Śniadanie
- 2 kromki ciemnego pieczywa (żytnio - razowego lub
orkiszowego) (70 g) skropione oliwą
(1 łyżeczka) z 4 cienkimi plasterkami wędliny drobiowej (40 g) z 2 listkami sałaty lodowej z 2 plastrami pomidora (50 g) i 1 główką rzodkiewki (20 g) pokrojoną w plasterki - Zielona herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 246 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 33 g |
II Śniadanie
- 1 średnie jabłko (190 g)
- 100 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka płatków owsianych
- Szklanka wody mineralnej
Sposób przyrządzenia:
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 189 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa krem z brokułu z grzanką
- Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę krem z brokuła: ( 2 porcje)
- 300 g brokułu podzielonego na różyczki
- włoszczyzna (1 marchewka, ¼ małego selera,
pietruszka,
¼ pora) - 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 ml mleka 1,5 % tłuszczu
- gałka muszkatołowa, pieprz
- 2 cienkie kromeczki chleba orkiszowego
(ok. 20 g - 1 kromeczka)
Sposób przyrządzenia:
Do
garnka wlać ok 0.8 litra wody i zagotować. Dodać umytą
i obraną włoszczyznę.
Wszystko gotować na małym ogniu
ok. 40 minut. W międzyczasie na oleju rzepakowym
zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać, umyte różyczki brokułu
i dusić ok. 3
minut. Z gotującego się wywaru wyciągnąć włoszczyznę, dodać do niego podduszoną
cebulę i brokuł. Gotować ok. 10 minut. Na koniec zmiksować, dodać mleko, gałkę
muszkatołową i pieprz. Wymieszać. Podawać
z grzankami z chleba orkiszowego.
Składniki na II danie:
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka soku z cytryny, suszony tymianek, pieprz
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Z
soku z cytryny, tymianku, pieprzu i oleju zrobić marynatę, którą natrzeć
kurczaka. Odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron.
Podawać
z sałatką z pomidorów i brązowym ryżem ( 2 łyżki- 30 g przed
ugotowaniem)
Na sałatkę z pomidorów:
- kilka pomidorków koktajlowych (ok. 120 g)
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka kropel octu balsamicznego
- pieprz
Pomidorki przekroić na pół, przełożyć do miseczki, oprószyć pieprzem. Dodać posiekane listki bazylii, oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 426 kcal |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 39 g |
Podwieczorek
- 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5% tłuszczu (2 łyżki)
- 1 płaska łyżka prażonych płatków migdałowych
- Szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem naturalnym. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi (płatki migdałowe prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 10 g |
Kolacja
- Sałatka grecka
- Szklanka wody
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu (12%)
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę
lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić
w ósemki, oliwki przekroić na pół,
ogórka w kostkę, paprykę
w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać
fetę. Podawać z 1 kromeczką pieczywa (30g)
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 23 g |
Śniadanie
- 2 kromki pieczywa żytnio- razowego (70 g)
skropione
1 łyżeczką oliwy z oliwek z 2 plastrami białego sera chudego (40 g) z papryką (25 g) z 2 plastrami pomidora (50 g) - Herbata owocowa bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 244 kcal |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 35 g |
Węglowodany | 6 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z malinami i orzechami włoskimi
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 cały orzech włoski
- 50 g jogurtu naturalnego ok 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane ugotować w wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki. Dodać maliny, jogurt naturalny. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 180 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 6 g |
Węglowodany | 25 g |
Obiad
- Gulasz z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 100 g mięsa gulaszowego z indyka
- ½ małej cebuli
- 1 gałązka selera naciowego
- ½ małej marchewki
- ½ małej pietruszki
- 5 g suszonych grzybów
- 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, mielona słodka papryka
- 2 małe ogórki kiszone (120 g)
- 50 g kaszy gryczanej
Sposób przyrządzenia:
Gulaszowe z indyka oprószyć pieprzem i słodką czerwoną papryką. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, dodać cebulę, drobno posiekaną gałązkę selera naciowego i chwilę podsmażyć. Marchew, seler, pietruszkę pokroić w słupki dodać do garnka. Dołożyć gulaszowe z indyka i podlać¼ szklanki ziemnej wody. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć i dusić ok 5 minut. Z mąki i ¼ szklanki wody zrobić zawiesinę, dodać do mięsa z warzywami.
