 %) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
- Herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
II Śniadanie
- Orzechowy jogurt z owocami leśnymi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 orzechy nerkowca
- 2 orzechy włoskie
- 1 orzech laskowy
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób
przyrządzenia:
Maliny z borówką amerykańską przełożyć do miseczki. Dodać posiekane orzechy. Wszystko zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Zupa szczawiowa z jajkiem
- Faszerowany bakłażan
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 150 g szczawiu konserwowego
- 1 łyżka ryżu brązowego (15 g)
- ½ małej marchewki (25 g)
- 0,3 litra wywaru warzywnego
- pieprz, gałka muszkatołowa
- ½ jajka pokrojonego w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować. Dodać do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, szczaw konserwowy, ryż. Gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pokrojone jajko.
Składniki na faszerowaną paprykę:
- 1 mały bakłażan (200 g)
- 100 g mielonej piersi z indyka
- ½ małej cebuli
- 5 pieczarek
- ½ małego pomidora (60 g)
- 30 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka czerwona papryka, świeży rozmaryn
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni przyrumienić cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną ½ farszu z bakłażana, dusić, aż cały nadmiar wody wyparuje. Do miski przełożyć zmieloną pierś z indyka, ugotowaną kaszę, duszone pieczarki z cebulą, sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę pomidora, przecier pomidorowy, olej rzepakowy, posiekany świeży rozmaryn, przyprawy. Wymieszać. Wypełnić farszem dwie połówki bakłażana. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 418 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 37 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (20 g) z rzodkiewkowym twarożkiem
- Szklanka wody
Składniki na rzodkiewkowy twarożek:
- 30 g sera białego chudego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, startą lub pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany twarożek wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Ryż brązowy z gruszką i orzechami włoskimi
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 30 g ryżu brązowego
- 1 mała gruszka lub pół dużej (100 g)
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (7 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu (25 g)
- cynamon, 1łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Gruszkę utrzeć, pokroić w kostkę i wymieszać z olejem, cynamonem i sokiem z cytryny. W salaterce na dnie rozłożyć 1 warstwę ryżu, na nim rozłożyć 1 warstwę gruszki. Ułożyć tak samo drugą warstwę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Wyłożyć 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 256 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 34 g |
Śniadanie
- Płatki owsiane z orzechami i jogurtem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- 5 g orzechów włoskich
- 5 g orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia:
Płatki wymieszać z posiekanymi orzechami i jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 25 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienkimi plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 192 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Penne z zielonym pesto
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 70 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 25 g świeżych listków bazylii
- 10 g mielonych migdałów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 g tartego parmezanu
- pieprz
- woda do ewentualnego rozrzedzenia pesto
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Bazylię, mielone migdały, oliwę z oliwek, parmezan, pieprz zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedzić wodą. Doprawić do smaku pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 415 kcal |
Białka | 16 g |
Tłuszcze | 18 g |
Węglowodany | 49 g |
Podwieczorek
- Koktajl malinowo - jagodowy
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g jagód
- 150 ml kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka z tuńczykiem
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 mały ogórek zielony (50 g)
- ½ małego pomidora (50 g)
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej (15 g)
- 1 łyżka groszku zielonego (15 g)
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki (8 g)
- garść sałaty rukoli
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ ząbka czosnku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rukolę wyłożyć na talerz. Ogórka pokroić w kostkę, pomidora w półplastry. Warzywa wyłożyć na rukolę, na nich rozłożyć tuńczyka, kiełki. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 245 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g) z pastą z białek z ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 2 białka ugotowane na twardo
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- 4 plasterki ogórka zielonego (25 g)
- 1 łyżka kiełków słonecznika lub innych
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz, szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Białka drobno posiekać. Rzodkiewkę i ogórka zielonego utrzeć na tarce. Białka, tartą rzodkiewkę, ogórka i kiełki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 258 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 36 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i jagodami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 100g jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