Dusić ok 10 minut. Na koniec doprawić do smaku pieprzem
i słodką czerwoną papryką. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 420 kcal |
Białka | 26 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 42 g |
Podwieczorek
- Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
- 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 116 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Grzanki z mozzarellą i pomidorem
- Czerwona herbata
Składniki:
- 2 cienkie kromki chleba orkiszowego (50 g)
- 4 cienkie plasterki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %)- 40 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 plastry pomidora (100 g)
- kilka listków bazylii
- suszona bazylia i oregano
Sposób przyrządzenia:
Kromeczki posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Rozłożyć na nich po 2 plasterki mozzarelli, po 2 plastry pomidora. Oprószyć suszoną bazylią i oregano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C na funkcji grilla przez ok 10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 240 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 27 g |
Śniadanie
- 1 bułeczka pełnoziarnista (70 g) z kolorowym twarożkiem
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na twarożek:
- 50 g serka wiejskiego light
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ małego ogórka (50 g)
- 1 główka rzodkiewki
- 1 pasek czerwonej papryki
- 1 pasek zielonej papryki
- pieprz, ¼ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, serek, zioła i wymieszać. Tak przygotowany twarożek rozłożyć na bułeczce.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 259 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 40 g |
II Śniadanie
- Sałatka warzywna z mozzarellą z 2 kromeczkami chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
- Szklanka wody
Składniki:
- kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 listek sałaty lodowej
- ½ gałązki selera naciowego
- 1 łyżka dowolnych kiełków (rzodkiewki kub brokuła)
- 40 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40 g
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- suszone oregano, pieprz
- 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki
przekroić na pół, dodać pokrojoną w kosteczkę gałązkę selera naciowego, kiełki,
sałatę lodową, pokrojoną
w kostkę mozzarellę, oliwę, pieprz i oregano.
Wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 15 g |
Obiad
- Spaghetti z czerwoną soczewicą
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 50 g razowego spaghetti
- 1 suszony pomidor
- 6 czarnych oliwek
- 30 g czerwonej soczewicy
- 1 mały dojrzały pomidor (100 g)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- grubo mielony pieprz
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki suszonej bazylii
- garść sałaty rukoli
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować z 1 łyżką
oliwy z oliwek. Soczewicę gotować ok. 20 minut. Pestki dyni uprażyć na patelni
bez dodatku tłuszczu. Na tej samej patelni podsmażyć bez tłuszczu sparzonego,
obranego ze skórki i pokrojonego
w kostkę pomidora, dodać posiekanego suszonego
pomidora, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki oliwki,
pieprz, bazylię, oregano i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać ugotowaną
soczewicę. Wymieszać. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, sos. Posypać
uprażonymi pestkami dyni. Na wszystko wyłożyć umytą rukolę.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 421 kcal |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 57 g |
Podwieczorek
- Jabłkowy jogurt
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 małe jabłko lub ½ średniego (100 g)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- cynamon, olejek waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Jabłko
utrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem
z cytryny, dodać cynamon,
kilka kropelek olejku waniliowego wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 124 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 19 g |
Kolacja
- Sałatka z azjatyckim kurczakiem
- Herbata owocowa
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 suszony pomidory
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kapar
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ strąka papryczki chilli
- 2 plasterki świeżego imbiru
- pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka- można użyć również gotowej mieszanki garam masala
- świeża kolendra
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ocet winny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka zamarynować w
oleju, posiekanej papryczce chilli
i tartym imbirze, curry i mielonej słodkiej
papryce. Grillować
z obydwóch stron. Mieszankę sałat, przekrojone pomidorki,
posiekane suszone pomidory, kapary wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na
wszystko poukładać kurczaka pokrojonego w plasterki. Posypać posiekaną
kolendrą. Podawać z 1 kromką pieczywa żytnio - razowego (35 g).
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 248 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 25 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) posmarowane
musztardą miodową z 2 cienkimi plasterkami polędwicy sopockiej (15 g) z 1
plasterkiem sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (20 g) (do 23 %) z 2
listkami sałaty
z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g) - Herbata bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 261 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 30 g |
II Śniadanie
- Orzechowy jogurt z owocami leśnymi
- Szklanka wody
Składniki:
- 100 g malin
- 50 g borówki amerykańskiej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 orzechy nerkowca
- 2 orzechy włoskie
- 1 orzech laskowy
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Maliny z borówką amerykańską przełożyć do miseczki. Dodać posiekane orzechy. Wszystko zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 178 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 21 g |
Obiad
- Zupa szpinakowa z ricottą
- Faszerowana papryka
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę:
- 150 g szpinaku mrożonego
- 1 średni ziemniak (60 g)
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,3 litra wywaru warzywnego
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka serka ricotta
Sposób przyrządzenia:
Szpinak
rozmrozić. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaka umyć,
obrać i również pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek
i dusić przez
ok. 5 minut. Po tym czasie dodać szpinak, ziemniaki dusić
przez 10 minut.
Zalać gorącym wywarem warzywnym. Gotować ok. 15 minut. Zmiksować. Doprawić do
smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z łyżką ricotty.