- 50g jagód
- 2 listki świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Płatki orkiszowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć do szklaneczki, ułożyć jagody. Posypać posiekaną miętą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Naleśniki z czerwoną soczewicą i warzywami
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)
- 100g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 50ml mleka 1,5%
- 160ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na farsz:
- 30g czerwonej soczewicy
- 50g cukinii pokrojonej w słupki
- 50g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 mały pomidor (100g) sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, mielona słodka papryka, curry
Sposób przyrządzenia:
Czerwoną soczewicę ugotować. Podsmażyć na suchej patelni, dodać warzywa, podlać wodą i dusić ok. 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę i olej rzepakowy. Doprawić do smaku. Farsz zawijać w naleśniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 427 kcal |
Białka | 21 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 55 g |
Podwieczorek
- 1 średnie jabłko (180 g)
- 6 migdałów
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 125 kcal |
Białka | 2 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Grillowane warzywa zapiekane pod serem
Składniki:
- 150g cukinii
- 150g bakłażana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ mozzarelli light
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cukinię i bakłażana pokroić na skośne plastry (ok 1 cm). Każdy plaster oprószyć solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukać i wysuszyć. Tak przygotowane plastry grillować z obydwóch stron na patelni grillowej. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać pieprzem, polać oliwą, posypać pokrojonym w kostkę serem i zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 227 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 8 g |
Śniadanie
- Kanapki z pastą z zielonej soczewicy
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki na pastę:
- 2 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 mały suszony pomidor z zalewy odsączony
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, ½ łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Ugotowaną soczewicę zmiksować z sezamem i ziarnami słonecznika - wcześniej uprażonymi na suchej patelni oraz suszonym pomidorem. Dodać przyprawy, posiekany koperek i wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (70g)
- 2 plastry pomidora
- 2 listki sałaty
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Koktajl grejpfrutowy
Składniki:
- ¾ szklanki soku grejpfrutowego świeżo wyciśnięto lub jednodniowego
- 1 plaster ananasa (40 g)
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika
- 1 płaska łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Lekki rosół z ryżem
- Kurczak w cytrynowym jogurcie z kaszą gryczaną i sałatą z winegret
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na rosół:
- 1 podudzie z kurczaka obrane ze skóry
- 1 mała marchewka
- ½ małej pietruszki
- ¼ małego selera
- ¼ pora
- ½ małej cebuli opalonej nad palnikiem
- 1 gałązka lubczyku, 1 gałązka natki pietruszki
- pieprz, posiekana natka pietruszki
- 15 g ryżu brązowego
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać ok. 0,5 litra wody, włożyć podudzie z kurczaka. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać włoszczyznę, cebulę i związaną nitką zieleninę. Gotować kolejne 20 minut. Rosół podawać z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.
Składniki na II danie:
• 1 mała pierś z kurczaka (100 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- pieprz,1 łyżeczka soku z cytryny, ¼ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 30 g kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka liści sałaty masłowej (50 g)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina wody
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wymieszać z pieprzem, sokiem i skórką z cytryny, olejem . Natrzeć kurczaka z obydwóch stron. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Kaszę ugotować na sypko. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części, przełożyć do miski, wymieszać z winegret przygotowanym z oliwy, musztardy, pieprzu, soku z cytryny i wody.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 409 kcal |
Białka | 34 g |
Tłuszcze | 15 g |
Węglowodany | 34 g |
Podwieczorek
- Sałatka owocowa
- Szklanka wody
Składniki:
- ¼ małego jabłka (40 g)
- ¼ małej gruszki (40 g)
- ½ mandarynki (30 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka płatków owsianych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w większą kostkę, mandarynkę podzielić na cząstki. Owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z olejkiem waniliowym. Dodać jogurt. Posypać płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 104 kcal |
Białka | 3 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Sałatka z fetą
- Zielona herbata
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 50 g fety light
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 24 g |