Składniki na faszerowaną paprykę:
- 1 duża czerwona papryka (200 g)
- 50 g mielonej chudej wołowiny
- ½ małej cebuli
- 5 pieczarek
- ½ małego pomidora (60 g)
- 30 g kaszy pęczak
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka czerwona papryka, świeży rozmaryn
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Paprykę czerwoną umyć, odkroić górną część, usunąć gniazdo. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju rzepakowego, zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w plasterki. Pieczarki dusić, aż cały nadmiar wody z grzybów wyparuje. Do miski przełożyć zmieloną wołowinę, ugotowaną kaszę, duszone pieczarki z cebulą, sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, posiekany świeży rozmaryn, przyprawy. Wymieszać. Wypełnić farszem paprykę, przykryć odciętą górą. Piec wpiekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 45 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 423 kcal |
Białka | 24 g |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 45 g |
Podwieczorek
- 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego
(20 g)
z rzodkiewkowym twarożkiem - Szklanka wody
Składniki na rzodkiewkowy twarożek:
- 30 g sera białego chudego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, startą lub pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany twarożek wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 121 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 15 g |
Kolacja
- Kasza jaglana z warzywami
- Czerwona herbata bez cukru
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- ¼ czerwonej małej papryki (35 g)
- ¼ zielonej małej papryki (35 g)
- ¼ czerwonej małej papryki (35 g)
- kilka pomidorków cherry lub innych małych (120 g)
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem. Pomidorki przekroić na pół, papryki pokroić w kostkę. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone warzywa, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, pieprz, natkę pietruszki. Wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 40 g |
Śniadanie
- Placuszki owsiane z białym serem z sosem malinowym
- Zielona herbata bez cukru
Składniki: (2 porcje)
- 50 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 100 g chudego twarogu
- 1 łyżka ziaren sezamu
- odrobina soli, cynamon, ½ łyżeczki miodu
- 200 g malin (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać ziarna sezamu i płatki owsiane. Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej.Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 234 kcal |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 8 g |
Węglowodany | 23 g |
II Śniadanie
- 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienkimi plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 192 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 33 g |
Obiad
- Grillowany łosoś z pieczonymi ziemniaczkami z
brokułem
z wody - Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 1 mały brzuszek łososia (100 g)
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 200 g brokułu podzielonego na różyczki
- 4 małe ziemniaczki (200 g)
- pieprz cytrynowy, świeży rozmaryn (1 gałązka), sok z cytryny - 1 łyżeczka, tymianek suszony
Sposób przyrządzenia:
Z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, soku z cytryny, pieprzu cytrynowego i tymianku zrobić marynatę, którą natrzeć łososia. Odstawić na ok. 45 minut. Ziemniaczki posmarować1 łyżeczką oleju rzepakowego za pomocą pędzelka, posypać posiekanym rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 45 minut. Brokuł ugotować na półtwardo.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 424 kcal |
Białka | 27 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 23 g |
Podwieczorek
- Koktajl malinowo- jagodowy
Składniki:
- 100 g malinami
- 50 g jagód
- 150 ml kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 134 kcal |
Białka | 7 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka z tuńczykiem
- Herbata owocowa
Składniki:
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 liście salaty lodowej
- 1 mały pomidor
- 1 mały ogórek kiszony
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki układać warstwowo i polać oliwą. Podawać z 1 kromką pieczywa żytnio- razowego.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 228 kcal |
Białka | 17 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 24 g |
Śniadanie
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g) z pastą jajeczną z ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami
- Zielona herbata bez cukru
Składniki na pastę:
- 1 jajko
- 2 główki rzodkiewki (30 g)
- 4 plasterki ogórka zielonego (25 g)
- 1 łyżka kiełków słonecznika lub innych
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- pieprz, szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Jajko ugotować na twardo i drobno posiekać. Rzodkiewkę
i
ogórka zielonego utrzeć na tarce. Jajko, tartą rzodkiewkę, ogórka i kiełki
przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, sól, pieprz. Dokładnie połączyć
składniki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 253 kcal |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 7 g |
Węglowodany | 36 g |
II Śniadanie
- Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i jagodami
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 50 g jagód
- 2 listki świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Płatki orkiszowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć d szklaneczki, ułożyć jagody. Posypać posiekaną miętą.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 9 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 32 g |
Obiad
- Zupa wielowarzywna z mięsem
- Naleśniki z białym serem
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na zupę
- ½ małej marchewki (25 g)
- 1 różyczka kalafiora (25 g)
- 1 różyczka brokuła (25 g)
- 1 gałązka selera naciowego (10 g)
- kilka strączków fasolki szparagowej (50 g)
- 1 mały ziemniak (50 g)
- 50 g piersi z indyka
- 2 gałązki natki pietruszki
- pieprz, 1 kostka warzywna bez soli
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 0,5 litra zimnej wody, dodać gałązki natki pietruszki, gotować ok 30 minut. Następnie dodać przekrojone na pół strączki fasolki szparagowej, gotować kolejne 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka, różyczki kalafiora i brokuła, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodać kostkę rosołową, doprawić pieprzem. Podawać posypane koperkiem.
Składniki na naleśniki: (2 porcje - ok. 4 naleśników)
- 100 g mąki pszennej graham
- 1 jajko
- 50 ml mleka 1,5 %
- 160 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na farsz: (2 porcje)
- 100 g chudego twarogu
- ½ łyżeczki miodu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przemielić w maszynce lub rozgnieść widelcem. Dodać do niego jogurt, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 419 kcal |
Białka | 32 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 49 g |
Podwieczorek
- 1 średnie jabłko (180 g)
- 6 migdałów
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 125 kcal |
Białka | 2 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 17 g |
Kolacja
- Sałatka z kurczakiem i grejpfrutem z grzankami
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka
- ½ różowego grejpfruta
- 50 g strączków zielonej fasolki
- 2 garście sałaty roszponki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostu balsamicznego
- 1 cienka kromeczka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (20 g)
- kilka listków mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz, mielona słodka czerwona papryka, curry
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć pieprzem,
mieloną słodką czerwoną papryką, curry i podsmażyć bez dodatku tłuszczu na
złocisty kolor. Z kromki ciemnego pieczywa zrobić grzankę, którą pokroić w
kostkę. Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki i usunąć białe włókna. Fasolkę
szparagową ugotować na półtwardo. Na talerzu rozłożyć umytą roszponkę, cząstki grejpfruta,
fasolkę szparagową
i kawałki kurczaka. Posypać posiekaną miętą. Wszystko polać
sosem z oliwy, octu balsamicznego, soku
z cytryny i pieprzu. Na wierzchu poukładać grzanki.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 236 kcal |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 11 g |
Śniadanie
- Kanapki z pastą z czerwonej soczewicy
- Herbata owocowa bez cukru
Składniki na pastę:
- 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 mały suszony pomidor z zalewy odsączony
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, oregano
Sposób przyrządzenia:
Ugotowaną soczewicę zmiksować z pestkami dyni, słonecznika- wcześniej uprażonymi na suchej patelni oraz suszonym pomidorem. Dodać przyprawy i wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)
- 2 plastry pomidora
- 2 listki sałaty
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 266 kcal |
Białka | 10 g |
Tłuszcze | 5 g |
Węglowodany | 44 g |
II Śniadanie
- Koktajl grejpfrutowy
Składniki:
- ¾ szklanki soku grejpfrutowego świeżo wyciśnięto lub jednodniowego
- 1 plaster ananasa (40 g)
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika
- 1 płaska łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 184 kcal |
Białka | 5 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 34 g |
Obiad
- Chłodnik z ogórków z orzechami i migdałami
- Kurczak w musztardzie z kaszą gryczaną i sałatką
z pomidorów - Szklanka wody z cytryną
Składniki na chłodnik z ogórków:
- ½ szklanki kefiru 1,5 % tłuszczu
- 1 średni starty na tarce ogórek zielony
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 orzech włoski
- 2 migdały
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do miseczki dodać kefir, startego ogórka zielonego,
oliwę z
oliwek, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, pieprz. Wszystkie
składniki wymieszać. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i migdałami wcześniej
uprażonymi na suchej patelni.
Składniki na II danie:
- 1 mała pierś z kurczaka (100 g)
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz, mielona słodka papryka
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
- 30 g kaszy gryczanej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
Sposób przyrządzenia:
Musztardę wymieszać z pieprzem,mieloną słodką czerwoną
papryką, rozmarynem. Natrzeć kurczaka z obydwóch stron. Odstawić na ok. 15
minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Kaszę ugotować na sypko.
Pomidorki umyć, przekroić na pół, przełożyć do miseczki, dodać posiekaną
bazylię, pieprz
i oliwę wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 431 kcal |
Białka | 33 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 32 g |
Podwieczorek
- Sałatka owocowa
- Szklanka wody
Składniki:
- ¼ małego jabłka (40 g)
- ¼ małej gruszki (40 g)
- ½ mandarynki (30 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżka płatków owsianych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko i gruszkę pokroić w większą kostkę, mandarynkę podzielić na cząstki. Owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z olejkiem waniliowy. Dodać jogurt. Posypać płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 104 kcal |
Białka | 3 g |
Tłuszcze | 2 g |
Węglowodany | 20 g |
Kolacja
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Zielona herbata
Składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 mały pomidor
- ¼ ogórka zielonego
- 4 oliwki zielone
- ¼ papryki czerwonej
- ½ małej cebuli
- 50 g wędzonego łososia
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki,
oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę
w paseczki, cebulę w piórka.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem,
przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać łososia. Podawać
z 1 kromeczką ciemnego
pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna |
|
---|---|
Kcal | 254 kcal |
Białka | 15 g |
Tłuszcze | 11 g |
Węglowodany | 23 g |